Home Seneste August 2014 - Nyheder Koncerter i Aarhus, Festuge-special 2014

Koncerter i Aarhus, Festuge-special 2014

3300
0

Hvis du er fra Aarhus og omegn, så kender du nok festugen. Er du ikke, så er der faktisk en hel del gode musikalske grunde til at kigge forbi Smilets By (du ved, dem med det seje slogan og et fodboldhold, der åbenbart synes det er fedt at rykke op og ned for tiden) – og oven i købet opleve noget 50 års jubilæums Festuge. Hvabehar!

Festugen åbner med to Aarhus-koryfæer, Steffen Brandt og Thomas Helmig, foran 40.000 mennesker i Mindeparken fredag d.29. august. Så er det  nævnt – al ære og respekt for de to herrer og deres karrierer, og glimrende at de åbner Festugen. Det skal nok blive det, som konstant bliver efterspurgt som en manglende kvalitet ved festugen, nemlig folkeligt. Vi bringer dog ikke nogen anmeldelse og koncerten (som er næsten gratis – man skulle blot betale et billetgebyr på 20 kr) er udsolgt.

Der er dog masser af andre musikalske bud på en god oplevelse, både gratis og med entré. Vi går kronologisk til værks og starter med:

Lørdag d.30. august

Lørdag er der bud efter rocklytterne. Vi starter på Radar, hvor Raum Eins og Radar i samarbejde præsenterer Blod og Shiny Darkly. Førstnævnte er en ny aarhusiansk konstellation som gennem optrædener på Trøjborg Beboerhus og nyligt overståede Flux Festival har gjort opmærksom på sig selv, mens Shiny Darkly er et mere etableret band. Tidligere i år udsendte de debutalbummet Little Earth som blandt andet har kastet lidt international opmærksomhed af sig. I den forbindelse fik vi os også et interview med forsanger Kristoffer Bech, som du kan læse HER. Jeg oplevede bandet på årets Spot Festival, hvor de led lidt under placeringen på den enorme scene i Scandinavian Center, men på en mindre scene som Radar skal deres indie/post-punk nok komme til sin ret.

Radar, døre kl. 20, start kl. 21, 80 kr. 

På Atlas er der lidt tungere toner. Her står Bersærk og Magnified Eye nemlig klar til at uddele musikalske smæk. Magnified Eye har to albums bag sig i en efterhånden 15 år lang historie, og blander tungrock og heavy metal i en musikalsk gryde, der sender tankerne i retning af blandt andre Kyuss og Soundgarden. Bersærk’s EP Trældom anmeldte Ken i februar til hele 5 stjerner. Genren kunne kaldes dansksproget stoner med hedningetegn. Phoebus Cartel supporter.

Atlas, døre kl. 2o, start kl. 21, 90 kr. 

På HeadQuarters står en flok rutinerede musikere klar til at fyre 60’er rock n’roll ud over publikum. Bandet er The 1st og består blandt andet af Adam Olsson og Johan Lei Gellett fra The Good The Bad, og selv om vores freelancer Hank ikke var helt blown away i sin anmeldelse af The 1st’s debut i maj, så vil jeg næsten garantere en svedig koncertoplevelse. Eerie Glue spiller også denne aften.

HeadQuarters, start kl. 20, 50 kr. 

Endelig kan man på Backstage opleve et par upcoming lokale rocknavne, som nok også skal fyre op under lørdagen. Warm Champions og Taxit er rockgaranter i Mejlgade, førstnævnte har vi EP-anmeldt sidste år, og sidstnævnte sendte debutalbummet på gaden for et års tid siden, noget der resulterede i en 4-stjernet anmeldelse fra undertegnede.

Backstage, døre kl. 20, start kl. 21, 50 kr. 
Vi tager en søndagspuster og fortsætter med:

Mandag d.1. september

Her er der nemlig den første af årets tre Trio-koncerter på Atlas. Trio-konceptet har efterhånden kørt nogle år under festugen, og går ganske simpelt ud på at man samler 3 forskellige sangere/sangerinder til en samlet koncert med en backingtrio af musikere. Der er så 3 hold af sangere/sangerinder, mens backingmusikerne er de samme til alle 3 koncerter. Det giver et ret unikt koncept, som selvsagt byder på en ganske speciel oplevelse på aftenen. Denne mandag er de 3 solister den færøske singer/songwriter med mere Teitur, det svenske indie-ikon Jenny Wilson og Henriette Sennenwaldt fra Under Byen. En spændende konstellation.

Atlas, døre kl. 19, start kl. 2o, 260 kr. 

Tirsdag d.2. september

Tirsdag byder på et godt gratis tilbud når Tristesse of Enola besøger CanBlau-scenen på Klostertorv. De lokale melankolikere har vi oplevet både live, på EP og senest på album, Virtues, som jeg sendte 5 stjerner efter sidste efterår. Tristesse of Enola skriver vedkommende sange i americana/singer-songwriter retning med Jesper Hother’s vokal og ind i mellem mørke tekster i centrum, og han bakkes flot op musikalsk af de øvrige musikere. Sidste efterår blev det også til et interview med Jesper Hother, det kan læses HER. Det anbefales at kigge forbi.

CanBlau-scenen, start kl. 18.30, gratis
Onsdag d.3. september

Onsdag finder vi så den anden i rækken af Trio-koncerter på Atlas, og denne aften består sammensætningen også af en mand og to kvinder. John Grant solodebuterede med Queen of Denmark i 2010 efter at have slået sine folde i folk-noir bandet The Czars, og kommer med en personlig og insisterende lyrik om religion, HIV, seksualitet, og meget mere. Denne aften deler han scene med den islandsk-italienske singer-songwriter Emiliana Torrini og den islandske sangerinde Ólöf Arnalds.

Atlas, døre kl. 19, start kl. 20, 260 kr. 

På Radar kan man opleve de to gamle Speaker Bite Me-kompagnoner, Martin Ryum og Jomi Massage på scenen. Jomi Massage har blandt andet lagt korstemme til Ryum’s nye album, ligesom sangerinden i december sidste år udgav et glimrende album i form af Primitives, som jeg  var så heldig at få til anmeldelse. Det var et album jeg blandt andet kaldte: ” (…) en dyster julegave, du ikke vidste du ønskede dig. Og en af årets mest udfordrende og bedste danske udgivelser”. Du kan læse hele anmeldelsen HER. Det kan gå hen og blive en rigtig interessant oplevelse.

Radar, døre kl. 20, start kl. 21, 110 kr. 
Torsdag d.4. september

Torsdag byder Voxhall på et spændende internationalt navn, når slacker-rock veteranen Stephen Malkmus kommer på besøg med The Jicks. Malkmus har en fortid i Pavement som leverede flere glimrende skæve rockalbums i 90’erne, og han er sådan set fortsat i samme rille siden. Senest med Wig Out At Jagbags, som jeg anmeldte i januar, og her skrev jeg blandt andet: “Holder man af skæv, men stadig tilgængelig indie-rock, med guitaren i centrum og uden behov for metertyk patos,  så vil man være i godt selskab med Stephen Malkmus and the Jicks, der stadig holder sig på fortovet (nudge, nudge) han har betrådt siden 90′erne”. Hele anmeldelsen får du HER. Sun Foot varmer op. 

Voxhall, døre kl. 20, start kl. 21, 180 kr. 

Torsdag er også den første af 3 dage, hvor 3 lokale festivaler har fået hver én dag på Amfiscenen mellem Musikhuset og Aros til at præsentere fire bands. Første festival til at præsentere navne er nyligt overståede Flux Festival, der har valgt canadiske Moonface, de københavnske krautrockere PapirURR og lokale Narcosatanicos, som vi oplevede på Rising-scenen tidligere i år, og hvis debutalbum Ken præmierede med topkarakteren 6 stjerner i sin nylige anmeldelse. Her skrev han blandt andet: “Narcosatanicos er ikke nogen nem og ligetil plade. Det er kompromisløst og på mange måder et lukket univers, som man ikke umiddelbart får adgang til uden selv at yde en indsats – og ikke mindst åbne sindet”. Såå…åbn sindet og kom afsted! 

Amfiscenen, start kl. 20, gratis
Fredag d.5. september

Kan du huske ‘The Balcony’? Du ved, den der folk-rock sang, der bare var så usædvanligt catchy at man i flere år efter den udkom, stadig kan finde Roskilde-lejre, der sidder og skråler den. En sang, som kan føre til spontan luft-tromning og højstemte vokaludbrud. Ja, det kan du nok. Bandet bag, The Rumour Said Fire, de spiller på Train fredag i festugen. Som opvarmning har de lokale NovemberDecember med, og deres debutalbum havde jeg mig en lille januar-optur over i år: “Overvejende akustiske arrangementer med guitar og mandolin i centrum musikalsk, sørger for fin opbakning til gruppens glansnummer: Vokalharmonierne. De anvendes ofte, og næsten altid med god effekt. De løfter sangene, øger syng-med-lysten og kilder ganske fint i øregangene”. Dobbelt op på det på Train denne aften, så god grund til at indfinde sig. 

Train, døre kl. 20.30, start kl. 21.30, 140 kr. + gebyr

På Amfiscenen er det Den Grimmeste Festival der har overtaget værtsrollen, og de med lige del rock og hip-hop. Pudsigt nok rocket hip-hop, med Jonny Hefty og Jøden. Sammen med Ken havde jeg fornøjelsen af at opleve de to herrer på en skrabet scene på Store Torv i Aarhus en ellers stille eftermiddag tidligere i år, og det var da…underholdende. Selvsamme Ken anmeldte de to barylers overvejende velfungerende album Den Fede sidste år, og det resulterede i 4 stjerner. En god rockdosis får du også samme aften, i form af Velvet Volume og I’ll Be Damned. Førstnævnte er en hårdtslående pige-trio, som jeg har oplevet en enkelt gang tidligere, da de varmede op for Captain Casanova på HeadQuarters sidste efterår. Her viste pigerne at de har evner og attitude i orden, og mon ikke de har udviklet deres lyd endnu mere siden? I’ll Be Damned består af 5 flotte fyre (Ja, 5, jeg ved det godt), som senest har indsamlet god erfaring gennem deltagelsen i Karrierekanonen, hvor de nåede finalen. Metal’n roll banditterne er altid gode for en heftig og holdbar live-optræden, så endnu engang kan det anbefales at besøge Amfiscenen. Bandets første EP anmeldte jeg for øvrigt for efterhånden længe siden, så forhåbentlig der snart er nyt på vej fra den front.

Amfiscenen, start kl. 18.30, gratis

http://youtu.be/uPiAbjsGT9g

Lørdag d.6. september

Sidste omgang på Amfiscenen står Pop Revo festivalen for. Med en profil, der fokuserer på alternativ pop og rock, og med en veludviklet evne til at booke bands, der er på vej til et gennembrud, så er formentlig gode sager i vente. Aftenens navne er Kevin Moreby, surf-psykedelikerne Holy Wave og danske, syrerockende Emma Acs, samt San Francisco producer Al Lover, der blander gammel garage og psykelisk rock med hårde og luftige beats.

Amfiscenen, start kl. 20, gratis

Samtidig er der årets sidste omgang Trio på Atlas, hvor Nick Lowe, Jesca Hoop og danske Broken Twin deler scenepladsen med backing-trioen. Sidstnævnte udgav debutalbummet tidligere i år til glimrende anmeldelser og spillede også på dette års Spot Festival, en koncert jeg også nåede forbi, hvor jeg dog savnede lidt mere stage presence fra den ellers ualmindeligt velsyngede sangerinde. Hvordan denne spændende konstellation lyder, har du formentlig kun en chance for at finde ud af, og det er denne lørdag.

Atlas, døre kl. 19, start kl. 20, 260 kr. 

Hos naboerne på Voxhall er der fest. Nærmere bestemt 15 års fødselsdagsfest for spillestedet. Vi letter på hatten og kipper med flaget en ekstra gang, og sandelig om ikke Voxhall deler musikalske gaver ud i form af gratis koncerter i løbet af dagen. Mest interessant med rockbrillerne på er aftenens to sidste koncerter. Først med de legendariske lokale dødsveteraner i Illdisposed, senest oplevet af undertegnede sidste forår hvor de var i god form på Radar, og endelig lukkes festen med et brag når Powersolo går på ved midnatstid. Kim Kix fra Powersolo fik jeg tidligere i år en lang snak med om bandets nye album, The Real Sound og meget andet, hvilket resulterede i et to-delt interview, du kan læse HER (del 1) og HER (del 2).

Voxhall, døre kl. 15, start kl. 16, gratis

Endelig kan du også komme til release-party med Savage Machine (tidligere Momentum) på Backstage. Old school metallerne er klar med en ny EP, Through The Iron Forest, og hvordan den lyder kan du få en forsmag på, ligesom du selvfølgelig kan få fingre i EP’en. Frozen In Time sørger for opvarmningen.

Backstage, døre kl. 20, start kl. 21, 50 kr (inklusiv en øl)
…og så er det vist tid til at puste lidt ud og slappe af. Men inden da er der altså et musikalsk overflødighedshorn at tage af i Aarhus.

Af Jonas Strandholdt Bach

Foto: Powersolo pressefoto

Previous articlePallbearer: Foundations of Burden ***** (5/6)
Next articleOasis – Rock ‘N’ Roll Star – 1/9 – 2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.