Home Artikler Roskilde optakt – på tur i lørdagens program

Roskilde optakt – på tur i lørdagens program

2620
0

Dønningerne efter The Rolling Stones er måske ved at lægge sig, man har lidt ømme ben ovenpå en lettere hektisk fredag aften og den generelle festival træt/mæthed er måske begyndt at kunne føles. Der er dog flere lækkerbiskner på programmet lørdag, hvor udbuddet på de mindre scener især ser delikat og indbydende ud. Inden vi tager på lørdagstur, kan du lige kaste et blik på torsdagsturen HER og fredag HER.

Umiddelbart ser det ud til, at du med nogenlunde ro i sindet kan drikke dig en massiv pæl i kraniet fredag, da lørdag starter forholdsvis roligt ud. Er du tidligt ude af posen, så kan du slæbe dig over til Avalon til middagstid, hvor Hymns From Nineveh lægger roligt og artigt ud kl. 12.00. Alternativt venter du en time, og starter dagen op med den danske sanger/sangskriver Nikolaj Nørlund kl. 13.00 på Arena. Det virker på papiret som noget at en scenemæssig fejlplacering, for godt nok har Nørlund igennem karrieren udsendt en række anmelderroste albums og opbygget en solid fanskare, men Arena er jo lige lidt større end de mellemstore danske spillesteder Nørlund normalt gæster – det skal da blive spændende at se om han på alle måder kan fylde teltet ud!

Så er der et ordenligt hul i programmet, hvis du ikke lige er til jaaass eller hips hops, dog er der et lille udslag på undergrundsradaren kl. 15.00, hvor Ryley Walker (trio) indtager Gloria. Hr Walker startede ud med eksperimenterende støj i Chicago, men har bevæget sig over i folk-genren. Det er måske et kig værd, hvis du alligevel er på vej tilbage til Arena for at opleve den næste potentielle fejlplacering i teltet, Jenny Wilson, der skal forsøge at fylde det store telt med hendes blanding af R&B og alternativ pop.

Kraft helvede, kommer der ikke noget elektrisk guitar snart? Jo da, endda med lidt overlap, bare for at være ekstra provokerende. Kl. 17.00 vender Psyched Up Janis tilbage til der, hvor det hele sluttede i første omgang, en tidlig eftermiddag i 1999. Altså, det vil sige, da spillede de afskedskoncert på Grøn, nu får de lov til at spille på Orange Scene igen. Hverken Orange eller Roskilde er dog ukendte for Sune Wagner, der er indehaver af par (officielle) rekorder. 6 år i træk på Roskilde plakaten med Psyched Up Janis i de glade 90’ere og i år bliver der 15. gang i alt Sune Wagner spiller i en eller anden konstellation på Roskilde. Det er jo faktisk helt vildt….

Nu er statistik, hvor sexet det end er, ikke alt, og hvis man frygter at Psyched Up Janis og deres fejring af 20 års jubilæet for debutpladen Swell bliver et tamt nostalgitrip, så var vores skribent Kristina af en anden mening, da hun tilbage i maj måned overværede en af gruppens udsolgte koncerter i Store Vega – hun smed nemlig hele 6 stjerner på disken. Meeeeeen, de skal nu godt nok være ualmindeligt velspillende for at holde mig fanget foran Orange koncerten ud.

For ovre på Avalon sætter 2 af Danmarks pt. bedste livebands hinanden stævne kl. 18.00, når Helhorse og The Psyke Project erobrer scenen sammen. Hvad konceptet Helhorse Vs. The Psyke Project præcis går ud på har jeg endnu ikke helt fattet. De spiller hinandens numre, de spiller egne numre, de spiller med og mod hinanden? Anyway, det lyder som en frisk idé, selv om jeg egentlig synes begge bands have fortjent at få en “rigtig” koncert hver, eller begge dele, det er jo ikke fordi der ikke ville være plads i programmet? Nuvel, om ikke andet kan de sælges på “once in a lifetime, one time only, special concert just for you my friend”. Helhorse (som vi har omtalt/anmeldt en del gange, klik HER) gav for nylig hvad mange kaldte deres livs koncert på Copenhell, jeg var ikke helt deroppe at ringe, selv om det var rigtig godt og The Psyke Projekt er bare et monster live (og på plade). Hvis de ikke snubler over konceptet, og hinanden, så bliver det her lørdagens højdepunkt på Roskilde. Ja, det skrev jeg.

Hvis man stadig er i stand til at stå op, og uden af pisse blod, bagefter, så kan man smide sig foran Orange Scene, såfremt vejret tillader det, og lade sig genoplade af Manu Chao La Ventura. Olé. Eller, hovedpersonen Mr Chao er vist franskmand, sacre bleu! Reggae, ska, punk, pop and what not, det er ikke fordi Manu Chao og band er kræsne, noget jeg svagt erindrer selv at have oplevet på selvsamme scene tilbage i….. 2001. Jøsses. 13 år senere, og festen er ikke helt den samme for mig, gad vide om den er det for Manu Chao?

Så kommer der 3-4 timer med stress på, alt efter hvad du er til. Headliner lørdag aften på Orange er Arctic Monkeys kl. 22.30, men på trods af at de kommer med et rigtig godt album i bagagen, så har jeg set dem et par gange før, og springer over i denne omgang. For ude på de mindre scener er der linet nogle interessante tilbud op.

Pavilion er der für mich unbekanntes aus Deutschland i form af Die Nerven, der går på kl. 21.00. Post-punk math støjrock fra Stuttgart, det ved jeg ikke helt om jeg har mave til, men det lyder som aftenens “en på opleveren”. Ellers kan man sætte kurs mod Gloria, hvor Dark Buddha Rising står klar med psykedelisk doom fra Finland en halv time senere. Vent, DET er måske aftenens “en på opleveren”? I programmet præsenteres det med ordene “mørk psykose, bizarre, geometriske former og det blændende, onde lys fra den næste verden”. Hmm, det må jeg hellere se.

Det kolliderer dog lidt med Spids Nøgenhat, der syrer ud på Avalon fra kl. 22.00. Sidst de gæstede Roskilde i 2011 stod vi og koksede ud som de sidste mennekser på jorden, i mens solen gik op over Pavilion. Det er blevet en af de der legendariske “man skulle have været der” koncerter, og for en gangs skyld så VAR jeg der faktisk. Et herligt trip, spørgsmålet er om det psykedeliske lyn kan slå ned (næsten) samme sted 2 gange? Tør man tage chancen, med risiko for, at man ikke kan slippe fri af sammenligningen fra sidste gang…. Spids Nøgenhat har heldigvis et nyt rost album, Kommer med Fred, med på det flyvende tæppe, som vores egen Jonas også var begejstret for, så chancerne for en anderledes oplevelse end sidst er heldigvis til stede.

Så troede du måske at du kunne slappe lidt af, men nix, det er af sted i fuldemands firspring til Pavilion, hvor The Men står klar til at give den gas fra kl. 23.00. Det er endnu et orkester den gode Jonas er glad for, måske ikke så meget deres seneste album Tomorrow Hits,som han tildelte 4 stjerner (samme karakter fik de for en koncert på Radar tilbage i marts), men deres tidligere plader er han varm fortaler for. 4 albums er det blevet til for det støjende Brooklyn band siden debutten i 2011, så det er da om ikke andet et band, hvis kreative åre virker tyktflydende i disse år – så se dem inden de brænder ud!

Trækker det i stedet i dig for, at traske mod Arena for at se om Interpol stadig har en relevans i 2014, når de går på til midnat, så kig lige forbi Gloria på vejen derover. Der spiller nemlig et band kaldet Drug Honkey kl. 23.30, der gør sig i hvad festivalen kalder “langsom ekstremmetal, kvalte vokaler og doomjazz”. Ok, Gloria virker som stedet for de store musikalske overraskelser i år. Er det for mærkeligt for dig, så ligger Arena jo lige om hjørnet, hvor New Yorkerne Interpol sørger for lidt 00’er nostalgi og sing-a-long fra kl. 00.00. Bandet bragede ind på den dengang stadig friske post-punk scene med deres 2 første albums, Turn On The Bright Lights og Antics, men virkede som om de relativt hurtigt løb lidt tørt for idéer på de efterfølgende plader. De senere år har frontmand Paul Banks forsøgt sig med et fesent soloalbum i eget navn og et rap-album (?!). Så at genoplive Interpol virker slet ikke som en tosset idé. Det skal nok blive et hyggeligt gensyn, hvor man kan få lov at råbe “spil noget vi kender” – men man har vel lov til at sætte et lille spørgsmålstegn ved relevansen af den booking, eller hvad?

Så skynder vi os over for at danse som besatte med knæklys og kulørte drinks (eller hvad de unge nu gør i dag) til Major Lazer på Orange…… Men først går vi lige forbi Gloria på turen væk fra Arena, for søreme om de ikke har gravet endnu et spændende fund op af undergrunden. Hvad er det så? Funeral doom fra Australien, og hvis det ikke lød langsomt, tungt og tungsindigt nok i forvejen, så hedder de tilmed Mournful Congregation. Lyder kraftedeme som en effektiv søvnhammer at smække i skallen klokken halv to om natten. Hvis du skal have stof til drømme af en lidt anden karakter, så kan du i stedet styrer mod Pavilion kl. 01.30, hvor Hookwoorms leverer syret og berusende støj-rock.

Lige meget hvad du vælger, Major Lazer, Mournful Congregation eller Hookworms, så giver det sikker mareridt af en eller anden art.

Sleigh Bells lukker i øvrigt Arena kl. 02.30, men da tror jeg at jeg er for mæt, træt og på randen af en mindre nedsmeltning til at kunne rumme mere musik for den dag (desuden kan jeg sikkert høre det i mit Get A lazyass Tent). Men er du til støjende pop, by all means, jeg skal da ikke bestemme din sengetid.

Næste gang gælder det søndagsturen, hvor guiderollen efter fredags- og lørdagsafbrækket er tilbage hos Jonas.

Vi ses foran Orange (eller ved Gloria)!

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Christian Hjorth/Roskilde Festival

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleTeam Of Experts: Team Of Experts EP ***** (5/6)
Next articleVattnet Viskar – Breath Of The Almighty – 24/6 – 2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.