Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer Team Of Experts: Team Of Experts EP ***** (5/6)

Team Of Experts: Team Of Experts EP ***** (5/6)

2822
0

Duoen Team Of Experts ligger på lur med en overrumplende EP, der er parat til at tage fusen på én med et genre-opkog, der rummer en sær, udefinerbar tiltrækningskraft.

Det første jeg blev imponeret over ved den pressepakke, Team Of Experts har sendt ud, er hvor gennemført og personligt det hele er. Bandbiografien er en af de bedste vi endnu har modtaget, holdt i en personlig tone, man kommer ikke FOR tæt på, og så er den bundærlig omkring inspirationskilder og at der er lånt og stjålet hist og her i musikken. Befriende! Der er endda inkluderet en lille beskrivelse af hvert af de 6 numre på EP – ja, jeg behøver næsten ikke engang lave noget nu!

Ok, den gik ikke, for en ting er naturligvis hvad bandet selv skriver, noget lidt andet (nogle gange meget) er hvad mine lyttecensorer opfatter. Pressematerialet gør en dyd ud af, at fortælle, at inspirationskilderne er mange, som forældrenes overspillede ABBA, The Beatles og Michael Jackson plader, den alternative bølge fra især 90’erne med Nirvana, Sonic Youth og Smashing Pumpkins, helt op til Tame Impala. Selv om man kan genkende de fleste af de mange ingredienser i Team Of Experts musik i større eller mindre grad, så lyder de alligevel ikke helt som noget jeg kan mindes at have hørt før. De vækker både genkendelse og føles friske og nye, det i sig selv er lidt en bedrift i 2014. Kudos.

Når man så læser, at bandet kun har eksisteret et års tid, så bliver man endnu mere forundret over niveauet på denne EP, og begynder allerede at drømme om hvad de mon kunne udrette om et par år, eller over et helt album? For EP’en er glimrende, lad os bare slå det fast uden flere sidespor, og eksperternes gryderet smager af mere end man får her.

Selv om EP’ens 6 numre samlet set har en spilletid på kun omkring 18 minutter, så føles udgivelsen mere som et mini-album og et “komplet” lille værk end en kort EP. Man bliver suget ind i et eventyrlystent musikalsk univers, hvor jeg uden problemer kunne sætte EP’en på repeat og lytte den igennem 3-4 gange  træk, uden at jeg begyndte at kede mig eller synes det hele lød alt for velkendt (ok, man skal nok ikke afspille den 10 gange i træk uden pause, vel?).

“Dreams morph into lullabies, we are sent towards the beauty…”, lyder noget af åbningslinjen i den korte stenede “Vampire Kiss” midt på EP’en, et nummer der samtidig er en art reprise af EP’ens åbningsnummer “Cresent-Shaped Smile”. Ud af de 6 numre, er der 2 af den slags “call backs” og korte variationer på et længere nummer, den anden er afslutteren “Stab In The Dark”. Det er med til at styrke illusionen af et lille lukket univers, der lukker sig om sig selv, og fornemmelsen af at man sidder med et helstøbt lille værk. Et værk der sprudler af lege- og drillesyge, hvor numrene vokser og ændrer sig organisk, ofte lige når man troede, at nu havde man fået styr på Team Of Experts.

“Cresent-Shaped Smile” er nok der (udover den mellemøstligt tågede “Vampire Kiss”), hvor man fornemmer inspirationen fra The Beatles tydeligst. Især først halvdel, der emmer af drømmende pop/rock, der dufter lifligt af Liverpool bandens senere, mere tilrøgede kompositioner. Samtidig brummer der noget støj-rocket et sted i baggrunden, som først for lov til at kigge helt frem og tage over senere på EP’en i “Sacred, Sacred”. “Hide and seek/ in a maze where you/ realize that/ love runs wild/ deep in the dark” messer vokalist/guitarist Martin Gronemann kryptisk med sin semi-stenede halv-lyse laid back vokal, mens nummeret langsomt skifter stemning og udtryk til noget svævende og drømmende. Team Of Experts giver deres numre tid og plads til at udfolde sig, det bliver aldrig for udkokset eller stenet, ej heller føles det forceret – mere som om det bare strømmer naturligt ud af duoen, og så ser vi hvor det bringer os hen ad.

Den efterfølgende “Noctural” er mere kort og stram i sit udtryk, man kunne vel kalde den “hittet”, men selvom det er catchy og passer ind i hitskabelonen med sine 3 minutter, så virker bandet ikke interesseret i at “hitte” den helt i mål. Nysgerrigheden får igen lov til at sejre, og musikken får lov til at finde sin egen vej, i mens jeg kæmper og tænker som en besat med at komme i tanke om, hvem pokker det helt præcist er Gronemann’s vokal minder mig om?! I kender det, det ligger lige på tungen, men….. både musikken og vokalen giver mig associationer til bands som Kissaway Trail, The Polyphonic Spree, The Flaming Lips, Jacob Faurholt, Foxygen og en helt masse andet skævt med en snert af skrøbelig sensibilitet, men nej, jeg KAN ikke placere den.

Efter at have danset rundt i den dejlige lille tåge skabt af “Vampire Kiss”, hugger Team Of Experts til med den mere støj-poppede “Sacred, Sacred”. Et livligt nummer, der med flere stemnings- og temposkift er svær at fange, men jagten er underholdende i sig selv. Et langt afventende mellemstykke bygger op, men forløsningen kommer ikke som forventet i første omgang, sangen slår en krølle tilbage til indledningen, inden der pludselig slippes det buldrende stykke frit man egentlig havde regnet med tidligere. Således knalder duoen lidt ud med brummende larm og støj de sidste par minutter af nummeret, inden næstsidste skæring “Winter Stars” abrupt bryder støjen med luftig pop-rock atmosfære.
Trods titlen, og den tilsyneladende lidt sørgmodige tekst (“every great thing has an end”), så er der noget sommerligt over nummeret – som en let og forfriskende brise. Igen en fornem demonstration af, at Team Of Experts formår at male med mange musikalske farver uden at deres lille lærred kommer til at virke overlæsset.

Og det er netop den overordnede følelse man sidder med, når man har sat den her lille boblende perle af en EP på repeat – det virker simpelt, men alligevel frodigt og mangfoldigt. Det er iørefaldende, uden af være anmassende. Kreativt og nysgerrigt, uden af virker fremmedartet eller sært, det lyder nærmere som en masse du kender, bare serveret med et frisk twist så det alligevel lyder nyt og spændende. Det føles også større end summen af enkeltdelene, det er glimrende numre  i sig selv, men på en måde lykkes det Team Of Experts, at få EPen til at føles som et stort lille værk.

Det smager af mere, det her!

Anmeldt af Ken Damgaard Thomsen

Besøg Team Of Experts på Facebook

Like GFRock på facebook og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag! 

Previous articleHexis – Tenebris – 23/6 – 2014
Next articleRoskilde optakt – på tur i lørdagens program

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.