Home Artikler Roskilde optakt – på tur i fredagens program

Roskilde optakt – på tur i fredagens program

2159
0

Fredagens program på Roskilde Festival er et af de mere tætpakkede, hvor man kan give sig selv vældig travlt og hvor man er nødt til at tage nogle svære valg, især midt på aftenen. Lad os tage en tur rundt på festivalpladsen, der strækker sig fra kl. 13 til solen står op lørdag morgen. Læs også Jonas’s bud på en rute igennem torsdagen HER.

Vi lægger ud på Gloria, hvor dagen skydes i gang kl. 12.00 i eksperimenterende stil med australske The Necks. Lange improviserende klangflader med udgangspunkt i bas, trommer og piano, det kan måske lyde som noget af en mundfuld at lægge ud med, men så kan man da sige at man har været nysgerrig den dag!

Er det for meget, så kan du vente med at traske ind på pladsen indtil kl. 13.30, hvor Phil Anselmo & The Illegals står klar til at blæse…… “taget” af Arena? Anselmo’s fortid i legendariske Pantera og nutid i mægtige Down behøver næppe nogen nærmere introduktion, vel, men her er han altså booket i eget navn med backing band. Konstellationen udsendte sidste år albummet Walk Through Exits Only, Anselmo’s første “solo”-album, som jeg tildelte 3 forundrede stjerner. Jeg er stadig ikke helt sikker på, hvad det hele gik ud på, udover at det lød som et voldsomt indebrændt raserianfald, der endelig fik lov til at komme ud. Efter sigende består sætlisten dog af numre fra hele karrieren, så det bliver måske årets metalfest på Roskilde? Gad vide om spilletidspunktet er så tidligt, så Phil ikke kan nå at drikke sig FOR stiv?

Efter de tidlige øretæver er det af sted i rask trav mod Avalon, hvor festen forsætter med Les Claypool’s Duo De Twang kl. 15.00, der disker op med country coverversioner af numre fra bands som Alice In Chains, Bee Gees, Primus m.m. – sidstnævnte band er Les Claypool selv tidligere medlem af. Det lyder dejligt uforpligtende og underholdende. Når vi har fået banjoet af på Avalon, kan man sætte kurs mod Pavilion, hvor singer songwriter og ex. Drive By Truckers medlem Jason Isbell og hans The Unit 400 gik i gang kl. 16.00. Hvis sange om hjertesorger og andet emotionelt vraggods er for meget for dig, eller du bare har fået country feeling nok, så kan du naturligvis bare blive hængende ved Avalon og slappe lidt af indtil kl. 17.00.
Da er det nemlig blevet tid til Warpaint, dem må du hellere se, så du, om end ikke andet, får opfyldt en god sjat af din indie OG kvindekvote. Konstellationen består lige nu af 4 kvinder, der i følge Roskilde’s hjemmeside spiller “dampende kunstrock med masser af plads til rum og lys”. Ok, så kan du også opfylde lidt at arty farty kvoten. Er det ikke nok dejlig damer for dig? Så sæt kurs mod Arena, hvor Haim går på kl. 18.30. Igen er der tale om 4 hunkønsvæsner, denne gang de 3 Haim søstre + et stk. non-family trommeslager. Hypet er det, poppet “rock” er det også, men mon ikke man skulle se om de er den ret massive hype værd inden vi skal have os et ordenligt læs testosteron på Orange Scene?

For når kl. bliver 19.30 er det tid til årets metal hovednavn på Orange, californiske Deftones. Det bliver fjerde besøg for Deftones på Roskilde, jeg har selv oplevet dem 2 gange tidligere på Orange, i 2001 og 06. 2001 koncerten husker jeg ikke meget fra, lå muligvis og koksede i solen omkring tribunen det meste af tiden, modsat ’06, hvor jeg sad og semi-koksede i en camping stol i solen…. tror jeg vil stå op til Deftones i år. Bandet har nok deres kreative peak bag sig, men de seneste par albums har dog fået ganske glimrende anmeldelser. Jeg er mest til Adrenaline og White Pony perioden, men ser frem til at hører materiale fra hele bagkataloget. Såfremt jeg ikke smutter tidligt, og sprinter mod Pavilion, hvor metal “supergruppen” Corrections House går på kl. 20.00. Hvis det er for hårdt for dig, og så foretrækker du måske den kreative brit pop overlever Damon Albarn, der spiller numre har hele karrieren på Arena fra kl. 20.30? Fra Blur, over Gorillaz og The Good The Bad til hans nyligt udsendte solo album. Men det har du egentlig hellere ikke tid til……
For kl 21.00 er der The OceanAvalon! Pyha, presset program, hvad skal man vælge? Jeg arbejder mig bagud og siger, at The Ocean og deres episke metal, der kredser om havet som tema, vil jeg gerne se det hele af. Damon Albarn på Arena lyder som om det godt kunne blive crowded, selvom Arena helt klart er det optimale sted for hans musik, så den styrer jeg nok udenom. Selvom jeg elsker “This Is A Low”. Deftones har jeg set før, så medmindre de virkelig fanger mig de første 20 minutter, så napper jeg hele Corrections House.

Således godt rundtosset kan jeg dingle tilbage til Orange, hvor gode gamle Rob Zombie leverer lidt uforpligtende horror metal/rock til aftenfesten fra kl. 22.30. Det glæder jeg mig personligt en del til, og ja, man skal ikke tage det for seriøst – lidt gak og løjer skal der også være plads til. “Living Dead Girl”, “Thunderkiss 65”, “More Human Than Human”, ja, selv materiale fra hans solide albums fra sidste år – det skal nok blive sjovt. Hvis det alligevel er for fjollet for dig, så kan du jo trave over til Arena og blive blæst bagover af skotske Mogwai og deres atmosfærisk støjende post-rock fra kl. 23.00. Bandet nærmer sig sølvbryllup, men i følge de anmeldelser jeg har læst af deres nyeste album, så er der ikke rust at spore i deres instrumental musik endnu.
Nu nærmer vi os de små timer, Orange overtages af Trentemøller, hvilket vel er okay, men ikke noget for mig, så jeg søger ud i mørket og mod de mindre scener (endnu engang). Og nej, det er ikke for at lyde skide undergrunds-hip, jeg har lige hyldet Rob Zombie for himlens skyld, men igen i år ser programmet på de mindre scener ret spændende ud. Vi starter natten på Pavilion når klokken slår midnat, for at se hvad svenske Vatnett Viskar er for noget. Det bliver nok et af de bands jeg ganske enkelt ikke når at sætte mig specielt godt ind i inden, men tager oplevelsen som den kommer. Der står noget om black metal, post-rock og episk metal i bandbeskrivelsen – that’s all I need to know!

Lidt omrokering i spilleplanen har gjort at jeg også kan nå at smage på flere hypede toner, da Future Islands er blevet rykket 12 timer fra middag til kl. 01.00 på Avalon. Så kan man jo lige så godt få tjekket ud om det er roste synth-pop ræs er noget at skrive hjem om, er det ikke, så sidder jeg lidt og glor på mennesker ved Pavilion indtil BL’AST! går på kl. 02.00. De californiske punkere har eksisteret i over 30 år, så det er ret godt klaret at jeg aldrig har hørt om dem. “Blodtørstig og afstraffende hardcore” står der på Roskilde’s hjemmeside, det er sikkert lige hvad jeg trænger til og fortjener midt på natten. Eller også knækker det nakken på mig og sender mig “hjem” i posen?

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Christian Hjorth/Roskilde Festival

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleDogmatist: Worn Out Welcome **** (4/6)
Next articleTriptykon – In The Sleep Of Death – 12/6 – 2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.