Home Artikler Roskilde optakt – på tur i torsdagens program

Roskilde optakt – på tur i torsdagens program

2134
0

Torsdag er traditionelt en kort dag på Roskilde-scenerne, hvor et relativt uprøvet dansk navn får lov at åbne Orange Scene. Det er også en dag, der minder lidt om når kvierne kommer på græs ude på landet – folk stormer ind gennem indgangene og springer kåde omkring på den jomfruelige plads. Det sidste kommer givetvis også til at ske i år, men til gengæld går åbningstjansen på Orange Scene i år til de amerikanske hiphoppere i Outkast, et af festivalens hovednavne. 

Der er kun to navne på Orange torsdag, men til gengæld er det to vægtige navne. Hvor Outkast lægger ud, så lukker selveste The Rolling Stones Orange Scene senere på aftenen. Det vender vi tilbage til. Inden dét sker, er der nemlig et par andre rockindsprøjtninger tilgængelige for de hungrende.

Vi starter med dagens eksotiske indslag, nemlig koreanske Jambinai. Jeg tror aldrig jeg har hørt et koreansk band før, men én gang skal jo være den første. Hvis, såfremt og i fald man når ind på pladsen tids nok, og man ikke bliver distraheret af masserne, øl eller mad. Overvinder man udfordringerne står man overfor et band, der blandt andet bruger traditionelle koreanske instrumenter til at spille en art forstyrrende post-rock. Det lyder både sært og dragende, og det sker på Gloria Scenen fra kl. 17.45.

http://youtu.be/K6ABpjyc1Gs

Et for mig mere velkendt navn er engelske Electric Wizard, som træder på scenen kl. 18. De får faktisk lov til at åbne Arena med deres tunge, tunge, tunge metal, der trækker store veksler på Black Sabbath. Bandet gjorde det ganske fint, da de blev booket ind i sidste øjeblik i 2011, og nu har de fået både et mere prominent tidspunkt og en mere prominent scene. Tjek dem ud, hvis du er til musik af den tunge, mørke slags.

Er man til lidt mere fart i kludene kan man i stedet sætte kursen mod Pavilion, hvor ligeledes britiske Future of the Left går på kl. 18.3o. Alternativ guitardrevet rock med en kant af punk og hardcore, skæv og skarp humor, og et godt greb om melodierne, er gode grunde til at lægge vejen forbi Pavilion, mens Outkast underholder på Orange.
Uanset om man har været henne og shake den foran Orange eller har rocket på en af de andre scener, så skal man ikke snyde sig selv for svenske Bombus, som spiller kl. 20 på Pavilion. Svenskerne leverer groovy og tung rock med punket energi og masser af attittude, og man har endda lidt tid efter koncerten til at klemme sig ind et sted foran Orange og gøre klar til aftenens, og festivalens, største hovednavn.

The Rolling Stones indtager Orange Scene kl. 22.00. Og hvorfor skal du klemme dig ind i mylderet for at se en flok ældre multimillionærer, der sendte deres første single på gaden i 1962? Jeg kan heller ikke nævne mange Rolling Stones numre, som er fra efter 1980, og det er ikke fordi, de ikke har udgivet albums siden, det er mere fordi den produktion blegner en hel del i forhold til bandets albums fra især slutningen af 60’erne og starten af 70’erne, hvoraf flere er rockklassikere.

Netop de rockklassikere er en ualmindeligt god grund til at troppe op foran Orange. Med inspiration fra især amerikansk blues, skabte Mick Jagger, Keith Richards og gruppens øvrige medlemmer fremragende rocksange som ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’, ‘Paint It, Black’,  ‘Sympathy For The Devil’ og mange flere. ‘You Can’t Always Get What You Want’, men mon ikke vi får en ordentlig bunke gode rocksange, leveret med den imponerende energi som bandet tilsyneladende stadig besidder, selv om medlemmerne efterhånden har rundet 70 år. For 2 år siden triumferede Bruce Springsteen på Orange, i år kan The Rolling Stones forhåbentlig gøre det samme. Der kommer næppe en ny ‘Angie’, ‘Dead Flowers’ eller ‘Gimme Shelter’ fra dem, men det gør ikke så meget når bandet allerede har efterladt sig en overbevisende musikalsk arv, der fortsætter med at inspirere unge rockmusikere den dag i dag. Jeg glæder mig sgu.
Mon ikke det også var oplevelser nok for en aften? Vi kigger nærmere på de tre øvrige dages program den kommende tid, og du kan læse vores anbefalinger til hvad du skal høre på Rising-scenen i warm-up dagene lige HER.

Af Jonas Strandholdt Bach

Foto: Lars Just/POLFOTO/Roskilde Festival

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleHeidra: Awaiting Dawn ****** (6/6)
Next articleMonster Magnet – See You In Hell – 11/6 – 2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.