Home Seneste Februar 2020 - Nyheder Nyhedsstrømmen, uge 9

Nyhedsstrømmen, uge 9

1500
0

Endnu en uge der er let på de helt store nyhedshistorier, til gengæld er der en del festival/koncert nyt fra steder som Spot, Heartland, Grimfest og Wonderfestival.

Da jeg startede denne form for opsamling af ugens nyheder var det egentlig med henblik på, at gøre det så varieret som muligt. Men, der har bare ikke rigtig været de helst store kioskbasker historier de seneste par uger – ud fra det vi dækker. Så denne uge bliver også med fokus på annonceringer til diverse danske festivaler og så er kigget på næste uges koncerter fedet lidt op, da der er en del at komme efter i Aarhus og København, vores primære baser. Igen er det dog værd at tjekke sit lokale spillested, ofte er de danske navne på landevejen og rammer flere steder når de alligevel spiller i Aarhus eller København.

Vi starter dog lidt udenfor landets grænser men med en dansk vinkel. Det danske metalband Wayward Dawn, som vi tidligere har anmeldt en demo og et album fra, er nemlig blevet koblet på en Europa Tour med det amerikanske grind/deathband Terrorizer. Fra d. 14/4 til d. 8/5 spiller de hele 20 koncerter i blandt andet Polen, Tyskland og Spanien. Der er også to danske datoer på plakaten, nemlig på Gimle i Roskilde d. 16/4, samt en optræden til Royal Metal Fest i Aarhus d. 18/4. Det må man sige er en rigtig god mulighed for noget eksponering og samle erfaring for det unge Skanderborg orkester, som jeg selv oplevede på Uhørt Festival sidste år i august.

Nu vi er ved metallen og Aarhus, så er det ikke kun Royal Metal Fest som præsenterer tunge toner på de kanter om et par måneder. Den årlige Spot Festival afholder igen en metalaften som en del af det officielle program, igen er det Train der ligger scene til. Således kan du d. 1/5 opleve hele 6 bands, nemlig Vola, Ivy Crown (der forsøger igen), snart albumaktuelle CABAL, LIVLØS, Aphyxion og Alkymist. Sidstnævnte band har bandmedlemmerne imellem så meget erfaring og rutine, at det kan virke lidt malplaceret at de spiller på en upcoming festival, men de var også placeret på Rising Scenen, på sidste års Roskilde Festival. Og det gjorde de virkelig godt, trods høj sol og doom metal ikke umiddelbart er det mest optimale match. Har man ikke Spot armbånd koster en billet i øvrigt kække 6,66 kr..

Skal vi blive i Aarhus? OK, for der er også nye navne til Danmarks Grimmeste Festival, GrimFest, der afholdes i perioden 30. juli til 1. august. Og det er noget af en varieret pakke de har samlet i denne omgang, hvor det største navn nok er selveste Allan Olsen, der de senere år har gjort en dyd ud af at spille så mange steder som muligt i Danmark, lader det til. Den arbejdsomme nordjyde får følgeskab af folkpop orkesteret Jonah Blacksmith, som også tidligere har turneret og spillet sammen med Olsen. Af andre navne kan nævnes P6 kæledækkerne Patina og 80er synthpop inspirerede Zar Paulo, der stod for min favorit single i 2019.

SÅ forlader vi Østjylland og drager mod Danmarks østligste punkt, sådan cirka (beklager Ertholmene, jeg skulle lige lave en elegant overgang), Bornholm, hvor Wonderfestival ved Hammershus er klar med nye navne. I år afholdes festivalen fra d. 13 til d. 16 august, hvor Scarlet Pleasure, Lis Sørensen, Wiinston og hypede og anmelderroste Ganger er føjet til line uppet. Et line up der allerede tæller større og mindre navne som D-A-D, Spleen United, IAMJJ, Jung, Jada, Clara, Mads Langer og tidligere nævnte Jonah Blacksmith. Solid plakat, der.

BREAKING: Lige da jeg var ved at samle nyhederne til bunke offentliggjorde Spot Festival 24 nye navne til årets festival, der løber af stablen første weekend i maj. Af relevante navne for os her på siden kan nævnes Astronaut, Angående Mig, Deadpan, Skinny Violet, Sunx, Tårn og søreme om Johan Blacksmith ikke også dukker op her.

Hvis vi vender blikket mod en af de større festivaler i sommer Danmark, så annoncerede Heartland på Fyn en række kunstnere under deres Prxjects Stage, festivalens mindste scene, hvor de små navne får lov til at boltre sig. Her får navne som sangerinden Bette, pop-projektet Takykardia, indie/janglede Søn og den tidligere Nelson Can forsanger Selina Gin & The Iconics lov til at give prøver på talentet.

I det store udland er stadig ikke Danmarks aktuelle The Strokes for alvor begyndt at røre på sig igen, Ud over de pludseligt annoncerede koncerter, spredte festival optrædener (stadig plads til en dansk dato) har de også udsendt en ny single. Det lyder lidt som om de har brugt pausen på, at lytte til P6 Beat, jeg mener, Joy Division og blandet det med deres 00er rockrevival. Jeg synes det er et helt fint tiltag, nu mangler Julian bare at acceptere sine rødder betingelsesløst og synge på dansk. Måske sammen med The Minds of 99?
Så forlader vi denne uge og kigger lidt frem mod den næste, hvor der er en hel del koncerter der lokker – også flere end jeg har tid til, at få med her. Så igen igen: tjek dine lokale spillesteder ud!

Vi lægger ud med to arrangementer i Aarhus, hvor man kan få en solid dosis post-punk på Voxhall. Eller hvad det nu er De Må Være Belgiere spiller? Fredag d. 28/2 kan du selv tage stilling til om hvad det er veteranerne spiller. Veteraner? Ja, det må man vel gerne kalde dem, når de i første omgang var aktive fra 1982 til 86. Fornylig har de så udsendt deres første album i 36 år, om et af de nye numre skrev jeg i min anmeldelse, i Repeat #40:

“Elsket og Nøgen” fanger mig. Den suger mig ind. Jeg vil gerne være der, hvor det her nummer tager mig hen. Et sted hvor jeg kan føle mig lidt udenfor tid og rum, mens ordene kredser omkring mig, skaber billeder, men ikke mindst udefinerbare stemninger- I tæt samarbejde med den cirklende, svævende, atmosfæriske musik. Det er blødt, men ikke pænt og poleret. Stemmen har knaster, men på en måde hvor der er stor skønhed i det “uskønne” og ikke perfekte. “Solen brænder i skyggen”, lyder det. Det giver meningen når man hører det…

Om det giver mening eller ej kan man tage stilling til, hvis man svinger forbi Voxhall – medmindre mand i stedet for er taget på Headquarters for at se hvad den nye undergrund har at byde på! Det er tredje aften ud af fire med indledende runder i Emergenza konkurrencen, så allerede fra onsdag aften og frem kan man faktisk få frisktappet musik fra vækstlaget på Headquarters.

Vi dribler videre fra smilets by til Staden, hvor Loppen torsdag lægger lavloftet lokale til Journey Fest med Ho99o9, Slægt og 404 på plakaten. Førstnævnte oplevede jeg (fra Gutter Baren) give noget af en koncert på Pavilion Scenen på Roskilde Festival. Det var nok meget godt, at jeg ikke bevægede mig helt ind i teltet, der var reel risiko for, at mit hoved ville være eksploderet til deres hybrid-hardcore toner. Slægt og deres udgivelser har lidt særstatus for mig, da jeg har anmeldt tre udgivelser fra dem til topkarakter. Det kan da egentlig godt virke som lidt overkill, når man kigger tilbage? Nuvel, heat of the moment og alt det der. Live har jeg set dem vokse fra Dødsmaskinen i Ungdomshuset til opvarmning for Primordial til Copenhell og Roskilde Festival. De er bare blevet bedre og bedre.

Samme aften er der rock på programmet i Lille Vega, hvor The Blue Van har Ring Them Bells med som opvarmning. The Blue Van har levet en lidt omskiftelig tilværelse, hvor de lagde ud som et rost og energisk liveorkester, der gav den som genoplivere af klassisk rock. Derefter blev de gradvist mere “poppede” og bløde i kanten indtil de gik lidt på pause og forsanger Steffen Westmark sprang ud som Peppermint B (som han stadig er aktiv med). Så prøvede de at skære ind til benet og på en måde finde tilbage til udgangspunktet ved at droppe “blue” og bare kalde sig The Van. Det forvirrede måske mere end godt var og det var som om det projekt hurtigt blev kørt i garagen og blev malet blåt i gen (nyuk nyuk). Nu er de så aktuelle som The Blue Van igen og har fornylig udsendt deres bedste single i årevis, den drøn fræk og uimodståelig rocksag, som jeg anmeldte tidligere på ugen.

Pyha, der mistede jeg næsten pusten. Vi tager lige resten på rapid fire, inden jeg mister stemmen. Kira Skov kan torsdag aften opleves på Richters i Gladsaxe, en kærkommen lejlighed til, at se en af landets stærkeste sangerinder i Københavnsområdet uden at der er mega udsolgt, hvis man lige gider cykle lidt for det. Og hun har Mellemblond, i soloopstilling, med. Noget af en dansksproget pakke! Der er altså rift om publikums gunst torsdag aften, Musikcaféen i HUSET-KBH vil også være med i form af Betty Bass og Favor. Betty Bass er jeg endnu ikke bekendt med, men introduceres som “Danmarks Nye Soulstjerne”. Intet mindre, mine damer og herrer, så det er da lidt af et argument for at dukke op. Måske Favor også kan lokke med sine dansable retrotastiske poptoner?

Vi stopper koncertrunden tilbage på Loppen, hvor der lørdag aften er Nocturnefest 2020 med finske Hamferd, dansk/russiske Parzival og lokale Katla. Sidstnævnte fik godt med hul igennem med deres deltagelse til Wacken Open Air Metal Battle halløj sidste år, hvor de også udsendte en 3 numre lang EP. Den fik vi ikke anmeldt, men jeg har (forsinket) fået lyttet lidt her i begyndelsen af året og kan kun sige, at jeg ser frem til at høre mere til deres gode, gammeldags doom ´n rollede heavyrock. De har numre der bare hedder “Satan”, “Man Slayer” og “Dragonlord”, for pokker, what’s not to like?!

Så lad os runde helt af for denne omgang med mægtige DRAGONLORD, wååååååårrrrh!
Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Lene Damgaard, Wayward Dawn på Uhørt ´19

Previous articleRepeat #45
Next articleLucid Grave: Goddess Of Misery ★★★★☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.