Home Artikler Nyhedsstrømmen, uge 10

Nyhedsstrømmen, uge 10

1166
0
Rigmor

Nyhedsstrømmen er tilbage efter en kort pause. I mellemtiden er der blevet annonceret nye navne til Heartland, Jelling Festival, Recession, Psyched Up Janis udsender deres bagkatalog på vinyl og så kigger vi på koncerter i denne og næste uge.

Og dermed kunne nyhederne jo egentlig være overstået i en enkelt overskift. Jeg tog en lille pause fra nyhedskiggeriet i sidste uge pga. at der gik Roskilde Festival i den, hvilket slugte en del af min tid. Og så var der, i min optik, ikke så mange andre nyheder der var relevante for vores lille medie. Måske er der ikke helt grundlag for en ugentlig nyhedsartikel og jeg ved heller ikke om jeg synes formatet har fundet en form der virker endnu. Efter 3 forsøg er der heller ikke den store respons hvad interaktion, reaktioner og likes, så måske er der heller ikke det store behov for denne form for opsamling?

Så giv et like hvis du synes det her skal forsætte, ikke fordi vi er like-jægere, men som en indikation på om det her er tiden og arbejdet værd – ellers kan jeg bruge min resurser på andet.

Vi begynder med en LP annoncering inden der går festival og koncert i den, for gode, gamle Psyched Up Janis annoncerede i sidste uge, at de udsender bagkataloget på plade. Oprindeligt udkom bandets plader jo op gennem 90erne, hvor LP-fomatet var yt og så godt som dødt, men formatets renæssancen de senere år har jo skabt et helt nyt marked igen. Tidligere har kun debutten Swell været tilgængelig på vinyl, nu får den altså følgeskab af bandet øverige to studieplader, Beats Me og Enter The Super Peppermint Lounge, samt livepladen The Quiet Album og opsamlingen af sjældenheder HI-FI Low Life.

Nu vi er med 90erne, så udkommer der også snart nyt album fra Dizzy Mizz Lizzy, hvis det holder stilen og niveauet fra de første to singler, “California Rain” og især “In The Blood”, så er der noget at se frem til. I den anledning kan man komme til snigpremiere dagen inden albummet udkommer. Torsdag den 20/3 er det nemlig muligt at lytte til pladen i Nordisk Films biografer landet rundt, i Imperial i Købehavn bliver det med en liveintroduktion fra bandet selv, mens resten får en båndet intro. Det er da dejligt stort og ambitiøst tænkt fra et dansk band.

Knap så ambitiøst var det seneste kuld navne fra Heartland Festival, der om noget booker konservativt, stabilt og lige til kernepublikummet i år. Senest offentliggjort er hovednavnene Beck og Brian Wilson. Beck, som har kunnet opleves ret mange gange her til lands på festivaler de senere år, er da en fin booking, men også en der ikke er så spektakulær, som den måske lyder på papiret. Wilson oplevede jeg selv på Roskilde Festival i 2005, hvor den tidligere Beach Boy var parkeret bag tangenterne og lignede en, som havde haft bedre dage i solen. Selv for 15 år siden var der ikke meget kraft og stemme tilbage så hvordan det forholder sig i 2020 tør jeg ikke gætte på. Men den musikhistoriske betydning, vægt og mængden af hits kan man ikke tage fra ham. Femi Kuti og Cat Power har vi set før, sidstnævnte endda så sent som i 2017 samme sted. Samme år kunne The Avalanches opleves på Roskilde Festival, men 3 år siden og på en anden festival tæller nærmest som en evighed i disse tider, så den er godtaget.

I Jelling ved de også godt hvem de booker til og for, så deres plakat, der nu er fuldendt stritter i mange retninger med nogle sjove koryfæer blandt headlinerne. Men noget festivalen også virker gode til er at book mindre, upcoming eller hotte danske navne, hvilket jo er vand på en mølle som vores. Blandt de nye, sidste offentliggørelser finder man alt fra den tidligere Gasolin trommeslager Søren Berlevs Rock ‘n’ Roll Hotel og Stig Møller til Freddy and The Phantoms, Verdens Sidste Idé. Bound By Law, Black Oak Country, Indian Cane, Jærv og Klaus Handsome & Gadens Løse Fugle.

Endelig skal vi en tur til Aarhus, hvor de ikke kun har Spot Festival, men også Recession, der afholdes sidste weekend i maj. I en tidligere udgave af Nyhedsstrømmen fik jeg en lille snak med en af bagmændene, Aage Kinch, om hvad Recession egentlig er for en størrelse. Nu er de klar med yderligere en bunke navne. Franske -II-, københavnske AEX og Dagens Kant samt aarhussianske Rådne lunger og Pacific Swell har sluttet sig til et line up der også tæller navne som Speaker Bite Me, Health og Mankind.

Ugens største nyhed, eller den med de største konsekvenser, kom jo nok i går, hvor regeringen, baseret på anbefalinger fra sundhedsstyrelsen gik ud og anbefalede, at arrangementer med over 1000 deltager blev aflyst eller udsat. 2020 bliver åbenbart Coronavirus året og man kan mene hvad man vil om mediernes dækning og antydningen af massehysteri i dele af befolkningen i forhold til proportionerne i det her, men det er jo noget vi så alle må forholde os til – forhåbentlig med den sunde fornuft i behold!

Nu er det sådan, OK, og med hensynet til de svageste borgere som det største argument, så må vi jo alle tilpasse os og rette os efter anbefalingerne, også landets spillesteder og koncertarrangører. Det har allerede ført til en strøm af aflysninger og justeringer, blandt andet afvikles aftenens Melodi Grand Prix helt uden tilskuere, ligesom landets største spillesteder enten har aflyst koncerter, eller nedskaleret kapaciteten, så man kommer under de magiske 1000. Er det baseret på noget statistik angående antallet af potentielt smittede i befolkningen og hvor mange de kan nå at smitte, eller hvor stammer det tal fra?

Nuvel, det kommer nok til at præge koncertlandskabet et godt stykke tid frem, foreløbig indtil slut-marts med de økonomiske og logistiske udfordringer det medfører. Kigger man lidt længere frem, så starter festivalsæsonen for alvor til maj, hvor et arrangement som Spot Festival må være begyndt at følge ekstra godt med og bide lidt afsprittede negle? Senere venter de helt store festivaler, men da er det her forhåbentlig kommet under nogenlunde kontrol og alle har fået pulsen og blodtrykket lidt ned.

Er man koncertsulten skal man dog ikke holde sig igen, ellers kan man også lige så godt droppe den offentlige transport, indkøbsturen i Fakta og hvor mange går der egentlig på dine børns skole eller arbejder samme sted som dig?! Frygt, paranoia og meget tør hud på hænderne pga. overdreven hygiejne skulle jo nødigt blive den næste folkesygdom. Tag i stedet ud og se nogle af de mindre koncerter, herunder er et udvalgt bare for i aften og næste uge, og endda kun i hovedstadsområdet – der er nok at tage af og til rimelige priser! Og der er sikkert opstillet gratis håndsprit de fleste steder, så du med ro i sjælen kan give din sidemand en high five, eller spritte din cola lidt op. Som en vi faldt i snak med på Gutter Island forrige år tippede os om, at man kunne, når man nu alligevel havde slæbt sin sodavand med på tønden. Se DET tror jeg man kan blive ret syg af i længden.

Så, tag det med ro, snup cyklen hvis du er bange for busvirus, vask hænder ofte, så undgår du også alle mulige meget mere smitsomme ting end Corona og tag ud og hør noget musik – alt sammen er godt for helbredet!
Vi iler videre til nogle travle koncert weekender, den ene er jo sådan set i gang men vi ser hvad vi kan nå af den. Grundet tidspres og stress og jag, så har jeg kun rettet blikket lokalt i denne omgang, så bor du udenfor hovedstadsområdet: tjek dine lokale spillesteder, det er ikke usandsynligt at nogle af de nævnte bands kigger forbi en scene nær dig i nærmeste fremtid.

Fredag er jo overstået så vi skynder os at stille skarpt, så skarpt det nu er muligt, på i aften, lørdag inden vi kigger frem mod næste uge. Et arrangement der allerede er i gang, da det startede igår er noget for rockerne derude. I Råhuset kan man nemlig opleve en god bunke rockbands under banneret Vesterbro Rock Fest. Vi er allerede gået glip af navne som RedWolves og Samzara, men i dag kan man nå at fange Foon, The Hot One Two, Zoo Me Now og Superdirt. Er man til upcoming rock er det et rigtig godt line up!

Joyce er et af tidens mest hypede danske rocknavne og et af den slags bands, der tilsyneladende er kommet lidt ud af ingenting. Og i raketfart. Bandet har kun omkring et halvt års tid på bagen, dannet efter en våd bytur. Men ordet må have spredtes som en lynild i undergrunden, deres kun anden koncert var på et udsolgt Stengade, de har haft single i rotation på både P3 og P6 og til sommer spiller de på Roskilde Rising. Hvor kom det fra? Om der er noget ved hypen kan du opleve lørdag aften på Loppen.

Meeen, du kan også tage i Huset-KBH, hvor et andet Roskilde Rising aktuelt navn, Rigmor, kigger forbi samme aften. Dem har jeg lige tildelt 5 stjerner for deres Michael Strunge-inspirerede indie, ligesom jeg var meget begejstret for deres koncert på Uhørt tilbage i august måned. Med sig har de en anden kunstner, som jeg også har været gavmild med stjernerne overfor, nemlig sanger og sangskriver L.T. Valentin, der sidste år udsendte det glimrende album Villerst Minde.

Men der er mere endnu lørdag aften, hvor du også kan få dig en solid dosis spillemands/beat rock fra Klaus Handsome & Gadens Løse Fugle, der bliver sluppet fri i Templet, i Lyngby. De udgave en af mine favoritsingler sidste år i form af den fængende “Jeg Vil”. Endelig kan du også rocke ud i Gladsaxe, hvor det lokale spillested Richter lokker med Lucer, der i efterhånden mange år har haft ry for at være et glimrende og energisk liveband.

Vi hopper til søndag, hvor der er to fine muligheder for at få luftet ørerne. På Stengade er der doomet aften med Gates of Slumber, Alter of Oblivion og Lucid Grave, som jeg anmeldte et ret fedt album fra for ganske nylig. På Beta er det også de tungere toners aften når norske Sibiir leverer deres bud på blackend hardcore. Dem oplevede jeg give en medrivende koncert på Roskilde Rising for et par år siden.

Så iler vi videre til en hurtig omgang rapit fire for næste uges koncert. Richter i Gladaxe har tre fine tilbud, torsdag er der indie med tilbagevendte Moi Caprice, mens fredag byder på poppunk fra Girlcrush, der gav en fremragende koncert på Rising sidste år.

Fredag aften byder Forbrændingen i Albertslund på upcoming dansk med Undertekst, Statisk og Blæst. De hjemlige metal himmelstormere Baest giver samme aften en ekstrakoncert i Pumpehuset, efter den første lørdag aften blev udsolgt. Metal finder man ligeledes i Templet, hvor der afholdes Temple of Doom Days fredag og lørdag med stærke navne som Livløs, Chronicle, ORM og Morild. Svenske Truckfighters kigger forbi Stengade søndag aften og spiller hele deres Gravity X plade, deres klassiske album der i år har 15 år på bagen.

Og så er der 90er flashback på Beta fredag aften med Ash, hvor jeg selv kigger forbi. Ikke for at anmelde men for at tjekke udvalget af gyldne damer ud i godt selskab.
Husk at vaske hænder!

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto; lene Damgaard/GFR, Rigmor på Uhørt ’19

Previous articlePremiere: Ny single/video fra Undertegnede
Next articleFräzer: Not A Word, Nor A Sound (EP) ★★★☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.