Home Artikler Festivallandskabet del 1: Jelling, Northside, Heartland og Syd For Solen

Festivallandskabet del 1: Jelling, Northside, Heartland og Syd For Solen

183
0

Tiden nærmer sig hastigt, vi skal snart på festival igen. Men hvilken, og hvilke har de bedste programmer, hvis man overhovedet kan gøre det op? Her er et kig ud over dele af det danske festivallandskab.

I det følgende kigger jeg på de større af de danske festivaler, der stikker op i landskabet. I mellemlaget, vækstlaget og undergrunden findes der et væld af muligheder i dette festivalgale land. Det ville næsten blive uoverskueligt for én mand, at danne sig et fyldestgørende overblik.

Jeg vælger i stedet at fokusere lidt på de større spillere, som kæmper om dine surt optjente sparepenge. For det er dyrere end nogensinde at gå på festival. Det skyldes mange faktorer (ud over griskhed), som stigende udgifter til alt fra leverandører, drift og hyre til kunstnerne. Kunstnere, der sagtens ville kunne tjene endnu mere på en arena eller stadionkoncert.

Det gør også, at mange af de store navne ikke længere er eksklusive, hvis de overhovedet er til at få fat i. Det er ikke unormalt, at selv de største navne på en plakat kan opleves i en periode op til eller efter en festivaloptræden. Ligesom mange navne går igen fra sæson til sæson, men på forskellige festivaler. Sådan var det ikke i de gode gamle dage…

…men det har man efterhånden vænnet sig til, så det skal ikke trække alt for meget ned i det følgende. Her vælger jeg i stedet at kigge på det mere isoleret set. Ligesom der lige skal tages forbehold for at programmerne IKKE er komplette i skrivende stund.

Vi går kronologisk frem (med en afstikker til august), så i denne første del svinger vi forbi Jelling, Heartland, Northside og Syd For Solen. I anden del zoomes der ind på Copenhell, Tinderbox, Roskilde og SmukFest.

Jelling Fesitval, d. 23.-26. maj

Er Jelling en af de store? Tjaaaa, det er i hvert fald en af de ældre festivaler derude, og har gennem årene trukket store ind- og udenlandske navne til det jyske hjerteland.

I år ser det sådan lidt so-so ud, hvor der satses på de sikre danske crowdpleasere som Nik og Jay, Aqua, Rasmus Seeback, Suspekt, Odbjerg, Tim Christensen, Lars Lilholt og D:A:D. Ikke nogen større scoops der, men solide bookinger, hvor man ved hvad man får. Det er dog glædeligt, at der er fundet plads til 40-års jubilæerne D:A:D, ahem Roskilde, er det ikke snart tid igen?

Nuvel, der er også Guldimund, Pil, Icekid, Artigeardit+Lamin og Zar Paulo til de unge. Plus det løse. Nå ja, og årets internationale headliner… Nelly Furtado. Det er vist hverken fugl eller fisk, men en klassisk “indsæt kunstner X, der var hot for 20-25 år siden” booking. Også kendt som “SmukFest finten”. Mere om den senere!

Jelling melder om få billetter, så det ser ud til at den krise, som var begyndte at kradse her, også foreløbig er afblæst. Det er vist det man kunne kalde et rugbrød med leverpostejs-festival line up.
Northside Festival, d. 6.-8. juni

Northside har nok været lidt i “krisen” siden corona-årene med nogle programmer, der trods publikums goodwill er blevet kritiseret. Fair eller unfair, så synes jeg heller ikke det har set imponerende ud. Og det begyndte også at skade billetsalget, og festivalens omdømme generelt.

Er det så et make or break år? Lidt. Og hvis de IKKE kan få udsolgt, eller vinde noget af det tabte gode ry tilbage med dette line up, så er de for alvor i problemer i Aarhus!

For ud fra præmissen og målestokken “book til dit kernepublikum og ud fra en nogenlunde tydelig profil”, så ligger Northside i min optik i toppen af feltet i år. På papiret er det ud fra mange faktorer et stærkt program. Det er nutidigt og aktuelt, lidt tilbageskuende og der er en god balance mellem de genrer, man kunne mene, passer til målgruppen.

Hvem er så det? Firkantet og forenklet, så ser jeg det som “den moderne storby voksen-ung, der ikke gider camping og kan lide det meste de spiller på P6”. Det vil sige rock, indie og pop, men man kan også høre rap og elektronisk.

Med et line up med navne som The Smile, Slowdive, Pulp, Kaizers Orchestra, Royal Blood, Shame, St. Vincent, Massive Attack og danske esser som Benjamin Hav, Afskum, Malk De Koijn, Guldimund, Andreas Odbjerg, Barselona og MØ, så har NS scoret booking banko på deres egne spilleplader. Samtidig spædes der op med navne som Vince Staples, 070 Shake, Angelica Garcia og Troye Sivan.

Og sørme om der ikke også er plads til en krads, lille skævert som herlige Amyl and The Sniffers? De er måske lidt på udebane her, men ellers ligner det sikre hjemmebane bookinger. Ikke meget man ikke har set før, men der er da en enkelt trumf i form af de sjældne gæster Pulp. Dem havde Roskilde nok gerne haft, hvis kalenderne havde passet sammen.
Heartland Festival, d. 13.-15. juni

Ah, Heartland, Heartland, Heartland… hvor præcis gik det galt? Fra kultur elitær feinschmeckerfestival til folk med god smag, der ikke rigtig kan lide festivaler, men skal have noget frisk luft til deres bobler til… det her?

Jeg vil sige, at æstetisk, og helt klart hvad selvopfattelse angår, så er festivalen stadig i en klasse for sig herhjemme. Ligesom de virkelig går all in på deres talks, kunst og mad. Men her kigger jeg på musikken, og den virker mere end nogensinde som en eftertanke og uden de store visioner og ambitioner?

Det virker som om de på få år er gået fra at booke ret kunstnerisk vedkommende navne, eller nogle der i hvert fald lignede “god smag” til SmukFest Fyn. Mere om det om lidt. Sidste år havde de Robbie Williams, i år… Rick Astley? Og Keane og Kasabian. Medina kommer også. Og Blæst. Nå ja, og Kellermensch, bare for at kradse lidt i idyllen?!

The The var på plakaten, men lugtede penge, og har i stedet valgt at tage på tour, og rammer Store Vega til efteråret. Men har lovet at de rammer Heartland i 2025. Plaster på såret var ikke penge tilbage til dem der havde købt Heartland billet for at høre The The, eller rabat af en art til Store Vega. Næææh, man kunne få “eksklusivt adgang” til pre-sale til den koncert. Det ser da nydeligt ud for alle involverede parter (Ja ja, “forebehold for ændringer” og alt det der, men det her “tilbud” virker næsten lidt som salt i såret).

Der er stadig et par mindre navne til feinschmeckerne på plakaten, men ellers virker det line up godt nok tyndt. Værst af alt for festivalen, det virker ikke som om der er den store buzz eller omtale rundt omkring. Måske har de slet ikke brug for det og nået et niveau, hvor de sælger billetterne på oplevelsen af Heartland alene?
Syd for Solen, d. 8.-10. august

Vi skal da også lige et smut til hovedstaden, hvor Syd For Solen for alvor lader til at have bidt sig fast. De første par år har de over 3 dage præsenteret nogle ret solide line ups, henvendt til forskelligt publikum og smag. Nu er festivalen flyttet fra juni til august, hvilket virker som et smart træk.

Det har åbenbart været en succesfuld opskrift, hvor man får en headliner og så nogle stærke navne som “opvarmning”. En art 1-dags mini-festival, hvor man kan komme hurtigt hjem i seng, hvor man ikke skal sove i telt, eller bruge timer på transport til og fra.

For os er det nok lørdagen, rockens dag (cirka), som trækker mest. Selv om Andre 3000s fløjteshow om fredagen ellers lyder tilpas gakket. Nuvel, ud over AIR, der stikker lidt ud, får man lørdag Queens of the Stone Age, Viagra Boys, Sleater-Kinney, Big Thief, The Kills og et endnu ikke annonceret navn eller to. Der er nogle klatter på plakaten, som skjuler det sidste…

Ikke så meget at sige til det, men det er da ret meget bang for your buck? Prisen er “fra 840 kr.” for en 1-dags billet, hvilket i disse tider vel ikke engang er helt horribelt?
Hurtig opsummering

Det er svært at sammenligne festivaler, især hvis de har en tydelig identitet og målgruppe. Eller det er måske netop det man skal kigge på, hvis det endelig er?
Northside virker som om at de har fundet sig selv igen, mens en festival som Heartland rent musikalsk har mistet sin personlighed. Syd For Solen kører et ret stramt koncept, mens Jelling kører den snusfornuftige stil.

Skal man finde noget negativt på tværs af festivalerne, så mangler der måske lige de sidste navne med WOW-faktor. Og her tænker jeg ikke kun på den indledningsvist nævnte tendens med, at mange navne kan opleves her til lands inden festivalsæsonen.

Northside mangler måske et navn af Arctic Monkeys typen. Og hvornår lykkes det en dansk festival (som ikke er Roskilde) at booke Pearl Jam når de rent faktisk er i Europa?
Alt i alt ser det vel fornuftigt ud derude i festivallandet, men hvordan står det til i helvede, på Fyn, Sjælland og i Bøgeskoven? Det kigger jeg på næste gang.

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Lene Damgaard/GFR, Heartland Festival

Previous articleRepeatlisten 2024 #3
Next articleFestivallandskabet del 2: Copenhell, Tinderbox, Roskilde og SmukFest

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.