Home Artikler Gutter Island ’18: De danske navne

Gutter Island ’18: De danske navne

1834
0
The Ringo Jets - Gutter Island 2016

Tiden løber og det er snart tid til den forlængede spilletid af vores festivalsæson, som i år inkluderer et smut på Gutter Island Garage Rock Festival. Her tager vi et kig på de danske navne på årets festival, der løber fra torsdag d. 16. til og med lørdag d. 18.

Gutter Island afholdes kun hvert andet år, på Masnedø Fortet i nærheden af Vordingborg i virkelig fede omgivelser. Det er et fort! Og dermed tæt på vandet, så kanonstillingerne kunne plaffe badguys på togt i de gode gamle dage. Nu til dags skydes der mest bajere og Fernet Branca på fortet, hvilket selvfølgelig også kan være farligt nok.

Vi har i større og mindre grad været repræsenteret på festivalen siden start 00’erne og prøvet at sætte ord på oplevelserne de seneste to gange festivalen er blevet afholdt, i 2014 og 2016. Sidste gang var samtidig min første gang på Gutter Island, og jeg havde en fest, hvilket man kan læse mere om HER (det var også Jonas’ første gang, mens Thomas er Gutter veteran).

Nu skal det ikke handle om fortiden og hvorfor Gutter Island er så fed en festival, det kan man læse om i ovenstående, men lad os bare sige, at stemningen er afslappet, løssluppen og, ja, der er bare en særlig ånd over hele projektet, som gennemstrømmer det hele.

I går løb jeg igennem 17 internationale navne, hvoraf jeg kun kendte et enkelt i forvejen. Det forholder sig en smule anderledes med de resterende 10 danske, hvoraf jeg kender alle i større eller mindre grad, undtagen et enkelt. Lad os se hvad der er i vente!

Baby In Vain, lørdag  kl. 19.10

Trioen her behøver vel efterhånden ikke nogen nærmere introduktion? Det er efterhånden mange år siden, at vi oplevede de sammenbidte og støjende damer for første gang, det må have været på Pavilion Junior på Roskilde Festival 2013, som de forresten også gæstede i år. Jonas fangede dem i Aarhus i foråret, hvor det blev til 4 stjerner.

Til gengæld var der topkarakter til dem sidste gang de optrådte på Gutter Island, hvor gæsteanmelder Søren var på pletten i 2014.

Drone of The Dragonfly, fredag kl. 22.15

Drone of The Dragonfly anmeldte jeg i maj måned sidste år, hvor jeg uddelte 5 stjerner til deres split-LP med Terromoto. Bandet er lidt en speciel størrelse, både i kraft af at de på den udgivelse havde 4 forskellige gæstevokalister inde over, men også rent musikalsk.

Langsomt udviklende, psykedelisk, dunkelt, majestætisk, svævende og dansende. Gad vide hvordan denne guldsmed flyver live?
Drön, fredag kl. 17.20

Er en aarhusiansk duo bestående af Anders Birkekær på guitar og vokal og Henrik Lauritsen på trommer, der spiller tung, bluesrock. Eller det var de i hvert fald for 3 år siden, da Jonas fangede dem live på Radar i Aarhus.

Hov, Troels-Henrik så dem søreme også som opvarmning for Childrenn samme sted året efter, ser jeg lige i vores arkiv:

“Der bliver smækket igennem, og selv om der kun er to på scenen, så leveres der med stor variation og energi – og til trods for det lidt snævre potentiale når bandet ikke at blive monotone. Hverken i lyd eller intensitet”.

Get Your Gun, fredag kl. 00.05

Huha, hvor skal vi næsten starte henne her? Tror jeg kopierer noget jeg skrev for nogle måneder siden op til en koncert:

Den tungsindige gruppe udsendte sidste år det roste album Doubt Is my Rope Back To You, der fulgte flot op på det fundament den 3 år gamle debut The Worrying Kind havde støbt.

“Det er lidt svært at gøre det musikalske hamskifte Get Your Gun har været igennem retfærdighed med en skreven beskrivelse. Det er stadig tydeligvis Get Your Gun, med knugende stemninger, tungt huggende passager og Andreas Westmark’s vokal midt i malstrømmen. Men der er sket temmelig meget med måden byggeklodserne sættes sammen på. Sangene er mere varierede og albummet har i høj grad en “albumfornemmelse”, altså hvor de numrene i højere grad flyder sammen og udgør en helhed, end står tilbage i hukommelsen som separate enheder”.

Vi har oplevet bandet live en del gange efterhånden, senest fangede Jonas dem i London i efteråret (han kom lige forbi!) og fik også en snak med dem i den forbindelse. Jeg selv har blandt andet oplevet, at få en mindre omgang granatchok af en af bandets koncerter, da de spillede UHØRT i knæ for 4 år siden.

Gorilla Angreb, fredag k. 19.10

Så bliver det legendarisk og meget undergrund! K-town punkerne var oprindeligt aktive i undergrunden i perioden 1999-2007, men genopstod for to år siden og gav en række roste koncerter.

Nu er er det Gutter Island der står for skud. Det kunne godt blive en fest det her… abe… nej OK, den lader jeg ligge… ok, abefest.

Heatfarm, fredag kl. 17.25

Der var de, bandet jeg ikke kendte noget til på forhånd. Der er åbenbart tale om et genopstået punk og garageband, som lavede ballade helt tilbage i 80’erne. Dengang der fandtes en Berlinmur, BZ’ere, Thatcher og Schlüter, brun i lange baner, Spark Sodavand, Preben Elkjær i foruroligende korte shorts, atomkrigstrussel, huller i ozonlaget, legetøj proppet med hormonforstyrrende stoffer, lørdagskylling og så lidt sport og en quiz. Herlig tid at vokse op i! Hvad har det med musikken her at gøre? Aner det ikke, jeg padler bare og trækker tiden…

Nummeret “Tog Til Satan”, som Gutter har smidt på deres hjemmeside, lyder dog som om, at det kunne være påvirket af en solid cocktail af ovennævnte.
Orcas, lørdag kl. 00.15

Så er jeg i mere vante omgivelser igen, da vi her har med et dansksproget syre/beat rockende navn at gøre, som jeg tidligere har anmeldt et album fra. Endda til hele 5 stjerner, da bandet udsendte Tunge Sten for lige knap 2 år siden.

“Gruppen Orcas album-debuterer med sprogligt sprudlende og lettilgængelige, men små-sære, tekster, dansevenlige beat-rock rytmer, som din far kan svinge boneloc’en til”.

Live har jeg stadig bandet til gode, men mon ikke deres lyrik om lyster og laster og smittende rytmer kan få gang i mine stive hofter? De lyver ikke, ved du, altså hofterne…

Stone Cadaver, lørdag kl. 16.25

Det lyder som noget stenerrock, ikke? Bingo!

“Bandet spiller en groovy form for stoner-metal, som låner fra 70’ernes tungrock og heavy metal og slipper ganske godt afsted med både at tromle igennem og give plads til melodier, for eksempel når frontmand Anders Bech Nielsens guitar får lov at solo’e med jævne mellemrum”.

Ordene stammer fra Jonas’ anmeldelse af bandets album Reject Remove Replace, som han sendte 4 stjerner efter tilbage i februar måned sidste år.

The Orgelheimers, torsdag kl. 19.25 (som en del af freakshowet)

Så skal vi til lidt af en klassiker på Gutter Island, “orgel, mere orgel og lidt trommer, som bandet beskriver sig selv på Facebook. Indenfor genre som surf og garage, hvilket nok skal få gang i festen efter en runde øl og Fernet.
Yahowa, fredag kl. 14.25

Det har rummesteret i undergrunden i nogle år efterhånden, hvor de over årene er vokset fra at være en duo til et 6 mand stort punk-rocket new age band. I skrivende stund sidder jeg og lytter til “The Retard Fucker How Fell To Earth”, fra albummet The Retard Fucker, som du kan finde på Bandcamp.

Nummeret følges op af sange med titler som “Broken Glass In Your Ass” og “Fuck You Steve (you’re not my real dad anyway)”. Herligt!

Det var det, 26 navne, så vidt jeg kan tælle mig til, men på Gutters hjemmeside står der, at programmet består af 28, så måske dukker de sidste op snart? Festivalen er udsolgt, så håber du har billet, det ligner endnu en legendarisk forlænget weekend i rendestenen.

Af Ken Damgaard Thomsen

Previous articleGutter Island ’18: De internationale navne
Next articleAlive Festival 10-års jubilæum: Et kig på programmet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.