Home Artikler 4 mindre festivaler du ikke bør gå glip af

4 mindre festivaler du ikke bør gå glip af

2445
0

Festivalhungrende? Vi har sammensat en lille 4-retters menu, som man kan nyde til forholdsvis billige penge, hvis tiden, lysten, tålmodigheden og pengepungen ikke lige er til “de store”. Her smager vi på Indisciplinarian Fest, Fortovsfest, Kun For Forrykte og Midsommer Festival.

Den nogenlunde opmærksomme læser vil så straks kunne se, at der er tale om to arrangementer i København, samt to på mere sydlige breddegrader i forhold til hovedstaden. Det skal ikke tolkes som et udslag af københavneri, men, jeg holder mig i “lokalområdet” med det jeg skriver om og de er valgt ud fra devisen “hvad ville jeg selv tages til, hvis tid og omstændigheder var anderledes”. Lidt ligesom de sædvanlige koncertanbefalinger, som nu er gået lidt i stå på grund af, ja, manglende tid… det her kan ses som en slags særudgave af dem!

Hvorom alting er, det være sig mærkedage, logistik og økonomisering med fridage fra jobbet, så kommer jeg efter al sandsynlighed ikke til, at kunne deltage i nogen af følgende festivaler og arrangementer, men, jeg vil gerne give dem en anbefaling med på vejen. Måske er det noget for dig? Vi går kronologisk frem og første arrangement er allerede i weekenden, lørdag går det nemlig ned i Pumpehusets Byhave.

Og det er en af de tunge dage, når pladeselskabet Indisciplinarian, der står bag en masse fede udgivelser indenfor metal og rock, men også har bredt paletten mere ud over årene, afholder Indisciplinarian Fest 2019. 7 navne, de første 3 gratis i Byhaven og derefter 4 stk. for 140 kr. inden i Pumpehusets sal.

De 3 navne i Byhaven, Kellermensch-frontmand Sebastian Wolff med et soloshow, Eyes, der spiller blackened hardcore og dødsmetallerne Bastard Grave, udgives ikke på pladeselskabet, men præsenteres som nogen Indisciplinarian er fans af. De 4 navne i Pumpehuset har derimod alle udsendt plader på selskabet.

Her får du hardcore bandet Nyt Liv, der er højaktuelle med deres fine debutalbum Ensomhedens Kolde Kald. Der er kvalitets doom fra Alkymist, der udsendte et helt forrygende debutalbum sidste efterår og også kan opleves på Roskilde Festival senere på sommeren. Sons of Cain er ikke debutanter, faktisk går deres historie helt tilbage til midt 90’erne, hvor de blandt andet leverede nogle numre til soundtracket til Niels Arden Oplevs Aalborg-film Portland. Mere blev det ikke rigtig til for det mørkt rockende band, men sidste efterår genopstod bandet ikke blot til et par koncerter, de fik også udsendt numrene fra dengang på en virkelig solid EP-udgivelse under titlen Re: Sons of Cain.

Endelig kan du få en iskold dukkert fra de sortnede metallere Morild, som jeg sendte en topkarakter efter for deres debutplade tidligere i år. Den beskrev jeg blandet andet, som lyden af, “at drive til havs, helt alene, mens hvad du nu end måtte klamre dig til stille og roligt synker indtil du ender helt nede i det kolde, mørke hav… og synker til bunds”.
Ugen efter, lørdag d. 25/5 kan du nyde mange timers gratis musik fra en række lokalt forankrede upcoming kunstnere på Vesterbro, når øveforeningen MUVE og samarbejdspartnere afholder den årlige Fortovsfest. Ud over livemusik, som kører fra tidlig eftermiddag til omkring midnat, kan man inden og sideløbende gå på loppemarked og følge skater- og fodboldkonkurrencer.

Koncerterne afvikles fra 5 scener omkring og på Enghave Plads. En udendørsscene kaldet MUVE Scenen, Beat Café Scenen, Nybolig Scenen, en scene i Boutique Lize samt kirkerummet i den nærliggende Krist Kirke. Jeg kiggede forbi sidste år, hvor jeg blandt andet havde den udsøgte fornøjelse af, at opleve eksempelvis Søn i Krist Kirken. Søn, der nu har udsendt et rost debutalbum, netop har givet en endnu mere rost koncert på Spot og som også spiller på Roskilde til sommer. De tog også røven på mig sidste år…

I år kan du igen opleve en lang række navne som er lige på kanten af, at bryde bredere igennem, nogen der er længere nede på karrierestigen og dem, der kun lige er begyndt. På MUVE Scenen kan du blandt andet opleve Powdercloud, som jeg også så give den gas i Krist Kirken sidste år, eller hvad med noget pop fra Madson, som er aktuel med en ny single og tidligere har været i rotation på DR. Der er også disco pop fra Nosy Parker og så kan man fange duoen Vås, hvis EP Kunstpause, hvor de kaster sig ud i hverdagspoetisk tekst og musik, jeg sendte 5 stjerner efter for nogle måneder siden.

I Krist Kirke kan du blandt andet opleve rockbandet Before Fire, som jeg anmeldte en rigtig fin 70’er rockende EP fra for 2 år siden. Der er også indie/drømmepop fra We At Sea, som jeg også tidligere har anmeldt en EP fra, eller hvad med et smut til Drømmenes Planet? De var titlen på den EP fra Lieb, som jeg sendte 4 stjerner efter i begyndelsen af året. En kompetent udført omgang poetisk poprock.

Forlader vi kirken og kigger ind i Boutique Lize, så kan man blandt andet løbe ind i Jeppe Lindegaard, som jeg anmeldte en plade fra sidste år: “Der er styr på den akustiske guitar, den folk/americana/country pop-rockede tone og det at skrive og arrangere sange. Det er måske ikke ligefrem nyskabende eller spektakulært på nogen punkter, det Lindegaard og hans hjælpere leverer her, men det er bundsolidt og sikkert, på den gode måde”.

Der er mange flere navne, også på Nybolig Scenen, hvor man eksempelvis kan fange Bidt, der lige har udsendt udgivelsen Tilpas Utilpas med pladeselskabet Crunchy Frog i ryggen – så hold øje med dem (Jonas anmelder indenfor nogle uger). Men gå selv på opdagelse i det fulde program HER og kig forbi Vesterbro, det er både hyggeligt og musikken mega gratis!
Så forlader vi hovedstaden og trækker mod syd, hvor vi lige skal et smut omkring Nord Falster først. Her afholdes der i første weekend af juni første udgave af Kun For Forrykte Festival, som både hvad angår musik, ånd og stemning forsøger, at holde liv i nogle af hippie-tidens idealer. Festivalen afholdes d. 7. & 8. juni i et parkanlæg i Stubbekøbing.

Jeg fik mig en længere snak med en af arrangørerne og bagmændene, Frederik Schnoor om tankerne bag det hele og ånden i det for nogle uger siden:

Kun For Forrykte er et udtryk der stammer fra romanen Steppeulven af Herman Hesse, som bandet Steppeulvene tog deres navn efter, ligesom Eik Skaløe ligeledes skrev et nummer netop kaldet “Kun For Forrykte”.

“Jeg synes “Kun For Forrykte” er en meget rammende overskrift for det projekt som jeg har sat i søen med festivalen”, forklarer Schnoor og forsætter, “mange som vil besøge os til sommer, har et særligt forhold til den hippie-ramme som vi har skabt festivalen i, og vil vide at vores musikprogram er baseret på flere af de bedste navne fra den danske rock-scene i slut-tresserne. Ligeledes vil litteraturinteresserede vide at “kun For Forrykte” traktaten som er et specielt afsnit i Hesses roman, opfordrer til at smide sin indre småborgerlighed fra sig, og i stedet vende sig mod ens rige indre driftsliv, og en tro på menneskelig mangfoldighed. Så for nogen har navnet helt sikkert en gran af den her store hippie-idelogi i sig og for mange ja der vil det blot betyde at de er med til en fed musikbegivenhed som i første omgang er for en mindre skare mennesker, (vi kan max. være ca. 1000-1200 mennesker på festivalen i år). Lad mig også sige det med det samme festivalen er naturligvis for alle som gerne vil deltage i en smuk begivenhed…”.

Hele artiklen kan læses HER.

Musikalsk trækker festivalen i retning af mere folk, folkrock, beat og lignede orienterede navne. Hovednavn er Niels Skousen, der siden hans pladecomeback i start 00’erne, efter en pause siden 70’erne, har udsendt den ene stærke plade efter den anden. Vokalen har måske været stærkere engang, men pennen er bestemt ikke svækket. Det er simpelthen en af landets bedste og mest skarpe sangskrivere festivalen kan præsentere. Kira Skov tilhører en noget anden generation, men hun kigger også forbi i hælene på en række roste udgivelser, ligesom hun forn gjorde vellykket koncertcomeback med Kira and The Kindred Spirits.

Der er også blevet plads til retrorock gale The Blue Van, der først droppede blue og i en kort tid og bare gik under navnet The Van, for at skære ind til benet, og nu har droppet det tilbage igen… Så, The Blue Van er tilbage som man kender dem! Sideløbende har Steffen Westmark udsendt soloting under kunsternavnet Peppermint B, så der har faktisk været godt gang i nordjydernes varevogn på den  dene eller anden måde de seneste år. Silly boys! Hey, vi skal da heller ikke glemme, at Steppeulvene i en eller anden form og nærtbeslægtede Stepp2 kigger forbi og trækker en rød tråd helt tilbage til hippietiden.

Den røde tråd kan på en måde også inkludere Den Syvende Søn, der gør sig i god, gammeldags små-psykedelisk beatrock. Her er den røde tråd ikke kun musikken, men også forsanger Michel Belli, søn af ulven. Duoen Burman og Boding skal også nok sørge for, at holde liv i syren, sidstnævnte kender man i hvert fald fra syre/bluesrock gruppen Syreregn, som vi også har anmeldt et par gange. Sorte Fugle har vi også anmeldt et par gange, hvor det er blevet til pæne ord om deres vindblæste udkantsrock.

Der er mere, det hele kan du finde HER, men der skal lige lyde et særligt shout out til Mathilde Falch, datter af falchen, hvis seneste studiealbum, Som Børn På Ny, jeg var meget begejstret for.
Meget er der også at være begejstret for ved det sidste stop i denne omgang, Midsommer Festival i smukke Præstø. Ikke nok med, at Præsø by er hyggelig og et besøg værd, rammerne i familien Seidler og naboernes baghaver midt i byen er lidt af en perle. Vi kiggede forbi den lille festival, der startede som en have/familiefest med venner og bekendte for 6 år siden, sidste år og fik produceret en hel del materiale derom, som du kan bladre i HER. Blandt andet kunne man opleve spændende og fremadstormende og mere eller mindre etablerede navne som D/troit, Iris Gold, Nelson Can, Luster og Christian Hjelm på de to scener.

I år afholdes festivalen d. 21 og 22. juni, og falder dermed sammen med Copenhell, så jeg vidste på forhånd, at det ikke blev til en tur til Præstø i år. Det er ellers ikke fordi, at programmet ikke lokker. Ikke nok med, at rammerne som familien og de frivillige får stablet på benene er intim, hyggelig og velfungerende, de har også lokket nogle stærke navne sydpå igen.

Katinka behøver nok ikke nogen nærmere introduktion, de har gået deres sejrsgang de seneste år, både hvad gælder udgivelser og livekoncerter. Især sidstnævnte, hvor forsanger Katinka Bjerregaards intense nærvær og vulkanagtige udstråling er svær ikke, at blive fanget af. De får følgeskab af navne som hypede Hjalte Ross, superhypede Lowly, Nicolai Noa, Goss, Sunx som jeg anmeldte en glimrende single fra for nylig og så 5-stjernede M Rexen. Sidstnævntes indtil videre 2 plader har jeg været svært begejstret for, den tredje og afslutningen af en trilogi udkommer til efteråret.

Et virkelig flot program igen i år, følg med HER for flere annonceringer, og ligesom sidste år har Midsommer formået at booke en række navne, som man også finder på blandt andet Roskildes plakat. Festivalen melder også om et rigtig godt forsalg, så de regner med udsolgt og opfordrer til, at man får købt sin billet nu, hvis man vil til lækker havefest i Præstø.

Jeg går glip af alt det nævnte, men, så oplever jeg nok noget andet og fanger nogle af navnene i andre forbindelser.
Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Mads Ogstrup, Midsommer Festival pressefoto

Previous articleRepeat #16
Next articleElevatorfører + Elder, VoxHall, 17/5 – 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.