Home Artikler Spot på Spot 2018: 20 anbefalinger

Spot på Spot 2018: 20 anbefalinger

4990
0

Det er blevet Spot-tid igen i Aarhus og byen kommer til at summe af musik i denne uge. Vi har samlet en bunke anbefalinger til, hvad du kan og bør opleve på festivalen. 

Spot Festival er over os igen, og mere end nogensinde er festivalen et overflødighedshorn af især dansk upcoming (og etableret) musik indenfor et væld af genrer, krydret med spændende navne fra vores nabolande. Selv om det egentlig stadig nok mest er en branche-festival er der masser af godbidder at komme efter, som almindelig publikummer.

I stedet for at lave en større gennemgang af programmet, som kunne udfolde sig i et uendeligt dokument, hvor du ville få krampe i din scrolle-hånd inden du var nået halvvejs, har jeg i år valgt at give 2 x 10 anbefalinger.

De første 10 er bands, jeg “kender”, og har oplevet live tidligere – og som du ikke bør snyde dig selv for, hvis du ikke allerede har hørt dem.

De sidste 10 bands er bands, jeg ikke har hørt live – men som jeg vil gøre hvad jeg kan for at nå at høre i år, enten fordi de har udgivet noget glimrende musik fra studiet, eller fordi de har fået tilstrækkeligt med live-roser fra for eksempel mine kolleger her på redaktionen, at jeg selv vil udsætte mig for det.

Ud over de 20 bands her, er der virkelig meget andet godt på plakaten – så dyk ned i programmet (link HER), eller gå bare på opdagelse, der ligger masser af godter og venter.

10 navne du SKAL opleve:

Baest, fredag d.11 maj kl. 00.30, SCC 

De lokale dødsdrenge har fået sparket en del døre ind det seneste års tid, blandt andet på Roskilde Rising og Copenhell, og hvorfor skulle deres energi og drengede charme (og tonstunge dødsmetal) ikke også kunne få folk til at nikke med på Spot? Har du ikke allerede haft ørerne i maskinen, så benyt muligheden.

Bisse, fredag d.11. maj, kl. 19.30, Store Sal i Musikhuset

Han er vel ret beset ved at være et af hovednavnene på Spot, og der er nok gode chancer for at du har oplevet den hyperproduktive sanger og sangskriver de seneste år på et spillested eller en festival et sted i landet – men hvis du ikke har, så er Bisse, som på sine studieudgivelser, en sprudlende og insisterende oplevelse live. Jeg så ham for en måneds tid siden, og her imponerede den musikalske tusindkunstner.

Childrenn, torsdag d.10. maj, kl. 23.20, Train (fri entré)

De rutinerede tungrockere udgav sidste år et stærkt album, International Exitog live er de en kompetent og velspillende enhed. Jeg har kun oplevet dem live på Roskilde Rising scenen, og tænker at musikken vil gøre sig endnu bedre under tag.
Fribytterdrømme, fredag d.11. maj, kl.21.20, Store sal, Musikhuset

Fribytterdrømme er i færd med at transformere sig fra udknaldet 70’er syre til et mere Madchester-agtigt udtryk på det nyere materiale. Live har vi i flere ombæringer været ude med roser til bandet, og især Ken har fået sig et par på opleveren, blandt andet da han oplevede dem give koncert på Lille Vega for 3 år siden.

Kajsa Vala, lørdag d.12. maj, kl. 16.00, SCC

Lokale (fra Åbyhøj) Kajsa Vala leverede en af sidste års bedste Spot koncerter på HeadQuarters, hvor hun viste formatet, da lyden ikke fungerede – så gik hun og band da bare a cappella, og det viser lidt om hvor dygtige hun og hendes band er musikalsk. Jeg hørte hende senest på Radar i februar. Americana-udtrykket er der helt styr på, ligesom hun også har et godt melodiøre. Hun vandt i øvrigt Fatter Eskil prisen sidste år.

Nelson Can, lørdag d.12. maj, kl. 00.45, SCC

Trioen fik et lille gennembrud med sidste års EP3, som blandt andet indeholdt hittet ‘Miracle’ – live er trioen også et fint bekendtskab, og jeg hørte dem så sent som i februar på Atlas. Har du ikke allerede oplevet dem, så er det et band, der både kan spille hårdtslående og følsomt og har masser af attitude.
Slægt, torsdag d.10. maj, kl. 00.10, Train, fri entré

De grumme, og grumme-dygtige, københavnske metal-drenge i Slægt har i flere omgange imponeret især den gode Ken her på redaktionen – jeg har hørt bandet en enkelt gang, og uden at være helt blæst bagover ved dén lejlighed, så var det alligevel tydeligt at Slægt har “noget”. Talent, i hvert fald. De er kort og godt røv-dygtige til det, de gør – at spille både hurtig, melodisk og mørk metal.

Small Time Giants, fredag d.11. maj, kl. 13.00, Spot Royal

Det storladne grønlandske indie-rockband har tidligere gjort en god figur på Spot, og nu er de så på besøg igen, i en tid hvor Danmarks rolle i Grønland igen diskuteres livligt, både herhjemme og på Grønland. Sidste år skabte de en både følelsesladet og festlig oplevelse på Godsbanen – en reportage fra den koncert kan læses HER.

The White Dominos, torsdag d.10. maj, kl. 22.00, HeadQuarters

De lokale melodiske rock-drenge har spillet vidt og bredt i Europa, og med deres melodiske tæft og relativt klassiske rock’n roll attitude, krydret med en nede-på-jorden charme, er de et festligt live-bekendtskab – jeg hørte dem senest til en Off-Spot koncert i 2016, mens Ken fangede dem senere samme år på Uhørt. Her er styr på sagerne, uden det bliver for poleret.

De Underjordiske, lørdag d.12. maj, kl. 22.00, SCC

Jeg oplevede bandet da de var en helt ny konstellation – det var faktisk deres første officielle optræden da de spillede på 2013-udgaven af Aarhus Psych Fest. Siden er der løbet en del vand i åen, og bandet har i foråret udgivet deres andet album, ligesom de også har rundet Roskilde Festival (og spiller der igen i år, i øvrigt). Live er de bestemt værd at opleve, blandt andet for den glimrende rytmesektion.
10 navne JEG skal opleve: 

Mythic Sunship, torsdag d.10. maj kl. 00.00, Tape

Egentlig ikke et band jeg kender forfærdelig meget til, men Ken var svært begejstret for deres Upheaval-album, da han anmeldte i februar. I anmeldelsen endte han med at konstatere: “Mythic Sunship fortjener topkarakter for denne udgivelse, om ikke andet af den helt simple grund, at jeg ikke kan se hvordan man skulle kunne gøre det her meget bedre indenfor rammen. At den ramme så sprænges indefra, det er en oplevelse som jeg kun kan anbefale at man udsætter sig selv for” – resten kan læses HER. Det lyder som noget, der skal opleves.

Marie-Louise Munck, fredag d.11. maj kl. 19.30, Bora Bora

Tidligere i år udgav Munck albummet Moon Dogs, som jeg anmeldte i marts – “Marie-Louise Munck’s æteriske, men samtidig knugende, lydlandskaber kræver en indsats af lytteren, men Moon Dogs virker også som et album, man kan blive ved med at lytte til og finde nye nuancer på, også efter den første håndfuld gennemlytninger”, skrev jeg blandt andet og kvitterede med 5 stjerner. Jeg nåede desværre ikke omkring Radar, da Munck lagde vejen forbi for nylig, men denne gang satser jeg på at nå at opleve Munck live.

Less Win, torsdag d.10. maj, kl. 01.00, Tape

Intelligent post-punk og no-wave lyder beskrivelsen af københavnske Less Win, og selv om det efterhånden er 5-6 år siden vi havde materiale fra dem til anmeldelse, så er det et af de bands jeg husker, som bød på noget mindeværdigt. Hvordan de lyder i dag, og live, det ved jeg faktisk ikke, men jeg tænker jeg skal prøve at nå at finde ud af det.
Dune Messiah, fredag d.11. maj, kl. 16.30, Royal Trailer

Et af sidste års bedste danske albums (af dem jeg nåede at høre) var Dune Messiah’s The Iron Oak, Der var godt nok en hel del højstemt romanticisme, men også dynamiske rocknumre med kant fra post-punk og neo-folk. Koncerten er i øvrigt en del af Spot the Future arrangeret af Royalties, og præsenteret som unge artister til et ungt publikum. Det betyder at du ved Royal Traileren, mellem SCC og Musikhuset, finder en masse spændende musik og interviews med kunstnerne ind i mellem.

Konvent, torsdag d.10. maj, kl. 20.50, Train 

Konvent er fire unge kvinder, der spiller doom. Det giver i sig selv lidt opmærksomhed, men vigtigere er det, at de faktisk gør det ganske glimrende – Troels-Henrik var i hvert fald begejstret over hvad han hørte til årets Mono Goes Metal-udgave. Her er de blevet hevet med igen af samme arrangør, der i samarbejde med Kulbroen, Metal Royale og Train byder på metal stride strømme om torsdagen.

Fugleflugten, lørdag d.12. maj, kl. 19.30, SCC

Fugleflugten er blevet beskrevet som melankolsk shoegaze møder post-punk og virker som et navn det er på tide at fange, inden de bliver skudt højere op på den danske stjernehimmel.
Malmø, lørdag d.12. maj, kl. 00.00, Bora Bora

Malmø, med fornavnet Maria, er en aarhusiansk sangskriver og sangerinde med flere roste udgivelser bag sig. Jeg anmeldte sidste år den fine We Come From the Stars, Jeg skrev blandt andet: “Det ville også være dumt at lukke hjerte eller ører for Malmø hvis man er til dygtigt udført, let eksperimenterende og luftig pop-musik med stærk vokal” – jeg tænker det er værd at lægge vejen forbi.

Ellie, fredag d.11. maj, kl. 21.00, Klubscenen, Musikhuset

Tidligere på foråret anmeldte jeg Ellie’s debut-EP, There She Goes, som er fyldt med velspillet og tålmodigt udfoldet neo-folk-rock i ånden fra The Band og Neil Young. Kan bandet folde numrene ud live, så er der lagt i ovnen til en god showcase.

ONBC, lørdag d.12. maj, kl. 21.00, Bora Bora

Det er egentlig lidt utroligt at jeg endnu ikke har hørt ONBC – men det tror jeg altså ikke jeg har. Så er det vist på tide, for bandet har længe stået for kvalitets-indie pop/rock. Troels-Henrik var begejstret da han oplevede bandet på Radar i marts. Det lyder til at det er værd at bruge en god halv time på.
Luster, lørdag d.12. maj kl. 20.45, Godsbanens Åbne Scene

Eksperimenterende indie-pop lader til at stå godt for tiden på den danske musikscene, hvilket Luster er endnu et eksempel på. Jacob Haubjerg, som hovedmand i Luster, har i flere år været live-musiker for blandt andre selveste Savage Rose og Palace Winter, men nu er han på vej mod et mindre gennembrud med resten af bandet – booket til Roskilde Rising og spillet på P6 BEAT. Så måske det er nu, man skal hoppe med på vognen? Så kan du prale overfor andre, der eventuelt først opdager ham på Roskilde…

Ud over ovennævnte, så har jeg også noteret mig navne som LIVLØS, Orcas, Roxy Jules, Riverhead, Rebecca Lou og Sonic Moon, blandt dem jeg ikke har hørt før, så der er rigeligt at give sig i kast med…og så er der jo altså så uendeligt meget mere endnu end ovenstående. Tjek også dette skriv om Roots & Hybrid, som både er festival i sig selv og underprogram på Spot (som flere andre, i øvrigt). Vi ses foran scenerne.

Af Jonas Strandholdt Bach

Previous articleBeneath The Silence: Phoenix (EP) ★★★★★☆
Next articleFlush the Fashion: Failure Is Totally An Option ★★★☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.