Home Anmeldelser Live Reportage fra Aarhus Psych Fest, fredag d.3/10 – 2014

Reportage fra Aarhus Psych Fest, fredag d.3/10 – 2014

2229
0
Electric Eye

Det blev kun til et relativt kort visit på årets Aarhus Psych Fest for GFRocks udsendte i år, men tre 0g en halv koncert blev det alligevel til – og med både svensk, chilensk, dansk og norsk repræsentation. 

Jeg havde godt nok selv opfordret til at man skulle møde tidligt op i min kvikguide, som vi bragte igår, men på grund af forskellige omstændigheder nåede jeg først selv frem ca. halvvejs inde i svenske Holy‘s sæt. At dømme ud fra det pænt store publikum i The Lunar Suite, stemningsfuldt indrettet i den ellers store, og, som navnet fortæller, sædvanligvis meget Rå Hal, var Holy startet godt ud, og de fortsatte i fin stil i de godt 20 minutter jeg nåede at høre. Bandets lo-fi garage-psych var relativt tilgængelig og med gode melodier, og lyden i The Lunar Suite var også ganske hæderlig, måske på grund af afgrænsningen af rummet.

Så gik turen ind ved siden af på Radar, hvor chilenske Nueva Costa var klar til at servere en sydamerikansk version af psych-rocken. Kvartettens tag på psych-rocken tog sit udgangspunkt i en 70’er rocket lyd, der havde en relativ lethed over sig. Drømmende, meditativt og en smule stenet, på en behagelig måde. Undervejs blev der eksperimenteret rytmisk, og det mest levende udtryk på scenen kom fra bassisten og trommeslageren, hvor sidstnævnte ind i mellem næsten bevægede sig som en fleuretfægter bevæbnet med to våben i form af trommestikkerne. Momentvis var det medrivende og hele vejen velspillet, og de spanske tekster gav en anden vibe end der er med engelske. Guitarist/forsangeren viste også undervejs at han kunne hive mange forskellige lyde ud af sin guitar, indtil han i sidste nummer byttede plads med keyboardspilleren, og vi fik en instrumental afslutter. Det var måske ikke en koncert hvor man som publikum kom helt op at svæve, men Nueva Costa viste at det kunne være spændende at høre flere psych-bands fra det sydamerikanske kontinent.

Nueva Costa på Radars scene
Nueva Costa på Radars scene

Tilbage i The Lunar Suite var det Distortion Girls tur til at gå på. Efter lidt indledende lydproblemer, og en lydprøve, der gav lidt forsinkelse, satte trioen i gang. Bandets lydbillede gav for mig minder om Portishead og Massive Attack i deres mere dunkle luner, suppleret med en dyster guitar, men Distortion Girls trækker deres kompositioner langt ud, så de kommer til at fremstå monotone og ensformige – men stadig med en form for fremdrift. Lyden er kølig, dunkel og maskinel, mens vokalen kæmper for at finde plads mellem trommebeats og guitaren. Rytmisk har de bestemt fat i noget, for der er noget basalt medrivende i rytmikken, men omvendt stod jeg også og kom til at kede mig lidt. Det tyndede også noget ud i publikum undervejs i bandets sæt, men dem der blev, virkede til at være godt tilfredse med numre som den tunge ‘Party’ og ‘Paperwork’, som blev introduceret som en sang “om at lave kontorarbejde ved Københavns Universitet – og hvordan det dræber sjælen, langsomt men sikkert”. Den fornemmelse manifesterede musikken på fin vis, men Distortion Girls rækker bestemt ikke bredt ud.

Aftenens sidste navn for mit vedkommende blev norske Electric Eye. De fire nordmænd lagde ud med en fængende rytme og et godt basgroove og fik hurtigt fanget publikum ind i deres hypnotiske rock. De fik faktisk skabt en form for afdæmpet fest foran scenen, for der kom pludselig bevægelse i skuldre og hofter. Bandets organiske, vibrerende og pulserende lyd, hvor bas og trommer nærmest bare konstant kører med konstante små variationer, er medrivende på sin egen nærmest diskrete måde, og jeg blev især meget imponeret af Njål Clemmensens levende basspil og trommeslager Øyvind Hegg-Lunde’s fornemmelse for tempo og intensitet. Langskæggede Clemmensen delte vokaltjansen med guitarist Øystein Braut og de to skæggede herrer er også det naturlige fixpunkt på scenen. Bandets lydlandskaber bør man unde sig selv at høre, for man er absolut i gode hænder hos Electric Eye, der afsluttede en stærk koncert med en velspillet version af ‘Tangerine’.

Electric Eye
Electric Eye

Da havde klokken rundet midnat og med udsigt til endnu lidt ventetid inden The KVB gik på, måtte jeg kapitulere overfor trætheden og sætte kursen hjemad efter en fin aften i psych-rockens tegn. Bortset fra nogle forsinkelser i programmet var der godt styr på afviklingen og alt forløb stille og roligt. Aarhus Psych Fest fortsætter i aften (lørdag d.4. oktober) med blandt andre Dør nr. 13, Moon Mountain,  Tales of Murder and Dust og Spindrift. Tjek vores kvikguide til festivalen HER.

Fotos og tekst: Jonas Strandholdt Bach

Previous articleKvikguide til Aarhus Psych Fest 2014
Next articleThe Psyke Project – reportage fra Final Party i Pumpehuset (★★★★★★)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.