Home Seneste April 2016 - Nyheder Spot Festival 2016 – Optakt og anbefalinger

Spot Festival 2016 – Optakt og anbefalinger

3900
0

Så nærmer Spot Festival sig igen, og sædvanen tro er der masser af spændende upcoming navne på programmet, indenfor alverdens genrer. Vi fordobler bemandingen i år, og sender 2 mand afsted, så vi kan nå at høre endnu mere. Her prøver vi at give dig et overblik over, hvad vi gerne ville nå, hvis vi havde ubegrænset tid – indenfor rockens og metallens afegne, hovedsageligt.

Spot er, og har altid været, et overflødighedshorn af dansk og nordisk musik indenfor de rytmiske genrer. De mange bands spiller koncerter i showcase-længde, det vil sige for de flestes vedkommende kortere end de sæt, de normalt ville levere til en almindelig koncert. Formålet med Spot Festival er at sætte spot på både bands, der er på vej frem i Danmark og mangler at bryde igennem til et bredere publikum, men også navne, der har fået gennembruddet, og skal promoveres i forhold til udenlandske medier, selskaber og festivaler. Det giver altså som regel et program, som både rummer en masse fremadstormende navne indenfor et væld af genrer, men også nogle kendte navne, der som regel kan skabe kø ved billetluger og tæthed i koncertsalene.

Igen i år er metal-udbuddet relativt lille, men ud over det er der bunkevis af spændende navne at finde i årets program, og mange af dem har vi også anmeldt eller omtalt i tidens løb.

I år breder festivalen sig også ud over endnu flere lokationer end tidligere. Tape i Mejlgade er en del af festivalen, ligesom der er gratis koncerter på Godsbanen, i Dokk1, på HeadQuarters og rundt omkring i byrummet som en officiel del af festivalen. Og så er der Off Spot-arrangementerne ved siden af, som vi også kigger nærmere på inden længe.

Men i det følgende vil jeg prøve at dykke ned i, hvad jeg synes er navne man burde tjekke ud på selve festivalen – og mange af dem prøver vi at nå forbi, men måske når vi ikke lige alle de +55 navne, der står på min blok…

Torsdag d.28/4

Torsdag står den på officiel åbning og det foregår i Rytmisk Sal i Musikhuset med Bollywood Beats and Big Band. Det er måske ikke så rock, så hvis du vil have mere el-guitar, så må du en tur på Tape i Mejlgade, som blandt andet har Collider, Modest og Tears på programmet fra kl. 20.

Fredag d.29/4

Fredag kan man så for alvor få sved på panden. Og det starter tidligt, så det er med at løsrive sig fra kontoret eller fredagsbaren, hvis man vil have det hele med. Der er nemlig spændende navne allerede fra midt på eftermiddagen. Min dag starter nok kl. 16 på Atlas, hvor The Awesome Welles spiller. Bandet gjorde en god figur på Spot for to år siden, og indtog også siden Roskilde Rising og udsendte et rost debutalbum – men siden slutningen af 2014 har der været relativt stille omkring bandet. Nu er de så på plakaten til Spot igen, så det kunne tyde på, at der er nye toner på vej. Næsten samtidig, kl. 16.05, er der psykedelisk dansksproget pop-rock med Dør Nr. 13 på Radar, formentlig også et godt sted at starte eftermiddagen.

https://youtu.be/iyz_emC__iE

På Godsbanens åbne scene finder man i år en række bands fra Thy Music Collective – mange af dem spillede sidste år på den udendørs scene foran Musikhuset under samme banner, men nu er de altså rykket indenfor. Der er blandt andet mulighed for at opleve korte koncerter med The Enormous Sea (kl. 16.25), Artificial Brothers (kl. 16.45), mørkemandsrockerne Magnolia Shoals (kl. 17.10) og mere farverigt eksperimenterende Quick Quick Obey (kl. 17.35).

Også på HeadQuarters er der et par spændende navne sidst på eftermiddag og først på aftenen – således kan man høre stenerrock med Helmet Compass kl. 17 (anmeldt i flere omgange hos os – links HER) og mere regulær rock med 11th Street Kids kl. 18.00.

Sikkert er det at en af vores udsendte finder vej til Musikhusets Lille Sal kl. 17.00, hvor Northern Assembly leverer folk – Troels-Henrik var ganske begejstret da de spillede på sidste års RECession Festival. Der er også flere stærke kvindelige stemmer på programmet fredag aften. Man kunne for eksempel give den tidligere Swan Lee og The Storm-sangerinde Pernille Rosendahl et lyt kl. 18.45 i Musikhuset Lille Sal, og en time senere, samme sted, kan man opleve Ida Gard, hvis seneste album, Womb, jeg selv anmeldte tidligere i år – og det gav bestemt incitament til at opleve Gard live.
Kl. 20.00 er endnu en markant, men knap så kendt, kvindelig kunstner på scenen i Filuren, nemlig LEW, som indtil videre er blevet vel modtaget for sin debut. Den har jeg såmænd også liggende i min anmelderbunke, og indtil videre er den et spændende bekendtskab, som i øvrigt anmeldes umiddelbart på den anden side af Spot.

Har man mod på en tur væk fra den sædvanlige Spot-matrikel i området omkring Musikhuset, så kan drøne ned i Mejlgade på Tape, hvor der fra kl. 20.15 er PB43 Night. Her kan du opleve både genrebrydende We Like We, nærmest legendariske Speaker Bite Me, syret eksperimenterende Svin og Frisk Frugt. Eller tjekke Rock the Region ud på Remisen på Godsbanen fra kl. 20 – her spiller blandt andre det nordisk inspirerede indie-band nord. og energisk retrorockende I Said I Love, samt rock’n rollerne Double Time.

Bliver man i stedet i Musikhus-området, så kan man kl. 21.00 høre Mads Björn på HeadQuarters. Han toppede Troels-Henriks første årsliste over favoritkoncerter sidste år for sin koncert samme sted, så det lyder som noget man bør tjekke ud. Så kan man eventuelt spurte ned på Radar kl. kl. 21.30 og fange svenske Sea Lion der spiller folk med hilsener til Kate Bush. Herefter kan du så pendulere tilbage til HeadQuarters og få et skud techno/sci-fi/syntheziser-rock med ThrKngs kl. 22.30, eller på samme tidspunkt løbe hen til Voxhall, som har besøg af Virgin Suicide. De 80’er inspirerede pop-rockere oplevede jeg tidligere i år, hvor deres ældre numre fungerede glimrende, mens jeg ikke var overbevist af deres nyere – det kan være oplevelsen bliver anderledes denne gang?

Et skud rockenergi, og flere stærke kvinde på scenen, får du med Baby In Vain på Radar kl. 23. Trioen blæste igennem lydmuren for et par år siden med deres energiske tungrock, men siden har der været relativt stille – nu skal der vist fyres op for distortionen igen. Distortion er der givetvis også hos Cabal, som er et af relativt få metalnavne på programmet – Ken var ikke helt fanget af bandets debut-EP, men hvis du er til tunge toner, så bør du kigge forbi Filuren i Musikhuset kl. 23.15.

Så blev det midnat, og kl. 00.00 kan man få sig en omgang sfærisk installationskunst, som Troels-Henrik kaldte det i sin anmeldelse af albummet Party, med Distortion Girls på Tape. Eller man kan trave ned på Radar kl. 00.30 og opleve midnatsmetal med møl, som Ken har anmeldt EP fra to gange, senest med 5 stjerner til følge – bandet spiller en slags blackgazer-postrock, og det kan sikkert gå hen og blive ganske hypnotiserende.

Nåede man på Tape til Distortion Girls, så kan lige så godt blive hængende til kl. 01.00 og høre de lokale psykedelikere Morgan Square, og ellers bør man indfinde sig i den store sal i Scandinavian Center på samme tidspunkt, hvor The Entrepreneurs blæser igennem. Dem har vi oplevet flere gange rundt omkring i landet, og endnu har vi til gode at blive skuffede over deres liveoptrædener – de er altid skarpe, energiske og velspillende. Bandets debut-EP viste også at de selvfølgelig også kan på studieindspilninger, selv om jeg personligt synes de er en større oplevelse live.

Og så er det vist også tid til at tage nathuen på og komme hjem under dynen…
Lørdag d.30/4

For ligesom fredagen er lørdag også tætpakket med spændende navne – en del af dem også gode kendinge her på siden. Man kan faktisk starte med et af de første danske bands vi anmeldte en udgivelse fra, nemlig Whores & Thieves, som spiller kl. 16 på Scandinavian Center-scenen. Både EP og debutalbum faldt i rigtig god jord hos undertegnede, og sørme om ikke også bandets andet album, Silent Town, også faldt i god jord da Ken anmeldte det sidste år. Der er rå, gedign og sejt vuggende rock i vente.

Hvis man er lidt hurtig kan man måske også nå Anna Scharling kl. 16.30 i Musikhuset Lille Sal. Hende anmeldte jeg EP fra i december, og den viste i hvert fald et stort potentiale. En anden kvindelig kunstner, som vi også har anmeldt her på siden er Jomi Massage, som senest var albumaktuel med den glimrende Primitives i 2013, hvortil jeg hev 5 stjerner frem, og tog den med på min årsliste over bedste danske udgivelser det år. Signe Høirup Wille-Jørgensen, som kvinden bag hedder, har også gjort sig Murmur og Speaker Bite Me, og driver også pladeselskab, så det er en kvinde med mange jern i ilden. Hende kan du opleve kl. 17 på Filuren i Musikhuset.

Samme tid spiller både karrierekanon- Klub 27 på Scandinavian Center scenen, og Shy Shy Shy på Voxhall, så der er valgmuligheder. Vil man helst have en omgang rå, upoleret garage-rock, så kan vente til kl. 17.45, hvor The Courettes rammer Kammermusiksalen i Musikhuset.

Vi man hellere have sin rock blandet op med blues og en hel del tyrkisk folkemusik bør man unde sig at gå ind og høre Hudna Kl. 18.00, det foregår på den store scene i Scandinavian Center. Samme tid kan man også få sig en omgang dansk americana med Merigold, hvis album Songs and Reality gjorde et fint indtryk på Ken sidste år,  eller også kan man, kl. 18.15, på Atlas, høre Ida Wenøe & The Silver Cords. Wenøe har jeg oplevet en enkelt gang live, og det gav i hvert fald mod på at høre hende igen.

Nå, men det skal jo ikke være dansk det hele, så kl. 18.30 kan du smage på lidt svensk rock-minimalisme med Pale Honey på Voxhall. Eller tjekke alternativt poppede ML Buch ud på Filuren. Eller lytte til ligeledes alternativt poppede Irah, kl. 18.45 i Musikhuset Lille Sal. Eller du er måske mere til post-punk/shoegaze? Så bevæg dig på HeadQuarters kl. 19.00, hvor du kan høre Catch the Breeze.
Hvis du hellere vil høre hvad nordmændene har at byde ind med, så kan du på samme tidspunkt høre indie-pop-mashup med Kakkmaddafakka, det sker i Scandinavian Center. Eller nordjysk/aarhusiansk psych-møde, ligeledes kl. 19, med Døde Blomster, hvor Get Your Gun og Narcosatanicos er gået i symbiose. Dét kunne gå hen og blive virkelig interessant, for begge bands kan levere toppræstationer hver for sig, og har stået bag nogle af de seneste års mest spændende danske debuter indenfor den psychede ende af rocken.

Interessant bliver det nok også hvis man er til melankolsk nordjysk americana, kl. 19.45 på Atlas – her kan man nemlig høre Barrow, mens man kl. 20 kan høre den ene halvdel af Murder, Anders Mathiasens Vessel i Filuren. Americana-inspireret er det også hos Long Line Down som spiller kl. 20.15 i Kammermusiksalen – jeg anmeldte en EP fra duoen tilbage i 2014, men siden da er der sket en del. Det kan man læse om i dette interview.

Mere dæmpede toner er der kl. 20.30, hvor den tidligere Veto-frontmand, Troels Abrahamsens nye projekt Exec, spiller i Musikhusets Lille Sal. Det er vokal og piano, der er de bærende elementer her. Lyder det for stilfærdigt, så kan man komme en tur til Finland i Scandinavian Center sammen med Death Hawks kl. 21.00. Her lyder beskrivelsen på psykedelisk 60’er-inspireret rock. Er man mere til det eksperimenterende og meditative, hvor jazz møder rock og folk, kan man tjekket Girls In Airports ud kl. 21.15 på Atlas.
Er du mere til catchy rock-noir, så er det kl. 21.45 på Godsbanen, hvor du finder svenske Les Fleurs du Mal. Samme tid kan du blive revet godt og grundigt rundt af Redwood Hill, som nok skal få det relativt lille lokale, Filuren, til at koge. Bandet har skabt begejstring hos undertegnede og især Ken, som flere gange har kastet topkarakterer efter bandet, både live og på album, for den atmosfæriske post-metal.

Bagefter er måske lige tid til at finde sig selv lidt igen, og tanke op, inden sangskriverkollektivet Lowly spiller i Musikhuset Store Sal kl. 23. Her er både godt melodiøre og opfindsom indie-pop/rock. Godt melodiøre har produktive Powersolo også, ligesom der er masser af fandenivoldsk energi i foretagendet. Seneste nyt fra Powersolo er egentlig fra Tue Track, som har hakket og hugget i især Powersolos seneste album, The Real Sound, og har lavet sin egen version, The Unreal Zound, som netop er udkommet. I dette interview, med spørgsmål fra Tue Track, fortæller Powersolo om blandt andet nogle af deres vildere live-oplevelser. Det bliver måske ikke helt så vildt på Filuren kl. 23.15, men hvem ved?

Indie-pop/rock med internationalt snit kan man få ll. 23.30 på Voxhall, hvor Palace Winter spiller. Jeg var nok lidt hård i min karakter til bandets EP sidste år, for der er ingen tvivl om bandets evne til at skrive fængende melodier – det kunne godt være noget, der kunne vokse live. Et gennemprøvet live-navn finder vi til midnat på den store scene i Scandinavian Center, nemlig Go Go Berlin. Energi og fængende retro-rock er nøgleordene her, og Troels-Henrik var ude med 5 stjerner for en koncert med bandet i december.

Hvis man stadig er på benene kan man drøne på Radar kl. 00.45, som har besøg af punk-rockerne Molly, som sidste år spillede på Roskilde Rising, hvor de blandt andet grundet lydproblemer endte på en middelkarakter i vores reportage. Men ingen tvivl om at der er potentiale til mere, energien er der ingen fingre at sætte på. Vil man i stedet høre dansksproget neo-syre rock må man en tur på Voxhall, hvor De Underjordiske spiller kl. 01.00. Ligesom Molly var de også med på sidste års Roskilde Rising, hvor de leverede en af de bedste koncerter på dén scene. Siden udsendte de debutalbum, og har fået en del spilletid på P6 Beat – vi fangede også bandet til et interview under Roskilde sidste år, det kan du læse HER.

Rigtig syret bliver det endnu længere ud på natten, nærmere bestemt kl. 02.15, hvor lokale Narcosatanicos rammer Radar med deres forvrængede stoner-psych. Både live og på album har bandet høstet ros her på siden, og hvis man stadig har ører og hjerne med sig på dette sene tidspunkt, ligger der formentlig en af de vilde oplevelser her. Måske med sære drømme til følge?
Og så er vi også nået til vejs ende – hvis man stadig har energi søndag, kan man gå i Øst For Paradis, hvor man blandt andet kan se den fine dokumentar om Lorenzo “Guf” Woodrose aka Uffe Lorentzen, Born to Lose. Og ellers er der sikkert også rigeligt med musikalske oplevelser at fordøje og reflektere over, mens man mediterer lidt i stilhed…

Hele programmet til Spot Festival kan findes HER.

Af Jonas Strandholdt Bach

 

Previous articleRising – All Dirt – 25/4 – 2016
Next articleLong Line Down – A Hero Returns – 26/4 – 2016

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.