Home Interviews GFR Fokus: Q&A – 5 hurtige til Gasblå

GFR Fokus: Q&A – 5 hurtige til Gasblå

1765
0

Gasblå udgav 10. december deres andet album, Fabrikken, som fik 4 stjerner med på vejen fra GFRock’s anmelder – læs anmeldelsen her. Vi fik en snak med forsanger og sangskriver Brian Hesselberg om det nye album og hvad Gasblå er for en størrelse.

Hvem er Gasblå, og hvad er tankerne bag navnet? Vi ved det er noget med at svejse, men forstår det stadig ikke helt?

Gasblå består af fire kammerater fra Næstved, som indtil 2006 har spillet på kryds og tværs i forskellige Næver bands.
Jeg(Brian) begyndte at skrive sange på dansk og samlede så dem jeg syntes var de rigtige mennesker til at spille mine numre.

Navnet Gasblå stødte jeg på, da jeg arbejdede som smed på en stor smede/maskinfabrik i Næstved. Jeg stod i mange timer om dagen og gloede ind i den flamme når jeg svejsede. Så da vi ikke synes at “Brian H og band” (eller noget i den stil) lød godt, tænkte jeg på noget med mit job, og så kom Gasblå på banen. Vi syntes også at der var lidt provins melankoli over navnet, så noget skulle vi jo hedde. Det passer også  godt til den sydsjællandske vinter himmel, der nemt kan ramme en gasblå farve, en kold solskinsdag.

Jeres nye album har titlen Fabrikken – I skriver i pressematerialet at det er “En metafor for den fabrikerede virkelighed der er en fast bestanddel af voksenlivet med ægteskab, familie, parcelhus, hund og bil” -kan I uddybe hvad det handler om?

Når man bliver til en familie, skal hele maskineriet holdes kørende. Det gør man ved at gå på arbejde og tjene penge, så man kan fyre dem af igen på husleje, mad og så videre. Det hele skal holdes i en rytme så man ikke kører af sporet. Man har en stor forpligtelse over for sine børn, som skal have skiftet bleer, have pænt tøj på og et trygt miljø at vokse op i.

Man er på arbejde fra syv til tre, henter éns barn, handler ind, laver mad, skifter bleer, vasketøj, tømmer opvasker, spiser, hygger, så godnathistorier. Det er til tider ret hårdt og man må sætte éns egne lyster og behov på standby. Det kan godt blive lidt samlebåndsagtigt for at få det hele til at fungere.  Jeg har valgt at skrive om de ting der sker i mit og vores liv. At det med at blive voksen, ikke er noget man bare lige gør.

Jeg elsker virkelig mit familieliv, så det er ikke et advarselsalbum, men mere en observation af min og andres overgang fra ung knægt til voksen mand.

Albummet handler altså om at blive voksne, flytte til storbyen og få børn – men hvad er forskellen på livet før, i Næstved, og nu?

Den helt store  forskel er, at der ingen kærester eller børn var. Dengang havde vi alle meget mere tid til at dyrke os selv, og at lave musik. I provinsen sker der ikke ligeså meget som i storbyen, herinde er der flere fristelser og nye mennesker man kan møde. Så er det også nemmere at få sin musik ud, da det er her i København det meste sker.

 I synger på dansk – hvad betyder sproget for jer, hvem er jeres inspirationskilder og hvordan ser I på hele den dansksprogede rockscene?

Jeg kunne i starten ikke fordrage dansksproget musik – syntes det lød klodset og dårligt. Lyttede kun til engelsksproget musik, og sang det også kun selv (med mit 6-tal i engelsk). Så hørte jeg en dag på maskinfabrikken Peter Sommers nummer “8-6-6-0″ med linjen ,”8-6-6-0 ren provins i skulderhøjde”, og det slog benene væk under mig og gav mig lyst til at skrive på dansk. Jeg er i dag stor fan af Sommers musik. Jeg kunne skrive tekster som gav meget mere mening for mig og jeg kunne se at folk reagerede enormt stærkt i forhold til det engelske. Så det fik, og har stadigvæk, en enormt stor betydning, og giver sangene en ægthed.

Tekstmæssigt er jeg meget inspireret af kunstnere som Bruce Springsteen, Henrik hall, Joakim Berg(Kent) og Peter Sommer og ikke mindst Niels Skousen. I bandet har vi lyttet meget til navne som Black Rebel Motorcycle Club, Henrik Hall og Kent.

Der er flere, der er begyndt at synge på dansk, og tager det alvorligt med nogle gode tekster. Det er fedt at høre, da vores eget sprog kan en masse ting. Så jeg håber, det bliver ved med at gå i den retning.

Men hvad kan Gasblå som andre danske rockbands ikke kan?

Vi spiller arbejdsrock, som vi selv kalder det, den gode gamle opskrift med vokal, guitarer,bas og trommer. Vi synger om provinsen, om arbejdslivets op- og nedture. Så er det vel bare at vi er nogle ægte proletarer, der står ved hvem vi er og ikke prøver at være noget vi ikke er.

Gasblå’s Fabrikken udkom d.10. december på Target Distribution. Tjek proletardrengene ud på deres facebook.

Skrevet af Judas

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleThe Great Dictators: Someday, Nothing Will Happen (EP) ***** (5/6)
Next articleChris Robinson Brotherhood: Big Moon Ritual & The Magic Door ***** (5/6)