Home Artikler Hvor alting begynder – interview med Morten Christensen

Hvor alting begynder – interview med Morten Christensen

1118
0

Sanger og sangskriver Morten Christensen er pladeaktuel med sin første udgivelse på dansk. Tidligere har han skrevet og sunget på engelsk og været aktiv med navne som Dirty Old Town og Wrong Side of Vegas. Vi har fået en snak med Morten om karrieren, den nye plade og skiftet fra engelsk til dansk.

Et varmt, roligt og rockende udtryk med ekkoer af amerikanske koryfæer som Dylan og Young, men også en sød og syrlig bismag af Birkerød og C.V. Jørgensen. Det var blandt min referencepunkter, da jeg tidligere på måneden anmeldte Morten Christensens debut på dansk, Hvor Alting Begynder, her på siden.

Men hvordan er Christensen nået hertil og hvor fortsætter hans egen rejse henad? Vi har fået os en lille “snak” med Morten Christensen via corona-sikker mailudveksling.

Fortæl os lidt om din musikalsk baggrund og historie, hvordan startede det hele?

Jeg blev allerede grebet af musik tidligt i mit liv. Mange på min fars side af familien er musikalske og der var bare altid musik og glade dage omkring mig som barn. Jeg optog mine første sang på kassettebånd allerede som helt lille dreng. Som 14-årig begyndte jeg at øve mig på guitaren og derfra gik det hurtigt med at skrive egne sange og øve mig på andres. Jeg skulle finde min stemme.

I det første band jeg kom i, Love By Accident, spillede vi kopinumre og vi fik alligevel væltet en del fynske forsamlingshuse med klassikere som JETs – Are You Gonna Be My Girl, The Strokes – Last Nite, Kashmirs – Miss You osv. Det var gode tider. Senere dannede jeg WRONG SIDE OF VEGAS med nogle af drengene fra Love By Accident. I WRONG SIDE OF VEGAS oplevede jeg det fede ved at være i et band, de beskidte klubkoncerter, rock’n’roll livet, venskab, turnéer i ind og udland, fester non stop + vi indspillede et album og en flok EP’er. Det var vildt og vi stoppede bandet da vi egentlig var allermest på toppen, men vi kunne ikke trække den længere sammen som gruppe.
Vi skiltes som gode venner og jeg startede derefter Dirty Old Town. Dirty Old Town var mit første eget en-mands foretagende og jeg kunne og kan den dag i dag godt lide at være kaptajn på eget skib, så at sige. Jeg indspillede to albums i Dirty Old Town regi og spillede et hav af koncerter i Danmark og Tyskland. Selvom jeg dengang som Dirty Old Town og i dag som Morten Christensen driver projektet selv, elsker jeg at omgive mig med mine venner og dygtige musikere og inddrage dem i skabelsen af musikken. Musikken har givet mig så mange venner og bekendtskaber, som jeg alle mine dage vil sætte stor pris på.

Hvor Alting Begynder er dit første album på dansk, men du har også udsendt en EP på modersmålet. Hvornår og hvorfor begyndte det danske sprog at presse sig på i din sangskrivning?

Efter udgivelsen af ”Beauty and Truth” med Dirty Old Town havde jeg lidt svært ved at komme videre med min sangskrivning på engelsk. Jeg har altid været opslugt af det danske sprog, dansk lyrik og litteratur, så skiftet var helt naturligt for mig og det at skifte til at skrive på dansk åbnede en masse døre for mig i min sangskrivning.

Jeg oplever at jeg bedre kan nuancere mine historier og beskrivelser og tale mere direkte til lytteren igennem det danske sprog. Jeg udgav i 2019 min første EP med danske sange og det var det første skridt for mig som ”Morten Christensen”

Hvordan adskiller det sig, at skrive på dansk i forhold til det engelske, som du tidligere arbejde med?

Nuancerne og nøjagtigheden. Dansk er mit modersmål og mit ordforråd er dansk. Jeg tænker og drømmer på dansk, derfor er det nemmere at skrive på dansk. Samtidig også sværere at skrive på dansk, da paletten pludselig er enorm. Jeg siger ikke, at jeg er færdig med at skrive på engelsk, men det er altså nu engang ikke mit primære sprog, selvom jeg elsker det enormt højt også.
Titlen på din aktuelle plade, Hvor Alting Begynder, signalerer på en måde en ny start. Hvordan har processen med, at nå dertil været, inspirationen og hvordan ser du på pladen?

”Hvor Alting Begynder” har været lidt en rejse for mig at skrive og indspille. De første sange jeg skrev til pladen, skrev jeg i en periode, hvor jeg var ramt af kærestesorger og det efterfølgende års tid blev sangene jeg skrev mere og mere optimistiske og håbefulde. Jeg har på det her album skrevet meget om lys og det er min egen oplevelse af de lysere tider foran mig, jeg har forsøgt at indfange på dette album.

Indspilningsprocessen har også været lidt udstrakt på grund af nedlukninger og corona og derfor har der også været nogle forskellige perioder undervejs, hvor jeg havde mulighed for at skrive en ekstra sang eller to der lige passede til albummet. ”Hvor Alting Begynder” er en meget rammende titel for mig da den symboliserer begyndelse, proces, optimisme, håb, farver og lys.

Pladen er indspillet med dit band, Band Uden Navn, kan du fortælle lidt mere om dem og samarbejdet omkring pladen? Og hvorfor Band Uden Navn?

Jeg er heldig at jeg her i Odense har gode og sindssyg dygtige musikalske legekammerater. Band Uden Navn spillede allerede med på den første EP og jeg nyder hver en stund med dem både i studiet, i øvelokalet og på spillestederne. Asger Hald som er bassist i Band Uden Navn har stor andel i selve skabelsen af musikken.

Jeg bruger også meget tid sammen med guitarist Kevin Monie i hans lille kælderstudie hvor vi arbejder med nye ideer og demoer. Deres talent for at skabe musik og deres kreativitet går hånd i hånd med min sangskrivning. Alle medlemmer af Band Uden Navn får mulighed for at sætte sit eget præg på sangene i øvelokalet så skabelsen bliver en kollektiv proces, som jeg sætter stor pris på.

Nu har det seneste år været præget af Corona og nedlukning, hvordan har det påvirket dit liv som udøvende musiker? Har det haft indflydelse på Hvor Alting Begynder?

Det har jo bare været en vanvittig anderledes år. Jeg har haft en del aflyste koncerter og jeg savner meget at spille live. Jeg har i alle de bands og projekter, jeg har været i, spillet enormt meget live og der ligger en masse identitet i det for mig som musiker og menneske at få lov til at optræde. Kæmpe savn der.

Coronaen har derimod givet mig mere tid til fordybelse, føler jeg. Jeg er rastløs af natur, så at få al den tid foræret derhjemme i min lejlighed kalder på, at der skal ske noget på trods. Heldigvis har det fået min produktivitet til at blomstre og mange sange er kommet til i den sidste lange periode.
Og hvordan ser den nærmeste fremtid ud? Normalt ville der være linet en eller flere koncerter op i forbindelse med en udgivelse, men hvad gør en musiker i disse tider?

Jeg går en spændende tid i møde. Det ligner vi kommer ud at spille koncerter til maj så krydser fingre for det er muligt der og der ikke er lukket ned. Derudover smutter mig og bandet snart i studiet og indspiller ny musik. Mere om det snart! Men spændende ting foran.

Til sidst vil jeg gerne sige tak for den enormt store opbakning, der har været i forbindelse med albummet. Der bliver streamet og lyttet, fornemmer jeg, og det sætter jeg stor pris på. Tak.

Den sender vi hermed videre og vi siger tak til Morten for, at dele tid og tanker med os. Du kan følge Morten Christensen og hans musikalsk virke på hans Facebook.

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Bobby Mandrup, Morten Christensen og Band Uden Navn pressefoto (beskåret)

Previous articleLise Dres: Det Stille Rum (EP) ★★★★☆☆
Next articlePrefix Suffix: IT’S ALL NOISE ★☆☆☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.