Home Artikler GFR Fokus/interview: Made In Esbjerg fejrer 5 års jubilæum

GFR Fokus/interview: Made In Esbjerg fejrer 5 års jubilæum

3625
0

I år kan den esbjergensiske musikfestival Made in Esbjerg fejre 5 år jubilæum. Vi tog en snak med en af bagmændene og kigger her lidt nærmere på årets udgave, der løber af stablen 14.-17. august, hvor en række bands fra Esbjerg, eller med en forbindelse til byen, krydret med et par mere etablerede navne, indtager spillestedet Tobakken.

Omkring 30 navne på 3 scener, er hvad der venter publikum, når Made in Esbjerg afholdes på det hyggelige spillested Tobakken i næste uge, et spillested der i sig selv er et besøg værd, hvis jeg lige må komme med et personligt indspark indledningsvis. Festivalen er en del af Esbjerg Festuge, og har fra starten haft som mål at præsentere musik fra Esbjerg for folk fra Esbjerg (er dog sikker på, at udenbystyper er mere end velkommen til at kigge forbi).

Primus motor i projektet har fra den spæde start været Morten Nissen, en driftig lokal ildsjæl, der udover det tidskrævende arbejde med festivalen hvert år, driver selskaberne Trechoma Promotions, Trechoma Records, og har fingrene med i spillet på den gode musikside Lydtapet. Hans rolle har ændret og udviklet sig lidt over årene, og han fortæller om arbejdet med og bag en festival som Made In Esbjerg:

“Som festivalen er vokset, så er der også blevet knyttet flere til projektet. I starten var vi en lille håndfuld ildsjæle, fra vidt forskellige miljøer, som arbejdede på at få stablet festivalen på benene. Min rolle var allerede dengang at være tovholder og booke musikken til festivalen, lave kontrakterne og så videre og være primus motor. Spillestedet Tobakken kom med i ”styregruppen” ret hurtigt, eftersom det er der, vi afholder festivalen. Jeg tør ikke tænke på, hvor mange timer jeg har brugt på Made In Esbjerg de første 3 år. De sidste 2 år (i år inklusiv) har vi fået sat det hele mere i system. Ungdomshuset Konfus er kommet med på banen, og derigennem har vi fået etableret rigtig mange frivillige, som vi ikke kan undvære eller rose nok. De gør et kæmpe stykke arbejde for at festivalen løber så smurt, som den gør. I år har min rolle været at booke musikprogrammet, sammen med John Laursen og Erik Lodberg, og så naturligvis at deltage i styregruppe-møderne, hvor vi vender alle ideer og bliver enige om, hvilken retning vi skal bevæge os i. Det er spændende arbejde”.

Han fortsætter med at fortælle, at den tilbagevendende største udfordring, er at få programmet til at gå op. Festivalens vokseværk, og tilkomsten af flere frivillige kræfter gør at der er mange nye ideer og tanker om hvilken retning Made In Esbjerg skal bevæge sig i.

Programmet afspejler da også, at festivalen musikalsk stikker i en del retninger, hvor det der binder dem sammen helt overordnet, er “Esbjerg forbindelsen”. I programmet finder du eksempelvis den lokale værtshus/hverdagspoet Ninna Andreasen, der tidligere på året fik en tur i mediemøllen pga . en rocker-sang. Jeg vil anbefale, at man rent faktisk lytter til hele pladen og kigger forbi når hun er med til at tyvstarte festivalen onsdag.


På programmet er også mere kendte navne som Love Shop og Hefty & Jøden, i kontrast til et helt ungt og relativt uprøvet band som Tea Trees, der får følgende ord med på vejen fra Morten Nissen:

“Af de spritnye bands, som kommer fra den esbjergensiske undergrund må jeg fremhæve Tea Trees. Deres koncert til vores showcase i februar står stadig som en stærk oplevelse i min hukommelse. Men, programmet skulle gerne være for alle, og jeg kan sige, at alle de bands der er med til Made In Esbjerg alle leverer stærke og kompetente koncerter”.

Tovholder Nissen er dog (forståeligt nok) ikke meget for at fremhæve nogle navne frem for andre, men med en fiktiv GFRock pistolattrap for panden, tvinger vi ham alligevel til at sige, ”Jeg synes, alle bands er spændende på hver deres måde, men det kan du jo hævde at jeg SKAL sige. Så hvis du sætter pistolmundingen mod min pande, og kræver et mere uddybende svar, så vil jeg nok sige, at man skal holde øje med Whores & Thieves fordi de har gjort det godt med deres debutalbum. De har fået gode anmeldelser, Gaffa Pris indstillinger og de har fået pladen udgivet i Tyskland, Østrig og Schweiz..”. Det kan vi kun tilslutte os her på siden, efter både at have anmeldt deres EP, debutalbummet og en fremragende koncert på Rust sidst i marts måned. Nissen forsætter, “Tudsegammelt har ramt sømmet helt korrekt med deres debutplade, Little Johnny Walker er et spændende 2 mands-projekt, der har et album på vej. På metaldelen vil jeg selv gerne opleve Aphyxion, der trods deres unge alder allerede har spillet på Wacken festivalen i Tyskland”

Aphyxion er ikke eneste repræsentant for den hårdere musik på plakaten, hvor især festivalens torsdag ser dejlig tung ud. Her har du også mulighed for at opleve hardcore-metal bandet The Psyke Project, der ifølge undertegnede udsendte noget nær et mesterværk tidligere på året i form af albummet Guillotine. En ondsindet og olm satan af et album, hvis foruroligende sange også fungerer fortrinligt live, som oplevet på Beta i maj måned. Torsdag er det også lykkedes Made In Esbjerg, at støve et undergrundsnavn fra 90erne frem fra gemmerne i form af til lejligheden gendannede Chiro. Om den booking forklarer Morten Nissen:

“Vi har før fået gendannet bands, der har spændende Esbjerg-historik. Sidste år fik vi gendannet doom-bandet Caustic og death thrash bandet Sacrificial, og i år spurgte vi Chiro, om det ikke var noget for dem. Og det var det. De lavede 2-3 demoer i 90’erne og var ret tæt på at drive det til noget. De peakede samtidig med at Invocator udgav deres ”Weave The Apocalypse”, og spillede ret sejt. Man kan høre deres musik inde på www.danishdemodungeon.dk og fans af Pantera og den slags går ikke galt i byen”.

Da jeg kiggede videre i programmet faldt jeg over endnu flere navne, som vi har været omkring her på GFRock. Navne som Bias, Good Men Fell og Motor springer i øjnene, og selvom Bias er mere et Aarhus end et Esbjerg-band, så har de alligevel forbindelse til byen. En by, som en del medier har fået øjnene op for i den seneste tid, der sker noget i det esbjergensiske musikmiljø. Morten Nissen tror dog ikke at de har nogen hemmelig formel for succes på det punkt i byen, men udtaler, “vi er (alligevel) lidt isolerede herovre i Esbjerg. Så, vi har fundet vores egen måde at have et ”musikmiljø” på. Musikken herfra er efterhånden meget alsidig, og man kan støde på mange forskellige genrer i det esbjergensiske musikmiljø”. Noget Made In Esbjergs program som sagt afspejler på fornem vis, og er noget festivalen naturligvis håber på at kunne forsætte med at afspejle i de kommende år, Nissen forsætter, “.. jeg håber, at der stadig er mere krudt i den esbjergensiske musikscene, også om 5 år, så vi stadig kan lave et stærkt program, som både præsenterer nye bands som mere anerkendte bands. Jeg ser også gerne, at vi ligesom i år, kan præsentere en lille håndfuld etalerede bands, som ikke kommer fra Esbjerg. Fordi på den måde kan vi inspirere på flere fronter”.

I et efterhånden presset festivalland, kunne man frygte at en lokal festival, med et større fokus på upcoming navne, ville have det svært, men Nissen og de andre kræfter bag Made In Esbjerg holder fast i filosofien bag arrangementet. Selv om programmet som nævnt krydres med gæster “udefra”, så er det den lokale vinkel, med fokus på kvalitets navne, der skal holde festivalen flydende. Morten Nissen forklarer:

“Der er plads til made In Esbjerg, fordi vi præsenterer ny musik og støtter op om en lokal scene, der er i rivende udvikling. Samtidig er vi ikke en ”hyggeklub”, hvor alle bands kan spille fordi de er fra Esbjerg. Alle bands der er med på Made In Esbjerg har spillet sig på festivalen, altså bevist at de både kan spille deres musik live, men også levere en koncert, der kommer ud over scenekanten. Det har været et gennemgående kriterium siden starten, at de bands der spiller, skal levere ud fra den tese, at hvis publikum endelig kommer ned på Tobakken for at høre musik de ikke kender, så skal de alligevel gå derfra og sige, at de fik en god oplevelse. På den måde kommer flere af dem igen. Hvis man som førstegangs besøgende oplever musikere, der knap har forladt øvelokalet og som fumler rundt på scenen, så kommer man aldrig tilbage. Jeg tror, at Made In Esbjerg er med til at sørge for, at esbjergensiske bands vil blive bedre. Det er der også mange andre, der er med til at sørge for, men vi er en del af det”.

Ved hjælp af tilskud fra Esbjerg Festuge og Tobakken, er det også muligt at kombinere den ønskede kvalitet af programmet med en meget rimelig billetpris for publikum. Køber du din billet inden fredag d. 9/8 (det er imorgen!), så slipper du med 100 kr. for hele herligheden – 4 dages musik fra 3 scener! Herefter stiger prisen for en partoutbillet til 400 kr., så hvorfor vente?

Vi giver for sidste gang ordet til Morten Nissen, og lader ham reflekterer lidt over Made In Esbjergs 5 års jubilæum.

”Jeg er meget stolt over, at vi på 5 år har lavet en festival, som esbjergenserne efterhånden ser frem til at komme til, og som er vokset år efter år. Vi havde et mål, da vi satte os sammen for 6 år siden i en lille gruppe, hvis hovedformål var at få esbjergensisk musik præsenteret i Esbjerg Festuge. Jeg er stolt af, at det er lykkedes. Jeg er for øvrigt den eneste, der er tilbage fra dengang. Jeg kommer i tanke om mange pudsige og sjove ting, der er sket i løbet af de 5 år. Både med festivalen, men også med den esbjergensiske musik. 1. år spillede et relativt ukendt band for eksempel torsdag aften klokken 19:15. De hed ”Kellermensch”, og der var ikke ret mange, der havde hørt om dem. Det er vist ikke tilfældet i dag”.

Det er det vist ikke, nej – og hvad med at svinge et smut forbi Made In Esbjerg i næste uge? Måske fanger du det næste “Esbjerg-band” på vej fremad?

Af Kodi

Se hele programmet og yderligere info HER

Like GFRock på facebook, og få nyheder om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleGFR Fokus: 1-Day Hardcore Showdown – Hardcore med holdninger
Next articleThe Black Crowes – Hard To Handle – 9/8 – 2013

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.