Home Artikler GFR Fokus: Copenhell programmet, del 2 (torsdag)

GFR Fokus: Copenhell programmet, del 2 (torsdag)

2771
0

Om mindre end en måned vil den sidste lugt af melo-eurovisions grand prix blive blæst væk fra Refshaleøen, når Copenhell endnu engang bringer horn og helvede til hovedstadens ydre område. Her følger det andet af tre kig på programmet, vi er nået til torsdag d. 12/6, onsdag finder du HER

Festivalen afholdes i år for femte gang, som tiden dog går, og ligger i år fra onsdag d. 11/6 til fredag d. 13. (dam, dam, DAAAM!) modsat den normale placering fredag/lørdag. Dermed er Copenhell også udvidet med en ekstra dag, det vil sige, den sædvanlige tyvstart torsdag med danske navne på den lille Pandæmonium scene er blevet fedet op, så vi nu får 3 “hele” dage med tunge toner. Musikalsk kan man også sige, at festivalen har udvidet paletten en smule, så den nu rummer navne, der gør sig i alt fra mere ekstrem metal over til det mere hard rockede og punkede.

Vi kigger på hele programmet, men fokus vil være på de navne jeg selv regner med at kunne nå at tjekke ud i større, eller mindre, bidder. Lad os se hvad vi når!

Torsdag er der musik allerede fra middagstid, når “Royal Beer Band Battle” vinderne Aphyxion går på Pandæmonium kl. 12.00 med deres blanding af heavy og død. Men både de, og metal-rockerne Lynch Mob, der indtager Hades kl. 13.00, er det vist for optimistisk at tro at jeg når, hvis jeg også lige skal nå at skrive lidt om oplevelserne fra dagen før… nå ja, og sove! (UPDATE: Lynch Mob har aflyst, de græske thrashere Sucidal Angels erstatter)

Jeg sigter i stedet efter at nedstige til helvede i tide til Black Book Lodge kl. 14.00 på Pandæmonium, et band jeg virkelig ser frem til at se hvad kan præstere live. Deres debutalbum, Tûndra, som Jonas smed 5 velfortjente stjerner efter tilbage i februar, er nok den udgivelse jeg har hørt flest gange i år (udover dem jeg selv har anmeldt) – og jeg er sgu ikke rigtig træt af det endnu. Bandet leverer et metallisk genreopkog, der blander alt fra hard rock til atmosfærisk metal, svær at sætte i bås og svær at slippe af med, når man først er indfanget. Bliver spændende at se om det bliver lige så besættende en oplevelse live.

http://youtu.be/u05KfT31Zzw

Derefter kan man lige nå at tanke op på vej over til Hades, hvor jeg skal se hvad de dansk veteraner Mercenary har med til os. Desværre bliver jeg nok kun hængende en 20 minutters tid, da jeg er nysgerrig efter hvad den forholdsvis nye danske konstellation IAMFIRE har at byde på. Heavy og psykedeliske toner, leveret på Pandæmonium kl. 16.00, af folk der blandt andet har været inde omkring Hatesphere og The Haunted – det skal da lige tjekkes ud. Er det godt, så bliver jeg hængende, ellers spankulerer jeg over til Helviti for at se om de gamle punk-rockere Bad Religion har noget tilbage i tanken, når de går på 16.30. Da jeg oplevede dem på Orange Scene for nogle år siden var det ærlig talt en halv-sløj affære. Men måske også lidt hårde odds, at blive smidt op på Orange i bagende sol en søndag midt på eftermiddagen  – så de fortjener en chance mere.

Pyha, jeg er allerede helt forpustet! Så er det vist på tide med en lille pause, hvor man lige kan trisse lidt rundt, sidde og glo eller se om der skulle være noget spiseligt at finde i helvede. Men skal man så slå mave omkring kl 18 til noget blackened folk metal fra FinntrollHades, eller teknisk dødsmetal fra GorgutsPandæmonium? Hmm, det kommer vist til at afhænge lidt af hvor tungt mit måltid falder og hvor maven lige har ført mig hen, under alle omstændigheder bliver det med musikken på nogenlunde afstand, så jeg liiiiige kan samle kræfter til aftenræset.

Ræset indledes kl 19.00 på Helviti med de resterne af de brasilianske thrash legender Sepultura, jeg er simpelthen nødt til at se om det holder. Altså, de er da sikkert booket af en grund, og de fik fine anmeldelser for en koncert i Esbjerg for ikke så lang tid siden, så et eller må denne version af bandet vel kunne? Om ikke andet, så skal jeg under alle omstændigheder nok råbe med på “Refuse/Resist”.

Trap Them, der går på kl. 20.00 på Pandæmonium er ukendte for mig, det betyder bestemt ikke at de er dårlige, men der står noget med grindcore (og punk), så tror jeg lige hviler ørerne lidt og gør mig klar til et af mine absolutte Copenhell hovednavne, nemlig Triptykon kl. 20.30 på Hades. I front finder vi det tidligere omdrejningspunkt i Celtic Frost, Thomas Gabriel Fischer, der åbenbart ikke er løbet tør for evner til at skrive fremragende numre. Jeg blev desværre først opmærksom på bandet da deres andet album Melana Chasmata pludselig fik massiv omtale i visse medier, det er der jo ingen skam i (JOOOO), man kan jo ikke få alt med, men jeg måtte naturligvis smage på varerne for at se om der var fyldige kalorier på hypen. Det var der. Melana Chasmata er en ordenlig schweizisk moppedreng på 65 minutter, fyldt med nærende og mættende avangadistisk metal. Fra den atmosfæriske, over det doom gotiske til noget der smager lidt af black, alt sammen overhældt med kulsort sovs. NAMMENAM. For min skyld må de gerne spille hele albummet fra ende til anden – og det kan de da forresten vist også lige nå. Ah okay, lad os høre noget fra den først plade også…. En stærk konkurrent til årets metal udgivelse, sammen med The Satanist fra Behemoth (der spiller fredag).
Nå, så blev man da helt sulten efter al den snak om mad, så er det jo godt at den indbydende hollandske snack Sharon den Adel står i front for Within Temptation kl. 21.30 på Helviti. Det var ikke for at lyde sexistisk på nogen måde, men grim er hun da ikke! Vent, 21.30, pokkers, så kan Triptykon sgu da ikke nå at spille hele Melana Chasmata…. Nuvel, Within Temptation har været aktive med deres storladne symfoniske goth metal siden 1996, jeg har kun flirtet lidt med deres 2 første plader, Enter fra 1997 og Mother Earth fra 2000, samt deres cover version af Kate Bush’s “Running Up The Hill”. Ok plader, men genren er ikke vildt meget mig, og efter en lidt halv-fesen koncert på Arena på Roskilde Festival i 2004 gik de i min personlige glemmebog. Men efter 10 år, så skal jeg da helt sikkert se hvad de pompøse nederlændere har at byde på.

For ikke at få hold i nakken, drejer jeg efterfølgende hovedet over mod Hades, hvor Clutch går på kl. 23.00. Sådan er god omgang halv-stenet trucker-rock op til midnat er sikkert sundt for krop og sjæl, mindst lige så sundt som da de lossede Roskilde Festival i gang på Odeon kl. 17.30 en torsdag eftermiddag i 2008. Jeg husker ikke så meget fra den koncert, tror jeg spiste en ordentlig pølse imens de spillede “Electric Worry”…. anyway, hører de hjemme på Copenhell og så i noget der ligner prime time på næststørste scene? Tja, hvis Monster Magnet gør, så gør Clutch naturligvis også, men det er da ikke en booking der blæser mig ud af hofteholderne.

Det er aftenens sidste navn på Helviti til gengæld, Twisted “mother fucking” Sister, ok, hvem havde helt ærligt set den komme? Og hvad skal det til for?! Fun and games, shits and giggles – det som rock og metal OGSÅ handler om. Bliver det den bedste koncert nogensinde, nej, sikkert ikke, men det bliver med garanti en midnatsfest af rang, oh we ain’t gonna take it, med den levende legende Dee Snider som indpisker. Jeg glæder mig, og bliver det en fuser, pyt, så drikker vi os bare ned i stedet for. Stakkels Taake der spiller samtidig på Pandæmonium.

Belgiske Amenra får følgende skudsmål i bandbeskrivelsen: “Intens hardcore fra Belgien. Amenra tæsker din bevidsthed til du mister den, og efterlader dig i et forvrænget mareridt”. Klokken 01.30 på Pandæmonium? Yeah, sov sødt, det holder min halv-gamle krop simpelthen ikke til, hvis jeg skal holde til flere halv-gamle mænd på scenen dagen efter. Og det skal jeg, for Crazy Dave kigger forbi fredag aften – det kigger vi på på mandag, i sidste del af denne lille optakt.

Tjek det fulde program ud HER.
Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Thomas Bjerregaard Bonde/GFRock

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleDown – We Knew Him Well – 16/5 – 2014
Next articleThe 1st: The 1st *** (3/6)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.