Home Artikler GFR Anbefaler: Viborg Metal Festival 2016

GFR Anbefaler: Viborg Metal Festival 2016

2262
0

Viborg Metal Festival er klar til at ryste Paletten for tredje år i træk, når det går ned fredag og lørdag i denne uge. På plakaten er en række spændende danske navne, spædet op med et par internationale kapaciteter. En anbefaling herfra må da være på sin plads!

Inden festivalen blev afviklet sidste år fik vi os en lille snak med arrangør Michael Gajos under overskriften “Ren hygge og masser af tråd”. Her forklarede han om om festivalens korte historie, bookingfilosofi,  programmet og hvorfor man skal tage til metal festival i Viborg.

Igen i år bugner programmet med gode navne, så lad os tage en lille rundtur, lave nogle nedslag og se hvad der r i vente på Paletten fredag d. 11. og lørdag d. 12. marts.

Lad os da starte med fredag!

Aftenens hovednavn er nok de danske døds-veteraner Illdisposed, der efterhånden har huseret i så mange år, at man har svært ved at huske at de ikke har været her. Gennem det kvarte århundrede de har leveret fee’ døø har de udsendt mindst 2 skelsættende albums indenfor dansk dødsmetal, There’s Something Rotten… In the State of Denmark og 1-800 Vindication, men de er blevet ved med at udsende solide plader i en jævn strøm. Live er der også stadig krummer i bandet, det var der i hvert fald da Jonas fangede dem tilbage i 2013.

Lipid, fra Vejle, er ikke meget yngre, da dåbsattesten siger 1994. Bandet er tilbage efter en bette pause og har i følge anmeldelser af deres koncert i København for nylig ikke mistet mange skridt. God gammeldags thrash, det går man da sjældent galt i byen med. Bliver vi hængende i det jyske, så er der dømt hardcore fra Kolding/Fredericia fra Earn Your Scars, det lyder jo dejlig voldsomt, og der er endda, ifølge bandet selv, tale om: Hardcore – Joe Pesci style! “Funny how? Like a clown?”.

Så er din sidste time måske kommet og du bliver Joe Pesci’et? Final Hour lover melodød, endda af den nordjyske slags, da bandet holder til i Aalborg. Dem kender jeg ikke, så et hurtigt sniglyt af nummeret “The Grand Imposters” senere afslører, at de holder hvad de lover. Solid melodød, med plads til både det grumme og mere “skønne”. Grumt lyder det næste også, nemlig Satanic Assault Division. Selv om krigsmaling og ting med satan hverken gør fra eller til i min opfattelse af et band, så er jeg sgu’ vild med det bandnavn – ondt og lidt over the top, det er da meget hyggeligt! Stilen er black og bandet har 2 anmelder roste udgivelser på samvittigheden, March To Victory og Kill The Cross, som forresten kan downloades for kun 42 kr. stykket HER

Sidst, men slet ikke mindst, finder vi Bersærk. De er netop blevet offentliggjort til årets Rising program på Roskilde Festivalen, ikke noget chok hvis man har fulgt den undergrundsbuzz der er fulgt i kølvandet på deres 2 udgivelser, EP’en Trældom og albummet Mulm, men stadig meget, meget fortjent. Selv kalder de deres stil hedensk stoner-rock, hvor elementer fra nordisk mytologi indgår i teksterne sideløbende med en kritik af tingenes og samfundets tilstand. Og så brøle/råbe/synges der på dansk. Resultatet kunne godt være lidt mere elegant udført, til gengæld lever, ånder og fnyser det i kraft af sin enorme energi og det ret originale udtryk.

Det var fredagen, lad os komme videre til lørdag i en ruf.

Her er et internationalt navn øverst på plakaten, nemlig selveste legendariske Vader fra Polen. Bandet er dannet helt tilbage i 1983 og har selvsagt været igennem en del forandringer, både hvad angår line up og musikstilen. De startede som heavy metal, muterede til speed og thrash og endte ovre i noget dødsmetallisk, hvor de vist er still going strong – jeg har ikke lige fået hørt det nyeste.

Lige under på plakaten finder vi tysker-thrasherne Dew Scented, og her må jeg krybe til korset, hvis ikke Satanic Assault Division har futtet det af, dem kender jeg simpelthen ikke. Ikke engang navnet. Det er der måske ingen skam i, skulle man mene, men bandet har altså eksisteret i over 20 år og i deres facebook biografi sætter de bestemt ikke deres lys under en skæppe, så….. ja… I’m shooting blanks, entschuldigung. Og nu vi er i gang, så kender jeg heller ikke Grimner, men her er jeg mere lovligt undskyldt, synes jeg selv. Svenske folk/viking metal, det har altså ikke lige været en stor del af min kostplan. Udenkilde angivelse, så påstår de dog, igen på deres facebook, at de “have not failed to amaze crowds wherever they have performed”. Så er der da noget at se frem til Viborg!

Act of Cohesion er et af de der navne der af og til popper op i koncertkalenderne og metal festivaler rundt omkring, altså et af de her undergrunds/upcoming bands der tager det lange, seje træk og bare får nogle koncerter under vesten og ser hvad der sker. Vi er igen omkring Aalborg, mens vi genre-mæssigt kigger mod USA og Sverige med en slagkraftig blanding af klassisk thrash og svensker-død, i hvert fald dømt ud fra EP’en HER. Lidt i samme boldgade, i hvert fald inspirationsmæssig finder vi Caro, fra Frederikshavn, som også er et navn jeg har set på plakater rundt omkring, uden at få dykket ordentlig ned i sagerne. Og så har de et bandnavn der lidt lyder som en arrig hund. Eller tænker jeg på Cujo? Desuden er deres bandinteresser “Thrash metal, and stupid shit on youtube..”, så vi har da noget tilfælles.

Horned Almighty, fra Aarhus, oplevede vi selv give den gas i dagslys på Copenhell sidste år, hvor de, efter omstændighederne, gjorde en ret fin figur:

“Sure var de fire herrer i hvert fald, for der var fyret godt op for de mugne attituder hos kvartetten – solen til trods, for undervejs i koncerten begyndte den nemlig for alvor at titte ned på publikum på Copenhell. Det gjorde ikke Horned Almighty i mindre grumt humør, og de fortsatte ufortrødent med at tæve deres hidsige numre ud over et relativt medlevende publikum. Lidt aftenmørke havde dog ikke gjort noget, men Horned Almighty gjorde i hvert fald hvad de kunne for at slukke lyset og trække mørket frem på pladsen. Hurtigt, hidsigt og dunkelt og med en karismatisk Simon “Smerte” Pedersen som omdrejningspunkt i front”.

Vi bliver i Aarhus indlægget ud, for vi skal også omkring den mere klassiske heavy metal, her leveret af Savage Machine. Dem har vi skrevet en del om i tidens løb, først var jeg virkelig begejstret for deres EP A World In Ruins helt tilbage i august 2012, dengang de stadig gik under navnet Momentum. Vi havde dem også på plakaten året efter da vi legede koncertarrangører på Backstage i Aarhus, ligesom vi heppede fra sidelinjen da bandet nåede helt til Wacken Open Air gennem festivalens metal battle. Thomas var lidt mere forbeholden overfor deres næste EP, Through The Iron Forest, jeg tror det kan koges ned til en smagssag  – er udeblivelsen af originalitet og noget nyskabende et problem eller lige meget, bare musikken spiller? I følge gruppen selv, i dette interview, så spiller de bare old school heavy metal uden så meget pjat.

Old School heavy kan man bestemt ikke kalde sidste Aarhus navn, og sidste navn i dette kig på Viborg Metal Festival, nemlig The World State. Dem har jeg tidligere tildelt 4 stjerner for en EP, og lige i skrivende stund er jeg ved at lytte mig igennem deres kommende album (anmeldelse kommer senere på ugen), og jeg er faktisk lidt i tvivl om man kan kalde det metal? Alternativ metal, måske, eller bare atmosfærisk og nysgerrig musik med metalliske elementer blandet med alt muligt andet. Det kræver lige et par lyt inden det helt åbner sig, men når man først er kommet indenfor i varmen, så er det et helt specielt, stemningsfuldt, tålmodigt udfoldende og spændende univers bandet har fået skruet sammen. Jeg ved ikke rigtig hvad man kan sammenligne det med, der er mange referencer i spil, og alligevel ingen der springer direkte i øjne og ører. Måske et af de mest fascinerende “metal”-navne jeg har hørt på den danske scene i lang, lang tid… hvis det altså er metal?

Alsidigt, varieret, stort og småt, der er sådan lidt for enhver smag i dette komprimerede program fra Viborg Metal Festival. Fedt at der sker noget på den front andre steder end de normale metal højborge København, Aarhus og Aalborg – selvom en del af navnene er hentet fra de kanter.

Billetter koster 250 kr. for begge dage, hvilket også må siges at være en mere end fair pris, og kan købes HER

Link til event på facebook og kig forbi Paletten HER

Af Ken Damgaard Thomsen

Previous articleCabal: Purge (EP) ★★★☆☆☆
Next articleVampire Blow – Real To Me – 8/3 – 2016

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.