Home Interviews Interview med Michal Gajos, Viborg Metal Festival – ren hygge og masser...

Interview med Michal Gajos, Viborg Metal Festival – ren hygge og masser af tråd

2387
0

For andet år i træk afholdes Viborg Metal Festival på Paletten i Viborg, denne gang lørdag d. 2/5, hvor en række navne fra ind og udland, store og knap så store, bringer metal til midtjylland. Vi har fået en os en lille snak med manden bag, event manager Michal Gajos, om festivalen.

Det er i år lykkedes at få 2 internationale navne øverst på plakaten på Paletten, nemlig blackened death bandet Hate, fra Polen, og den amerikanske metalcore sværvægter Unearth. Derudover kan man opleve følgende 6 danske bands på plakaten (af hvilke vi tidligere har anmeldt 4 her på siden), når festivalen løbe af stablen i Viborg d. 2/5: Anubis Gate, Crocell, Chainfist, 9000 John Doe, Prevail og Vallis Mortem.

Vi har som nævnt fanget manden bag det hele, Michal Gajos, pr. moderne telegraf-net for at høre lidt om festivalens korte historie, bookingfilosofi, årets program og hvorfor man skal tage til metal festival i Viborg.

Først og fremmest, det er kun anden gang festivalen afholdes, hvordan opstod idéen til festivalen?

Jeg har tit oplevet, både som musiker og publikum, at super gode upcoming bands får meget lidt opmærksomhed. Det er svært at lokke folk til koncerter med navne de ikke kender.
Koncepten bag VMF er at bruge kendte navne som trækplaster og den vej igennem præsentere publikum for danske talenter. Ideen er at præsentere både etablerede danske navne såvel som mere eller mindre ukendte, upcoming bands.

Hvordan var modtagelsen og hvordan forløb afholdelsen af festivalen sidste år?

Den første VMF var helt fantastisk med mange glade gæster. Vi fik også meget ros af de deltagende musikere, hvor flere af dem planlægger at kigge forbi i år som gæster. Utroligt som det lyder, så gik alt efter planen.

Hvad lærte I, om noget, af første runde, som I har kunnet bruge i år?

Vi fik utrolig meget ros men der er altid plads til forbedringer. Et af de kritikpunkter der har været, gik på, at der var for meget dødsmetal. I år ser det helt anderledes ud. Vi har fået mulighed for at bruge lidt mere på booking og dermed kunne få fat i et mere varieret lineup. Vi har faktisk takket nej til nogle tourpakker med 4-5 bands i samme genre for at netop holde os til vores koncept og holde lineuppet varieret.

En anden ting vi fik kommentarer på var at dagen var lidt for lang. Vi har derfor valgt at “nøjes” med 8 bands i år frem for 10.

En sidste ting vi vil gøre anderledes i år, er at forsøge at få fat i flere frivillige. Vores frivillige sidste år var helt fantastiske, men mange af dem var på i 18-20 timer i træk. Personlig kunne jeg godt tænke mig, at alle frivillige kunne få lidt mere tid til at nyde dagen.

Har I en form for booking filosofi/erklæret målsætning, i det hele taget, hvordan sammensættes programmet?

Vi deler programmet op i 3 segmenter.

1. er upcoming navne. Her booker vi gerne ”lokalt”, dvs. bands fra regionen har en lille fordel. Samtidig er det i det segment vi får flest henvendelser og må desværre fravælge mange.

2. er etablerede, mellemstore navne. Her foretrækker vi udgivne danske kunstnere som er på en eller anden måde aktuelle.

3. Hovednavne, her vil vi gerne præsentere internationale navne. Der er en naturlig begrænsning i hvor store navne vi kan satse på, grundet Palettens størrelse og en meget begrænset budget.

I år er det lykkes jer, at lokke Hate og Unearth til Viborg, hvordan kom det i stand?

Det er også vildt og vi har svært ved at få armene ned. Jeg synes faktisk, at det er fantastisk at vi allerede på 2. år kan få navne af den kaliber til en lille dansk festival med plads til 400.

Vi har arbejdet på booking af internationale navne siden oktober sidste år. Heldigvis fik jeg hjælp af Carsten Brogaard fra Revolution Inc. Hate kom i hus forholdsvis tidligt. Med en ny plade på vej var de et spændende emne og heldigvis ville de gerne spille i Denmark.

Unearth er en hel anden historie. Det var vist mest held, at vi kontaktede deres booker lige præcis på et tidspunkt hvor de lige stod og manglede et show 2. maj.

Hvad kan du ellers fortælle om årets line up?

Med vores hovednavne er der selvfølgelig meget fokus på dem. Men jeg må sige, at jeg er mindst lige så stolt over de danske navne vi har fået med i år. Anubis Gate med årets metaludgivelse 2014, Crocell med et nyt album på vej og Chainfist som bliver spillet på MyRock og rost af anmeldere fra hele verden; udgør en trio som ethvert metalhoved bør opleve.

I upcoming segmentet har vi 9000 John Doe som netop har scoret en kontrakt med Mighty Music og som forstår at sætte gang i enhver fest. Prevail er det “lokale” indslag fra Randers. Prevail består af nogle erfarne drenge med fortid i f.eks. Svartsot, og de er godt på vej.

Vallis Mortem som åbner festivalen blev booket fordi vi synes, at folk skal have en chance at opleve noget af det bedste upcoming thrash vi har hørt længe.

Der er efterhånden dukket rigtig mange gode tilbud op til metal-folket rundt omkring i landet, hvorfor er det, at man skal plotte en tur til Viborg Metal Festival ind i kalenderen?

Det er rigtigt. Selvom Midt- og Vestjylland ikke just er stedet for mange, store metal tilbud, ligger vi tæt på Århus hvor der både er Royal og Mono. Vi forsøger at lave en festival som de fleste har råd til. Du kan opleve nogle store navne som ikke nødvendigvis spiller i DK 2 gange om året. Samtidig giver vi “de små” chancen for at spille for mange mennesker og give vores publikum mulighed for at opleve danske talenter.

Vi er en lille festival, hvilket betyder at man som publikum kommer tæt på de andre og på de bands som spiller. Ren hygge og masser af fed tråd.

Følg festivalen på Facebook HER, eller tilmeld dig Facebook-eventen, for flere nyheder og updates.

Af Ken Damgaard Thomsen

Previous articleÆrkenbrand – Vig Ikke Bort – 24/3 – 2015
Next articleDenguledør: Den Gule Dør ★★☆☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.