Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer A Hero For The World: Winter Is Coming ♥♥♥♥♥ (5/6 julehjerter)

A Hero For The World: Winter Is Coming ♥♥♥♥♥ (5/6 julehjerter)

5618
0

A Hero For The World sprænger rammerne for, hvad et julealbum kan være og overskrider på samme tid grænserne for sund fornuft på spektakulær vis – og man er sgu underholdt så heavy metal englene synger!

Okay, sidst jeg tog en tur ind i A Hero For The World’s (AHFTW) episke og heroiske fantasy metal univers modtog de hele én stjerne. Jeg blev aldrig helt klog på om primus motor i projektet, svenske Jacob Kaasgaard, mente det seriøst, tog pis på det hele, havde enormt meget glimt i øjet, galoperende storhedsvanvid, eller lidt af det hele. Sådan har jeg det egentlig stadig, for Winter Is Coming er på alle måder langt ude, for meget og komplet vanvittigt – men man er rigtig godt underholdt det meste af vejen. Derfor har jeg også valgt for første, og måske sidste, gang, at droppe vores normale 6-stjernede skala og uddeler i stedet for julehjerter, alt efter hvor godt underholdt og hvor lystigt julehumør albummet gør mig i. 6 stjerner er MC Einar “Jul det Cool” og 1 et eller andet med Remee.

AHFTW er i bund og grund et ét-mands projekt fra Jacob Kaaslund, med base på Fillipinerne, han spiller et væld af instrumenterne, har produceret og udgivet på eget selskab. Hjælp får han af trommebaskeren Andy Gentil, multiinstrumentalist David Sivelind (der også bidrager med lidt vokal) og kvinde vokal fra Louiebeth Arata.

Sammen præsenterer de Winter Is Coming (A Holiday Rock Opera), 20 numre med en spilletid på omkring 80 minutter, plus 5 minutter ekstra hvis man inkluderer et “bandcamp bonustrack”. At sige, at rock operaen er pustet op til bristepunktet, ville nærmest være en underdrivelse. Udgivelsen falder i 2 akter, men selvom man lytter til en akt af gangen og holder en pause, så er det til at blive forpustet over. Som koncentreret lytteoplevelse er projektet grotesk oppustet, men som julesoundtrack, hvor man kan veksle mellem at høre efter og lade musikken falde lidt i baggrunden, er det langt hen af den sneklædte vej også grotesk underholdende.

Numrene på Winter Is Coming er en blanding af originale værker og coverversioner af mere eller mindre kendte julesange, mest det sidste. Coverversionerne skifter mellem at få en lille metallisk tilføjelse, til at blive gennembanket af AHFTW’s blanding af melodisk power, heavy og symfonisk metal – og det er selvsagt mest underholdende, når bandet bare giver den fuld gas. Det gælder både i de svimlende metal-arrangementer og kaasgaard’s skærebrænder vokal, som veksler mellem klassiske heavy toner og noget der virker som spontane og helt umotiverede skrig og skrål.

Det der gør bandet svære at blive klog på, er når de sætter tempoet ned og pludselig fremstår meget alvorlige. Det er også her udgivelsen bliver en lille smule kedelig og tung, ikke mindst midterdelen indeholder en række numre, hvor julefesten går lidt i stå. Numre som “We Three Kings of Orient Are”, med smuk og storladen korsang, den noget skingre “One Voice Can Start An Avelance”, Louiebeth Aratas ellers smukt sungne “Winter Stars (Greensleeves)” og den stemningsmættede julenatsballade “Dark Skies”, falder lidt for tæt på hinanden og dræner overgangen mellem første og andet akt lidt for meget for tempo og galskab. AHFTW fremstår her som et seriøst band, der leverer flot udført musicalmusik, men julesækken kunne godt have været rystet lidt mere, så numrene faldt længere fra hinanden.

Det sagt, så er resten af Winter Is Coming lidt af en tour de force ud i tempofyldt, eller bare bindegalt, udført og orkestreret julestemning. Vi lægger ud i herlig megaloman stil med et 8 minutter langt medley af juleklassikere, der fungerer glimrende som en appetitvækker og opsummering af hvad der er i vente. Både instrumentalt og på vokalfronten veksles der effektivt og overraskende mellem konventionel old school metal og uforudsigelige vanvidsudbrud. Det er med at holde fast i slæden med begge hænder, ellers ryger man af i en af de pludselige retningsskift.

De 3 numre “In The Bleak Midwinter”, “Good King Wenceslas” og “Heart of Ice” udgør en ret flot midterdel i første akt, hvor AHFTW på ganske effektiv manér får bygget et stort klingende og episk vinterlandskab op. Der er skruet lidt ned for galskaben, med spredte undtagelser, som når Kaasgaard eksempelvis lige skruer op for blusset under “In The Bleak Midwinter”, eller når David Sivelind tramper ind i “Good King Wenceslas” med skæve skistøvler på – det er mere sjældent end kønt, men på en måde hvor man trækker på smilebåndet. Sidstnævnte sang er ellers et af de kuriøst klingende højdepunkter på albummet, med en melodi der lyder som en blanding af traditionel julehymne, tilsat et strejf af asiatiske toner. Det burde ikke fungere, men det gør det faktisk, i et metalmelodisk medrivende nummer. “Heart of Ice” er Louiebeth Aratas stjernestund på Winter Is Coming, generelt sættes hun meget bedre i scene her end på debutpladen. Der lød hun som en lettere desorienteret asiatisk skovfe, der var ved at blive kvalt af de bombastiske toner – nu får hun ånderum, og leverer faktisk smukke vokalpræstationer, der giver det hele et drømmende skær.

Et andet højdepunkt er “I Saw Three Ships/This Endris Night”, der falder i første del af anden akt, hvor AHFTW sætter sejl og smider lidt sømandssang ind i deres særegne metal-blanding. Det er svært ikke at trampe og klappe med når Louiebeth Arata og Kaasgaard giver den alt hvad den kan trække, selvom sidstnævntes tendens til stille sig op i masten og bare skråle løs er lidt af en tilvænningssag. Overordnet bliver det lidt mere løssluppent og tosset i andet akt, hvor AHFTW med jævne mellemrum slipper tøjlerne helt og lader hundeslæden drøne afsted ud i vinterlandskabet. “Angles We Have Heard On High/Hark The Heralds Angles Sing” pisker igennem sneen, så man frygter for bagmændenes mentale helbred, men sjovt, det er det sgu. Og Kaasgaard’s vokale eksplosion i løbet af “O Holy Night” skal høres før man tror det!

Winter Is Coming lukkes på behørig vis, med en fuldstændig forrykt udgave af “O Come All Ye Faithfull”, hvor Bad Religion’s nylige bud på samme nummer godt kan luske over i hjørnet og skamme sig – sådan her frisker man en gammel traver op, så det både lyder nyt, blasfemisk og kugleskørt! Kaasgaard indleder som højstemt kirkesanger på latin, inden der går metal ballade på accentfyldt engelsk i den. Tempoet stiger, der skrues op for alt hvad de kan finde af virkemidler, før det stakkels gamle nummer splintres til atomer af Kaasgaard’s overstyrede vokal – så englen enten prøver at overdøve det med sang, eller flygter med vingerne proppet ind i øregangene. Fantastisk punktum.

Som nævnt indledningsvis, det her er utroligt svært at bedømme for mig, og ikke mindst at beskrive fyldestgørende. Det skal, og bør, simpelthen høres før man tror det. Med de enkelte belyste ankepunkter, så er det her en fryd at lægge ører til i en tid, hvor slidte julesange står i kø for at gå en på nerverne. AHFTW pløjer igennem julefreden på en toptunet snescooter, det er ude af kontrol og momentvis skingrende vanvittigt – men også vanvittigt underholdende et langt stykke af vejen. Og den ER lang!

5 forundrede julehjerter, for hvad det nu end er A Hero For The World leverer med Winter Is Coming.

Her er en lille smagsprøve på løjerne i form af åbnings-medleyet.
Anmeldt af Kodi

Besøg A Hero For The World på Facebook

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleGet Your Gun godt på vej med debutalbum
Next articleThe Pogues – Fairytale of New York – 24/12 – 2013

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.