Home Festivaler RF ’18: Den alternative rute, onsdag & torsdag

RF ’18: Den alternative rute, onsdag & torsdag

1639
0

Roskilde Festival er omkring 175 musiknavne, vi har, indtil nu, kun kigget på dem der falder nogenlunde ind under vores dækningsområde. Men, der er faktisk musik nok til, at man kan sammensætte en helt anden festival end den vi har kigget på! Jo sgu’…

Det her startede egentlig med lidt tilfældig nysgerrighed, hvor jeg lige ville finde et par alternativer til det vi har fået med i de tidligere artikler. Lidt fremmed og eksotisk krydderi til GFR ruten, afstikkere og nogle koncerter man ikke behøvede, at stå med anmelderblokken til. Det kan man nemlig godt blive lidt bims af!

Men listen med navne voksede, som jeg slavisk klikkede og lyttede mig igennem de navne på plakaten, der var fravalgt i første grovsortering til GFR ruten. En rute der nok repræsentere dele af min egen smag men, som også er lidt begrænset og ensporet, trods alt, i forhold til den mangfoldighed Roskilde Festival byder på. Og dette fornyede kig på plakaten har faktisk givet mig blod på tanden og fornyet lyst til, at gå lidt på opdagelse.

Ikke fordi vi skal udvide GFR-dækningen yderligere som sådan, Gud forbyde det, det er bredt nok i forvejen. Nej, lige så meget for at få lidt inspiration og kolorit og nye indtryk “ude fra”. Det er nemt, at blive lidt fanget i sin egen boble, og slet ikke opdage de fester og fede oplevelser, som gemmer sig andre steder på pladsen.

Så min (måske for ambitiøse) plan for i år er, mindst én gang om dagen, at opsøge en koncert der ligger udenfor vores dækningsområde og se hvad der sker. Er der så noget, at vælge imellem? Jøsses… ja! Og igen, også mere end jeg har valgt, at tage med her. Alligevel har jeg valgt, at dele det op i to, så det ikke stikker helt af… mere af.

Vi tager det som småbidder, det er blot appetitvækkere og supplement til de ruter jeg i forvejen har udpeget, så dyk selv mere ned i det der lyder tillokkende.

Vi lægger ud med onsdag, hvor man kunne lægge ud i det der er komplet fremmed land for os, nemlig Apollo scenen. Klokken 17.15 åbnes den af Nihiloxica, der vil forsøge at få dig til, at gå i trance med en blanding af traditionel trommemusik og elektronisk musik. Ensformigt eller effektivt? Hvis det, trods alt er lidt for trommetosset til dig, men du stadig higer efter noget der dufter lidt af de varme lande, så sæt kursen mod Gloria klokken 20.15, hvor der loves glade toner fra Malawi. Madalitso Band lader da også til, at leve op til den beskrivelse, med håndspillede, akustiske instrumenter og en lyd der bare lyder… glad og smittende?
Ikke fremmedartet nok? Nuvel, så sæt kursen mod Avalon, hvor der klokken 21.30, altså lige inden Eminem på Orange, er programsat etiopisk dansemusik, blandet med jazz, punk og psykedeliske toner. Debo Band har egentlig base i Boston, men musikken lyder som et spraglet kludetæppet vævet sammen af musikalske lapper fra øst, vest og syd på kryds og tværs.

Mere centreret i den funky afrobeat er BCUC, der indtager Pavilion lige efter midnat. De gæstede faktisk Roskilde Festival så sent som sidste år, og gjorde åbenbart så stærkt et indtryk, at de allerede er inviteret tilbage igen – så de må jeg kunnet et eller andet!? Hvis jeg skal få min sjælden funk på, så er det måske her.

Torsdag skal du tidligt ud af posen og vakle mod Avalon, der klokken 12.00, sharp, åbner dagen med Gamelan Salukat. Indonesisk ceremonimusik fremført på tromme! Så er vi i gang. Og rytmerne sender dig mod Gloria, hvor du klokken 14.00 kan trippe videre til de jazzede trippy rock toner fra The Dwarfs of East Agouza, der burde vække interesse alene pga. navnet.

Så trænger man nok til, at komme ud af sit mentale fængsel, styr mod Pavilion, hvor der klokken 16.00 er libanesisk pop fra Yasmine Hamdan. “Nååårh, hende har jeg da hørt om”, siger du så sikkert. For du kan jo huske de nominerede for bedste originale sang fra Oscar uddelingen 2014! Yes, Hamdan var nomineret for nummeret “Hal” fra Jim Jarmusch filmen Only Lovers Left Alive. For poleret? Så er det ud til Apollo, hvor der 16.30 er rap på programmet fra Belly, der er vokset op i Canada men med rødder i Palæstina. Stilen lyder dog ret amerikansk. Endelig kunne man bare få en nedsmeltning til Ben Frost og hans lydeksperimenter på Gloria klokken 17.00. De falder dog nok alle for, at jeg skal dække First Aid Kit på Orange Scene klokken 16.00…
Nuvel, klokken 19.00 er det tid til at få kildet sjælen, og måske andet, med en af de store, nye stemmer når Khalid indtager Arena. Det er en af den slags navne jeg har set på tryk og tænkt, “nå, skulle det være noget nu?” og så hørte jeg det endelig og… ja… det er nok noget? Moderne soul-pop, som de unge kan lide det. Skal det mon være dagens udflugt? Ah shit, Nelson Can spiller samtidig på Avalon…

Men så kan jeg jo kigge forbi Pavilion efter de er færdige, hvor John Maus går på klokken 20.00. “Nihilistisk synth-pop fra en pint sjæl”, sådan mand! For Koldt? nå, jamen så er det godt at årets “hvem fuck er Elza Soares ?!” booking, Dona Onete, spreder brasiliansk varme fra et 73 år langt liv på Avalon klokken 21.00. Heller ikke? Nå… hvad så med en leopard! El Leopardo klokken 22.30 på Apollo, colombianske trommerytmer møder techno – kom og dans med de unge!

Det yngre publikum søger nok mod Arena klokken 23.45, hvor der er grime fra syd London, baby! Stormzy er et af den slags navne, hvor jeg kan mærke at jeg på nogle punkter ikke rigtig kan/vil/orker, at følge med længere. Han væltede efter sigende Apollo i 2016, nu er han så klar til, at få den næststørste til at syde og boble af kådhed og ungdommelig energi, alt sammen noget, hvor 39 år gamle krop nok bare burde gå en stor bue rundt om. Måske derfor det trække lidt i mig for, at se hvad det hele mon går ud på?

Så kan man jo passende toppe en begivenhedsrig dag af med en old dude on accordion! Bitori, fra Cap Verde, klokken 02.00 på Pavilion!

Den alternative rute forsætter med fredag og lørdag, hvor der er masser at kaste sig over.

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Thomas Kjær, Roskilde Festival presse

Previous articleDying Hydra: Dying Hydra (EP) ★★★★☆☆
Next articleRF ’18: Hovsa, dem overså vi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.