Home Artikler Repeatlisten #3

Repeatlisten #3

935
0

Repeatlisten er tilbage med 3 runde, hvem er inde og hvem ryger ud? Spændingen udløses, når vi lytter til nye singler fra navne som Lasse Storm, Trip Hill, MØL, Sauna Senere, Mr. Burn og Isogenic.

Alright, 3. omgang med det nye format på Repeat, så er vi stille og roligt ved at falde ind i rytmen og finde formen. Der er stadig lidt forsinkelse på linjen, hvilket med den frekvens som kunstnere/pladeselskaber udsender singler op til en udgivelse nu til dags gør, at nogle navne når at have 2-3 singler ude. Inden jeg vel at mærke kan nå, at lytte til/omtale den første.

Det gør sig især gældende nu, hvor jeg har skiftet til et cirka månedligt format. Jeg vil forsøge, at presse en Repeat eller to ind lidt hurtigere året ud, så vi kan få samlet op, og starte på en frisk i 2022. Men ingen løfter eller garantier!

OK, formatet er ved at være velkendt, hvis man har fulgt med de seneste par måneder. Men, vi tager den lige igen, for god ordens skyld:

Jeg sigter efter, at lytte til 20-30 numre, der kommer i betragtning til den næste Repeatliste. Hvad der ellers kommer ind overgår til puljen til den efterfølgende måned.

I det følgende præsenterer jeg i “knock out runde” format de singler, der ud fra lyttepuljen er kommet i betragtning til Repeatlisten. Inden jeg snævrer feltet ind og vælger de numre, der evt. får en plads blandt de 12 – og vinker farvel til de sange PÅ listen, der ryger ud i singlemørket. Det kræver, selvfølgelig at jeg helt subjektivt synes, at nogle fra det nyeste kuld er BEDRE end nogle af de sange der allerede ER på top 12 Repeatlisten.

Det er den del, som minder mest om det gamle Repeat og gør det ud for “anmeldelsesdelen”. Forskellen er, naturligvis, at alle de nævnte singler i min optik er gode/de bedste fra lyttepuljen.

Repeatlisten, første runde:

I denne omgang er der blevet lyttet til 24 numre. Et generelt ret stærkt felt, hvor jeg med lidt panderynker og beklagelse fik snævret feltet ind til følgende 9 singler, som der kom i betragtning til en plads blandt de eksklusive 12 på Repeatlisten (find den endelige liste nederst på siden):

Isogenic – “I Include You”, Trip Hill -“Dropside”, Lasse Storm – “Miss Dannevang”, Sauna Senere – “Regn”, Møl – “Vestige”, Mr. Burn – “Münchhausen By Proxy”, Glitchie – “Like 5”, Sunflower Bean – “Baby Don’t Cry” og Kasper Buch – “I Walk You Through The Storm”.

Repeatlisten, anden runde:

Der er blevet lyttet intenst og voteret, og den var ikke helt nem denne gang. Jeg kunne, uden større besvær have fundet 9 andre blandt de 24 i puljen. MEN, følgende 5 numre er kommet i betragtning til en plads på Repeatlisten:

Isogenic – “I Include You”

Elektro-rock kvartetten Isogenic, her sammen med Basker Hval og Lasse Vistisen til en livesession, er allerede ude med endnu en single. Den noget anderledes afdæmpede og stemningsfulde sang havde vi premiere på tidligere på måneden. Første single fra en kommende EP var altså “I Include You”, der blev overhalet indenom af anden singlen, inden den nåede igennem vores indbakkes flaskehals.

Det betyder ikke, at vi skal forbigå den og ile videre, for det er et ganske fremragende nummer. En af mine favoritsingler i år faktisk. Her er Isogenic mere pågående, elektronisk influerede og rytmisk tunge. Det er både atmosfærisk, medrivende, semi-dansabelt og ret storladent. Og jeg elsker det!

Der er noget gribende, rørende og meget menneskeligt over vokalen, som virker søgende og ret “nøgen”; omgivet af dunkel stemning og kold maskinel lyd. Varme og kulde, vemod og noget mere kraftfuldt og overrumplende i form af den elektroniske lyd. Samtidig er der rockvibes, der tilfører sangen noget tyngde og fremdrift.

Jeg synes sådan set, at alt spiller her. Samspillet mellem noget organisk varme og det mere mekanisk kolde. Fremdrift og opbygning, kombineret med det mere opbyggende og atmosfærisk luftige. Den overordnede “følelse” i nummeret og stemningen, der griber en og fører en et andet sted hen. Fremragende single!

Trip Hill – “Dropside”

Uh, fængende trommerytme leder en ind i nummeret, jeg er på fra første anslag. Det bevæger sig fremad med en pulserende rytme, der giver fornemmelsen af, at man møver sig op af bakke. Eller kæmper let foroverbøjet fremad, luskende, lidt dansende, skiftevis på tåspidserne og med mere tunge skridt.

Der er både en fornemmelse af noget elektronisk snurrende og en sej, rocket vibe. Coolness faktoren er ret høj. Det er også en kende monotont og ensartet, ikke nødvendigvis på en dårlig måde. Men sangen har egentlig ikke nogen gængs vers-omkvæd struktur, men “krauter” mere derudaf i en fremadrettet, kværnende bevægelse.

Et nummer, der er effektivt at cykle til, eller andet der matcher den cirklende, ensrettede bevægelse, der gennemstrømmer og dominerer. Det gør også, at sagen har et stift tråd og konsekvent holder det.

En sang, som er effektiv i “øjeblikket”, når man trænger til, at svede lidt, men måske ikke er specielt “lyttevenligt”. I den forstand, at det muligvis ikke er et nummer, som man sætter sig og lytter til og dykker ned i. Det er mere saft og kraft, hjælp til ens fysiske motor, end noget der stimulerer de små grå.

Lasse Storm – “Miss Dannevang”

Dør Nr. 13 frontmanden er nået til tredje single forud for hans kommende soloplade, de to første har jeg tidligere omtalt i ganske positive vendinger her i Repeat. Storm er gået i en mere poppet retning, og her er “Miss Dannevang” ingen undtagelse. Jeg har endda antydet, at han flirter med noget, som i glimt, opbygning og lyd kunne minde en lille smule om Dansk Top og Grand Prix.

I denne sammenhæng på ingen måde ment nedsættende eller som “skældsord” bare, at lyden er meget tilgængelig, sproget mundret og melodierne virkelig iørefaldende. Jeg har også “foreslået”, at han skulle gribe knoglen, eller hvad man nu gør nu til dags, og få fat i Chief 1. Den gamle hiphopper har de seneste mange år været leveringsdygtig i lignende, ultrafængende melodiske popsange. Som han har skrevet både til og for andre, og selv indspillet i eget navn, ofte som en duet med et andet kendt popnavn.

Tanken fra min side var, at Chefen kunne høvle de sidste knaster i Storms stadig lidt kantede og genstridige sangskrivning af og polere overfladen yderligere. Samt fremmane den popdreng, der tydeligvis er spærret inde i Lasse Storm og står og tripper for, at bryde ud i fuldt flor og skrive “den perfekte popsang”. “Miss Dannevang” er uhyggeligt tæt på, men den er der stadig ikke helt.

Omvendt gør det, at musikken stadig har noget kant, knaster og ikke er blevet ufordøjeligt radiovenlig for visse lyttere. Jeg har det fint med begge dele. Kanten kommer især i form af Storms let-lidende og “fortabte” vokal, der længselsfuldt synger sin melodisk lyseblå klagesang.

Nummeret indeholder flere fine formuleringer og ordbilleder, blandt andet et af de mest “sørgelige” jeg har hørt i år.  Det kommer i kraft af vendingen om et “medlidenhedsblowjob på bagsædet”, det lyder kraftedeme slapt og trist… for samtlige involverede parter. “Medlidenhedsblowjob”, smag lige på den, så at sige. Og så på bagsædet af en bil.

På mange punkter, er “Miss Dannevang” det “bedste af to verdener” i Storms solo-univers. Det ultra-poppede, som jeg stadig mener han burde dyrke og udforske yderligere, måske bare gå planken helt ud og se hvilken pop-basker, som gemmer sig derinde. Og så noget lidt mere kantet, kontrastfyldt og “smerteligt”. Ikke en skidt kombination, hvilket giver tredje, stærke single fra Storm i streg.

Sauna Senere – “Regn”

Noget af et retningsskift for det relativt nye indie/alt/whatever rockorkester, der blev dannet i kølvandet på en festival for et par år siden. Måske inspireret og påvirket af de mange indtryk på netop en musikalsk broget festival? I hvert fald er der mange forskellige strømninger og facetter i Sauna Seneres lydfusion, som man kunne fornemme på deres første to singler.

Dem var jeg ganske imponeret over. De debuterede med den febrilske, maniske og rastløse “Mudder”, mens “Forskel” skruede lidt ned for det rablende vanvid. Nyeste single, “Regn” signalerer noget af et gear- og retningsskift. Både hvad angår tempo, stemning og stilistisk. Her er vi ovre i noget meget mere luftigt, udsvævende, følt og sart.

Det er lige før, at jeg ville kalde det en dansk pendant til Sigur Rós? Bare i en mere kantet og skæv udgave, for vanviddet er ikke pakket væk i “Regn” (pun intended), men pakket lidt mere ind. Så det får lov til at boble, simre og sive ud i det drivende, atmosfæriske nummer. Her er højstemt tone og stemning, også på vokalen, der holder sig i det lyse leje.

“Regn” er både et overraskende retningsskifte, der viser en meget mere afklædt og sart side af Sauna Senere end hidtil. Og alligevel fornemmer man et klangmæssigt slægtskab med de foregående singler, så det ikke virker som fuldstændig kursændring, der skyller fortiden væk.

Glimrende single, smuk sang, spændende band!

Møl – “Vestige”

Blackgazer MØLen flyver også mod lidt ukendte himmelstrøg på “Vestige”, der stadig er black metal og shoegazer mash up, men nu endnu mere lyttevenligt og “poppet”. Den værste soniske vildskab og raseri er høvlet af, lyden pudset og poleret lidt op uden, at det bliver alt for strømlinet og vattet.

MØL har stadig brod, men det er tydeligt, at de sigter mod et bredere publikum her. Hvilket ikke er nogen synd overhovedet, det er bare lige en forventningsafstemning man lige skal være frisk på. Den bredere appel resulterer også i det måske mest iørefaldende omkvæd, som bandet hidtil har bedrevet.

Tilsæt en god, fængende trampe-rytme, der minder mig lidt om ditto i In Flames’ “Only For The Weak”, bare knap så bastant, og vi har en effektiv single.

Mr. Burn – “Münchhausen By Proxy”

Der er et eller andet ved den titel og kunstnernavnet, noget som danner billeder, underlige associationer og kortslutter mit reference-center i den mere krøllede del af hjernen.

Mr. Burn, det lyder som en karakter, måske en ond, alternativ udgave af Mr. Bean? OK, “ondere”, for Mr. bean er jo egentlig lidt end led fyr. “Münchhausen” får mig både til, at tænke på “ryst din baby”-syndrom, Baronen af samme navn, Terry Gilliam filmen om denne lystløgner og dermed også Monty Python. Og Proxy fik mig til, at tænke “poxy”, fordi jeg læste det for hurtigt, og dermed TV2 Zulu/Rasmus Bjerg figuren Mr. Poxycat, den mislykkede tryllekunstner.

Hvis der er et fællestræk i denne reference-rodebunke, og mærkværdige indledning på en omtale af en single, så dukker et ord som “fidusmager” op. Denne sang ER en musikalsk fidusmager. Se, jeg fik det, ganske elegant (hvis jeg selv skal sige det) styret nogenlunde tilbage på sporet. En drillesyg, elastisk, vridende, æggende og lokken sag.

Et rigtig “sexay beast”, der trækker både på pop, rock, noget dansabelt og “beat” orienteret. Måske også, ikke mindst pga. den spændstige vokal, et skær af noget moderne soul? Jeg tænker, af en eller anden grund også på et band, som INXS?! Bare mindre 80’er, mere mørkt og elektro-rocket? Måske… jeg får blandede signaler og mine ledninger er tydeligvis blevet kludret ind i hinanden af, at lytte til Mr. Burn!

Det er også sært dragende, forbandet catchy og frækt. Fræk som en slagterhund, der hugger fra disken, men også fræk, som noget mere sexet og erotisk. Ikke, at en køter ikke kan være sexet, men… nå, spændende single, jeg synes det her kan noget. Også når jeg lige får bremset tankestrømmen, skrællet lagene lidt af og dykker ned i Mr. Burns musikalske lagener.

Så er vi kommet til konklusionen, den lidt ubehagelige del af Repeatlisten. Her, hvor vi for at gøre plads til nye sange i top 12 må sige farvel til nogen fra listen. Jeg har været en smule i tvivl om, hvor mange, og hvilke nye numre, som der skal laves plads til på listen. Niveauet har været højt, der har været mange potentielle “listeværdige” numre, som har gjort sig til og presset de gamle kendinge på Repeatlisten.

Samtidig har jeg været ude i så god tid, at jeg faktisk har fået skamlyttet kandidaterne temmelig meget. Også i en sådan grad, at jeg måske har fået lyttet lidt FOR meget til sangene, så de har mistet en smule af deres friskhed og nyhedsværdi. Og dermed har været faretruende tæt på, at jeg har nået at “få nok” af dem inden jeg puttede dem på listen.

Nuvel.

“Regn” erstatter “Mudder” grundet “kun et nummer pr. kunstner på listen”-reglen. Er der forresten et tema her med regn og mudder? Og er Sauna Senere dermed det første band, som har haft 3 singler, endda 3 singler i streg, på Repeatlisten? Det må de være!

Og efter 3 måneder på listen vinker vi farvel og tak til De Forbandede med “Horisontens Tomhed”; you had a good run, guys! Og det skaber plads til… øjeblik, juryen voterer stadig… Isogenic.

Repeatlisten er tilbage om et par uger, hvis alt går vel og vi kan holde kadencen i 2021-slutspurten.

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Mathias Berner Andersen, Isogenic pressefoto

Previous articlePremiere: Ny single/video fra Chopper
Next articleKaliido + Yellow Spoon: Nebula Livesession (EP/Anmeldelse)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.