Home Upcoming & Rockin' Januar 2020 - U&R Jakob A og De Sidste: Farvel//Far vel! ★★★★★☆

Jakob A og De Sidste: Farvel//Far vel! ★★★★★☆

1027
0

En uptempo, tre afsindigt stærke ballader og en blues udgør Farvel//Far vel! af Jakob A og De Sidste. Især de tre ballader står stærkt og EP’en kunne have været kandidat til én af sidste års favoritter, hvis vi havde nået at anmelde den inden årsskiftet. 

En up-tempo, tre afsindigt stærke ballader og en blues udgør Jakob A og De Sidstes EP, Farvel // Far Vel! Den er ikke den eneste EP, Jakob A et al har udgivet i 2019 og jeg må indrømme, den da godt kunne have nået ind på en top-fem liste over bedste EP’er fra sidste år.

Oprop//Oprør! Står ifølge min korte research ikke helt så skarpt som Farvel//Far vel!
Jeg må tage på min kappe at jeg ikke nåede EP’en sidste år – når vi ’kun’ får Spotify-links, er jeg tvunget til at lytte fra en PC – det gør lytteprocessen mere besværlig.

Med undskyldningerne nu ude af verden, kan vi rette fokus mod musikken.
Og det er ganske fremragende! Vi er i Folkeklubben-territorie hvor både udtryk og tekst er sammenligneligt. Det borger for kvalitet og den underfundige, underlæggende humor som er langt fra lårklaskende – eller for den sags skyld plat – er et ganske specielt dansk særkende, som begge kunstnere mestrer.

Sikke dog et tidsfordriv” går refrænet på up-tempo åbneren, ‘Endnu en dag’, og ja; al popkultur er vel ret beset ’bare’ tidsfordriv. Men der må gerne være noget, der vækker tanker eller noget andet i os – og det sørger Jakob A et al rigtig fint for!

‘Endnu’ en dag har i øvrigt decideret hit-potentiale og kan i sin egen ret bestemt noget.
Dog er det i samspil med især de tre ballader, at nummeret står skarpest og sætter gang i en EP, der i den grad tåler genafspilninger.

Og sådan kommer vi frem til de tre ballader, ‘Åndemaner’, ‘Åndedræt’ og ‘Farvel’. ‘Åndemaner’ tager sig god tid og glider langsomt frem i mondænt tempo og har en virkelig fin opbygning med dobbelt bridge og et forløsende, langsomt refræn. ”Jeg falder fra hinanden / Jeg falder fra mig selv / Man må drukne i en malstrøm / Eller drikke sig selv ihjel” ser ikke så fint ud på skrift, men fungerer og leveres stærkt på kanten af Jakob As vokals formåen. Ikke forceret, bare dybfølt.

‘Åndedræt’ har et smukt orgel, der sammen med de afslappede trommer især sætter en stemning mens teksten tilbagelænet resignerer: ”Jeg kan næsten ikke mærk’ / mit eget åndedræt” går refrænet og man føler lidt med staklen.

Afslutteren, ‘Farvel’, bliver den meste mainstreamede af balladerne, men til trods for det lidt banale ’farvel min elskede” i refrænet, så er det igen i leveringen, vi finder styrken. Og i dét orgel igen!

Og så er der bluesen, ‘Stormhatten blomstrer’. Lidt ballet? Måske. Slavisk blues-struktur? Så afgjort! Men som min samlever nævnte, så har nummeret også en vis Kim Larsen-kvalitet hvilket selvfølgelig kan være godt og ondt. Men her altså ment godt.

Farvel//far vel! er en virkelig fin lille EP, som lover og holder mere end Oprop//Oprør! og giver stærk lyst til ikke blot at trykke ’play’ igen, når ‘Farvel’ klinger ud – men også til at se bandet live.

Anmeldt af: Troels-Henrik B. Krag

Previous articleERUM: Zhu (EP) ★★★★☆☆
Next articleRepeat #41

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.