Home Artikler Fortovsfest 2018: 10 nedslag i årets program

Fortovsfest 2018: 10 nedslag i årets program

2428
0

Fortovsfest ved og på Enghave Plads står for døren. Her kommer en række anbefalinger af musiknavne man kunne tjekke ud blandt programmets cirka 40 navne.

40 navne fordelt på de 5 scener, MUVE Scenen, BEAT, Boutique Lize, Krist Kirken og Nybolig Jazzscene, sidstnævnte styrer vi let og elegant forbi, ikke på grund af kvaliteten, men fordi jazz normalt ikke er noget vi dækker – eller ved en pind om! På de andre scener er der dog navne som både vækker genklang, fordi vi enten har dækket dem, eller i hvert fald hørt om dem.

Søn, Krist Kirken, kl. 15.00

Vi lægger ud med Søn, der dækker over et ungt, dansksproget band, der trækker på 80’er post-punk alt-rock med en luftig og poppet tone. Udover, at ramme noget der virker oppe i tiden, 80’er tingen, så har gruppen også en diskret jazzet/skæv dimension, eksempelvis i nummeret “King Kehab”, fra EP’en Autobahn, der gør, at musikken ikke “kun” fræser energisk og ubesværet ud af motorvejen.

Den har også nogle små “knæk” og kontrollerede udskridninger, som gør, at bandet får lidt kant og knaster. Det er en god ting! Noget der kunne arbejdes lidt med, dømt ud fra de numre jeg har hørt, er, at give det hele lidt mere tyngde og bund, så vejgrebet bliver endnu bedre for, at blive hængende lidt i den slidte metafor. Men det kan være bandet har det i en live-situation?

The Hail Music Committee, Krist Kirken, kl. 15.50

“Daniel Shailes har under kunstnernavnet The Hail Music Committee skabt et stemningsmættet, filmisk rockunivers, der trækker tråde fra Ennio Morricone op til Radiohead. Gribende, forførende og veludført musikalsk landskab, der på kun 12 minutter når vidt omkring og giver én smag på mere”.

Således indledte jeg min 5-stjernede anmeldelse af The Hail Music Committees EP Origins for omkring en måned siden. Det er noget jeg er spændt på, hvordan vil blive foldet ud live i en kirke-setting, noget der kunne være optimale rammer for musiken, der “er atmosfærisk, har en lurende mørk side, virker meget “åben”, som et stemningsfyldt landskab der folder sig ud – men stadig rocket i sin kerne”.

Corporate Sluts, Krist Kirken, kl. 16.40

Udmærket bandnavn! Det lyder da i hvert fald “punk”, og det er da også den genre bandet befinder sig i. Nærmere betegnet den flabede og melodiske cali-punk, som man kender den fra bands som Dead Kennedys, tidlig Green Day og lignende. Ikke ligefrem nyskabende, heller ikke teksterne om “modstand mod det konforme hamsterhjul!”. Fight the power, and the man, man!!

Nuvel, den slags går jo ikke af mode, og dejligt, at nogen samler stafetten op og bliver ved med, at gå på barrikaderne og slynge paroler i fjæset på os. Det lyder som den slags nu engang skal lyde, ikke altid lige kønt og elegant, men det er sgu heller ikke meningen.

BROR, Boutique Lize, kl. 17.05

der ligger en stråle af sol på mit gulv
den kom ind af mit vindue
jeg har aldrig følt himlen så nær som nu

der ligger en dråbe af blod på mit gulv
den kom ind af mit vindue
jeg har aldrig følt himlen så nær som nu

der ligger et hjerte af sten på mit gulv
den kom ind af mit vindue
jeg har aldrig følt himlen så nær som nu

Det er teksten til BROR’s “En Dråbe af Blod”… den synes jeg faktisk er ret god! Enkel, minimalistisk, let forståelig og alligevel ret “stor” og poetisk? I den version jeg har hørt er nummeret fremført live, bare vokal, en el-guitar og noget kor. Keep it simple, stupid – det virker som et klogt valg i dette tilfælde.

Og har jeg levet under en sten? Hvorfor har jeg først opdaget det her nu??

Mount Ego, Krist Kirken, kl. 17.30

Mount Ego er, ligesom BROR, et andet navn, hvor jeg har set… navnet, men ikke fået/taget mig tid til, at tjekke det ud. Så jeg smed deres nyeste single, “Higher Than You”, på… Jo, den er godkendt, udtrykket er her i den luftige ende af rockspektret, en af den slags numre, der trods en solid bund og en tydelig vokal, svæver lidt op, ud og giver en lyst til, at cykle en tur ud i sommerlandet.

Det kunne sagtens finde vej til P6 Beat.

Zar Paulo, Krist Kirken, kl. 18.20

“Analoge synthesizere, skarp guitar og nutidige elektroniske elementer “, er hvad den aarhusianske kvintet Zar Paulo har bakset med i 3 år for, at frembringe noget de ville præsentere for resten af verden. Det var de så klar til i vinters, hvor de sendte os en single, som vi, beklageligvis, fik lidt forlagt, så den røg udenom Dagens Track bunken. Sorry, guys, det forsøger vi nu, at rette op på!

Det har potentiale det her, både fordi bandet rammer noget i tidsånden med deres 80’er inspirerede art-rock/new wave stil, og lyder som om de har styr på hvordan de synes det skal lyde og så har de også bandnavnet! Ja? tænker du måske? Det er faktisk vigtigt, og så kan jeg være lige så irriteret som jeg nu har lyst til, fordi jeg synes det er lidt små-kækt og tidstypisk (sted/bynavne der med vilje er stavet forkert eller har fået et friskt twist) – men jeg kan huske det.

https://soundcloud.com/zarpaulo/radiotaarn

Dóttir, MUVE, Enghave Plads, kl. 19.00

Der var 4 stjerner fra Jonas til bandet Dóttir, da han sidste år anmeldte deres debut-EP Division, der viste et stemningsfuldt rockband, som havde styr på deres lyd, men måske savnede lidt variation i materialet. Der var dog masser af roser i anmeldelsen:

“Bedst og mest fængende udfoldes det på åbneren og titelnummeret, ‘Division’, med dundrende trommer, klirrende percussion, og stemningsfuldt guitarspil, som sammen med Héralvsdóttirs vokal giver det hele et skær af noget mytisk, samtidig med at det også emmer af kølig coolness. Nordatlantisk tåge og forrevne kyster møder dyster metropol”.

Så må vi se, hvordan det passer til en udendørsscene/plads?

Lars Enggaard, BEAT cafe, kl. 19.00

Her har vi endnu et skud fra den efterhånden bugnende køkkenhave med dansksprogede sangere og sangskrivere, som vi får en del af i vores indbakke (og tak for det). Det betyder dog også, at man som anmelder, ikke blot har et stort sammenligningsgrundlag, men også kan køre en smule død i mængden og stilen. Noget Jonas var sig fuldt bevidst om, da han for nylig sendte en middel karakter efter Enggaards EP Det’ den Måde.

“Enggaard har heldigvis en relativt interessant klang og et godt øre for melodier, men omvendt er det altså også hørt før, og bedre. Men derfor er der nu alligevel et fint potentiale i Enggaard, der måske godt kunne få sig et lille hit med duetten ‘Lige nu’, hvor Sys Bjerre synger kvinde-vokalen”.

Powdercloud, MUVE, Enghave Plads, kl. 20.30

Så skal vi have noget pop, endda pop som “pop præcis skal lyde”, ifølge Fortovsfests hjemmeside! Men der er ikke noget link til musikken? Nå, afsted på nettet. Facebook? Næææh, ikke umiddelbart… Google søgning gav heller ikke noget? Hmm… YouTube! Bingo, der lå da et par videoer… hvoraf de nyeste er 4 år gamle, så gad vide om det er repræsentativt?

Nuvel, det lyder faktisk meget godt, og meget blødt og pænt, det her, hvilket ikke er en kritik, blot en konstatering. Det lidt en usikker baggrund, at give det en anbefaling med på vejen, på, men, man skal jo også satse lidt – det kunne godt blive en rigtig fin oplevelse en lun sommeraften!

Boundaries, Krist Kirken, kl. 21.40

Vi lukker med en omgang post-punk og støj, men ikke uden at der stadig er en god portion melodi tilbage. Boundaries har allerede fået en smule hul igennem og haft nummeret “Composure” i rotation på P6 Beat. Det er også et godt nummer, og måske også af en kvalitet som man stadig , med forlov, savner lidt flere af. Det var i hvert fald følelsen jeg stod med, da jeg oplevede gruppen på Uhørt Festival sidste år i august.

Men nu er branche/upcoming festivaler og de her showcases også nogen gange en lidt utaknemmelig størrelse. Sættet plejer at være kort, du spiller for et publikum, som muligvis slet ikke er kommet for at se lige netop dit band, eller som bare generelt kan være lidt ufokuseret – eller måske ligefrem musikmætte?

Bandet, ikke mindst frontmanden, skal dog have ros for, at deres optræden/performance er en jeg stadig husker. Der var et eller anden “mystisk” og, ja, halv-kejtet, af mangel på bedre ord, over det. Ikke på en måde, hvor han virkede utilpas på en scene, mere som om der ulmede et eller andet deroppe… noget som både gerne ville ud og som skulle tøjles?

Følg Fortovsfest på Facebook og se hele programmet HER.

Af Ken Damgaard Thomsen

Previous articleDouble Space (support: ERUM), Tape, 17/5 2018 ★★★★★☆
Next articleBetween Oceans: Oxymoron (EP) ★★☆☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.