Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer FarmerGut: Digs a Hole (EP) ★★★★☆☆

FarmerGut: Digs a Hole (EP) ★★★★☆☆

1995
0

Farmergut er en dansk stoner/ørken rock duo, der på EP’en Digs a Hole leverer 3 meget ukomplicerede, umiddelbare og ikke uhumoristiske bud på genren – hvilket de i det store hele slipper rigtig fornuftigt fra.

”Nogle bands lyder som kopier af gode bands. Men hvis oplægget er fedt nok, så er sandsynligheden for at kopien er god også høj”. Noget lignende blev jeg i sin tid mere eller mindre anonymt citeret for på Frekvens efter en Fanfarlo-koncert på Voxhall, hvor jeg i et øjebliks sindssyge fik gjort Fanfarlo til kopier af Arcade Fire.

Ja, fejlen var åbenlys, men det er ofte anmelderens lod – at drage paralleller til noget, man forventer folk kender. Og sådan forholder det sig også med Farmergut. For jeg kan ikke høre den fine, lille tre-numres EP Farmergut Digs a Hole uden at mine tanker ledes hen på stonerrockerne fra Kyuss.

For både den selvindspillede, noget skrabede lyd, den ret primitive (man fristes til at skrive ‘stenalder-agtige’) lyd og den legende tilgang, der lægges for dagen på …digs a hole peger i retning af stoner-americana. Og det er i høj grad et kvalitetsstempel: For netop Kyuss bliver tit hevet på anlægget, når jeg bijobber fra anmelderiet og kører de jyske veje tynde i højeste gear.

Alright. Barren sidder i sagens natur noget højere hos Kyuss hvor nutidige koryfæer som Josh Homme og John Garcia lægger fra land. Men Farmergut formår noget af den samme umiddelbarhed, hvor rock helst ikke skal blive alt for kompliceret, hvor lyden helst skal være støvet og teksterne ikke behøver at vinde litteraturpriser.

Til Farmerguts helt store kredit skal det nævnes at genren har en lidt kedelig tendens til at fortabe sig i lange, lange gentagelser, sololir og uendelige ostinater. Men Farmergut holder sig til forholdsvis korte numre – ja, nærmest radiovenlige med under tre minutter på to af tre numre på pladen.

Faktisk kunne man næsten ønske sig nogle flere hooks og variationer, men Farmergut tager alligevel stikket hjem på umiddelbarhed og no-nonsense-tilgang.

Og dog. Nonsense er der lidt af: For ligesom at understrege umiddelbarheden er der både reallyd (en stor motor, der starter i starten af nummeret, samt lidt dansksproget samtale i slutningen af et andet nummer. Nuvel. Også det kan tilskrives genren, som bare skal have et vidst legende præg.

På de tre numre tager de stikket til fire stjerner: Det er faktisk ret godt, ret kontant og hvad det måske savner i opfindsomhed tager det hjem på umiddelbarhed og let tilgængelighed.

Skulle der udgives mere, ville projektet have gavn af at gøre endnu mere ud af humoren, men måske også lege med, hvad der kunne ske, når Skandinavien for alvor møder ørkenrocken…

Af Troels-Henrik Balslev Krag

Lyt og download FarmerGut gratis HER

 

Previous articleGFR anbefaler: Mount Rushmore Safari
Next articleYAST – When You´re Around – 1/9 – 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.