Home Festivaler Copenhell Copenhell ’18: En tur i helvede, lørdag d. 23/6

Copenhell ’18: En tur i helvede, lørdag d. 23/6

1865
0

Hvis torsdag er den lidt halv-sløve dag og fredag den rigtig gode, så er lørdag på Copenhell lidt en blanding, hvor der både er klare højdepunkter og truende tomgang. Vi er nået til sidste dag i helvede i denne omgang, inden det går løs og al optakts sniksnak kan være ligegyldig.

I går løb vi rigtig stærkt hele dagen, efter at være startet ud med lidt af en hviledag torsdag (medmindre du tyvstartede onsdag). Afslutningsdagen på Copenhell er lidt årets program i en nøddeskal, når der ikke lige er nogle stærke gengangere, eller en kanin (Judas Priest røg eksempelvis i Royal Arena) at hive op af hatten, så ser spilleplanen periodevis lidt halv-tynd ud – alt efter hvad man selv synes er et hovednavn, naturligvis. Hvis jeg ikke har fået hamret den pointe hjem i de forrige indlæg.. På den positive side, ingen metalcore eller Tremonti! Slap af, det er for sjov!

Nå, hvad siger det så alt sammen om årets program, jo, det sædvanlige, i år bare lidt mere tydeligt på visse tidspunkter. Vi mangler nogle nye, store metalnavne der kan headline, og helst nogle stykker, hvis de her programmer ikke skal køre i cirka 3 årige cykluser. Well, alternativt, og det kommer nok ikke til at ske, kunne man jo droppe en dag og køre den gode gamle, kompakte 2-dags model. Men det er jo en helt anden snak, lad os da lige kigge på lørdagen, inden vi kigger for langt frem.

Lørdag d. 23/6

For helvede, Helvede åbner tidligt på den sidste dag, Klokken 12.15 får The Sledge æren af, at banke noget liv i de blege metalkroppe, som har fået slæbt sig ind på betonen foran Pandæmonium. Men hvem er nu de, det navn har jeg da ikke hørt før, sagde nogen, måske? Nææh, men måske har du hørt om de brunstigt rockende og lystigt stangende brummebasser Hjortene? De har skiftet navn til The Sledge, dem vil jeg gerne se, men så skal jeg kraftedeme stå tidligt op og skrive fredagens anmeldelser, hvis jeg skal nå fra Herlev i tide til en 12.15er! Bandet har netop udsendt et album, som modtog 5 stjerner fra kollega Thomas i sidste uge.

Det er også muligt, at det kommer til at knibe med, at nå frem i tide til at Livløs får lov til, at prøve kræfter med Hades klokken 13.00. Et modigt valg må man sige, ikke for at tage noget som helst fra Livløs, der sikkert er blevet endnu bedre siden jeg så dem svede og tonse-groove Uhørt i stykker for et par år siden. Men, der er måske andre, aarhusianske, beslægtede døds-bæster, som havde været mere oplagte? På den anden side fedt, at sprede kærligheden lidt ud, så de samme bands ikke løber med al opmærksomheden.
Så får vi dagens, eller hele festivalens, største sats og mest kuriøse indsalg, nemlig det Jakob Stegelmann kuraterede symfoniorkester projekt, som får lov til, at åbne Helviti klokken 14.15. Troldspejlsguruen, manden, myten, legenden, nørdernes “far”, manden med Danmarks fedeste job, Jacob Stegelmann præsenterer sange fra film og spil, fortolket af et stort orkester. Det lever på samme tid op til en dejlig stereotyp om, at folk der lytter til metal, de er også sådan nogle nørder der kan lide de ting Troldspejlet dækker (og der ER nok et overlap), og samtidig en skøn, leftfield idé. Mere af den slags påfund, kære danske festivaler, i stedet for, at booke de samme navne på skift. Find på et eller andet nyt!

Nå da, apropos det symfoniske, så har danske Defecto taget springet fra, at åbne Pandæmonium sidste år til, at spille på Hades klokken 15.15. Det kan betalte sig, at arbejde hårdt og efterlade et positivt indtryk, heldigvis. Er det, ligesom med Livløs, en halv-stor opgave der venter for det anmelderroste band? Ja, bestemt, men jeg synes det her er på sin plads, at rose bookerne lidt. Måske er det også lidt af nød, men jeg synes det er fedt, at nogen giver de danske bands både et skulderklap og en udfordring ved, at smide dem op på en stor scene, inden de måske helt er klar. Jeg efterlyser nye headlinere, de kommer ikke af sig selv, hvis de nye bands. inklusive de danske, altid gemmes væk på den mindste scene på de danske festivaler.

Defecto’s opstigning koster os en Nothing More koncert på Pandæmonium klokken 15.30, så nu ender jeg lidt i en knibe. Indtil aftentid er der kun Steel Panther på plakaten, endda på Helviti, hvor hairmetal gøglerne går på klokken 16.15. Hey, kan I huske da The Darkness spillede på samme scene mindst 10 år for sent for nogle år siden? Yeah, de var i det mindste et semi-seriøst band, hvad man så måtte mene om dem ellers, men Steel Panther? Er det ikke en one-note joke, der knap nok var morsom første gang? Og det virker sgu’ som om de spiller i Danmark konstant, så der er heller ikke ligefrem nogen nyhedsværdi i det. Årets spild af tid og penge booking, de skulle hellere have vist This Is Spinal Tap på storskærm. Den er i det mindste stadig sjov.
Nå, efter at have lavet ingen penge og fået nye fjender i Steel Panther segmentet er det tid til, at gøre sig lidt upopulær i Esbjerg. Eller vent, det tør jeg ikke, det sidder stadig i baghovedet, at det var Danmarks slagsmålsby nummer 1 i følge radioavisen da jeg var knejt. Så vi er imødekommende, og vælger KellermenschHades klokken 17.30, fremfor dødsmetalbandet SuffocationPandæmonium et kvarter tidligere. Det er der flere grunde til. Den danske vinkel, som vi prioriterer først, så vidt muligt. Jeg kender kun Suffocation ved navn, så kan jeg spare noget research der (score!) og så fortjener Kellermensch en ekstra chance ovenpå den anmeldelse jeg skrev af deres koncert på Arena, sidste år.

De har givet mig rigtig mange gode stunder, både da den første plade kom og de rev benene væk under mig på Voxhall under Spot Festival. Det må have været i 2009? Endda på min 30 års fødselsdag, hvilket gør mig til en halv-gammel stodder, du ikke burde lytte til. Jeg mindes også stadig med glæde de 2-3 gange jeg oplevede dem i Aarhus umiddelbart efter, ikke mindst nogle skønne nedsmeltninger i Studenterhuset, dengang det lå nede på haven. Der var nattesceancen på Pavilion og den kun halve sejr på Orange Scene og så… stilhed indtil sidste vinter, hvor de kom igen med den fine Goliath plade. Og så altså en koncert på Roskilde, hvor jeg havde det som, trods nye sange, at jeg havde set og hørt det hele før fra dem – bare bedre.

Så skal vi have et band der kun er lidt yngre end undertegnede, nemlig det amerikanske heavy metal orkester W.A.S.P., der er en af dagens hovednavne på Helviti, som skal erobres fra klokken 18.45. Dem har jeg nærmest intet forhold til, udover at jeg, selvfølgelig, kender navnet og ved hvordan de, ikke mindst Blackie Lawless ser ud. Sikkert fra utallige countdown programmer på VH1, dengang de dækkede metal. Nå ja, og så kender jeg da “Animal (Fuck Like A Beast)”, den er jo på mange måder svær, at komme udenom. Det er vist en 50/50 koncert, er de afdankede eller laver de en Twisted Sister?
Så har vi lidt überlappen, klokken 19.45 indtager Corrosion of Conformity Hades med deres gyngende sydstatsmetal, mens Igorrr laver gak og løjer på Pandæmonium fra klokken 20.00. Vent, 19.45? Så har W.A.S.P. under en time som hovednavn på naboscenen? Nuvel, så har de vel luft nok til en hel koncert! Anyway, CoC så jeg på Roskilde i 2015, så, hvis jeg ikke allerede er løbet helt tør for kræfter, så skal jeg se hvad pokker Igorrr er for noget? I skrivende stund har jeg kun nået, at høre et par numre på nettet og det er… det er da anderledes! Lyder som en vanvittig sammenblanding af metal, balkan rytmer og toner og soundtracket til gamle arkadespil, mens andre kammer over i noget der lyder som… futuristisk opera??

Helloween, powermetal helte, legender og hovednavn for nogle mennesker klokken 21.00 på Helviti, hvorimod jeg nok er lidt mere afventende med min dom over de rutinerede tyskere. Men, som Kreator tidligere har bevist samme sted, never bet against ze germanz! Herefter er der programsammenstød mellem sømandsbøvede AlestormHades og de norske black metal legender SatyriconPandæmonium klokken 22.45, da tror jeg på en temmelig sikker sejr til Norge.

Kan I mærke, at nu begynder jeg at løbe lidt tør for inspiration og energi? Det gør programmet også for nogen forsøger, at sælge de svenske pop-metallere Ghost som hovednavn klokken 00.00 på Helviti?! OK, ser vi bort fra, at jeg ikke rigtig køber dem som et navn i den kaliber, før, nu, nogensinde, så er det jo ikke ligefrem fordi, at det har skortet på koncerter herhjemme med Ghost? Gad vide, hvor mange der orker at blive hængende til det… MEN, “He is” og “Square Hammer” er nu nogle stærke numre, så…

Det er næsten synd for Tsjuder, der går på Pandæmonium som sidste navn klokken 01.30, og Sodom, som lukker Hades, og Copenhell ned et kvarter senere. Uden et åbenlyst stort trækplaster til, at holde på folk op til midnat, så kunne det da godt blive en temmelig affolket afslutning på Copenhell 2018.

Og så er vi tilbage ved noget flere, inklusive mig selv, bliver ved med, at himle om, til ingen verdens nytte. Der er sgu nok for meget brød og for lidt smør, når det skal dække 4 dage, inklusive 3 hele, som tingenes tilstand er lige nu. Der er masser af kvalitet og højdepunkter at finde fordelt ud over dagene, men også nogle døde perioder, hvor programmet virker en kende sårbart. Og ærgerligt, at det ikke har været muligt, at skaffe et navn eller to, som kunne lukke festivalen med en fest, al respekt for Ghost og deres fans.

Så må man jo bare lave sin egen fest, fucke hjem eller blive væk, hvis man skal være sådan et tvært brokkehoved.

Ses i Helvede!

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Lene Damgaard

Previous articleTidlige Armbånd: Det vi skylder til hinanden (EP) ★★★★☆☆
Next articleFace Monday: Point of No Return ★★☆☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.