Home Roskilde Festival RF 2006 RF06: TOOL – Lørdag, Orange ******

RF06: TOOL – Lørdag, Orange ******

2284
0

TOOLtal Triumf!

De gjorde det i 2001, og satme om de ikke gentog kunststykket i år!!
At fylde orange scene ud, kan være et utaknemmeligt job, og mange fejler på den lede lydsluger af en Open-Air scene, men for amerikanske TOOL er det åbenbart intet problem!

Både pladsens størrelse, de ofte mudrede lydforhold og den manglende intimitet, burde ellers være en regulær dødsfælde for et indelukket, mørkt og distanceret band som TOOL og deres svævende metal-musik, der giver det hele et skær af art performance frem for egentlig rock koncert. Lyd, visuelle virkemidler, kunstnerne på scenen og den tranceagtige tilstand hele seancen frembringer, burde i princippet slet ikke fungere på den store orange baggrund – men det gør den!!!

I maj udkom bandets nyeste rundvisning i deres mærkværdige og fascinerende univers, ”10 000 Days”, og det var på baggrund af dette album, at turen igen gik forbi Roskilde.
Lige umiddelbart indeholder skiven ikke lige så mange åbenlyse ørehængere (hvis man overhovedet kan bruge det ord om deres musik) som de foregående plader, og virker i lange passager om muligt endnu mere utilgængeligt end tidligere tiders bedrifter.
TOOL er kendt som et utroligt tight live band – alt kører præcist, stramt og tungt på skinner fra start til slut i ca. 80min. Det er hvad vi får – ikke mere og ikke mindre, nogen ville muligvis savne en mere løssluppen stemning med mulighed for improvisationer, men for TOOL handler deres koncert om noget helt andet. Det her er en massiv lydmur der gennemtrænger alt og kværner derudaf, uden at vente på fællessang og jubel, det her er en kunstudstilling!

Det kan lyde egocentreret, krukket og publikumsfjendsk, men så er det sgu fordi man ikke selv har oplevet fremførelsen eller bare ikke fatter en brik af hele deres egen lille verden som vi får indblik i – og så falder lorten sgu tungt til jorden!
Så det var med både store forventninger og en hel del spænding at jeg parkerede legemet ved hegnet foran orange – flankeret af et stk. wing man med rødvin og whisky under frakken…
Men på magisk vis lykkes det for de sky mørkemænd på scenen, at indfri både forventninger og tilføre oplevelsen drama og spænding – og for forsanger Maynard, overraskende godt humør og kontakt med publikum – ceremoni-mesteren talte!!!
For lige at hilse pænt ”Go Daw” og tyre en næve i fjæset på både fans og ikke-TOOL kyndige, blev der lagt ud med ”klassikeren” ”Stinkfist”, så var øregange, festival kvæstede stemmebånd og storskærmen ligesom skudt i gang med maner!

Lyden var tilpas høj fra start, og som i 2001 skarp som BS Christansens kolde stål. Og for at gøre sanse-bombardamentet komplet, blev den visuelle del af hjernen forført og skræmt af diverse storskærmseffekter, billedmontager og bandets til tider stærkt foruroligende musikvideoer – de kører IKKE i daglig rotation på MTV eller The Voice TV!!!
Koncerten var hovedsageligt bygget op omkring modellen ”gammel sang – ny sang – gammel sang”, hvor de nye numre bestemt ikke haltede bagefter, hverken hvad angår kvalitet i fremførelsen eller begejstring fra publikum. Et publikum, i hvert tilfælde den forreste del, som tydeligvis var bekendt med TOOLs materiale, manifesterede bandets position som et af de største kultorkestre indenfor genren.
Det ville næsten være synd at fremhæve enkelte sange fra sættet, da det bør anskues som et ”Gesamt Kunstverk”, men gamle hits som ”46 & 2”, ”Schism” og ”Sober” gik naturligvis rent ind. Den nye ”The Pot” havde dog intet at skamme sig over i den sammenhæng!

Mod slut fik vi en lille overraskelse til den tiltagende whisky-rus, da det gamle nummer ”Opiate”, fra EPen af samme navn, indledte en hæsblæsende slutspurt fra Maynard og co. Før TOOL afsluttede den overlegende opvisning med ”Ænema” blev publikum blæst væk med deres til dato måske mest tilgængelige og ”poppede” kreation, første singlen fra ”10000 Days”, den suveræne ”Vicarious”.
Som absolut nødvendighed for at den slags kunst-koncerter, som TOOL ønsker at servere, skal fungerer optimalt er, at samtlige elementer udføres med 100% kontrol, teknisk kvalitet, fokus og vilje – og her efterlod bandet ingen tvivl om at Orange scene blev væltet af en total triumf uden minusser udfra de præmisser bandet spiller på!
Vi høres ved om 5år på det næste album, og ser frem til et hattrick på Orange.

Kodi

Previous articleRF06: Seeed – lørdag, Arena *****
Next articleRF06: Volbeat – Fredag, Odeon og Spot festival 06 *****

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.