Home Artikler Snapshots of A Wo/Man: Kønsdebat via musik-dokumentarfilm

Snapshots of A Wo/Man: Kønsdebat via musik-dokumentarfilm

772
0

Kan kunsten løfte kønsdebatten? Det undersøger udstillingen Snapshots of A Wo/Man, der har premiere på Urban 13 nu på lørdag. 10 mini-dokumentarfilm med 10 sange med musik af Dorte Hartmann/A Mess og Tomas Høfting (WhoMadeWho) er værkets omdrejningspunkt. Skal vi nu debattere KØN her på GFR?!

Snapshots of A Wo/Man har været på vej siden 2017, i mellemtiden har kønsdebatten været inde i en rivende udvikling. Hvad der begyndte som internetstorm med trolde på begge fronter, blæste ikke over. I stedet er kønsdebatten blevet en mere naturlig del af blandt andet den generelle kulturdebat, hvor Snapshots-værket nu endelig er klar til, at komme med sit indspark.

Urban 13 lægger lokale til, når værket, der skal vise nogle skud fra den aktuelle kønsdebat, fyres af. Projektleder og en af de bidragende musikere, Dorte Hartmann forklarer:

”Hvis vi skal forstå hinanden som mænd og kvinder og ikke bare svine hinanden til fra ringhjørnerne, så skal vi fokusere på både mænds og kvinders kønsroller, og hvordan de udspiller sig i dag. Vi har kunsten som afsender, og ikke bare den skarpe pen i kronikker eller på SoMe, så vi kan nå nogle andre modtagere. Film og musik er to ret tilgængelige medier, som faktisk når virkelig bredt ud!”

Hun er også højaktuel med alt/støj-rock soloprojektet A Mess, hvor hun så småt at arbejdet sig til, at få hul igennem til blandt andet P6. Jeg har selv anmeldt en række af hendes medrivende, støjende singleperler, der helt i tråd med Snapshots-værket har behandlet lignende emner. Fra ligestilling og lige muligheder i musikbranchen, “fuck your way to the top” kultur, til en voldtægt på en Roskilde Festival.

De 10 mini-dokumentarer, der som nævnt består af 10 sange skabt af Hartmann og Høfting, kredser som spørgsmål som: må man eksempelvis kneppe sig til en karriere, findes listepikken og er der forskel på, hvad man må som kvinde og mand?

Billedsiden er instrueret af filmskaber Tor Kolding, der udtaler:

”Vi mangler den reflekterede maskuline stemme i kønsdebatten, hvor det ikke bare er troldehæren, der står og skriger over tabet af privilegier. Med Snapshots of a Wo/Man ønsker jeg at give en stemme til både manden og kvinden, hvor de får lov til at tale ud, og hvor de hjælpes på vej af musikken.”

Denne premiereaften indeholder også en paneldebat med nogle af værkets øvrige involverede parter. I filmene medvirker personager som TV-persona Christine Feldthaus, radiovært Rene Fredensborg, musiker Karen Mukupa, forfatter, Anders Haahr Rasmussen, debattør Rasmus Hald Møller og illustrator/satiriker Sofie Riise Nors også i Snapshots of A Wo/Man værket. De to sidstnævnte vil deltagere i den paneldebat, som er en del af premiereaftenen d. 9. oktober.
GFR’s kønsløse konfliktskyhed

Kønsdebatten, i mange afskygninger, har (heldigvis, og med rette) fyldt meget de senere år. Der har været mange stemmer, holdninger, fra de nuancerede og reflekterende, der har potentiale til, at medfører de nødvendige ændringer. Til de, desværre forventeligt mere højtråbende, skingre og meget lidt konstruktive. Og det gælder “begge sider” af debatten.

Vi har selv holdt lidt igen her på GFR, både fordi vi har haft en eller anden idé om, at vi skulle være “neutrale”, “upolitiske” og holde fokus på musikken. Men, måske også fordi vi har været lidt konfliktsky og “bange” for, at stikke snotten frem. Det er et sprængfarligt emne. Men, kender man os lidt, læser mellem linjerne eller kigge på de øvrige “holdninger”, der måtte sive ud i vores skriverier, så har man nok en fornemmelse af hvor vi står.

Vi er ikke til store slagord, op på barrikaderne og alt for langhårede debatter. Det er ikke vores force som platform og medie, og ville, helt ærligt, kræve mere energi, tid og dedikation end vi kan mønstre. Og det fortjener et emne som dette. Vi håber blot, at vi via en tilstræbt ligeværdig behandling af mænd, kvinder og alt midtimellem og udenfor kønskasser kan bidrage til, at det med tiden bliver normalen. At det ikke er noget, som der er behov for, at fokusere på og tage op til debat.

Der er vi slet ikke endnu, derfor bliver ugens lille bidrag fra vores side også denne lille appetitvækker artikel. Ligesom vi agter, at troppe op på lørdag og dække en begivenhed og et kunstværk, som falder lidt udenfor vores normale dækningsområde.

Så må vi håbe, at vores fokus på et værk som dette, ikke får nogle i vores læserskare med usikre og/eller sarte tissemænd og koner til, at føle sig truet.

Hvem, hvad, hvor: Snapshots of A Wo/Man premiere, kunstudstilling, debat og musik på Urban 13, lørdag d. 9. oktober kl. 19.00. Værket kan også opleves i Aarhus, på KØN -Gender Museum Denmark, lørdag d. 6. november.

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Anders Graver

Previous articleBlackbird Syndicate: Broken Peace
Next articleBasker Hval + Looney Gloomers, Spillestedet Stengade, fredag d. 8/10-2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.