Home Artikler RF ’19: På tur i programmet, torsdag d. 4/7

RF ’19: På tur i programmet, torsdag d. 4/7

1575
0

Torsdag på Roskilde Festival byder på 2 omgange koncertsprint med en pause i midten. Du kan vælge mellem navne som Stella Donnelly, Søren Huss, Nanook, Sharon Van Etten, Lucy Dacus, Jorge Ben Jor, Testament, Parquet Courts, Julien Baker, Bombino, Robert Plant, Speaker Bite Me, Shame, Spleen United og mere!

Det følgende, og de følgende artikler om de øvrige festivaldage (læs om onsdagen HER) prøver, at dække “det hele”. I en eller anden udstrækning. For det første, er det min personlige smag og hvad jeg har lyst til, at tjekke ud. Helt klart. Men, jeg bilder også mig selv ind, at jeg har en ret alsidig smag og ikke er bange for, at smage på noget jeg ikke kender, eller som jeg måske ikke engang kan lide. Der er alt fra det gamle, kendte til det ukendte, underlige og ting lidt udenfor nummer.

Jeg forsøger, kort sagt, at koge det jeg mener er Roskilde oplevelsen og programmets force ned til en nogenlunde realistisk plan, hvor man får lidt af det hele. Cirka. Er man metalhoved, rockfan, hiphopper eller andet, og går målrettet efter en bestemt genre i programmet, så er det OK med mig, fyr den af, men så er det her jeg prøver på nok ikke noget for dig.

Nok snak, lad os se om vi kan holde tungen lige i munden trods ture på kryds og tværs i programmet. Lille disclaimer, det her er skrevet inden jeg så kortet over pladsen med de nye sceneplaceringer for Apollo og Avalon, så har forsøgt at strikke noget sammen jeg tror er realistisk i forhold til “transporttiden” henover pladsen – men måske holder planen ikke i virkeligheden. Eller, det gør den sikkert ikke, jeg kan ikke engang selv holde planerne år efter år, hahaha!

Torsdag

Rise and shine, precious! Vanen tro, så skal man være klar fra start når den første fulde dag på Roskilde går i gang. Og, vanen tro, så er det altså værd at holde øje med de to små scener først på dagen, især Gloria, hvor det er blevet lidt af en tradition, at festivalen præsenter nogle navne der er lige på nippet til, at breake eller allerede har fået en mindre gennembrud, ikke mindst i kritiker kredse. Sidste år var det eksempelvis er navn som Julia Jacklin, der efterfølgende er blevet noget større.

I år kunne det være et navn som Stella Donnelly, den 27 årige australske indie/pop/folk kunstner, der har en EP og et enkelt album på CV’et. Hende kan man opleve klokken 12.45 på Gloria, hvor hun forhåbentlig og formentlig spiller den forrygende “Boys Will Be Boys”. Den skriver sig ind i en (sikkert nødvendig) bølge af anti-overgrebssange fra de senere år, men er samtidig et virkelig smukt og gribende nummer, udover det stærke budskab. Så det er jo på nærmeste alle punkter en moderne og oppe i tiden booking!
Efterfølgende er der internt opgør i det danske kongerige, Danmark mod Grønland, Søren HussArena eller NanookPavilion kl. 14.00? Arena virker måske som en lidt stor scene til den tidligere Saybia frontmand, der måske kunne have fyldt scenen ud for et par år siden, da han var brandvarm og have en del numre i rotation. Det er som om det er kølet en smule af igen, men, lad os nu se om han ikke kan trække godt med folk på “Carl Emil/ Nikolaj Nørlund” tidspunktet. Nanook er et bud på moderne grønlandsk rock med alt hvad det indebærer af særpræg fra omgivelser, naturen og elementernes rasen. Gruppen har ikke udsendt et album siden 2013, til gengæld er der kommet en jævn strøm af singler og EP’er (korrektion, Nanook har sendt os en mail, hvor de forklarer, at de udsendte en guldsælgende plade i 2014, en plade til det japanske marked i 2016, hvor de også har været på tour 3 gange, samt et helt nyt album i april i år. Jeg beklager fejlen!). Er du til musik fra noget længere sydpå, så spiller den sydafrikanske guitarist Sibusile Xaba på Gloria kl. 14.30.
Men vi er ikke færdig med de stærke kvinder på årets program, der er nemlig Sharon Van EttenAvalon kl. 15.00. Det giver jo det den lille hovedpine, at ligegyldigt hvad man vælger inden, så kan man ikke nå hele koncerten inden man må sætte i rask trav mod Avalon Scenen? Men du kan lige så godt strække ud, for det bliver ved resten af dagen… NÅ, van Etten! Er det en tilfældighed, set i lyset af hele kønskvote debatten, at Roskilde har fået booket så mange kvindelige kunstnere i år? Aner det ikke, er også ligeglad i den forstand, at jeg kommer for musikken, ikke kønnet, men, det betyder ikke at Roskilde skal være ligeglade, så fint med mig hvis der er et fokus på problematikken! Det handlede ikke så meget om Etten, egentlig… god booking, men vi skal hurtigt videre og nu kommer vi i en kattepine, os med alsidig/skizofren/ornlig syg smag.

Der er 3 overlap kl. 16.00: Endnu en stærk kvinde, Lucy DacusPavilion, brasiliansk samba fra Jorge Ben JorOrange og veteran thrash fra TestamentArena. OG så skal man lige tage højde for, at man skal nå til en omgang dejlig punket alt-mulig-rock fra Parquet CourtsAvalon kl. 17.00. Jeeez… OK, så må man se nøgternt og praktisk på det og sortere med hård hånd. Plaff, Ben Jor, sikkert hyggeligt og “Mas Que Nada” er et skønt nummer, men du må hygge dig på Orange. Testament eller Dacus? Tsk tsk tsk, “Night Shift” fra Dacus er endnu et nummer der har grebet mig i stil med tidligere nævnte Stella Donnellys “Boys Will Be Boys”. Skal jeg høre begge på samme dag, eller er jeg dækket ind på “ung kvinde med guitar” fronten for denne eftermiddag? På den anden side har jeg set Testament tidligere… på den anden, anden side kunne man måske godt trænge til en thrash-overhaling? Og Arena ligger tættere på Avalon, hvor vi skal være kl. 17.00…. Fuck it, Testament.
Meeen, kl. 18.00 er der så Julien Baker, sig det i kor, endnu en stærk kvindelig booking (hey, man kan faktisk nærmest lave en hel “kvinde rute” gennem programmet? Hmm!). Baker er sammen med førnævnte Dacus en del af trekløveret, som kalder sig Boygenius, sammen med Phoebe Bridgers… der åbenbart ikke kunne komme på Roskilde i år? Vi er altså den lidt samme musikalske sfære her med en række markante kvindestemmer, der byder ind med deres historier og noget på hjerte. And that’s cool, men så er spørgsmålet om jeg er frisk nok til, at tage turen tilbage til Pavilion fra Avalon, hvor jeg lige har set Parquet Courts, velvidende at kl. 19.00 er det planen at tjekke “The Sultan of Shred”, Bombino fra Niger, ud i et formodentlig halv-tomt Arena telt? (samtidig spiller Empire of The Sun på Orange og Neneh Cherry på Avalon). Det er satme nogle gode ture på kryds og tværs af pladsen indenfor få timer, der kan ende med en masse koncert-bidder (ufordøjede) eller at man slet ikke får set noget, hvis man ikke passer på. Til gengæld er Baker’s vokal måske den af de nævnte kvinder, som er nået længst ind på livet af mig indtil videre, så…

Derefter kan man vist lige træde lidt på bremsen og blive hængende ved Arena, hvor man kan få sig en burger, dase lidt og sidde og tænke over om man overhovedet kan nævne et solonummer med Robert Plant? Den gamle Led Zeppelin frontmand og hans The Sensational Space Shifters er programsat i primetime kl, 21.00 på Arena, som det sig hør og bør med en legende. Men, al respekt for Plant og hans solokarriere, der vel strækker sig over cirka lige så mange år som jeg har levet (?!), så er jeg nok ikke den eneste der er mest inde i den musik han lavede med Led Zeppelin. Bare rolig, dem spiller han ikke mange af! Men, det er jo egentlig ganske forståeligt, i det store billede var han kun aktiv med Zeppelin 1/5 af karrieren! Mon ikke det bliver ganske hæderligt alligevel, hvis Plant kan få ørenlyd for snakkeklubben en torsdag aften?

Så flader det måske også en smule ud på en aften der generelt ikke er blandt festivalens stærkeste, på papiret. Er Plant ikke noget for dig, så kan du få dig en dosis emotionel rock fra La DisputePavilion kl. 22.00, ikke lige noget for mig, men, det er et frit land. Orange samtidig, det gider vi ikke, så er der noget der hedder Crack CloudGloria? Dansabel post-punk, hmm, dem har jeg da fuldstændig overset indtil videre i programmet? Nå nå, jeg lader døren stå på klem til Gloria i tilfælde af, at Plant er fejlcastet. Jon HopkinsAvalon er også en stenet mulighed kl. 23.30, men, jeg tænker det realistiske scenarie efter Plant er endnu en lille pause, som man bruger på at slæbe sin lade anmelderkrop tilbage til Pavilion inden midnat.
For klokken 00.00 står den på støj og spass med Speaker Bite Me, som jeg stadig har til gode at opleve live?! Jo, den er vist god nok, jeg fangede dem ikke i deres første aktive periode fra midt 90’erne til omkring 2007 og har “gemt” lidt på dem efter deres pladecomeback sidste år. Jeg gamblede og satsede på, at de ville blive booket til Roskilde Festival i slipstrømmen af den stormende modtagelse Future Plans fik sidste efterår. Især fordi jeg har en eller anden idé om, at Roskilde kunne være de perfekte ramme for det her band? Aner ikke hvorfor eller om jeg har fået sat næsen for meget op nu, vi får se.

Så er der krise igen. Hjem i seng er den nemme og måske fornuftige beslutning efter 12 timer i felten, men der er nogle heftige musikalske argumenter for, at holde ud, hvis man kan finde en smart rute igennem nattens program. Jeg skal ikke se Travis ScottOrange, det kunne måske have lokket engang, men så fandt jeg ud af, at Travis Scott overhovedet ikke var country, trods navnet! Hey, er der overhovedet noget country på plakaten i år?? Nå, sidespor, der er 4 navne der lokker i de sene timer, man kan nå 2, hvis det skal være hele koncerter: Vi har punkrock fra Shame Avalon 01.30, larm fra Full of Hell + The Body Pavilion 02.00, samtidig indtager gendannede Spleen United Arena. Endelig er der australsk undergrunds rabalder og punk fra Amyl and The Sniffers Gloria 02.30.

Den er kraftedeme svær… Shame var også på Roskilde for et par år siden, inden de fik et pænt gennembrud, også her til lands hvor P6 har dem i rotation. Jeg droppede dem sidst pga. whatever, så, skal det være denne gang? Full of Hell + The Body kræver, at man bliver hængende ved Pavilion og stener efter Speaker Bite Me, er man tændt på det? Og så har jeg oplevet den ene halvdel, The Body, live tidligere. Det var fedt, men har man overskud til, at blive råbt og skreget af klokken 2 om natten? Spleen United er “festen”, hvis der er krudt til det, nå ja, og den “danske vinkel”. Amyl and The Sniffers er måske lidt for krævende en udflugt, når den først slutter efter klokken 3… pyha… hmmm…

Ligesom tilfældet er med onsdag, så giver jeg det et skud og prøver, at koge det her ned til den mest sandsynlige rute. Som jeg MÅSKE ender med, at tage…

12.45, Gloria, Stella Donnelly
14.00, Arena, Søren Huss (det er tættest på Gloria og vi skal på Avalon efterfølgende).
15.00, Avalon, Sharon Van Etten
16.00, Arena, Testament (sorry, Lucy Dacus, du ligger i det fjerne Pavilion hjørne)
17.00, Avalon, Parquet Courts
18.00, Pavilion, Julien Baker (hvis man orker at drible helt derover efter allerede alt for mange koncerter i streg).
19.00, Arena, Bombino (Arena chill aftenen begynder)
21.00, Arena, Robert Plant
00.00, Pavilion, Speaker Bite Me
01.30, Avalon, Shame eller 02.00, Pavilion, Full of Hell + The Body (virker som det realistiske valg).

Godnat! Vi ses fredag middag.

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Lene Damgaard/GFR, Roskilde Festival 2018

 

Previous articleSara Lew: Sunday Morning ★★★★☆☆
Next articleRepeat #19

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.