Home Artikler GFR Fokus: Mono Goes Metal 2014

GFR Fokus: Mono Goes Metal 2014

3016
0

I Aarhus-forstaden Åbyhøj sker der ting og sager i den kommende weekend. For 6. år i træk afholdes Mono Goes Metal i øve-komplekset Mono i Åbyhøj. Årets udgave af festivalen strækker sig over to dage, og byder på koncerter med blandt andre Bersærk, Crocell, Gestapolis og Vanir. Vi har snakket med bagmanden Leifur Nielsen om hvad man kan forvente af årets udgave, og kigget nærmere på programmet. 

Festivalen åbner fredag d.31/1 med 6 navne på plakaten og Anders Bøtter fra Sort Søndag på P6 BEAT som DJ, mens lørdagen byder på 7 navne og har Leifur bag DJ-pulten. Begge dage er der billige øl og andet godt, og mulighed for at købe mad.

Navnene på plakaten spænder fra grindcore, over black til vikinge-metal, dødsmetal og sludge, så der er lidt for enhver (metal)smag. De fleste bands er fra den danske undergrund, men der har også sneget sig et norsk og et svensk indslag med i form af henholdsvis Unspoken og Faithful Darkness. Blandt de mest rutinerede navne på plakaten er dødsmetallerne i Crocell, hvis album Come Forth Plague vi tildelte 5 stjerner HER.

Men hvad er Mono Goes Metal egentlig for en størrelse?

“Mono Goes Metal er en stærk århusiansk platform for hovedsagligt dansk undergrunds metal-musik,” fortæller Leifur Nielsen, som er manden bag festivalen. “Festivalen er et samarbejde mellem mit eget agentur, Death Rides A Horse Agency og den århusianske øvelokale-foreningen Mono, hvor jeg også sidder med i den frivillige seje bestyrelse (med vilje af stål),  hovedsageligt  som booker/arrangør. Da jeg kom med i bestyrelsen i 2008 var det med en let skjult idé om at Mono skulle til at arrangere noget metal for undergrunds-scenen, som vi alle brænder 100% for – det var ikke en idé der var specielt svær at sælge til bestyrelsen, da de kunne høre at jeg havde en idé med det. Nemlig at få lavet et stærkt landsdækkende netværk af medier og bands, med respekt for musikken og kunstnerne. Dette har indtil nu skabt et sundt, stolt og fast samarbejde med blandt andre DR´s Sort Søndag og Århus Studenterradios metal-program Den Tunge Time, som hver gang spreder budskabet op til et Mono Goes Metal event”.

Hvad kan man forvente, hvis man køber billet til årets udgave af Mono Goes Metal?

“Den vildeste metal-fest! Stemningen er altid helt i top, der er billig bar med stort udvalg, og så er der, som det vigtigste, altid et dejligt varieret program! Som booker går jeg altid ud fra hvad jeg selv ønsker af en god metal aften, og det er fandeme ikke bare at opleve 4-5 bands der står og spiller fee døøø. Vores elskede metal musik har så uendeligt mange facetter at byde på, så det er meget vigtigt for os at kunne præsentere så mange af dem som muligt, dog uden det bare bliver en stor rodebunke”.

Hvem skal vi så især glæde os til at høre i år og hvorfor?

“Jamen dét kommer jo helt an på hvad man er mest til… Jeg personligt er mest til det ekstreme, så jeg glæder mig RIGTIGT meget til at opleve noget for Aarhus så sjældent som et vaskeægte grindcore band, nemlig Gestapolis. Jeg elsker også skummel black-metal, så Eldjudnir. Jeg er også rigtig glad for norske Unspoken’s seneste plade, så dem glæder jeg mig også meget til. Det er i øvrigt deres første koncert i Danmark.

Men jeg glæder mig personligt ret meget til det hele. Et band som Lilly & the Wicked Strings træder ikke mindre end 7 mand på scenen, med live-strygere og hele pivtøjet, og Vanir vælter jo rundt i rustninger”, fortæller Leifur, inden han tilføjer et “SKÅL”.

Mono Goes Metal handler nemlig også om god stemning og at holde en god fest, mens man lytter til fed musik, uanset hvilken slags metal man er til. Men hvordan står det egentlig til med metal-scenen i Aarhus for tiden?

“Hmmm… personligt syntes jeg ikke den aarhusianske metal-scene har det særligt godt, for næsten alle nye bands der kommer lyder sgu ens. Så indtil det, forhåbenlig, snart vender må vi jo bare blive ved med at være stolte over gamle og halvgamle acts som Horned Almighty og Crocell, der jo spiller på festivalen lørdag aften. Af nye interessante bands kan jeg dog nævne: Wobegone Obscured, Sunken og Bersærk. Sidstnævnte åbner Mono Goes Metal om fredagen”.

Det var lige ved at Mono mistede sit tilskud fra Aarhus kommune ved budgetforhandlingerne sidste år, hvilket kunne have kostet en lukning af stedet. Så vidt kom det heldigvis ikke, men hvor meget betyder Mono for musik-undergrunden i Aarhus?

“Mono er til dagligt hjemsted for 500 musikere, vi knokler for vækstlaget, og står også bag bladet Mer Monitor, som giver masser af inspiration og tips til musikere over hele landet… og vi har Mono Goes Metal!”, er ordene fra Leifur, der afslutter med et “Vi ses!”. Og det gør vi da helt sikkert – ikke?

Mono Goes Metal

Fredag d.31/1 (Døre kl. 19, koncertstart kl. 19.30) og lørdag d.1/2 (døre kl. 18, koncertstart kl. 19.30)

Monorama, Tomsagervej 25, 8230 Åbyhøj

En-dags billet 85 kr, to-dags billet 150 kr.

Læs mere om Mono Goes Metal på festivalens facebook, hvor du også kan finde optaktsinterview med de optrædende bands, og tjek plakaten ud herunder.

Af JSB

Plakat Mono Goes Metal

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

 

Previous articleNine Inch Nails/QOTSA/Dave Grohl/Lindsey Buckingham – Copy of A/My God Is The Sun (Live at The Grammys 2014) – 28/1-2014
Next articleSupercharger – Hungover In Hamburg – 29/1 – 2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.