Home Interviews GFR Fokus: “Hesten har været i stald for længe” – interview med...

GFR Fokus: “Hesten har været i stald for længe” – interview med Helhorse

2720
0

Helhorse udgav i september deres andet album, Oh Death, der er blevet godt modtaget i musikpressen – også her på siden, hvor jeg hostede op med 5 stjerner i min anmeldelse. Vi har fået os et interview med Stephan C. Krabsen og Mikkel Wad Larsen fra Helhorse om albummet, døden som tema, arbejdet med sangstrukturer, inspirationerne og fremtiden. 

1) Først og fremmest, rigtig fedt album I har skruet sammen! Modtagelsen har generelt været god –  hvordan har I oplevet den?

Mikkel: Den har været endnu bedre end vi turde håbe på. Vi tog nogle chancer på dette album, og det er fedt, at folk forstår konceptet og kan lide sangene.

Stephan: Og det er ikke bare her i Danmark – der har også været positiv respons internationalt. Det er vi rigtig glade for, for vi vil også gerne ud og spille med musklerne udenfor andedammen.

2) ‘Oh Death’ hedder albummet, og der er masser af død i titler og tekster – hvad er der med den død, og hvorfor er hele albummet kommet til at kredse om den?

Stephan: For mig personligt har det været spændende at arbejde med døden som tema, fordi det er et af de største tabuer i vores samfund. Alligevel er det det eneste, vi allesammen har til fælles, når det kommer til stykket.

Mikkel: For mig er der også en meget personlig vinkel. Den er drevet frem af nogle personlige problemer, og et forhold jeg var på vej ud af. Teksterne blev min katarsis og måden jeg kom ud af problemerne på. Temaet om døden passede perfekt ind i disse tekster. Døden som værende en katalysator for forandring, sorgen over savn, men også erkendelse af at døden er uundgåelig, og at vores dødelighed er en del af vores primale drivkraft.

Stephan: Ud over det var der flere grunde til  selve valget. Det var både det, overhovedet at have et tema, som samlede sangene i en helhed – temaet som en rød tråd gennem materialet. Døden som tema var sjovt og udfordrende at arbejde med, fordi det nemt kunne blive den værste kliché på hele jorden, hvis vi ikke gjorde det på en ordentlig og gennemarbejdet måde.

3) På ‘Oh Death’ synes jeg det lyder som om Aske Kristiansens rhodes – og til dels hans vokal – har fået mere plads, og måske mest af alt en mere veldefineret plads, i jeres lydbillede. Er det noget I har arbejdet med i indspilningerne?

Mikkel: Det er rent faktisk et Hammond orgel vi bruger. Det fylder mere i lydbilledet, og gav os endnu flere muligheder i sangskrivningen. Vokalmæssigt arbejdede vi rigtig meget på at finde nye roller. Vi ville gerne udvikle og indarbejde vokalerne som en del af den eksisterende stemning og i sangstrukturerne, fremfor at det bare skulle “klemmes ind”.

Oh Death er deciderede “Aske sange” og “Mikkel sange”. Det giver os et mere organisk flow og har vist sig som en stor kompositorisk styrke for os.

4) I har også fortalt (blandt andet i et interview med Sludgelord) at I har arbejdet meget med sangstrukturerne på det nye album – hvad har overvejelserne og målet været? 

Stephan: Generelt har vi været nådesløse overfor overflødige elementer i sangene. Vi har forsøgt at skære helt ind til benet for at holde tempoet og energien hele pladen igennem. Vi har en meget demokratisk sangskrivningsproces i bandet, og vi helmer ikke før alle mand kan stå inde for de enkelte numre.

Mikkel: Ja, vi har i høj grad haft målet om at lade sangen vinde. Vi var meget opmærksomme på at skrive dynamiske og stramme sange med en tydelig linie.

5) I laver jo et lifligt opkog af punk, hardcore, metal og rock’n roll, så jeg gætter på at I har mange forskellige inspirationskilder – men hvad er de vigtigste? 

Mikkel: I Helhorse er der – som du nævner – mange og forskelligartede inspirationskilder. Det til trods er der nogle bands, vi alle elsker. En kort liste må hedde: Thin Lizzy, Crowbar, Down, Raging Speedhorn, The Sword og Graveyard.

Stephan: Det er en temmelig alsidig musikalsk oplevelse at sidde i vores tourbus. Der bliver spillet alt fra Black Sabbath til Elton John undervejs, og det, synes jeg sgu, er fantastisk. Synergien i vores forskelligheder gør vores musik til noget særligt. Som note vil jeg her anføre, at vi lige nu sidder i bilen på vej til Esbjerg og tracklisten har indtil videre bestået af Håkan Hellström, Pantera, Crowbar og Journey…

6) Der er også noget med Steen Steensen-Blicher og helhesten – en lidt atypisk historie for et metalband. Kan I uddybe det?

Mikkel: Det kom, da vi skiftede navn fra Dödning til Helhorse. Vi havde brug for at finde et navn, der kunne indfange vores skandinaviske baggrund og sydstatsreferencer. Vores bassist, Søren, fandt historien om Helhesten og den har vi i høj grad taget til os. En Helhest er et varsel om døden, taget fra Æ Bindstouw historien af Blicher.

Stephan: Det er fedt at have fundet en fortælling og en historie, som kan rumme den diversitet, voldsomme energi og vores atypiske udtryk, som sikkert kan være svært at definere genremæssigt. Nogle gange føles det dog som om, at den møgkrikke stikker af med os…

7) I tager på Headbangers Ball tour i november – hvad kan vi forvente af koncerterne?

Mikkel: I kan forvente et intenst, dynamisk og til tider kaotisk show. Hesten har været i stald for længe, så vi er mere end klar til at flå Danmark midt over.

Stephan: Jeg er enig med Mikkel. At spille live er livsnerven i Helhorse, og vi ser frem til at komme ud og fremføre det nye materiale for publikum. Indtil videre er det som nævnt blevet sindsygt godt modtaget og når vi spiller det live, så kommer der sgu ret tit et lille smil frem på mine læber. Det er møgfedt.

8) Hvad er der ellers på bedding for Helhorse? Er der et album nummer tre i horisonten?

Mikkel: Vi er så småt gået i gang med at skrive nyt materiale, men vi fokuserer 100% på at give Oh Death den opbakning, den fortjener, med koncerter og PR. Men hvis jeg kender os ret, så går der ikke længe inden sangskrivningen for alvor begynder at køre igen.

Stephan: Altså…Vi har oprettet en såkaldt “riffspand”, som er en dropboxmappe, der allerede er fyldt med idéer til nye numre. Vi kan ikke lade være med at skrive og tænke i fremtidigt udtryk. Lige nu har vi selvfølgelig fokus på Oh Death og personligt vil jeg ud og spille så meget som muligt. Det fortjener den sgu.

Ordet er frit til tilføjelser…

Mikkel: Det skulle da lige være, at man skulle tage at købe en billet til et Headbangers Ball show i nærheden. Det er tre fremragende bands og den danske scene er stærk lige nu. Support the scene og lad os lave en fest!

Med de ord lader vi Helhorse ride videre ud på landevejene og der skal også herfra lyde en opfordring til at tjekke Headbangers Ball touren ud.

Af Judas

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleHayseed Dixie – Highway To Hell – 5/11 – 2013
Next articleSurfact: Unamplified *** (3/6)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.