Home Artikler GFR Fokus: Anbefalinger til årets Northside Festival

GFR Fokus: Anbefalinger til årets Northside Festival

4595
2

Den kommende weekend er der igen Northside Festival i Aarhus. Festivalen er hurtigt blevet en succes efter starten i 2010. Her var der kun en dags program med danske navne, mens der i år er 3 dages musik, med flere stærke internationale kort. Vi har taget et kig på spilleplanen og guider dig her i gennem festivalen med nogle personlige anbefalinger. 

Jeg har kun besøgt Northside en enkelt gang tidligere, nemlig i 2011, hvor festivalens bookinger ramte min personlige smag relativt godt. I år har Northside igen formået at hive et par af de personlige favoritter til Aarhus, og det skal der naturligvis lyde et stort tak for herfra. Gennem de seneste tre år har Northside vist at de har en sikker hånd i bookingerne af solide og populære danske og internationale navne indenfor især rocken, men har efterhånden også bredt sig lidt ud genremæssigt. Northside er dog stadig en ‘kæreste-festival’, hvor der ikke er meget der skurrer, eller larmer, eller er farligt. Det er relativt sikre navne der står øverst på plakaten, navne, som allerede har bevist at de har et publikum i Danmark, selv om der i år, med tilføjelsen af en tredje scene, også er blevet plads til et par relativt ukendte navne i programmet.

Men lad os dykke ned i programmet og se hvad Northside-bookerne har fundet frem:

Fredag d. 14. juni:

Festivalen sættes i gang inden man når at have fået fri fra arbejde, så måske jeg ikke selv når dagens første gode tilbud, nemlig danske Peter Sommer, der spiller allerede 13.45 på grøn scene. Jeg har det lidt ambivalent med skanderborgenseren, som på Til rotterne, til kragerne, til hundene leverede et stærkt, dansksproget rockværk, som faldt meget i min smag, mens hans udflugter til Valby Bakke og sidenhen det seneste mere elektronisk orienterede album ikke tiltaler mig nær så meget. Om man synes om Sommer’s stemme er også smag og behag, den nasale klang er i hvert fald et varemærke. Koncerten vil formentlig hovedsageligt byde på numre fra det nyeste album, Alt forladt, men Peter Sommer bakkes op af et dygtigt live-band, så mon ikke han leverer en fin koncert, trods det tidlige tidspunkt.

Timerne efter byder blandt andet på de notorisk live-stærke danske rockere The Floor is Made of Lava, og den spændende engelske trio Daughter, men jeg gemmer lytte-energien til engelske Bloc Party, der går på blå scene kl. 17.15. Briterne har udsendt 4 albums siden 2005, hvor de brød igennem med debuten Silent Alarm. På A Weekend in the City og Intimacy bevægede bandet sig i mere eksperimenterende retning, hvor der blandt andet blev brugt hip hop beats, end det punkede, der fyldte på debuten, mens seneste album, Four fra sidste år, gik i en tungere retning, som formentlig vil fungere godt live. Hele vejen igennem har Bloc Party været et band i udvikling, og i forsanger Kele Okereke har bandet et stærkt kort. Jeg har ikke selv stiftet bekendtskab med dem live (havde billet til den aflyste koncert i KB Hallen for nogle år siden), så det en af de koncerter, jeg ser mest frem til på årets Northside.

18.30 står den norske institution, Kaizers Orchestra, klar på grøn scene. Jeg har efterhånden set nordmændene en del gange, og selv om deres tricks næppe overrasker ret mange efterhånden, og de ikke længere har samme nyhedens interesse som da de brød gennem lydmuren med koben, olietønder, gasmasker og orgel for over 10 år siden, så er der som regel garanti for en solid levering, når nordmændene lægger vejen forbi. De har også mange fine rocknumre oppe i ærmet, så mon ikke de ryster både nye og gamle numre ud til publikum denne fredag aften.

Herefter ser fredag aften en smule kedelig ud med mine kontaktlinser. Franske Phoenix lavede et fint soundtrack til The Virgin Suicides, men ellers har jeg ikke noget specielt forhold til deres musik, og både Nephew og Spleen United har jeg set de gange, jeg behøver, ligesom begge bands seneste udspil ikke lige er min boldgade. Så…i baren eller tidligt hjem? Heldigvis vender festivalen stærkt tilbage lørdag.

http://youtu.be/TkeUFRK4i7w

Lørdag d.15. juni:

Først og fremmest, så synes jeg det er utrolig ærgerligt at Modest Mouse har aflyst deres optræden for at fokusere på indspilningen af deres kommende album. Det er selvfølgelig ikke Northsides skyld, men det var i top 3 over de navne, jeg havde set frem til at høre i år. Men nok om dem, der alligevel ikke kommer, og lad os se på hvad der er at finde på Northsides scener denne dag:

Hvis man er eftermiddagsfrisk, kan man nå danske The William Blakes, eller de melodiske nordmænd i Kings of Convenience, begge fine bud til en tidlig eftermiddagskoncert. Ellers kan man vente til kl. 16 på rød scene, hvor australske Jagwar Ma, der har erstattet Modest Mouse, træder op. Jeg kender ikke rigtig så meget til dem, men de skulle lyde som en blanding af MGMT og Tame Impala, og det lyder ikke så ringe, hvis det er en solbeskinnet eftermiddag.

Kl. 17.15 kan man ile videre til de engelske kometer, Alt-J’s koncert på blå scene. Englænderne vandt den prestige-fyldte Mercury Prize for deres debutalbum, An Awesome Wave, og spiller nu for første gang på dansk grund. Det er formentlig et lyt værd.

I timerne efter er der også mulighed for at stifte nærmere bekendskab med danske The Eclectic Moniker og amerikanske Imagine Dragons, inden skotske Biffy Clyro indtager blå scene kl. 19.45. Skotterne har de senere år turneret med et væld af store internationale navne, blandt andre Muse, Linkin Park og Queens of the Stone Age, og er et godt bud på et relativt ukompliceret rocket indspark, inden du skal høre Nick Cave and the Bad Seeds, der går på 21.15 på den grønne scene.

Cave og kumpaner i The Bad Seeds har 30 års jubilæum i år, og det har de fejret med udgivelsen af Push The Sky Away, som jeg havde fornøjelsen af at anmelde tidligere i år. Hvordan det lyder i live-udgave er jeg ret spændt på. De gange jeg tidligere har set Cave og band i aktion, har alle været præget af et velspillende og selvsikkert band, mens en karismatisk Cave tryllebinder i front, med sin manierede og psykotiske fremtoning, åbentstående skjorte, og mørkt hypnotiserende messen. Med et glimrende nyt album, hvor jeg især ser frem til ‘We Real Cool’ og ‘Higgs Boson Blues’ og et bagkatalog, hvor man jo kan håbe på personlige favoritter som ‘The Weeping Song’, ‘Fifteen Feet of Pure White Snow’, ‘Mercy Seat’ og ‘O Children’, er jeg ikke i tvivl om at koncerten lørdag aften bliver et højdepunkt på årets Northside Festival.

Har man ikke fået nok musik, kan man drøne over til grøn scene, hvor de skæve amerikanske originaler i The Flaming Lips går i gang kl. 22.45. Med Wayne Coyne i front er de psykeliske rockere (og poppere) et veletableret navn, der også flere gange har lagt vejen forbi Roskilde Festival. Bandet var mest kendt og bedst omkring The Soft Bulletin og Yoshimi Battles The Pink Robots, men formår stadig at diske op med uventede påfund, og deres skæve tilgang har helt sikkert stadig sin berettigelse. Oveni kan man formentlig forvente konfetti og kæmpetøjdyr på scenen, så underholdende bliver det sikkert. Det har dog ind i mellem været en barriere for musikken at der skal kastes en masse underholdning ind, så jeg er en lille smule nervøs for at koncerten kan fade ud i snak og konfetti.
Søndag d.16. juni:

Hvad kan I så søndag, Northside? Hm, her er vi i hvert fald i relativt smult vande, med en masse sikre travere. For mit vedkommende er første spændende kort de skotske folk-melankolikere, Frightened Rabbit kl. 14.30 på rød scene.  3 roste albums er det blevet til fra bandet indtil videre, og det kunne være en glimrende måde at starte dagen på, med mere afdæmpede toner.

Hvis man skulle være i Balkan-dansehumør, så er det med at løbe over til blå scene 15.45, hvor Gogol Bordello spiller op til spilopper. Bandet kalder selv deres musik for “gypsy punk”, hvilket vel egentlig er en relativt rammende beskrivelse. Her møder balkanmusik elektriske guitarer og punk og et højt energiniveau. Gogol Bordello er altid garant for en fest, men om man så lige er i humør til Balkan-rytmer søndag eftermiddag, må være op til den enkelte. Er humøret til det, venter der en fest.

De danske veteraner i Kashmir er jeg nærmest vokset op sammen med musikalsk, fra deres energiske og skæve debut, over Cruzential, som jeg stadig synes er et af 90’ernes mest spændende danske albums, og omdrejningspunktet i bandets karriere, The Good Life som var soundtrack til noget af min gymnasietid. I tiden siden har jeg fulgt lidt med fra sidelinien, og Kashmir har også et par ganske hæderlige albums under bæltet i dette årtusind. Det er dog ikke på højde med Kashmir i de gode gamle dage, hvis I spørger mig, men minderne kan jo engang i mellem give skyklapper, og måske er andre mere pjattede med bandets nyere og mere art-rockede udtryk. Anyways, mon ikke de får chancen, for på en god dag er Kashmir et glimrende live-band, og gode sange har de i massevis. De spiller 18.10 på blå scene.

Kl. 19.30 kan man iføre sig skovhugger-skjorte og skæg og sætte kursen mod grøn scene, hvor Band of Horses spiller. Jeg må blankt erkende at jeg synes at amerikanerne er kedelige i større doser, omend de bestemt har fine sange og kan deres melankolske rock til UG. Det er bare ikke lige noget, der rykker helt vildt for mig i længden. Men mon ikke det alligevel bliver meget hyggeligt at hænge ud med Ben Bridwell og co.

Som rock afslutning på festivalen bliver det nok engelske Artic Monkeys, der har i hvert fald en håndfuld rigtig glimrende og fængende rocknumre på repertoiret. Englænderne har ikke helt samme hype-værdi som for 5 år siden, men det er stadig et stærkt rocknavn, der både har energi og gode sange, som en del af publikum formentlig kan synge med på. For eksempel ‘I Bet That You Look Good On the Dancefloor’ og ‘When The Sun Goes Down’ fra bandets debut. Jeg skal i hvert fald nok synge med.
Der er altså nok af stærke rocknavne på årets Northside Festival – så hvis du var så heldig at få billet, så er det på med traveskoene og afsted og hør noget ROCK!

Skrevet af Judas

Programmet til Northside kan findes HER.

Like GFRock på facebook og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

 

Previous articleOcean View: Ocean.Puke.Future. (EP) ***** (5/6)
Next articleIn Flames – Take This Life – 11/6 – 2013

2 COMMENTS

    • Hej Fuzhi,

      Jeg kender dem ikke rigtig, så derfor overså jeg dem lidt i programmet, men de skal da lige tjekkes ud inden festivalen. Tak for anbefalingen!
      /Judas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.