Home Artikler GFR Fokus: Tradition og fornyelse – Amerikanske traditionalister på Roskilde 2012

GFR Fokus: Tradition og fornyelse – Amerikanske traditionalister på Roskilde 2012

1919
0

Nu er ’traditionalister’ ikke den mest catchy betegnelse, men lad mig lige starte med at forklare hvad jeg mener med udtrykket: På Roskilde serveres en række amerikanske bands og solister, som låner flittigt af nationens musikalske arvestykker (blues, folk, country og 50’er, 60’ernes rock), og ikke lægger skjul på det. Tværtimod; de står ved, hvor de har deres rødder og blander gerne inspiration fra flere kilder sammen. Det er lige præcis dem, jeg mener, når jeg skriver traditionalister.

Der er flere på plakaten end dem jeg har udvalgt (blandt andre bluegrass-dronningen Allison Krauss), men her er et udpluk af anbefalelsesværdige navne til dig – hvis du ikke er bange for organisk soul, blues, country og retro-rock. Så kan du altid gå ned i din lejr og skrue op for festbassen og sprutindtaget bagefter – eller bare nyde en whiskysjus eller to undervejs.    

Sam Amidon, Gloria, torsdag 19.45

Sam Amidon er lidt af en anmelder-darling. Med sine ukulele, banjo og/eller akustisk guitar-bårne, stilfærdige folk-sange, skal Amidon nok tryllebinde det publikum, der møder frem ved Gloria-scenen om torsdagen. Amidon brød igennem anmeldermuren i 2008 med albummet ’All is Well’, som indeholder fortolkninger af 10 amerikanske folk-sange. Sangene er båret af Amidon’s vokal og sans for at arrangere de kendte virkemidler, så det kommer til at lyde nyt. Er du til Bonnie Prince Billy og andet i den boldgade, er Sam Amidon et must. Men forvent ikke fadøls-singalong! Og så alligvel – Amidon har nemlig også fortolket blandt andre ’Walking on Sunshine’. Men på en folk’et måde – så lad lige være med at råbe…


 

Hank 3, Odeon, fredag kl. 18

Tallet 3 henviser til at der er tale om den 3.generation Hank Williams. Hank Williams den første var den moderne countrymusiks fader, og døde i en alder af 29 på bagsædet af en Cadillac, smadret af sprut og piller. Hans søn, Hank Williams Jr., spiller traditionel country og er blandt andet kendt for sine stærkt republikanske synspunkter. Hank 3 fra West Virginia er efter eget udsagn en ’Hilbilly Hellraiser’ og kan også sin country på fingerspidserne – og som bedstefar er han heller ikke bleg for at drikke nogle whisky-shots. Og Hank 3 er typen, der netop drikker whisky som shots!

Hvis du kan relatere til tekster om whisky, hash, damer og det hårde liv, så vil du nok blive gode venner med Hank, som ikke alene kan spille country som bedstefar gjorde det, men også kan fyre op under publikum med sydstatspunk og metal. Så hvis du kan holde til både country og det der er lidt hårdere, tilsat en country-stemme og –skæbne ud over det sædvanlige, så er det Hank 3-tid fredag kl. 18 på Odeon. Medbring whisky.

 

Jack White, Orange, fredag 22.30

Hr. White er næppe en ukendt herre for de fleste Roskilde-publikummer. Som guitarist og sanger i White Stripes og medlem af The Raconteurs og The Dead Weather har White bevist at han mestrer riff-baseret, blueset rock og kan sætte nogle forbandet gode numre sammen. Tænk bare på Seven Nation Army, som hærger EM-stadions i singalong udgave for tiden. På sit første solo-album, ’Blunderbuss’, som jeg anmeldte tidligere på året, skuer Jack endnu mere tilbage på 50’ernes og 60’ernes amerikanske rock- og blues-tradition. Samtidig er det som om man får lidt mere af Jack selv på hans solo-materiale. Jeg mindes en koncert med Whites Stripes på Arena i 2002, hvor de var det nye sort. Siden er White blot vokset som kunstner.

White skulle eftersigende skifte mellem at medbringe et rent kvinde-backing band og et rent mande-backing band, og variere sit udtryk efter hvem der er med, så det bliver spændende at se Jack White på Orange scene. Ikke alene fordi han har sit fremragende soloalbum med i baggagen, med numre som ’Sixteen Saltines’ og ’Love Interruption’, men også fordi White er far til en række andre rock-numre, der kan rykke taget af Orange. ’Seven Nation Army’, anyone?

 

The Low Anthem, Pavilion, lørdag 17.30

Du går nok ikke ganske forgæves til The Low Anthem, hvis du kan lide eksempelvis Arcade Fire, Simon & Garfunkel og Tom Waits. ’Oh My God, Charlie Darwin’ og ’Smart Flesh’ har markeret at amerikanerne kan lave solide albums, der trækker veksler på både blues, country, rock og folk, og ikke er bange for at bringe mange instrumenter i spil samtidig – og formår at skrive stærke sange med noget på hjerte.

Bandet ser ud til at have stået fadder til den nuværende hipstermode, men det skal ikke ligge dem til last. Der er nemlig tale om et ganske talentfuldt indie-folk-country-blues-rock-band, der behersker deres instrumenter på fineste vis – også live.

 

Cold Specks, Pavilion, lørdag 19.30

Med ’I Predict a Graceful Expulsion’ hev Cold Specks, alias sangerinden Al Spx (sært navn, i øvrigt) tæppet væk under mangt en anmelder og lytter. Cold Specks’ afdæmpede, bluesede folksange går lige i hjertekulen, især fordi hun synger så forbandet hjerteskærende godt. Det er faktisk så det løber mig koldt ned ad ryggen når jeg hører hende. Der er sjæl i det, det er råt for usødet, og hendes stemme bærer sangene igennem, akkompagneret af guitar, cello og piano. Hun spiller i øvrigt senere på året på Atlas i Aarhus, så bliver du hooked på Cold Specks på Roskilde, er der mulighed for et snarligt fix igen.

 

Alabama Shakes, Odeon, søndag 20.30

De hypede soul/blues-rockere med den karismatiske sangerinde Brittany Howards i front, trækker store veksler på de amerikanske sydstaters musikalske arv. Her bliver organisk soul blandet med tung blues og rock’n’roll, ikke ulig hvad Jack White leverer solo, og et band som The Black Keys har også inspirationskilder til fælles med gruppen fra…Alabama. Otis Redding og Janis Joplin sidder også og nynner med et sted på bandets udgydelser.

Bandet udgav deres første album, ’Boys and Girls’, i foråret til solide anmeldelser. Live ser de ud til at stå distancen og levere varen. Brittany Howards vokal er den ægte vare. Så hvis du står søndag aften og har brug for at få smerten ud over at festivalen snart er slut, så er det bare med at stille sig klar foran Odeon kl. 20.30 og synge med.

Vi ses på Roskilde!

Skrevet af Judas

Du kan finde flere optaktsartikler til årets Roskilde her på GF ROCK – vi er også på facebook: https://www.facebook.com/gfrocknroll

Previous articleGFR Fokus: Roskilde Festival 2012 – Orange Scene del 2, udvalgte kunstnere
Next articleHør Muse’s nye single “Survival”