Home Artikler GFR Fokus: Roskilde Festival 2012 – Southern Metal

GFR Fokus: Roskilde Festival 2012 – Southern Metal

2158
0

Roskilde nærmer sig, og rygter og formodninger om hvilke bands der spiller hvor og hvornår, kører for fuld styrke. Nogen bands har allerede offentliggjort en spilledag på nettet, andre kan man med lidt research og krydstjek næsten regne ud hvornår spiller. Intet er dog sikkert og officielt før Roskilde selv smider spilleplanen ud, hvilket plejer at ske i ugen op til campingpladsen åbner.

Vi har dog forsøgt at snuse lidt i krogene, og det ser ud til at fredagen på festivalen (med forbehold for ændringer) kunne blive en ren fest for folk der elsker tung sydstats rock/metal. Weedeater, Baroness, Red Fang og Crowbar lader til at få samme spilledag, så vi er nærmest ude i en slags southern temadag. Sidste år fik vi lidt af det samme om fredagen, hvor Electric Wizard, Eyehategod og Kylesa alle optrådte med tunge toner på de mindre scener – med røg, damp og sjusser til følge.

Så vi på GFRock håber på endnu en led og hård fredag, på flere måder!

Derfor har vi valgt, at kastet et samlet blik på disse 4 mere eller mindre beslægtede bands, i håb om at den fede fredag bliver en realitet. Så forbundet via deres tilknytning til de amerikanske sydstater, lyden af musikken derfra og deres kærlighed til hårdtslående musik, lad os se hvem Weedeater, Red Fang, Baroness og Crowbar er.

Weedeater:
Dannet i Wilmington, North Carolina i 1997, af forsanger og bassist “Dixie” Dave Collins, guitarist Dave “Shep” Shepherd og trommeslager Keith “Keko” Kirkum – dejligt rednecky med de der korte kaldenavne.
De tre herrer spiller tung og stenet Sludge Metal, og markerede sig for alvor med deres tredje album God Luck and Good Speed fra 2007, der fik anmelderne op af stolene og til at klappe i deres heavy hænder. I alt er det blevet til 4 fuldlængde albums fra deres stenede sind, det seneste, Jason… The Dragon, udkom i 2011.

Vi er i den meget stenede ende af Sludge skalaen, med tunge, slæbende og langsomme melodier, noget af det går næsten HELT i stå. Perfekt til en lige-over-middag brandert faktisk. Forsanger Dixie Dave råber nærmest teksterne ud, på en mægtig olm og styg måde. I det hele taget lyder musikken, som noget man kunne blive pænt blæst af at stå foran scenen til, den gode gamle langsomme headbang, der faktisk bare er små sløve vip med nakken, indtil man har vugget sig helt døsig.

Eller med egne ord: “Their unfiltered and unrefined energy surges uncontrollably through the band and anyone who bears witness to their live show. Spite and deep resentment somehow fuse with comedy and maximum volume to produce an indignant, vomitous (both figuratively and sometimes literally) performance that is forced upon the willing yet hapless crowd.”
JO TAK! Hvis du er til maximum Stoner Sludge, så er der vist ingen vej udenom Weedeater, sejt navn forresten… makes me wanna eat weed…

Her er en lille smagsprøve fra YouTube, der er masser af amatør optagelser derude, men af svingende lydkvalitet, også her. Men indspilningen er tilpas høj, selvom Dixie Dave’s vokal drukner en smule i bulderet i dette klip. But you get the picture.

Red Fang:
Er ikke direkte et sydstatsband, i det at de stammer fra Portland, Oregon i det nordvestlige hjørne af USA, men deres lyd trækker på tydelige Southern Metal inspirationer og referencer, så de ryger med her. De 4 nydeligt udseende herrer har kun 2 udgivelser med i bagagen når de rammer Roskilde, Red Fang fra 2009, som er deres 2 første EP’er samlet på én skive, og det egentlige debutalbum, Murder On The Mountains, der udkom sidste år.

De har dog allerede markeret sig flot på rockscenen, blandt andet har de turneret heftigt med Mastodon, som opvarmningsband, i 2011 og i år. Så det er helt klart et band på vej opad Roskilde har fået booket sig her, og på det helt rigtige tidspunkt – så må vi se om de får et større gennembrud, og vender tilbage som et mere kendt band en anden gang. Muligheden er der helt bestemt, med deres blanding af klassisk heavy metal elementer og den mere tunge boogie sydstatsmetal, som f.eks. bandet Clutch er eksponenter for.

Bandet beskriver sig selv som “kick ass heavy rock”, man kan kun være enig, hjulet bliver bestemt ikke opfundet påny her – men det ruller og buldre derudaf i intenst og højt tempo. Endvidere har de på videofronten markeret sig med en række low budget, men både opfindsomme og morsomme/selvironiske, kreationer. Befriende uhøjtideligt og meget charmerende, noget det forhåbentlig også formår at kanalisere fra scenen på Roskilde.

Baroness:
Her har vi til gengæld et ’ægte’ sydstatsband fra Savannah, Georgia (og endda med en fælles opvækst i Virginia). Baroness nævnes ofte i sammenhæng med blandt andre Kylesa og Mastodon, som de har varmet op for, men blander dog mere progressiv rock og punk influenser ind i deres rock/metal miks. Det vil sige at her er flere atmosfæriske passager at finde, end hos nogle af kollegaerne på Roskilde-plakaten. Det betyder dog ikke at de ikke kan trykke sømmet i bund, for dét magter de også.

Efter udgivelsen af 3 EP’er, albumdebuterede Baroness i 2007 med Red Album, og fulgte i 2009 op med Blue Record, begge albums til positive anmeldelser i metal-pressen. I maj løftede bandet sløret for et nummer fra deres kommende album på youtube, ”Take My Bones Away”, som tyder på at Georgia-drengene er på vej i en mere regulært rocket retning. Om albummet i sin helhed følger samme stil, får vi først at høre 17. juli, men mon ikke der kommer nogle smagsprøver til Roskilde-koncerten?

Crowbar:
Bandet fra New Orleans er næsten så sydstats som man kan blive. Doom/sludge-metallerne har smadret igennem siden 1989 med deres tunge stener-metal. Eller rettere, Kirk Windstein har smadret igennem siden dengang, og skiftet de øvrige bandmedlemmer ud løbende, og er det eneste gennemgående medlem af bandet fra ’89 til i dag. Windstein boltrer sig også i Down, hvor man også tydeligt kan høre at Crowbar ikke har levet forgæves.

Tilbage i 90’erne var Crowbar blandt de bands Beavis og Butthead headbangede til, og bandet fortsætter stadig i samme spor. Og gudskelov for det, for Crowbar kan deres sludge-metal på fingerspidserne. Det er tungt og for det meste laaangsomt, med nedstemte guitarer, og Windsteins brølende vokal i front – og forbandet groovy. Som en youtube-bruger har beskrevet et af Crowbar’s numre: “This song makes me wanna get drunk and start a fight with Chuck Norris”. Man fristes til at give vedkommende ret.

Crowbar har 9 studiealbums bag sig, så der er god mulighed for at komme i humør til en slåskamp med Chuck. Bandet har i øvrigt lavet nogle rigtig fede covers af Iron Maiden’s ”Remember Tomorrow” og Led Zeppelin’s ”No Quarter”, som jeg håber de spiller på Roskilde, efter Windstein, der ligner en mellemting mellem en hyggelig drikkemakker og en olm slagsbror, har åbnet forestillingen med ”We’re Crowbar. We’re gonna kick your fuckin’ asses”. Og Chuck Norris’, hvis han kommer forbi. Det bliver fedt.

Så er der ikke meget andet at gøre end, at forberede sig på hold i nakken – der skal rockes og rulles hele Roskilde, men især fredag! ROCK ON!

Af Kodi og Judas

Like GFRock på facebook og få nyheder om rock, rul, metal and the what have you – hver dag.

Previous articleGFR Fokus: Roskilde Festival 2012 – Kellermensch
Next articleFoo Fighters’ Taylor Hawkins spiller Iggy Pop i ny film