Home Seneste August 2015 - Nyheder Esben Kronborg – fra det sårbare til fuld smæk og rockmusik

Esben Kronborg – fra det sårbare til fuld smæk og rockmusik

2226
0

Interview: Den danske singer songwriter/rock-sanger Esben Kronborg har fart på for tiden. Der er en ny EP i støbeskeen, en sang fra debutalbummet er solgt til en stor dansk tv-serie, en efterårstour lurer forude og så byder den kommende uge på en koncert på SmukFest og afsyngningen af nationalmelodien til et stort speedway arrangement i Horsens. Vi har fanget sangeren til en lille snak om det og lidt til.

Kronborg udsendte sidste efterår albummet Trumpets, som fik fine anmeldelser rundt omkring, blandt andet 4 stjerner fra undertegnede. Jeg skrev blandt andet:

“Esben Kronborg er en ung sangskriver, der på debutalbummet ikke er bange for, at besynge velkendte emner, ikke mindst den der forbaskede kærlighed. Men de lyriske klichéer glider temmelig ubesværet ned, på grund af Kronborg’s flair for gode melodier og generelt velsmurte sangskrivning”. Læs hele anmeldelsen HER

Det nærmer sig et lille års tid siden du udsendte albummet Trumpets, hvordan husker du tiden og processen op til – og hvordan var det at være Esben Kronborg i den periode?

Pladen havde på det tidspunkt ligget klar i nogle måneder så det var en lang ventetid og en smule hektisk fordi jeg lige op til releasen var 2 uger i Austin for at spille og skrive. Jeg havde også lige skrevet pladekontrakt, så der var rigtig mange nye spændende ting at forholde sig til. Jeg var også allerede musikalsk kommet videre og var begyndt at arbejde på nye sange og tænke på plade nummer to. Pladen var jo sat sammen af 3 sange fra min EP Boats Leak fra 2013. 4th of July som var en single jeg indspillede i Nashville og så 7 andre sange, så det var også på tide at komme videre. Jeg glemte måske lidt at nyde det hele. Det tror jeg er meget typisk når man virkelig brænder for noget og kører derudad med 100 i timen.

Hvordan var perioden efter udgivelsen af pladen? Hvordan oplevede du modtagelsen af den, hvad var det for en plade og hvordan ser du på den nu?

Udgivelsen blev fulgt op af en ret stor tour rundt i hele landet. Nogle steder var der rigtig mange mennesker mens der andre steder måske kun var 12, men uanset hvor vi kom var det super fedt at få lov til at komme ud og præsentere sit helt eget album. Trumpets fik rigtig fine anmeldelser over hele linjen og med 5 radiosingler er det mere end godkendt. Men tilfreds bliver man vel aldrig helt. Oveni mit hoved kunne der godt være sket lidt mere og det store gennembrud er jo heller ikke kommet endnu, men det at udgive et album har åbnet en masse døre og der er helt klart respekt omkring det og reaktionerne var og er overordnet rigtig positive. Jeg er selv meget glad for resultatet, men der er selvfølgelig nogle ting som jeg nu tænker at jeg ville have lavet anderledes. Det er en plade som giver et rigtig fint billede af mig som musiker og menneske. Den er meget forskellig og vil en masse ting og ikke mindst så er den ærlig. Det er vel både godt og skidt.

Så undgår vi jo heller ikke helt at skulle høre om der er nyt på vej? Hvis ja, hvilken retning har musikken bevæget sig i?

Jeg har i løbet af foråret og sommeren indspillet 4 nye sange som er ved at blive mixet. Ligesom på Trumpets har jeg allieret mig med Lars Skjærbæk som producer. Vi har den samme musiksmag og er fuldstændig på bølgelængde med hvor vi vil tage sangene hen. Han er superfed at arbejde sammen med og kommer altid med sin ærlige mening hvis han for eksempel synes at en sang ikke er skarp nok. Musikken går rent tekstmæssigt et spadestik dybere end Trumpets og jeg roder rundt langt inde i mig selv. Jeg synes selv at jeg er blevet en bedre sangskriver siden sidst, men det må tiden jo vise. Hvis alt går efter planen kommer der en single og EP i starten af efteråret.

Denne uge byder på 2 større mundfulde, først skal du optræde på SmukFest torsdag d. 6/8 og lørdag den 8/8 skal du synge nationalsangen på et fyldt speedway stadion i Horsens – hvad bliver det for nogle oplevelser?

Smukfest er årets koncertmæssige højdepunkt. Det har jeg set frem til siden januar hvor jeg blev booket. Skanderborg er for mig det helt store. Det er et skridt op på alle plan og jeg tror at jeg kommer til at se rigtig mange jeg kender i skoven. Skanderborg er jo kun et stenkast væk fra Horsens hvor jeg bor, så det er næsten som at komme hjem. Jeg er kommet der meget som gæst, så det bliver helt specielt. Det bliver også vildt at skulle synge nationalsangen foran så mange mennesker og så live på tv i 28 lande. Nu håber jeg så bare ikke at jeg glemmer teksten.

I det hele taget, hvordan har du det med koncerter, hvordan påvirker/ændre det din musik at at optræde for et publikum – og hvad kan de samtidig forvente når de tager til koncert med Esben Kronborg?

Det at spille koncerter er for mig det det hele handler om. Hver gang jeg spiller handler det om at overbevise folk om, at de skal komme igen og tage en ven med. Så selvom der kun står 12 mennesker i Haderslev på en trist torsdag aften, så kan de godt forvente at jeg og bandet er tændt. Det er også en aften hvor jeg byder folk indenfor i mit liv og i mine tanker. Det går fra helt sårbare øjeblikke til fuld smæk og rock musik. Sådan kan jeg godt lide det når jeg selv går til koncert og sådan prøver jeg at lave mine koncerter.

Dit nummer “The 4th of July” (fra Trumpets) bliver brugt i den kommende DR1 serie Bedraget, som har premiere til januar. Kan du fortælle lidt om hvordan det kom i stand og hvordan du har det med det?

Det er mit pladeselskab Nordic Music Society (NMS) som har stået for det. Så jeg ved faktisk ikke så meget om hvordan det kom i stand. Jeg fik en mail en dag hvor Jon, min pladeboss, lidt sjovt spørger om det er okay at DR bruger min sang i en ny serie, som forresten da lige er solgt i 17 lande deriblandt England og USA, Det var helt fint med mig. Nu er jeg spændt på at se hvordan de bruger den, det aner jeg nemlig intet om. Så jeg skal se tv til januar. Jeg har selv mange gange været inde og tjekke soundtracks ud til film og serier hvor der har været en fed sang, så håber at folk vil gøre noget lignende med min og måske lige tjekke mig ud. Det kan muligvis være et fedt udstillingsvindue, men nu må vi se.

Hvad byder nærmeste fremtid ellers på når SmukFest og Speedway arrangementet er i bogen?

Udover et par koncerter i Aarhus både solo og med bandet til Festugen, så kommer min gode ven Graham Weber fra USA på besøg til september. Han kommer i 14 dage og der tager vi så på tour sammen og spiller side om side sammen på scenen, det kan kun blive hyggeligt og skide sjovt. Vi har i skrivende stund 10 koncerter rundt om i landet, så vi får travlt. Han er super dygtig til at skrive tekster, så vi får forhåbentlig også tid til at skrive lidt sammen. Og så er jeg spændt på at høre om den USA tour han er ved at sætte op for mig.

Tour datoer:

06/8 – Smukfest
08/8 – Speedway, Horsens
19/8 – Fairbar, Aarhus
03/9 – Klostertorv, Aarhus Festuge
17/9 – Walthers Musikcafé, Skanderborg. Feat Graham Weber
18/9 – TBA. Feat Graham Weber
19/9 – Kattrup Forsamlingshus, Kattrup. Feat Graham Weber
20/9 – Jelling, Byens Hus. Feat Graham Weber
22/9 – Kbh, Akustikken. Feat Graham Weber
23/9 – Roskilde, Gimle. Feat Graham Weber
24/9 – Studenterhuset, Kbh. Feat Graham Weber
25/9 – Aarhus, Gyngen. Feat Graham Weber
26/9 – Horsens, Fængslet. Feat Graham Weber + Dave Scheer
03/10 – Stenbohus, Ribe
28/11 – Kulisselageret

Besøg Esben Kronborg på Facebook

Af Ken Damgaard Thomsen

Previous articleMathias Winther: Thoughts (EP) ★★★☆☆☆
Next articleThe Boy That Got Away – On & Off + Follow Your Dreams (Live) – 4/8 – 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.