Home Artikler Uhørt ’23: Uhørt mange anbefalinger!

Uhørt ’23: Uhørt mange anbefalinger!

853
0

Uhørt løber af stablen torsdag til lørdag, 3 dage med 42 upcoming navne. Her er en række anbefalinger i forskellige genrer fra årets program. Navne som Fräulein, Sauna Senere, Datter, Øndi, SYL, Crimson Burial, Filuka, The Kubrix og Louis Jarto.

Jeg har besøgt Uhørt jævnligt, fra den spæde start på Refshaleøen, hvor festivalen indledningsvis levede en lidt isoleret tilværelse. Til flytningen ind i det centrale København, hvor det lader til, at festivalen for alvor fik fat i publikum.

Hvert år har festivalen præsenteret en lang række spændende navne fra hele landets vækstlag. En del af dem er “blevet til noget”, mange er forblevet små skud i undergrunden, eller helt forsvundet igen. Overordnet set har Uhørt en ret god fornemmelse for, hvad der rører sig dernede i den spirende undergrund. Og ofte kan man her finde et navn eller tre, som året efter er at finde på større scener, eller Rising/warm up dagene på Roskilde Festival.

Det er kort sagt her man får muligheden for, at spotte det muligvis næste hotte. Eller bare hygge sig med en række navne, der får en halv time i spotlyset til at vise, hvad de har gået og rodet med i øveren. Dermed er der også mange helt uprøvede navne, der får muligheden for at prøve kræfter overfor et livepublikum en af de første gange.

Uhørt er temmelig bred, på de 3 scener er der plads til alt fra elektronisk, over hiphop og metal til pop og rock. Kort sagt tidens toner, plus genrer der efterhånden eller kun er at finde på nichefestivaler.

Jeg har tidligere anmeldt enten singler eller første udgivelser fra en del af årets navne, dem vil jeg i vid udstrækning, med få undtagelser styre udenom i mine anbefalinger. For at brede viften lidt ud og give opmærksomhed til nogle, som vi indtil videre ikke har fået dækket. Derfor kan du læse mere om Maaneland, Maria Fjeldsted, Tredjeperson, Lasse Aagård, Mørkeblødt og Situtionsfornærmelse, som jeg anmeldte på Roskilde i år, ved at søge på dem her på siden.

Endvidere har jeg selv kun mulighed for at deltage lørdag, men har alligevel fundet nogle anbefalinger til alle tre dage.

Er der held i lotteriet?

Man kan jo også bare anbefale det hele! Det er svært at hive favoritter ud i Uhørts program, det taler både for kvaliteten og for at jeg ikke er specielt kræsen. Der er ikke meget musik, som jeg afviser på forhånd. Derfor skal man heller ikke tage det som en kritik, hvis man ikke er nævnt her.

Jeg er faldet lidt for The Kubrix, der spiller lørdag kl. 23.45. Hvilket desværre nok er lige sent nok, når man skal cykle hjem til Herlev. Nuvel, jeg har i skrivende stund kun hørt nummeret “New Generation”, en af tre singler som bandet har ude. Den er sgu’ reeet fin!

Vi befinder os i et luftigt, varmt og smittende indie/pop univers, der har noget let filmisk eller drømmende over sig. Flotte harmonier, en følelse af at blive omfavnet og taget med. Det er lyden af den perfekte sommerdag, hvor stress og jag forsvinder som dug fra solen. Ikke FOR varmt, ikke lummert, bare lige tilpas. Selvom det også tenderer “DM i nydeligt”.

Den slags ro finder man ikke hos Sauna Senere, som jeg både har anmeldt singler og en EP fra. Her er der med få undtagelser dømt højt tempo, en febrilsk energi og en galoperende rastløshed. Det kan stedvis virke helt manisk, eller som om man og musikken bliver forfulgt og er på flugt ud over stepperne.

Det kunne sagtens blive enerverende og for meget, men Sauna Senere glemmer ikke melodierne. Der er ligesom en del andre navne på Uhørt mange inspirationskilder i spil, og sangene kan godt virke som en sammensmeltning af alt muligt. Bandet er dannet på/efter en festival, og kan godt fremstå som lyden af at storme rundt på en festivalplads og lytte til brudstykker af en masse koncerter.

Jeg har haft dem på min “de kunne godt blive til noget” liste siden jeg hørte deres første single i 2021. Men havde, da jeg lyttede til deres EP fra samme år, fornemmelsen af at de måske godt kunne trænge til lidt modning. Nu er der gået 2 år, og lørdag kl. 19.15 kan jeg så ved selvsyn teste hvad der er sket med gruppen siden.

En sidste “det kan gå begge veje” anbefaling herfra går til en koncertdebutant, nemlig Louis Jarto, der giver sin første koncert, når han spiller op til dans kl. 17.45 lørdag. Det er lidt en lottokupon fra min side, for jeg ved ikke helt om der er gevinst her. Og det er baseret på nummeret “hold lige kæft”.

Den indledes med Ennio Morricone stemning og fløjt, og slår over i noget tempofyldt, dansabel dansksproget pop af en art. Min note var blot: “Hmm!!!”. Det var positivt udråbstegn.

Det kan godt blive tungere

Lidt metal og lignende skal der da også være plads til. Tradition tro, så har Uhørt booket en fin bunke hårdere navne. Her finder man blandt andet navne som Genocide Doctrine (lørdag 19.15), Illa (torsdag 19.15), Lightchapter (lørdag 22.15) og Crimson Burial (fredag 20.45).

Det fra det hurtige over det storladne til den brutale død. Ud fra bandnavne kan man selv lege “gæt stilen”. Lille hint, de førstnævnte spiller hurtigt og kort, de sidste tuuuuungt.

Der er også plads til punken i flere afskygninger, nogle navne der krydser lidt over har jeg allerede været omkring. SYL (torsdag 20.45) er mere rendyrket hardcore og punk, hvor der er plads til arrige aggressioner uden at det går ud over melodierne. Smooch! (lørdag 20.45) er også mere rene i deres stil og lyd, her er vi ovre i all girl riot grrl punkrock af den gamle skole. Det dufter lidt af 90erne, en lille garage og attitude nok til at blæse ruderne ud. Vokalen og noget af lyden minder mig også lidt om Girlcrush, som begejstrede for et par år siden.

I den noget anden ende af punk-spektret, hvis de overhovedet er indenfor noget spektre, finder vi Bænch. Jeg har svært ved helt at beskrive deres lyd, eller finde et mærkat som passer. Prog-punk har jeg kaldt det i mine hurtige noter?

Er du til hiphop, bro?

Vi skal da også lige træde udenfor vores normale dækningsområde, det er jo festival, hvor jeg plejer at smage på lidt af hvert. Derfor skal der da også lige falde et par anbefalinger til noget hiphoppet.

Det er jo nok de unge, som har fingrene mere på pulsen her end midaldrende hvide mænd som undertegnede. Jeg var til hiphop i 90erne, men det er lang tid siden, og er faldet noget af med årene. Den moderne hiphop, af unge for de unge, har jeg lidt svært ved at relatere til og falde for. Især dem der bruger effekter på vokalen og flirter med det mere poppede i deres lyd.

Jeg er derfor heller ikke så meget til et navn som eksempelvis Flaskedreng, der er på plakaten til Uhørt. Selvom jeg har en idé om at det muligvis kan noget, der appellerer til et større publikum.

Derfor går min anbefaling i en anden retning, nemlig den kvindelige, dansksprogede rapper Filuka, der spiller torsdag 21.30. Hun har måske ikke den største stemme, men til gengæld har hun personlighed. Og et ret fedt flow. Det går stedvis hurtigt, masser af tempo når ordene spyttes ud. Her fornemmer jeg både tråde til dansk rap i 90erne og helt nutidige navne. Dermed formår Filuka både at lyde “klassisk” og helt frisk, hvilket burde ramme relativt bredt.

Et navn, som jeg egentlig havde placeret i hiphop kassen på baggrund af et enkelt nummer er bandet Øndi, der også lader til at stå overfor et lidt bredere gennembrud. Det bedømmer jeg udelukkende ud fra mavefornemmelse og tegn som, at de er sat på som en form for hovednavn/lukker fredag kl. 00.30.

Øndi er dog meget andet, og måske i virkeligheden en form for punk-hybrid, der nægter at blive puttet i en kasse? Det er jo også ganske fornuftigt i disse omskiftelige og hurtige streamingdage, hvor man gerne skal ramme så mange så hurtigt som muligt. Der er altså noget crossover potentiale her. Øndis lyd er ikke kun alsidig, men heldigvis også interessant. Det kan noget, det her, men hvad? Ja, det er lige det… Men det har det der diffuse “noget”, hvor jeg tænker “Roskilde næste år”.

De har “den”, har de ik’?

Det har et navn som Datter også. Datter er ikke søster til Søn, men ud over at man kan forsøge at være lidt vittig på deres “tidstypiske” bandnavns bekostning, så har de også en form for rødder til 80er musik. Som så bliver opdateret til 2023, og udvikler sig fra de, lad os kalde det post-punkede rødder. Og så er der de der svære, eksistentielle tanker og følelser om at være ung i verden, som den ser ud i dag med præstationsangst i en SoMe tid.

Jeg var i første omgang lidt i tvivl om, om vokalen stammede fra en mand eller en kvinde. Det skal ikke opfattes forkert, eller som nogen form for kritik, det gør det faktisk bare mere spændende. Der er dog tale om en en kvindelig forsanger, i et følelsesladet poprock univers, hvor det føles som om at både stemme og musik stedvis er lige på randen af at krakelere. Det er lige ved at blive lidt for meget i længden med vibratoren på stemmen, men generelt gør den et stærkt indtryk.

Datter får fornøjelsen af at åbne lørdagen, når de går på scenen klokken 16.00.

Ses vi senere? Måske ikke, jeg er ved at være gammel. Måske også for gammel til Ses Senere, der ligesom en del andre for tiden går lidt i et navn som Fabräks halsbrækkende fodspor. Vi er altså ude i en halsbrækkende, energisk genre-hybrid med punket attitude. Det er lige ved at være for “ungt” til mig, men det nummer jeg har nået at lytte til rummer også noget dunkelt og farligt.

Det her lyder som en voldsom fest, der er lige ved at eskalerer ud af kontrol. Og sikkert noget, der nok skal få fredag aften til at koge, når de går på kl. 23.00.

Et navn som klart har “det der”, hvor man fornemmer noget er lige ved at være der, eller de allerede har pakken der kan sælges er Fräulein. Man ser igen, at der også ligger noget i navnet. Det er tidstypisk og danner allerede et indtryk af, hvor vi nok skal hen ad, når man læser det.

Nogle vil nok allerede være bekendt med nummeret “Vi Gør Det Hele Igen”, som bandet skrev til kvinde håndboldlandsholdet. Det er faktisk et ganske glimrende nummer, som også fungerer udenfor konteksten den er skrevet til. Hvilket sjældent er tilfældet for den slags sange. Men bandet har faktisk indtil flere virkelig stærke sange, som “Elske Dig For Evigt”, “Hvad Vil Du Ha'” og “Mærke Det Hele”.

Frâulein har også lyden, som skal til. Den virker både velkendt, som om den bygger på referencer til fortiden og virker 2023 tunet og aktuel. Trioen lyder ung, og som om de henvender sig til de unge, men os i P6 alders segmentet kan stadig være med på den drømmende poprock.

Der er også mange om buddet, når det gælder denne stil og klang, Heldigvis har Fräulein også nok personlighed til at de sætter deres eget aftryk på noget, som ellers godt kunne drukne i mængden. Om Fräulein stikker nok ud til at tage de næste skridt, får man måske svar på lørdag kl. 20.45.

Nogle gange skal man bare kaste sig ud i det. Har du lyst til det, så kan man købe en partout billet til Uhørt for 345 kr. for 3 dages musik. Det virker ret rimeligt. Endags-billetter kan erhverves for 195 kr.

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Fräulein pressefoto

Previous articleDøgnkiosk: Kviksølv (Album/Anmeldelse)
Next articleUhørt’23: Reportage og anmeldelser, lørdag d. 19/8, del 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.