Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer Thorbjørn Risager & The Black Tornado: Songs From the Road (CD/DVD) ★★★★★★

Thorbjørn Risager & The Black Tornado: Songs From the Road (CD/DVD) ★★★★★★

2526
0

Thorbjørn Risager og band fejrer i år tiåret for deres første studieudgivelse, og det gør de med en live-udgivelse. Det er tyske RUF Records, som føjer en udgivelse med de danske blues-bannerførere til deres i forvejen pæne katalog med udgivelser under titlen ‘Songs From the Road’, hvor navne som Jeff Healey, Canned Heat og Luther Allison allerede befinder sig. Kan Risager og kumpaner leve op til det gode selskab?

Som du nok har gættet ud fra karakteren, som jo står der og fylder i overskriften, så er det korte svar “ja”. Helt basalt er Risager & The Black Tornado bare et knaldgodt blues-rock band, som mestrer både den tunge, den huggende og den dæmpet melankolske blues.

Den lange version: Koncerten, som man kan høre på CD’en og se på DVD’en, er optaget i Bonn i Tyskland, hvor det normalt 8 mand store band er udvidet med The Tornadettes, de to korsangerinder Ida Bang og Lisa Lystam. Det giver selvfølgelig lige lidt ekstra på vokalfronten, selv om Thorbjørn Risager selv også leverer en gennemgående stærk vokalpræstation, med enkelte steder hvor han lyder en lille smule presset undervejs, hvilket også kun er ret og rimeligt, for det ér jo altså live og det må også gerne kunne høres. Det er også tydeligt at høre at det er et kompetent og meget rutineret live-band vi har med at gøre her.

Hele 15 numre fordelt over knap 80 minutter er der at finde på CD’en, mens DVD’en har 3 numre ekstra, og en spilletid på ca. 100 minutter. Der er altså minutter for pengene her. Vi sparer den helt store gennemgang, og nøjes med nedslag. For eksempel på den nærmest jazzede ‘Drowning’, hvor Hans Nybo og Kasper Wagners saxofoner og Hans Kehls trompet kommer til deres ret. Det gør de i øvrigt flere steder undervejs, men heldigvis bliver alle numre ikke pakket ind i de samme instrumentale indpakninger. Der er nemlig også numre undervejs, som for eksempel ‘Too Many Roads’, ‘Long Forgotten Track’ og ‘On My Way’, hvor bluesen er skrællet ned til det basale. Dét klæder også Risager & den sorte tornado.

Det er svært at fremhæve, lige præcis hvor Songs From the Road er bedst, for det er allround en rigtig god live-plade. Der er ikke som sådan nogle døde perioder undervejs, og sammenspillet er skarpt og præcist, uden det på nogen måde bliver klinisk – det er tværtom flydende og organisk og Risager og band lyder som en godt og grundigt sammenspillet enhed. Det kan man forvisse sig om på samtlige numre, men der er selvfølgelig nogle steder undervejs hvor den får fuld slæde fra hele bandet – blandt andet på ‘All I Want’, hvor der er knald på blæserne, såvel som på resten af bandet. Den får selvfølgelig også på alle tangenter på ‘Let the Good Times Roll’, som annonceres som sidste nummer – men naturligvis ikke er det.  Det forhindrer nu ikke bandet i at vise sig fortrinligt frem, og helt i tråd med det generelle indtryk undervejs, så er der ikke nogen, der sætter sig på hele sendefladen. Derimod deles instrumenterne fint om rampelyset – skulle jeg fremhæve et par stykker, så synes jeg både tangent-, guitar og trommespil sidder lige i skabet. Dermed ikke sagt at resten ikke gør, for det er som sagt gennemgående glimrende hele vejen rundt.

Mere dæmpede øjeblikke er der også undervejs, hvor kærlighedens kvabbabelser bliver vendt og drejet. For eksempel på ‘I Won’t Let You Down’, som kommer som ekstranummer og hvor Lisa Lystams vokal også får god plads, den tidligere nævnte ‘Drowning’, og ‘Through the Tears’, som kommer cirka midtvejs, begge sange om at blive forladt af den man elsker. Det klarer Risager og band ligeledes ganske fortrinligt.

Der er heller ikke noget at udsætte på produktionen. Lyden er gennemgående rigtig god, og selv om man får fornemmelsen af at være til koncert, så er lyden faktisk for det meste så skarp, at det lige så godt kunne være fanget i studiet. Man kan mest høre publikum når de klapper efter numrene, eller når Risager opfordrer dem til at synge med – de lyder også som om de har haft en god aften. En god aften får man helt sikkert også hvis man som blues-elsker investerer i Songs From the Road. Det er en gennemført god liveplade, som viser at Thorbjørn Risager & The Black Tornado er et blues-navn af international kvalitet.

Det eneste spørgsmål for mig efter en håndfuld lytninger og lidt til, har primært været om man skulle op på topkarakteren. Eftersom jeg har svært ved at sætte fingeren på, hvordan udgivelsen skulle have været markant bedre, så må konklusionen være, at Songs From the Road, som live-album og dokumentation af et blues band i deres rette element, er til 6 stjerner. Det er måske nok ikke specielt nyskabende, men det er hamrende godt håndværk og selv Risager måske nok mangler et par oplagte hits før han indtager den brede sendeflade, så er hans materiale gennemgående stærkt. Og når leveringen så glimter, ja, så vil jeg ikke være nærig med stjernerne. Køb den, hvis du er til blues rock. DVD’en får jeg nok ikke genset særlig ofte, men jeg er ret sikker på at CD’en nok skal få mange rotationer endnu på mit anlæg.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado er for tiden på Danmarksturné. Tjek datoer ud på deres facebook.

Anmeldt af Jonas Strandholdt Bach

 

 

Previous articleSuits Boulevard: Oblivious ★★☆☆☆☆
Next articleThe White Dominos – Like A Ghost – 29/9 – 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.