Home Interviews Thorbjørn Risager & Black Tornado – Interview med en velsmurt blues-maskine

Thorbjørn Risager & Black Tornado – Interview med en velsmurt blues-maskine

2744
0

Dansk blues lyder måske ikke som det nye sort, men rundt omkring på spillestederne kan man møde flere nyere danske blues-navne. Blandt andre Thorbjørn Risager & Black Tornado, som spiller ca. 100 koncerter om året, heraf omkring 2/3 i udlandet. Vi fangede Thorbjørn Risager til en snak om bluesen i Danmark, om et festivaljob i Indien, og om hvad der skal ske det næste års tid. 

Kan du kort beskrive Thorbjørn Risager & The Black Tornado for den uindviede?

Thorbjørn Risager & The Black Tornado er et 7-mands blues/rock band med base i København. Bandet blev dannet i 2002 af sanger, guitarist og komponist Thorbjørn Risager. Bandet spiller ca. 100 koncerter pr år. Heraf ca. 1/3 i Danmark og 2/3 i udlandet. Sverige og Tyskland er de mest besøgte lande, men turen går også med jævne mellemrum forbi eksempelvis Norge, Holland, Belgien og Frankrig. Bandet har udgivet 8 album, hvoraf de 2 seneste “Dust & Scratches” (2012) og “Too Many Roads” (2014) vandt en DMA for bedste bluesudgivelse.

I vandt altså en DMA i år og har generelt haft et succesfuldt år – kan du fortælle lidt om hvordan det har været – og hvad der har ledt til succesen?

Ja, det var jo fedt at vinde DMA for andet år i træk. Også fordi det er et album vi er meget glade for og stolte af. Den succes vi har oplevet i 2014 skyldes vel primært det nye album, som både publikum og anmeldere har taget virkelig godt imod. Der er mange grunde til at det hele gik op i en højere enhed med dette album.

For det første så valgte vi, for første gang, at producere albummet selv, hvilket jeg synes har vist sig at være en klog beslutning. Det var en god ting, at vi selv fulgte alt til dørs i stedet for at overlade ansvaret til en ekstern producer, som vi tidligere har gjort. Det kan helt sikkert være dejligt og befriende at overlade ansvaret for albummet til en anden, men kvaliteten af albummet er jo faktisk mest vigtigt for bandet, da vores  fremtid jo i vid udstrækning afhænger af  albummets gennemslagskraft, så derfor tror jeg også at det er bedst, at vi tager hele ansvaret. Det har helt sikkert været lærerigt at arbejde med de forskellige producere vi tidligere har brugt, men nu synes vi tiden var inde til at stå på egne ben.

Ja, vi har jo så alligevel ikke stået helt på egne ben, da albummet er mixet af Yebo fra Crunchy Frog. De ting som han har bidraget med, har helt sikker også haft stor betydning for albummets kvalitet.

Det har også haft stor betydning at vi er skiftet til et meget større pladeselskab, nemlig Ruf Records, et af de største blueslabels i verden. Hele deres promotion-maskine har betydet af vi er nået meget bredere ud internationalt end ved tidligere udgivelser. Dette har så givet sig udslag i større efterspørgsel rundt omkring på klubberne og festivalerne i hele Europa, hvilket også har betydet massiv koncertaktivitet med ca 110 koncerter med fuldt band plus ca 10 koncerter med mindre konstellationer.

Festivaljob i Mumbai og succes i Indien – hvordan er det kommet i stand?

Det er jo simpelthen bare vores supergode booker Annikas utrættelige indsats som har ført til at vi nu skal spille på Asiens største bluesfestival, som det første europæiske act nogensinde.

I skal spille jamsession med Buddy Guy til festivalen i Indien, hvad tænker du om det?

Buddy Guy har altid været et af mine store forbilleder, og er jo et af de største nulevende bluesnavne – en legende. Så det bliver vildt, og også rimelig skræmmende at stå på scenen med ham.

Bandet har spillet sammen siden 2002 og det er blevet til mere end 700 koncerter – hvad betyder det for jer, ud over at I er godt sammenspillede?

Jeg kan huske at et af medlemmerne i bandet for nylig udbrød “Hold nu kæft, det er en velsmurt maskine det her band”. Jeg synes den udtalelse siger en del om fordelene ved at holde sammen som band i mere end 10 år. Vi er nemlig gennem årene blevet bedre og bedre til at fordele alle opgaver mellem os. Jeg tror at det i mange bands er sådan, at et én eller to personer i bandet ender med at stå for det meste, og når de bliver trætte af det, så går bandet i opløsning. I vores band er alle opgaverne fordelt, så der f.eks. er én der står for økonomi, én står for pr, én står for hjemmeside osv. Alle løfter deres opgaver på ansvarlig vis, hvilket vil sige at hele maskinen sådan set bare kører stille og roligt derud af uden den store hurlumhej. Der er styr på tingene med andre ord.

Hvad er temperaturen på bluesen i dag i Danmark? Det er ikke meget blues man hører på de kommercielle radiokanaler…men der sker jo tydeligvis noget rundt omkring?

Det er helt klart, at der stille og roligt er ved at ske lidt på bluesfronten i Danmark. I gennem mange år har bluesen nok haft et lidt blakket ry i Danmark, for at være noget med halvgamle mænd på bodegaer. Jeg ved ikke om dette ry har været velfortjent eller ej. Måske har der været lidt for mange bands som ikke helt har været gode nok til at sælge varen.

Igennem de sidste 10-15 år er der dukket en række meget seriøse, yngre bands op på scenen, og jeg tror at det har været med til at ændre stemningen omkring blues lidt.

Vi er jo også nogle der forsøger at forny bluesen og gøre den tidssvarende, hvilket selvfølgelig også er nødvendigt, hvis publikumsinteressen skal bevares. Denne fornyelse tror jeg også er afgørende for at DR gennem de sidste ca 10 år er begyndt at spille en del mere blues.

Der kommer en live cd/dvd næste år – hvad er der ellers i støbeskeen for Risager & The Black Tornado?

I 2015 vil vi fokusere på at skrive nye numre og arrangere og øve dem, så vi forhåbentlig kan præsentere et killer-album i 2016. Vi regner med at begynde at indspille vores næste album i januar 2016, og udgive i september 2016.

Heldigvis kommer vi jo med en Live DVD i efteråret 2015, så man behøver ikke at vente helt alt for længe, hvis man går og sukker efter noget nyt fra Thorbjørn Risager & The Black Tornado.

Desuden så håber vi på at lave en USA tour i efteråret. Vi har lige lavet aftale med et amerikansk bookingbureau, så det bliver jo super spændende at se hvad de kan tilbyde. Vi har endnu ikke været i USA, så det står rimelig højt på ønskelisten.

Læs mere om Thorbjørn Risager & Black Tornado og deres tour-planer på facebook lige HER

Af Jonas Strandholdt Bach

Foto: Christian Geisnæs

Previous articleIAmFire – Burn Your Halo – 7/11 – 2015
Next articleHayseed Dixie: Hair Down To My Grass ***** (5/6)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.