Home Festivaler RF ’17: Hvad rykker på Rising?

RF ’17: Hvad rykker på Rising?

1972
0
Aftenhimmel over Roskilde

Rising scenen er igen i år placeret på Vest, og her kan man opleve hvad både den musikalske undergrund i Danmark, og vores nabolande, har at byde på. Årets program byder på mange interessante navne. 

Rising scenen er der, hvor man kan opdage helt dugfriske navne fra de nordiske lande (og i år også nogen fra Tyskland). Nå ja, og ind i mellem også navne, der har flere år på bagen. De falder i hvert fald sædvanligvis i kategorien upcoming. Nogle er allerede ved at bryde ud af upcoming-kassen, som tilfældet var med for eksempel Katinka sidste år.

I år er der ikke et navn i Katinka-kategorien, i hvert fald ikke i vores segment af programmet – vi begrænser os til det, der lugter af rock eller metal, med lidt mindre afstikkere i lykkeposen. Men til gengæld er der et ganske bredt og stærkt udvalg indenfor de genrer vi dækker. Det var lige ved, jeg blev helt forskudskåd af at gennemgå programmet.

I metal-afdelingen finder vi i år et relativt pænt udvalg, efter Rising-standarder. Audn (Island), de aarhusianske døds-gutter i Baest, norske Sibiir og pænt hypede Tvivler er alle at finde et eller andet sted i metal/hardcore/hård punk-spektret. Baest har jeg oplevet et par gange, og hvad de ikke har i innovation, har de i jydsk døds-charme og soliditet. De øvrige bliver førstegangsoplevelser for mig, og de virker alle lovende.

Til gengæld er psych-rock, i forhold til de seneste år, blevet beskåret og i stedet er der mere post-punk og lignende, som virker til at være denne sæsons sort. Det er ikke noget stort genremæssigt spring fra psych’en, men der er nu alligevel en bevægelse fra de mere spacede og udsvævende udtryk, der har domineret tidligere år, til navne som The Love Coffin, Modest og Pardans. The Love Coffin har jeg oplevet et par gange, og der er absolut både fængende og skurrende passager at finde her – melodier bliver kombineret med flænsende skrig. Jeg ved dog ikke om jeg er helt solgt på udtrykket live. Det eneste jeg kender til Modest, er at de i hvert fald har et radiohit, som har gjort mig nysgerrig på mere. Pardans…tja, Ken var ikke vild med bandets avantgarde punk, da han anmeldte sidste år, men måske det bare var Ken, der var i det vrisne hjørne? Vi giver det nok et lyt.

Dør Nr 13 har også bevæget sig lidt i retning af det post-punkede på deres nye EP, men deres dansksprogede rock stikker også i andre retninger. De bliver spændende at opleve live.

Prog-rock er der også blevet plads til i år! I form af Værket, der har en del undergrundshype. De skulle være rigtig dygtige og en oplevelse, og jeg glæder mig da sådan set lidt til at høre hvad de kan. Og så er der Fugleflugten, som spiller melankolsk shoegaze møder post-punk – også et spændende navn. Eller hvad med ML Buch, som er under Signe Højrup Wille Jørgensens (Jomi Massage) vinger pladeselskabsmæssigt og fik masser af roser da Ken for nylig anmeldte EP’en Fleshy? Livlig world musik er der også med The Kutimangoes, som har et godt live-rygte. Det kunne da sikkert godt blive en fest, hvis vejret altså viser sig fra en anden side end 17 grader, let regn, kraftig vind og overskyet…

https://youtu.be/BKhOzZMf75M

Fra vores nabolande kommer navne som Hater, som spiller indie-pop, Shitkid (proto-punk), og Pom Poko, som leverer norsk pop punk. Og så kunne svenske Stiu nu Stiu (rumænsk for “jeg ved at jeg ikke ved”) være et bud på en spændende oplevelse, med deres blanding af støj-rock, post-rock og et mere gotisk udtryk. Og så er der sørme blueset skramle-rock fra Tyskland med Odd Couple på programmet også.

Så alt i alt, en god, blandet palet, hvor der både er plads til stenede drømmere og energiske headbangere. Herunder giver jeg et bud på to navne pr. Rising-dag, jeg ikke vil gå glip af, samt et muligt lucky punch.

Søndag

Værket – ja, jeg skal selvfølgelig høre om hypen holder. Det er kl. 17.00

Sibiir – det lyder som et navn, der kan ruske godt igennem. Det kan man godt trænge til når man skal have oparbejdet festivalhumør søndag, med udsigt til at skulle lige på luftmadras en hel uge… Kl. 18.30 går de kradsbørstige nordmænd på med deres blanding af black og post-hardcore.

Lucky punch: Natjager – ja, konceptet er lidt specielt. Post-hardcore møder autotune-rap, når et af rapgruppen Specktors’ tidligere medlemmer springer ud i et anderledes lydlandskab. Det kan blive fugl eller fisk.

Mandag

Tvivler – mandag skal vi igen ruskes igennem! Denne gang af post-hardcore bandet Tvivler, som har vist flaget med et markante opvarmningstjanser. Det er kl. 15.30.

Baest – de aarhusianske dødsdrenge har fået et glimrende spilletidspunkt kl. 21.30, og det skal selvfølgelig opleves med fadøl i hånd.

Lucky punch: ML Buch – en-kvindes projektet lyder som en af årets potentielt store oplevelser på Rising, men måske det også er i den artsy ende? Fugleflugten og The Kutimangoes kandiderer også her. ML Buch går på kl. 17, KutiMangoes kl. 18.30 og Fugleflugten kl. 23.00.

Tirsdag

Modest – Tirsdag byder på et ganske stærkt program, så jeg plukker navne her, som jeg ikke tidligere har hørt live. Første bud er Modest, mørk aarhusiansk indie/post-punk, der hiver inspiration fra de mørkrandede britiske 80’ere. Det er kl. 15.30.

Dør Nr.13 – Dør Nr. 13 hører til blandt de mere etablerede navne på årets Rising-program. De var blandt sidste års Karrierekanonen-vindere, og har efterhånden eksisteret i flere år, i en eller anden form. Man kan forvente energisk dansksproget rock med holdninger, der bevæger sig i både det psykedeliske og det mere uptempo. De går på kl. 21.30.

Lucky punch: Stiu nu Stiu – svenskerne virker til at have gang i noget spændende, ud fra de enkelte bidder jeg har lyttet til. De skal også tjekkes ud, kl. 20.00.

Musikparlamentet

Har man ikke fået nok musik på selve Rising-scenen, så byder Musikparlamentet på et koncept hvor to Rising-kunstnere “bytter” musik, og spiller et af hinandens numre, samt et eget. Der er også talks. Meningen er at bygge bro mellem mennesker og musikalske genrer.

Søndag aften er det AyoWa og Dør Nr. 13, der gæster Musikparlamentet, mandag er det norske Pom Poko og svenske Hater, mens det tirsdag er The KutiMangoes og Baest. Alle dage starter det kl. 22.15 og foregår i Flokkr ved Rising. Læs mere i Facebook-eventet.

Der er altså rigeligt at give sig til, hvis man alligevel har været ude og slå pløkker i jorden og sikre sig en plads. Årets Rising-program ser ganske stærkt ud, og det er lige til at få sved på panden over på forhånd. Til gengæld ser vejret knap så spændende ud, men så længe musikken spiller, skal vi nok kunne holde varmen… Vi ses på Rising!

Af Jonas Strandholdt Bach

Previous articleRF ’17: GFR’s lottokuponer
Next articleRF ’17: GFR’s Must see koncerter

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.