Home Anmeldelser Maj 2024 JSbyProxy: II (EP/anmeldelse)

JSbyProxy: II (EP/anmeldelse)

144
0

I samme territorium som Bullhound Choir finder vi JSbyProxy. EPen ’II’ er et virkelig fint eksempel på, at baryton-drevet og let nedbarberet musik er en stærk kombi.

Det klør lidt i fingrene for at skrive at ’II’ er skrabet produceret. Det er bare ikke rigtigt, for flere af de fire numre er netop meget produceret: The Great Disease har mange lag af kor, mens I keep Relapsing With You slutter i en lidt sær harmonika-solo. 

Men det, der står klart er, at der er etableret et ret nedbarberet lydbillede, hvor frontvokalen står rigtig fint frem og er bærende.
Der er endda lidt hints af Sivert Høyem / Madrugada på den basdrevne Anthem for A Runaway, på en måde så man som lytter sidder lidt på kanten af stolen. Det er rock, men ikke støjende rock. Men heller ikke poppet rock. Bare. Rock.
Det nedbarberede ligger i en lyd, der er skåret ind til benet med simpel instrumentering og sound.
Det gør at Jeppe Skouvs vokal står knivskarpt og den kan mere end bære konceptet. Der gøres ofte brug af oktaveret vokal, hvor der dog er tydelig vægt på den dybe stemme – og vigtigst af alt, så virker samtlige numre på én gang som værende dybfølte og aldrig forcerede.
Man får derfor en fortællende fremlæggelse i et ofte lidt støvet lydbillede og selv om det måske i glimt kan blive klagende, så bliver det aldrig anstrengende eller malplaceret. Overskuddet er der konstant.

Der er endda tale om nogle stærke testbilleder, indikeret i titlerne som fx The War You Waged og I Keep Relapsing To You. 

Der er meget at holde af her – ikke mindst at numrene har en kvalitet, hvor de sagtens kunne have ´båret’ at blive spillet med meget mere smadder på. Men netop fordi det bliver holdt lydbilledsmæssigt lidt nede, bliver det interessant og stikker lidt mere ud end hvad endnu en (god med) ordinær rock-EP ville have været. 

Generelt i musik er der meget godt at sige om at lade pauser og huller i lyden spille med – det gør denne EP mesterligt og at der aldrig skrues op på 11 betyder blot, at dynamikken trænger så meget mere frem og der skal ikke så meget til, før man mærker forskellene. 

Bryder man sig ikke om blues, barytoner og americana, vil man nok ikke blive hooked på II. Det gør jeg dog i den grad og jeg holder meget af traditionen i det, eksekveringen og selv den lidt sære ‘trædeorgel’-agtige harmonika fungerer rigtig fint og trækker i retning af noget, hvor vejene er RIGTIGT støvede. 

JSbyProxy trækker altså på nogle af de kvaliteter, Skouv også har anvendt i Myrkyr, The Psyke Projekt osv. og på mange måder virker EPen både som en stilistisk masterclass, men samtidig også som et oprigtigt værk i krydsfeltet mellem stofmisbrug og (problematiske) forhold. 

Skal der være en enkelt anke mod EPen, skal det være, at der nok mangler noget hook/hit-materiale. Det bliver dog aldrig et problem på EP-formatet – Det havde det nok været på en langspiller.
Tilbage står derfor en stilstærk og egentlig bare generelt stærk EP i et nedbarberet lydbillede.

 

Anmeldt af: Troels-Henrik Krag

Lyt til The War You Waged her:

 

Previous articleRF’24: På tur i programmet fredag d. 5/7
Next articleCopenhell ‘24: Fredag 21/6

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.