Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer Wilco: Star Wars ★★★★★☆

Wilco: Star Wars ★★★★★☆

1687
0

Illinois-baserede Wilco har de sidste 20 år spyttet alternative kvalitetsrockplader ud, hvor de har penduleret mellem rock, alternativ country og ind i mellem eksperimenterende støjflader. For nogle uger siden udsendte de, uden forudgående varsel, Star Wars, endda til gratis download i en begrænset periode, og du kan roligt slå til. Wilco leverer fortsat kvalitetsoutput. 

Mine favorit-albums med Wilco er den relativt eksperimenterende Yankee Hotel Foxtrot (2002) og den knap så eksperimenterende Sky Blue Sky (2007), det første med den fremragende guitarist Nels Cline i besætningen. Seneste album fra amerikanerne var The Whole Love fra 2011 og siden har frontmand Jeff Tweedy blandt andet bakset med et projekt med sin søn på trommer. Og vupti, så dukkede Star Wars op. Ud over en titel, der muligvis kunne få George Lucas til at lægge sag an, er der ikke meget sci-fi over albummet. Faktisk er det relativt tilgængeligt og uknudret, også efter Wilco’s egne standarder.

Den småskramlede og let støjende instrumentale åbner, ‘EKG’, er egentlig lidt atypisk for albummet, for allerede på ‘More…’ er melodiøsiteten i højsædet med vokalharmonier og et stærkt guitarhook. Det er til gengæld ærketypisk Wilco, men det bliver det ikke dårligere af. Også den lidt mere kantet rockende ‘Random Name Generator’ slægter tidligere Wilco-sager på. Det gør den ikke mindre medrivende, og man vipper hurtigt med, med fod og nakke, og hvad der ellers lige kan finde på at begynde at vippe umærkeligt uden man selv lige er sig det helt bevidst.

Kort fortalt er Star Wars på mange måder nærmest indbegrebet af et Wilco-album. Der veksles mellem lidt kantede rocknumre (førnævnte ‘Random Name Generator’ og ‘Pickled Ginger’) og mere dæmpede melankolske numre med alternativ country elementer, som for eksempel den stærke ‘Taste the Ceiling’, ‘You Satellite’ med dens svirrende og skurrende guitar, der gør at det tager lidt tid at blive venner med den, den mere letbenede ‘The Joke Explained’ og den sørgmodige ‘Where Do I Begin’, der lyder som en bearbejdning af et brud: “From what was left behind//To you’re my friend//I won’t ever, ever, ever//Fall apart like that again”. Sidstnævnte ender i et af de relativt få skæve instrumentalstykker i denne Wilco-inkarnering.

‘Cold Slope’ ulmer et sted mellem de to poler, med en overvægt mod de rockede elementer, og lader guitarerne hakke og eksperimenterer med rytmen, og fortsætter over i langsomt huggende ‘King of You’, mens afslutteren ‘Magnetized’ tager tempoet helt ned og lader Tweedys vokal (med andenstemmer og korvokaler) indtage hovedrollen, mens instrumentering langsomt vokser omkring vokalen. Det er et af den slags numre, der vokser med gennemlytningerne og åbner sig bid for bid, samtidig med at det besidder en særegen catchiness.  “I sleep underneath//A picture I keep of you next to me//I realize we’re magnetized”.

Wilco er bestemt fortsat magnetiske og Star Wars virker som et skridt frem i forhold til den lidt flagrende The Whole Love, mens den umiddelbart virker mere langtidsholdbar end Wilco (The Album). Det er et meget konsistent album, der bortset fra en måske lidt vel dæmpet midterdel, holder et højt niveau, og selvsagt bør stå i enhver Wilco-fans samling. Og samtidig kan nye lyttere sagtens stå på her – tilgængelighed og melodiøsitet er i højsædet, uden det på nogen måde bliver leflende eller poppet. Selv om der ikke er voluminøse soli eller bunker af huggende riffs, er det stadig også værd at bemærke det varierede, legende guitararbejde undervejs, og Jeff Tweedys vokal er, som altid, varm, vedkommende, og for det meste relativt tilbagelænet.

Star Wars lister sig lige op på 5 stjerner for et homogent stykke kvalitetshåndværk . Du kan lige nå at downloade det gratis hos Wilco HER (sidste chance 13/8).

Anmeldt af Jonas Strandholdt Bach

 

 

Previous articleThe Roosters – Glassy Eyes – 12/8 – 2015
Next articleGrusom: Grusom ★★★★☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.