Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer Slægt: Beautiful and Damned ★★★★★★

Slægt: Beautiful and Damned ★★★★★★

2505
0

Slægt har allerede fået det til at mumle og rumle i den danske undergrund, med udgivelsen af mini-albummet Beautiful and Damned. Helt fortjent, for den lille kraftfulde satan er nemlig både en smuk og forbandet voldsom oplevelse.

Som karakteren afslører er der ikke meget at sætte en finger på, det skulle da lige være at 4 numre fordelt på knap 24 minutter er alt for lidt! Beautiful and Damned efterlader én hungrende efter mere, på den helt rigtige måde, hvor mundvandet hænger en om kæften og man er parat til glubsk at fortære endnu en luns.

Stilen som Slægt lægger for dagen er særdeles indbydende, og på samme tid en hyldest til noget der var og noget der peger fremad. En art sammensmeltning af elementer fra black, sort død, klassisk heavy metal og noget 70’er rock lignende. Udført og eksekveret uden den mindste rysten på hænderne og antydningen af, at den eksplosive og på papiret måske lidt utilregnelige blanding ender med ikke at ville hænge sammen.

Gruppens stil, klang og udtryk virker ekstremt gennemarbejdet og velovervejet, men samtidig også så levende og organisk, at Slægt ikke mister slagkraft og pondus. Det er med at få en elastik i håret og fat om skægget, når portene til undergrunden blæses op!

Det gør de på overvældende og overlegen vis med det eminente åbningsnummer, “Move In Chaos”. Et hæsblæsende opus, der over 7 minutter får naglet fast, at Slægt skal tages alvorligt. Det er både tilpas fælt, hvor den ondskabsfuldt hviske-syngende vokal og trommerne sørger for dunkelheden, mens det stormfulde guitararbejde pisker den medrivende melodi fremad. Slægt er nemlig både grumme og mørke og skamløst melodiske – i ægte heavy metal stil.

Ikke som eksempelvis Ghost, det bliver aldrig poppet på Beautiful and Damned, melodierne får bare rigeligt med plads til at folde sig ud og sætte deres præg på sangene. Uden at et nummer som “Move In Chaos” mister kant eller mørkets kræfter af den grund.

Glansnummeret er, at alle disse elementer er i spil på samme tid i større eller mindre grad, så det hele smelter sammen til et forrygende effektfuldt ridt ud i mørket. “Move In Chaos’ når både at vise sylespidse tænder, bide fra sig, stoppe op og ulme på storladen vis, inden kæberne igen strammes om halsen på en og vi når full circle.

Slægt følger op med den mere heavy metal prægede “Alshinecheri”, der med sine 6 ½ minut også har tid til at udfolde sig. Vi starter i guitarliret territorium, inden nummeret finder et mere pågående leje. Nummeret bølger melodisk frem og tilbage, føles i konstant udvikling og fremdrift- endnu et gennemgående tema på mini-albummet. Den er måske ikke så flashy og overrumplende som åbneren, men en rigtig slider der nægter at miste ens opmærksomhed.

Så et det tid til en lille puster inden natten vinder, i form af et lille akustisk instrumentalt intermezzo. Det gør nu på ingen måde “Church of the Night” til et overflødigt mellemspil, der truer pladens momentum. Faktisk er nummeret en vellykket og virkningsfuld stemningsopbygger, der blot er med til at give Slægt endnu et lag og flere våben. Efter 2 ½ minut i den klassiske rocks rolige natkirke forsætter den stemningsnættede opbygning over i afslutteren, titelnummeret “Beautiful and Damned”.

Intensiteten stiger, natten indtages af tæt, dragende tåge, der ruller ud over det åbne landsskab ført an af en episk guitar, som en episk guitar, der bygger op, skal lyde! Slægt står på lur i skovbrynet og så ellers ud over stepperne de resterende 6 minutter af det blændende nummer. Det nærmer sig næsten noget sortnet helte-metal i den forstand, at man bare har lyst til at hæve hvad man nu lige har ved hånden og styrte i kamp.

“Welcome to Hell…..”.

Slægt efterlader som nævnt én sulten efter meget mere, men ikke på en måde hvor man føler sig underernæret. Oveni har gruppen deres egen lyd, og formår over kun 4 numre at skabe et komplet lille univers, hvor de regerer på respektindgydende vis.

Jeg har svært ved at se, hvordan det skulle kunne gøres meget mere overbevisende over 4 numre, end tilfældet er her. Det hiver og flår i krop og sind, begge dele noget der godt kan blive lidt følelsesløst eller direkte lammet, når man lytter til mange udgivelser der skal anmeldes – det er det der er med til at løfte Slægt det sidste lille stykke op til stjernerne i min verden.

6 af de sorte stjerner til Beautiful and Damned!

Af Ken Damgaard Thomsen

Lyt til og køb (køb for satan!) Beautiful and Damned HER

Previous articleGFR’s Favoritter: Koncerter 2015
Next articleLemmy Kilmister/Billy Gibbons/Dave Grohl – Run Rudolph Run – 24/12 – 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.