Home Festivaler RF ’18: På tur i programmet, onsdag d. 4/7

RF ’18: På tur i programmet, onsdag d. 4/7

1618
0

Så skal vi til det igen. Roskilde Festival lurer forude, det bugnende program og spilleplanen er ude. Vi har kastet et blik på den, og forsøger her, at komme med et bud på en rute igennem dagene. Vi lægger ude med den korteste dag, onsdag.

At det er en kort dag betyder så langtfra, at der ikke er noget at give sig til. De største overskrifter, både onsdag og på festivalen generelt, trækker, naturligvis, Eminem. Han falder temmelig meget udenfor vores normale dækningsomårde, men mon ikke vi kigger forbi Orange Scene alligevel – det er muligvis eneste chance for, nogensinde, at opleve ham på dansk jord.

Ellers er onsdag jo en komprimeret udgave af det, der venter de følgende 3 dage, et hav af genrer, nogle overlap, navne der vækker genklang og nogle man er nødt til, at Google for, måske, at blive lidt klogere på. Det her er ikke et bud på, at få alt med, som måske kunne falde under vores fokusområde(r), men en kronologisk tur igennem spilleplanen med et kig på de navne man kan vælge, at tjekke ud. Vi kommer ikke selv til at nå det hele, det har vi vist efterhånden indset, men det er da rart, at have lidt valgmuligheder og en eller anden form for retning.

Som noget nyt, så har vi, som en lille appetitvækker og motivation til selv at gå på opdagelse, lavet en Spotify spilleliste til hver dag. Ikke alle nævnte navne er med, da ikke alle er at finde på netop den streamingtjeneste, så igen, det er ikke det komplette billede.

Nå, lad os så komme i gang!

Onsdag d. 4/6

Du er enten solbrun eller plaskvåd, OK, eller bare lidt fugtig, og trænger til noget musik efter adskillige dage i felten (medmindre du er grådig og mæsker dig i Rising Scenen, ligesom os). Her kan onsdag hjælpe dig, selvom dagen godt kan virke som lidt af en sprint, eller et afbrudt samleje, da den starter sent og slutter lidt tidligt, og brat.

Som start kan du egentlig styre direkte mod Avalon klokken 17.30 og opleve årets første Roskilde navn, som er norske Kakkmaddafakka, der senest gæstede festivalen i 2016, hvor de spillede på Pavilion. Nu er indie-pop-let-brise nordmændene forfremmet til en lidt større scene, i slipstrømmen af et mindre gennembrud herhjemme, i hvert fald hvis man lytter til P6 Beat. De har spillet de nye singler fra nyeste album Hus ganske flittigt, så det et af de der tilfælde, hvor Roskilde havde et band inden de var et “navn” og nu vender tilbage lidt større. Det var forresten en ganske festlig koncert de leverede for 2 år siden.

Herefter skal du bevæge dig mod venstre og styre mod netop Pavilion, hvor der er post-punk… eh.. moderne punk, whatever, på programmet klokken 18.30 i form af den relativt hypede duo Slaves. Det virker som om, at hver sæson har et af de her navne, der giver et opdateret take på punken og får noget buzz og medvind, men nu har jeg lyttet lidt til Slaves, og jeg synes faktisk af foromtalen og roserne virker berettigede i denne omgang. Det er sgu nogle ret stærke numre og en effektiv sonisk pakke disse englændere har med, så det kunne godt gå hen, at blive et tidligt højdepunkt på festivalen.
Det gør så nok også, såfremt Slaves holder skansen, at jeg vælger ClutchAvalon fra, i det de starter en halv time senere, klokken 19.00. Jeg har også oplevet stoner/blues/hardrockerne da de spillede på Odeon, på Roskilde i 2008… Ok, det er så 10 år siden, men jeg tror jeg har en date med 3 country/folk damer på Pavilion klokken 20.15 i stedet for. Så er der også lige tid til, at sumpe lidt i Gutter Island Baren (hvis den ikke er blevet flyttet!) inden I’m With Her går på. Dem har jeg fået et lidt godt øje til, nej, det er ikke #metoo tid, fordi det lyder ret så smukt det de har gang i. Meget traditionelt, ingen tvivl om det og ikke helt ulig det First Aid Kit også er leveringsdygtige i, nydelig og vellydende country/folk med flotte vokaler og iørefaldende melodier. Men det har altså et eller andet over sig det her, som jeg lige må tjekke ud.

Det kolliderer så på brutal vis med St. VincentArena, fuck nuts! Hun går på klokken 20.30, så det er jo et tilvalg af I’m With Her med store konsekvenser. Nå ja, og så bliver det så anden gang jeg vælger St Vincent fra efter jeg havde travlt med et eller andet, andet, som jeg har glemt, da hun spillede en efter signede 6-stjernet koncert i 2015. Hey… måske er det et virkelig dumt valg, at springe over igen, endda i hælene på udgivelsen af hendes blændende album Masseduction? Well, jeg er heldigvis ikke kommet på Roskilde for at tage gode beslutninger!

Derfor er jeg nok også nødt til at droppe, eller i hvert fald kun smage ganske lidt på, metalbandet Dark Tranquility, der lader mørket falde over Avalon klokken 22.00. Det er nemlig 30 minutter i Eminem, og han trækker nok, trods alt, lidt flere folk. Det er heller ikke et band, som jeg kendte af andet end navn inden jeg begyndte at kigge programmet igennem, men jeg kan faktisk rigtig godt lide det jeg har hørt, så det gør da lidt ondt, at måtte sortere på denne måde. Bandet begyndte ovre i noget skramlet og stygt black-klingende i start 90’erne, men lyder på deres nyere materiale lidt mere “polerede” og måske en smule i retning af noget Candlemass højtideligt?
Efter jeg har været oppe og smide (ironiske!) håndtegn efter the real Slim Shady, så kunne jeg nok godt trænge til, at få skyllet skallen og genfinde min værdighed. Det kan man gøre til midnat på enten Avalon eller Arena, og ja, fucking hell, jeg skal vælge igen, mellem to ting, som jeg egentlig gerne vil se. Trent Reznor og kumpaner indtager Arena og Charlotte Gainsbourg får lov til at flirte med Avalon med hendes art-pop…. what to do? Jeg HAR set Nine Inch Nails to gange tidligere, først i scheiss wetter i år 2000 en sjasket torsdag aften og igen en mørk nat i 2009, begge på Orange Scene. Og Gainsbourg virker som en sjælden gæst på en dansk scene og har, ligesom St. Vincent, et fremragende album i ryggen i form af Rest. Så det er måske her jeg indhenter lidt af kvindekvoten og lader NIN holde nostalgifest på den anden side af pladsen…?

Hvad det ender med, sådan helt generelt, afhænger jo nok af dagsformen og mere eller mindre gennemtænkte valg – og de forbandede, ubekendte og utilregnelige Roskilde-faktorer! Sikkert er, at jeg er tilbage igen torsdag, en af de lange dage, og det mener jeg: ruten starter klokken 12.00 og slutter efter klokken 03.00.

Af Ken Damgaard Thomsen

Previous articleHvem er Alf?: Hvem er Alf? ★★★☆☆☆
Next articleGFR Exclusive: Warpaint To Record ‘Live At Tapetown’ Session

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.