Home Konkurrencer Nirvana – Drain You (live) – 23/9 – 2016

Nirvana – Drain You (live) – 23/9 – 2016

1167
0

Vi forsætter vores fredagstur tilbage i tiden, tilbage til året 1991 for at være mere præcis, et på mange måder skelsættende og meget vigtigt musikår for raske drenge og piger på denne redaktions alder, den flotte og rørige 35-40 års gruppen. Det betyder, at en perlerække af udgivelser som kom til at præge vores teenage år og lægge kimen til vores musiksmag i voksenlivet har eller kan fejre 25 års jubilæum i år.

Det er igen grungen der er omdrejningspunktet for Dagens Track, en “genre” der på godt og ondt fik sit helt store gennembrud i 1991. Hvis man da kan kalde det en genre, for der var jo egentlig tale om ret forskelligartede bands, med hver deres lyd og stil, som tilfældigvis alle havde forbindelse til, eller udsprang i, Seattle i det nordvestlige hjørne af USA. Seattle-bølgen havde måske været mere passende?

Nuvel, i morgen er det 25 år siden at pladen der på en måde startede det hele, i hvert fald i en mainstream forstand, udkom og tog verden med storm. Eller, det vil sige, Nevermind, Nirvana’s andet album, var faktisk ikke et øjeblikkeligt hit og storsælger, men opbyggede et momentum hen over efteråret 1991, med MTV i ryggen og “Smells Like Teen Spirit” som spydspids. I december 1991 var der så meget fart over feltet, at Nirvana endte med førstepladsen på salgslisten fra selveste Michael Jackson, and the rest is history. Og der ER skrevet meget om den historie, lavet film og der kommer sikkert også en musical engang. Så der er egentlig ikke det store at tiløje, som ikke er beskrevet, analyseret og vendt og drejet utallige andre steder.

Lidt forsimplet formuleret, så er Nevermind nok den vigtigste og mest indflydelsesrige plade, som er udkommet de seneste 25 år – om man så vil det eller ej. Den havde også stor indflydelse på mig og ændrede både min musiksmag og blev nærmest slidt op. I en sådan grad, at den hang mig ud af halsen i mange, mange år indtil jeg bare blev lidt ligeglad med den. Det er jo ikke pladens skyld, og om den er over- eller undervurderet, det er der nok lige så mange meninger om, som der er eksemplarer solgt af pladen.. og lidt til. Nu er det en plade jeg lidt tager for givet, som står i reolen et sted og samler støv. Ikke helt fair. Det var på mange måde det album der “startede det hele”da jeg hørte den som 12 årig, førte mig videre til andre bands og genre – jeg skylder Nevermind meget.

Hører man pladen i dag, de sjældne gange jeg sætter den på, så ER det sgu’ stadig en fremragende samling sange. Og svært at vælge en favorit, eller en at smide på i dag. Vælge, vælge, vælge… Dagens Track er… “Drain You” og det bliver i en live version fra deres legendariske koncert på Reading Festival 1992.

Previous articleGaia: A Cure For Time ★★★☆☆☆
Next articleDaniel Norgren, Atlas, d. 22/9 – 2016 ★★★★☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.