Home Seneste Februar 2016 - Nyheder Med bus til punk og hardcore i Belgien – interview med Rockfreaks...

Med bus til punk og hardcore i Belgien – interview med Rockfreaks om Groezrock festival

1344
0

Interview: Siden 2009 har vores kolleger hos Rockfreaks troligt taget turen til Groezrock i Belgien hvert år, og i år arrangerer de igen bustur til festivalen fra Danmark. Men hvad er det, der gør at Groezrock er så spændende at man hvert år sætter sig i en bus i 10 timer hver vej for at tage på musikfestival, når nu der også er et bugnende festivalmarked herhjemme?

Godt nok er vi rutinerede festivalgængere her på GFR, men vi er ikke så gode til at komme udenlands til festivaler – så vi må erkende, at ingen på redaktionen nogensinde har været på Groezrock – eller for den sags skyld har forfærdelig meget forstand på hvad det er for en festival. Så hvad er det lige for noget med den festival, der trækker så meget i Rockfreaks-folkene? Det fik vi en snak med editor in chief Petteri Pertola om.

Groezrock – kan I fortælle lidt om hvad det er for en festival?

Groezrock er den største punk/hardcore/emo/metalcore festival i Europa med ca. 25.000 besøgende hvert år. Den afholdes i en lille Belgiske by Meerhout den sidste weekend i April hvert år (29.4 og 30.4 i år). Ligesom Hellfest, er det en decideret genre-festival hvor målet er at booke ca. 85 af de absolut fedeste og mest relevante navne indenfor disse genrer hvert år. Det er en sammensmeltning af eksklusive koncerter som ikke kan opleves andre steder i Europa (Dillinger Four), hypede reunions (Dag Nasty, The Movielife, Youth Of Today, Despised Icon, Saosin med original forsanger), og nogle af de allerbedste navne (Rancid, Me First & The Gimme Gimmes, Sick Of It All, Less Than Jake og så videre).

Man kan stort set altid sige at der findes ikke et eneste dårligt / middelmådigt band på festivalen, da selv de mindste bands på plakaten er hypede up-and-coming bands. Det er meget anderledes end Roskilde på den måde, hvor der simpelthen mangler kvalitet alt for ofte.

Hvorfor er det lige Groezrock I fra Rockfreaks har kastet jeres kærlighed på?

Vi har besøgt festivalen hvert år siden 2009, ganske enkelt fordi de har det allerbedste lineup ud af alle festivaler indenfor disse genre hvert år. Derudover er vi forelsket i stemningen på festivalen, da genrerne er så fokuserede, så er der en kæmpe community stemning på festivalen. Der findes også et stort merchandise marked, hvor alle bands og mange pladeselskaber kommer med masser af vinyl, shirts, og andet som man ikke kan købe herhjemme. Derudover er festivalen ganske enkelt den bedst organiserede festival ud af alle vi har prøvet. Der er aldrig kø, camping åbner på en super organiseret måde, så selv hvis man ankommer efter de første 10.000 mennesker, så kan du stadigvæk finde plads til en lejr på 30+ mennesker (modsat Roskilde f.eks). Alle scener er dækket af telte, hvor den største scene kan sammenlignes med Arena på Roskilde (plads til ca. 15.000), og de mindste to scener har ingen hegn, så man kan bare stage dive løs (og det gør folk i stor stil hele tiden). Scenerne ligger maksimalt 4 minutters gang fra hinanden, så selv hvis vejret er dårlig er stemningen stadigvæk i top.

Kender I det, når I går til koncert herhjemme med et af jeres yndlingsbands, og så er det kun de 2-3 populære sange, som folk kender lyrikken til? Her er det næsten det modsatte. Alle bands får et nær-perfekt publikum hvor folk virkelig kender deres sange, så der er dømt fællessang med 15.000 mennesker når Rancid spiller på main stage, men også når eksempelvis de mange metalcore bands spiller deres catchy sange på nogle af de andre scener. Desuden er der mosh pits og circle pits stort set hele tiden. Der er simpelthen så meget mere gang i den, end herhjemme normalt.

Derudover er det rigtig billigt i forhold til mad og drikke sammenlignet med næsten alle andre festivaler. En stor øl koster ca. 25 kroner i danske kroner, mad er generelt godt og der er masser af økologiske og veganske muligheder, udover de sædvanlige burgers, og så videre.

What’s not to love? 😉

I arrangerer bustur (for hvilken nr. gang?) – hvad sker der på busturen og hvad får man som man ikke ville få, hvis man selv kørte derned?

Der bliver 7. gang i år med bus til festivalen. Afhængig af hvor mange billetter vi sælger, er det enten en kæmpe dobbeltdækker (op til 80 personer) eller en luksus turistbus (op til 50 personer), vi kører med. Turen derned er en KÆMPE fest, da vi tillader alkohol i bussen. Vi sammensætter en playlist med alle bands, som spiller på Groezrock, og kører om aftenen, dagen inden festivalen starter, fra København, så du kan regne med at feste på turen og møde en masse andre mennesker som skal derned. Vi har hvert år nogle som kommer helt alene med på turen, og er kommet tilbage med masser af nye venner eller veninder. Jeg kender faktisk til en par, som mødtes for første gang i bussen på vej dernede, og i dag bor sammen. Citat fra en gæst, som var med på turen første gang for nogle år siden:

“Jeg kan personligt anbefale det 🙂 Dengang jeg var med første gang kendte jeg kun min kæreste og den bustur har givet os en masse nye venner. det er en mega fed festival og pisse søde mennesker der kommer med!”

Når du sidder i ca 10 timer i bus med mellem 40 og 80 andre ligesindede musikfans, kommer du også til at møde nye venner. Vi organiserer også masser af andre aktiviteter undervejs. Vi har blandt andet afholdt en koncert med Halcyon Hope i bussen (ja – det er rigtigt! Link HER), givet masser af koncertbilletter væk ved lodtrækning, og mere til. Turen derned føles faktisk meget kort, da det er overnight, så når du falder i søvn, bliver du på et tidspunkt vækket, når vi er ankommet til festivalen.

På vej tilbage, når de fleste har formentlig tømmermænd eller bare er generelt udmattede, tager vi det stille og roligt og viser film og TV serier.

Vi har faktisk også prøvet at køre derned selv en gang – første år inden vi begyndte at arrangere busture. Det kan absolut ikke anbefales – især på vej tilbage, er det rent helvede for ham/hende som er designated driver. Hellere sove i bussen på vej tilbage, right?

Så kort opsummeret: Nye venner, en feststemning der allerede starter i Danmark, entertainment i bussen i form af musik, aktiviteter, giveaways, og film/tv-serier, og mulighed at sove på vej ind/tilbage.

Hvad ser I frem til på årets festival?

For mit personligt vedkommende: Rancid, som spiller hele “…And Out Came The Wolves” pladen fra start til slut, udover 15+ andre sange. Dillinger Four, som er legender indenfor Midwestern punk, men som ikke har spillet i Europa i snart 10 år, og generelt spiller meget få koncerter. Saosin, som forenes med Anthony Green, som er nok den allerstørste forsanger der findes på emo-scenen. Less Than Jake for deres festlig ska på main stage, Terror som spiller nogle af deres allerbedste koncerter på denne festival, Sick Of It All’s 30 års jubilæum koncert, Dag Nasty og The Movielife reunion koncerter… og selvfølgelig en vildt usund mængde af Jägerbombs og Belgisk øl!

Hvordan kommer man med på busturen? 

Det er faktisk blevet gjort så nemt som muligt. Vi har en info event på Facebook, og ellers kan man bare købe billet på Billetto og møde op ved opsamlingspunktet ved DGI Byen i København (eller ved Fredericia hovedbanegård, eller i Odense efter aftale). Pakken er all-inclusive, dvs. den inkluderer busbillet, partout til festivalen, og camping billet i en. Nemmere bliver det ikke.

Groezrock plakat

Læs mere om turen på facebook eventen: https://www.facebook.com/events/1722486797972709/ – Link til billetter: https://billetto.dk/groezrock2016.

Af Jonas Strandholdt Bach

Previous articleDefecto – Sovereign – 9/2 – 2016
Next articleKentaur + Filip Ja, Radar, d. 6/2 – 2016

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.