Home Interviews Interview med Von Dü – et band genstartes

Interview med Von Dü – et band genstartes

2935
0

Vi bevæger os ud i grænselandet for hvad der kan kaldes “rock”, men nu har vores definition altid været temmelig bred, så vi kunne få lov til at være lidt nysgerrige. Vores nysgerrighed blev pirret lidt, da Von Dü meldte ud, at bandet trykkede på genstart-knappen, relancerede bandet og deres arbejdsmetoder.

Først og fremmest markeres denne genstart med en ny EP, Fred i Stormen, der udkommer til februar, med førstesinglen “Genstart” (udkommer d. 29/1) som spydspids. Vi har fået en snak med Von Dü om hvordan det hele startede, deres 2 første plader og hvad denne genstart indebærer, samt hvad den nærmeste fremtid byder på.

Lad os starte med, at gå lidt tilbage i tiden. Hvor udsprang Von Dü fra, og hvordan var bandets tidlige historie?

Von Dü blev dannet i 2007 til en privatfest hos Bjørn Hardenberg (trommer) og Buff Stricker (guitar), som boede sammen dengang. Vi var en masse til festen som spillede i forskellige københavnske undergrundsbands, og som plejede at varme op for hinanden på kryds og tværs på spillesteder som Loppen, Stengade, Ungdomshuset og Operaen. I løbet af festen blev vi enige om at lave et nyt band, hvor konceptet var at fokusere 100% på potente livekoncerter. Vi ringede lidt rundt og fik lynhurtigt samlet et hold. Fredagen efter mødtes vi til den første Von Dü-øver.

I har 2 albums på samvittigheden, Tak Til De Gamle fra 2010 og Beskidte Tanker fra 2012. Hvad er det for nogle albums, når I kigger tilbage på dem nu, og hvordan ser I bandet dengang i forhold til nu?

Debutpladen (Tak Til De Gamle) var en liveplade. Ideen var at genskabe den live-energi, som var kendetegnet ved vores koncerter. Derfor indspillede vi hele pladen live. Der blev kun lavet enkelte vokal- og horndubs. Teksterne var skrevet i fællesskab, og de er meget grænseoverskridende… Vi gjorde en dyd ud af at aftabuisere tabubelagte emner og undersøge grænserne for, hvad man kunne tillade sig at skrive om.

Beskidte Tanker kom efterfølgende, og på dette tidspunkt havde vi fået afløb for ambitionen om at indfange live-energien på plade. Denne gang gik vi så efter en mere produceret studielyd. Alle sangene blev derfor indspillet til metronom, og vi gjorde mere ud af mikserprocessen og valget af instrumenter. Morten Nygaard (vokal) havde overtaget al lyrikken, og der er derfor mere seriøse samfundskritiske og personlige temaer i spil på denne plade. For eksempel har vi ”Tændt”, der handler om utro forældre og skilsmisse.

Nu vi er ved det, så er I snart aktuelle med jeres første EP, og ikke et tredje album. Hvorfor dette skifte fra album til EP-formatet?

Vi har valgt EP-formatet for at kunne udgive ny musik oftere. På den måde er der hele tiden ny musik fra Von Dü-lejren at lytte til. Vi har vores eget studie nu, så vi kan være ekstremt produktive, og vi indspiller meget jævnligt. Der er rigtigt mange ideer i spil, som vi med EP-formatet kan få hurtigere afløb for. Det har også noget med tidens udvikling at gøre. Pladeformatet hører på mange måder fortiden til, og folk lytter til musik på en anden måde i dag, hvor for eksempel streaming og download har vundet indpas på markedet.

EP’en bliver annonceret som en slags genstart af bandet, i hvilken forstand, og hvordan er EP-formatet mere velegnet til det, for jer?

Det er næsten 3 år siden vi sidst udgav en plade, så nu starter vi på en frisk.

Derudover har vi bygget nyt studie, og det har betydet rigtigt meget for vores kemi og arbejdsprocesser. Der er nye energier og interesser i bandet, og vi er i det hele taget blevet lidt ældre siden sidst.

I har haft ry for at være et glimrende liveband, men nu vil I ifølge pressemeddelelsen fokusere mere på sangene – helt konkret, hvordan vil man kunne opleve forskellen på jeres ældre og nye materiale, både i studiet men også på scenen?

Tidligere havde vi ambitioner om at indfange vores liveenergi på pladerne. Det var supersjovt og fungerede godt, men vi går nu efter et andet univers. Ideen er nu at reservere live-energien til scenegulvet, og så gå efter en studielyd på pladerne.

Vi lader ikke indspilningerne styre af, at de absolut skal være live-indspillet, men bruger kun live-energien, dér hvor det giver mening. Det har konkret betydet at vi har langt flere værktøjer nu. For eksempel har vi haft violiner og cello i studiet til en ordentlig omgang pizzicato på sangen ‘Farlige Tanker’. Det giver en kæmpe kunstnerisk frihed ikke at lade sig binde af forskellige dogmer, så i fremtiden vil vores udgivelser have en mere produceret studie-lyd.

I forhold til livekoncerterne fortsætter vi i samme spor, som vi altid har haft. Vi bevarer energien, nærværet og den stage presence, som vi er kendt for og inkorporerer den også i de nye numre, som på EP’en vil have studielyd.

Singlen “Genstart” er forløber for EP’en, hvad er det for et nummer?

Genstart handler om at starte på en frisk. Sangen er en påmindelse om, at livet fortsætter, selvom man måske har drukket for meget i weekenden og ikke helt har levet op til folks eller egne forventninger. Det har vi prøvet en del gange, og det er en meget fed egenskab at have, hvis man kan sige ”fuck det” en gang imellem, og ikke lader sig forblænde af egne fejl. Life goes on.

Musikalsk har vi erstattet bassen med en summende synthesizer, og så ligger der ca. 10 hornspor oven i hinanden. Bjørn har spillet med to hi-hats på trommesættet, og så har vi plantet en tonstung dub-passage lige midt i andet vers.

I har arbejdet sammen med Pato Siebenhaar (co-producer på EP’en), Richard Furch (har mikset singlen) og Stunn Gunn (miks af nummeret “Du En Pige”). Hvordan har disse samarbejder været, og hvordan og hvorfor lige disse herrer?

Pato er en supererfaren og engageret sparingspartner. Han plejer at komme med de friske ører og stiller spørgsmålstegn ved de valg, vi har truffet. Han er også en rigtig fed vokalproducer.

Richard Furch kender vi fra tidligere. Hollywoodbaseret tysker, der er effektiv, grundig og totalt pålidelig. Han er ikke specielt kreativ, men leverer bare altid en meget sammentømret og potent miksning – en mand der kan sit kram. Den kombination har været god – vi har stået for det kreative, og så har han leveret det solide håndværk.

StunnGunn har en helt særlig lyd, som man f.eks. kan høre på Eaggerstunns debutplade. Vi var fascinerede af deres lydbillede og tænkte, det ville passe godt til ”Du En Pige”.

EP’en Fred I Stormen udkommer d. 19/2, hvad byder den nærmeste fremtid ellers på for Von Dü?

Vi har en dejlig forårsturné i marts, hvor vi bl.a. spiller de nye numre med vores sædvanlige liveenergi. Og så vil man selvfølgelig også kunne høre de gamle klassikere. Det glæder vi os rigtigt meget til.

Derudover har vi en del andre ideer, som vi holder for os selv lidt endnu.

Von Dü Forårstour 2015:

06.03.15: Taastrup Teater, Taastrup
07.03.15: Pitstop, Kolding
13.03.15: Studenterhus, Aalborg
14.03.15: Sønderborghus, Sønderborg
20.03.15: Vejle – TBA
21.03.15: Studenterhus, Odense
28.03.15: Pumpehuset, København

Besøg Von Dü på Facebook.

Af Ken Damgaard Thomsen

Foto: Kim Matthai Leland

Previous articleElectric Guitars: String Fever ★★★☆☆☆
Next articleCymbals Eat Guitars – Warning – 27/1 – 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.