Home Interviews I’ll Be Damned – antistruktur, tolerance og forbandet rock’n roll

I’ll Be Damned – antistruktur, tolerance og forbandet rock’n roll

2448
0

Interview: I’ll Be Damned har vi, siden de smed deres debut-EP på gaden for snart 3 år siden, haft et lille crush på her på GFRock. Det er heldigvis tilsyneladende gengældt, blandt andet lukkede bandet Ken ind backstage og sørgede for forplejning da han mødte op alt for tidligt til en koncert med bandet på Stengade sidste år, og til årets Spot Festival havde forsanger Stig også lovet øl til det planlagte interview. Så lad os få det på det rene med det samme – det er nærmest et rent nepotisme-interview, der følger, gennemført på Godsbanens skrånende tag en solrig aftenstund under årets Spot Festival.

Med let distræte og tømmermændsramte blikke finder undertegnede og Kristian og Stig fra bandet hinanden foran Radar, og bestiger med møje og besvær Godsbanens skrånende tag, hvor vi sætter os øverst oppe, i aftensolen, mens fotograf Hasan tager billeder af den noget afslappede seance. Bandet er bevæbnet med en sixpack Ceres, diktafonen tændes, og vi kigger lidt på hinanden.

“Hvad skal vi egentlig snakke om?”, spørger Stig. Det bliver startskuddet til en times udveksling, hvor Stig og Kristian får snakket sig godt varme. Følg med i “den uforståelige bagstivs-duo monolog”, som Stig kaldte det efterfølgende, herunder. Vi vil gerne på forhånd advare om at der forekommer holdninger, indforståetheder og sniksnak.

Ja, hvad skal vi snakke om? Det ved jeg ikke om vi behøver finde ud af nu… vi kan jo tage det undervejs. Hvad med koncerten i går? Og den øl der…(bandet har på forhånd lovet en ceres top, red.)

Stig: “Det er lidt ligesom med Ken, så gav vi ham en øl, og så fik vi også lige et par stjerner ekstra. Men vi har jo altid været glade for jer”

Undtagen dengang med Volbeat…(i anmeldelsen af bandets EP sammenlignede jeg indirekte med Volbeat, red.)

Stig: “Ja, men lad os snakke om Volbeat. Vi har jo Thomas Bredal som sådan lidt en coaching-fyr, så vi er glade for at snakke om Volbeat, og vi vil gerne være Volbeat. På succesen”

Kristian: “Vi har jo lidt luret, at folk, der godt kan lide vores musik også er utrolig pjattede med at drikke fadøl, og det er lidt det samme med Volbeat, og lidt det samme med AC/DC og Metallica. Det er ikke genre-bands, og det er også det vi aspirerer til”

Men der er måske også gået lidt mere hardrock i den nu, er der ikke?

Stig: “For os? Jo, i forhold til EP’en, og i Karrierekanonen…da vi fik den mail fra Karrierekanonen, tænkte vi, nå, okay, så må vi hellere skrive noget pop”

Kristian:  “Vi troede ikke rigtig på det, da vi fik mailen. Men vi har snakket om det der med, at vi jo hellere vil diskursivere os som et rockband end som et metalband…”

Stig: “Og så stod vi der i Karrierekanonen, og så kom Henrik Marstal fra Ibens og skulle coache os i sangskrivning, og så tænkte vi, nånå, det er fint, selvfølgelig, vi er med – og stod og spillede pop for ham. Og det han sagde, det var: Hvorfor spiller I ikke det der metal? Det er jo det I er gode til. Men at den mand sagde, kan I ikke bare spille det der sindssyge metal…”

Kristian: “Men det er jo fandme det, ikke, det er rock, det er ikke metal. Lige ud af landevejen…”

Imaginære pindemadder og 35 minutters sut den op fra slap

Stig: “Men koncerten i går…det svarede vi faktisk ikke på. Det var fucking fedt. Nu er vi jo så intellektuelle, at nu vil jeg hive Aristoteles med ind, og sige: Kend dig selv. Fredag kl. 4, Scandinavian Congress Center, verdens største scene, og pindemadder ud over det hele. Imaginære pindemadder…”

Kristian: “Det var 35 minutters sut den op fra slap”

Stig: “Jeg har også det der med, når folk står stille…jeg er sikker på de også fyrer den af indvendigt, og tisser lidt i bukserne, men der er et eller andet i mig, der gør at jeg bliver nødt til at gå ud og skubbe lidt til dem”

Kristian: “Da vi fik at vide, at vi skulle spille på SCC Major, det er store fededag og folk har fri… sidste år, da vi spillede Spot, havde vi Filuren, og der var der proppet inden vi gik i gang, så Gaffas anmelder kunne ikke nå at komme ind… I forhold til det, så tænkte vi det var fedt at få lov at stå på den scene…”

Stig: “Hvor Slayer har stået…og Megadeth”

Kristian: “Ej, men for fanden, det der med at få lov at spille på den scene, med alle de store koncerter vi har set derinde…”

Stig: “Det er et eller andet stempel, selv om det er ulovligt at sige når man er rockstjerne, så har man fået kongrescenter-stemplet. Bare det at man står på den kæmpescene, det gør at man måske tænker, hvis man kommer fra Tyskland, og ser os og tænker, at der er nogen, der har tænkt, at det var dem, der skulle stå på den kæmpestore scene kl. 4”

I'll Be Damned forbandede SCC
I’ll Be Damned forbandede SCC

Kristian: “Det var også inde i overvejelserne, at når man spiller på sådan en scene, der er den største scene på Spot, så trækker det folk til automatisk”

Stig: “Det er ligesom at spille på diskoteket fredag aften kl. 12. Folk er der. Men så står køen udenfor…”

Kristian: “Men ellers et super-fucking optur Spot program i år, for eksempel med Hard Spot Programmet. Sidste år var vi booket gennem Karrierekanonen, og der var få andre heavy bands på plakaten, som alle var booket af andre end Spot!”

Stig: “Vi blev afvist af Spot, men så kom Karrierekanonen og sagde, I skal spille hos os, så det var lidt haha, så kører bussen. Og så så Spot os, på Spot, og SÅ blev vi booket”

Kristian: “Men det er jo det, vi altid oplever. Når vi får chancen, for at vise hvad vi kan overfor folk…”

Stig: “Vi har aldrig fået noget negativt tilbage. Det har vi simpelthen ikke, og det er skræmmende. Man kan få sig selv alt for langt op i numsen. Og det har vi”

Kristian: “Vi elsker os selv. Men vi elsker for eksempel også jer. Og vi elsker Gimle. Det er sjovt at være I’ll Be Damned på Spot”

Stig: “Apropos koncerten i går, det er ellers ikke vores crowd, når vi spiller på Escobar, eller whatever, der står til sådan en koncert. Men det er også virkelig sjovt at sparke folk i hovedet på den måde, og så står de bare og tænker ”What?”. Og det er lige præcis de folk, der kommer hen bagefter og siger ”hold da op, det var fedt”. Det er dem, vi når ud til, og så står heavy-rødderne alligevel bare ovre i hjørnet og er fulde”

Kristian: “Der er jo også den der autencitets-ting i heavy-miljøet, og i og med at vi ikke er heavy, sådan rendyrket heavy, så kan der helt sikkert være mange heavy-hoveder, der ikke bryder sig om os”

Burgeren er med i branchen – netværk og Spot Festival

Jeg hører også fra andre bands at det er godt sted at møde folk, og få forbindelser på Spot?

Kristian: “Vi brugte hele onsdag på at tjekke den der skide delegationsliste ud, beklager vi ikke skrev, men vi havde jo i forvejen en aftale, så vi gik ret selektivt efter de udenlandske navne, vi kunne bruge til noget. Og vi endte op med at have 10 mennesker vi kunne skrive til, og så var der ikke andre, der havde nogen relevans for os. Men der er langt flere, der kommer på Spot, som har relevans for de mere “radiovenlige” navne på plakaten. Men de kunne godt gøre lidt mere, nu hvor de har fået heavy indenfor, for også lige at følge op”

Stig: “Der går jo nok et par år inden det slår igennem”

Kristian: “Det er også det der med, at vi havde været nede på Radisson til klokken pis i morges, stå op, og så har man bare 500 meddelelser privat og på bandet…Det er det, som Stig siger, at når man tager ned på en burgerbar dagen efter man har spillet en koncert, så er den burger jo også en del af branchen”

Stig: “I tømmermændenes rige er alle lige. Selv branchen… Men der er jo også det med branchen, branchen med stort B, dem har man altid tænkt, hvad er det for nogle røvhuller? Hvad vil de? Og så finder man ud af at det er alle mulige søde mennesker, som synes musik er fedt. Og så er de indenfor sådan en kapitalistisk struktur, hvor de skal tjene penge, og nånå, sådan er det. Men alligevel, så vil de gerne, og når de får mulighed for at gribe fat i et eller andet, så vil de gerne det”

Kristian: “Det er også sådan at den store ting i branchen er innovation og at komme op med nye koncepter, men samtidig er branchen i sig selv enormt konservativ, der er rigtig mange, der ikke tør at gøre de ting, der er en risiko ved. De gør de ting, der ser risky ud…”

Stig: “Men så siger Theis, vores booker: ”Det er kun sådan nogle nørder, der sidder til de branche-ting! Dem kan I alligevel ikke bruge til noget”…Det er bare powerpoints, tænker jeg”

Kristian: “Vi har også allerede været ude og snakke med Spot Festival om, at vi ikke nødvendigvis regner med at spille på Spot næste år, selv om det er ved at være en tradition”

Stig: “Og vi elsker traditioner”

Kristian: “Så vi har snakket om at vi laver et eller andet arrangement næste år hvor vi inviterer nogle folk til at komme og spille. Så kommer vi nok også selv”

Stig: “Og sælger franske hotdogs”

Kristian: “Vi holder det i Tivoli. I København. Fik vi egentlig svaret på dit spørgsmål?”

Ja, det tror jeg. Vi kom da omkring koncerten i går…hvordan med de der pengemænd, var det noget I har haft planlagt i lang tid? (Under Spot-koncerten kom der tre velklædte mænd ind på scenen under ‘Right for the Money’ og kastede med falske pengesedler, hvorefter de endte i et slagsmål på scenen, red.)

Kristian: “Nej, de kom bare spontant”

Stig: “Vi aner ikke hvem de var”

Kristian: “Ej, jeg kan huske at jeg så noget på facebook for nogle år siden omkring de her fyre, der hed Gelderak og de så ud til at transcendere den der form for teater, vi synes er megafesent. Og så har vi en kammerat, som også kendte lidt til dem, og så snakkede vi med ham om det kunne være noget for dem, og så tog vi ned og snakkede med Kristian Hersker og de var bare med med det samme. De syntes bare det var en pissegod idé, og de har jo specialiseret sig i det her, der hedder stage fight, og det er noget med at de ikke koreograferer det, men de har regler for hvordan de må angribe hinanden. De tæver hinanden, men de har aftaler om hvordan de tæver hinanden”

Stig: “Jeg tror også der var noget rigtigt blod…”

Kristian: “Og der var en af dem, der rev tommelfingeren af led. Men de er fandme søde”

Stig: “De var med i øveren i tirsdags, og de stod med deres tøj på, og med deres mobiltelefoner i lommerne, og så kiggede de lidt på hinanden, og så lå der pludselig fire mænd på en kvadratmeter ovenpå hinanden inde i vores øver”

Kristian: “De har nærmest gået til sådan noget med at der er 2 x 1 meter, vi slåsser her. Det er skidesejt. Vi kalder det en bromance og et samarbejde, og vi laver nok noget mere med dem”

Stig: “Jeg synes det fungerede. Nu stod jeg jo selv på scenen, så jeg så ikke lige så meget af det, men vi så videoen. Vi havde snakket om først, at det skulle bryde ud blandt publikum til at starte med, men…”

Kristian: “Vi havde også snakket om at sige til Security at vi havde de her folk med på scenen, men hvis de flippede ud, så måtte de lige komme og stoppe dem, uden at sige det til drengene… men det blev som det blev. Min mor stod nede blandt publikum, og det første hun sagde da jeg kom ned bagefter, det var, ”de var sgu da egentlig ret dygtige, hva`?”. Du væltede da også en ned fra scenen?”

Ja, det gjorde du, var det aftalt?

Stig: “Nej”

Kristian: Vi har ingen aftaler om hvordan VI går til angreb”

Stig Gamborg under koncerten på Spot. Foto: Hasan Jensen/Homage Photography
Stig Gamborg under koncerten på Spot. Foto: Hasan Jensen/Homage Photography

 

“Jeg kan ikke klare når folk står stille”

Generelt er I ret livlige når I spiller live…eller du er i hvert fald, Stig?

Stig: “Ja, jeg kan ikke klare når folk står stille. Da vi spillede på 360 graders scenen på Radar, var der en hel række, hvor de bare stod med deres mobiltelefoner. Så var jeg sådan henne og swipe på dem alle sammen. Det duer ikke, så må I sgu gå hjem. Folk skal kigge på mig, og sådan er det. Du har betalt for at kigge på mig”

Kristian: “Jo, vi er livlige, og det var også noget af det, vi fik med fra Karrierekanonen og der fik vi mulighed for at sparre med nogle typer, der rejser rundt i hele verden, og det er måske ikke så meget vi har taget med os derfra, men det fremstår som så meget mere for publikum”

Stig: “Den der formidlingsting, den tænker vi rigtig meget over, hvordan vi kommer ud. Folk forstår det. Ligemeget hvem du er, om du er pindemad fredag kl. 4 og hedder Hanne Boel og kommer lige forbi, så forstår du det, og du kan lide det”

Kristian: “Det er fandme også næsten 50/50 i forhold til kønsfordeling, der kommer til vores show”

Stig: “Det er faktisk ret fedt. Vi har optur over det”

Kristian: “Vi går meget op i ligestilling til koncerter”

Stig: “Men det er underligt. Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår det, faktisk”

Kristian: “Hvor enormt fede vi er, eller hvad?”

Stig: “Jamen, hvorfor spiller vi på Spot fredag kl. 4? Svar mig?”

Kristian: “Jeg synes det var fedt”

Stig: “Ja, det synes jeg også, men der er et eller andet med når man først lige får hul til den rigtige, så får man lov. Vi kunne lige så godt være nogen, der bare stod på Escobar”

Kristian: “Der er også den der efterlysning af, hvorfor der ikke er nogen nosser i musik og hvorfor er der ikke nogen holdninger, og der er ikke noget, der er politisk mere…”

Stig: “Og vi kommer med hele pakken. Og det tror jeg folk finder ud af – meget hurtigt”

Bjarne the Terminator

På Stengade var det Bjarne Corydon, der fik en tur og i går var det bankerne…

Stig: “The Terminator. Han er jo også bankerne. Statsbanken. Han er vild, det er han sgu”

Kristian: “Men det skal ikke hedde sig at vi har en forkærlighed for de andre politikere. De er sgu lige så nedtur”

Stig: “Det er også derfor Bjarne Corydon er så godt et eksempel. Han er SOCIALDEMOKRATEN, der kommer…”

Kristian: “Og ødelægger verden…”

Stig: “Med sit bulldogfjæs. Og er så ligeglad. Nu er jeg jo det der gymnasielærer. Og da der var overenskomstforhandlinger i 2013 forhandlede vi jo med Bjarne Corydon. Og han sendte bare sine 14-årige praktikanter, der havde fået en seddel med, hvor der stod 4 linier, og så læste de det op, og forhandleren sagde: ”Det lyder meget fint, tak for oplægget, men kan vi ikke sige at hvis vi skruer lidt her, så skruer I lidt der…”. Så læste de det bare op igen. De sagde intet, de læste kun op”

Kristian: “De var bange for Bjarne”

Stig: “Nu får jeg lyst til at råbe igen”

Du må godt.

Stig: “Tak”

Fra koncerten på Spot
Fra koncerten på Spot

Crowdfunding og tolerance

Hvad med det der album der…det skal vi også høre lidt om?

Stig: “Det er satme fee! Hvad mere vil du vide?”

Ja, så behøver jeg vel ikke at vide mere. Det der crowdfunding, det går også meget godt?

Stig: “Forholdsvis godt, vi kan slet ikke følge med! Vi nåede ikke at offentliggøre det, før vi havde nået vores første mål”

Stig: “Hvis vi skal snakke lidt seriøst om crowdfunding… hvis du ikke har en crowd, så har du ingen funding”

Kristian: “Det man gør med vores, det er jo forudbestilling”

Stig: “Jeg synes det er fucking fedt. Det er nemlig antistruktur”

Kristian: “Men også en ny struktur, der bare er bedre”

Stig: “Jaja”

Kristian: “Vi er faktisk ikke anarkister”

Stig: “Det synes jeg er noget af det mest naive at være”

Kristian: “Jeg tror faktisk at nogle af vores største imperativer, det er at tage hensyn til andre, og på en eller anden måde være tolerante. Det er okay at folk har deres holdninger, bare de lader andre også have deres holdninger”

Stig: “Bare du lader være med at slå mig i hovedet”

Kristian: “Men igen, vi har accepteret at verden den er så meganederen…”

Stig: “Men vi kan ikke lade være, vi kan ikke bare ”fuck the world”

Stig forklarer...noget.
Stig forklarer…noget.

I’ll Be Damned cares

Kristian: “Det var det, de skrev i Sound of Aarhus anmeldelsen, ”It seems like I’ll Be Damned really cares”. Vi kan tænke i t-shirts lige med det samme. Men jeg synes jo at det der med Spot, det har ændret sig så meget fra udgangspunktet, som var vækstlaget til at være at nu kan man kun komme ind hvis man er institutionelt accepteret, hvis du har et bookingbureau, et label, eller nogen andre, og hvis du ikke har nogen til at repræsentere dig, så kommer du ingen vegne.

Men igen er det fedt, at vi har en festival som Spot. Det man bør, er ikke at ændre Spot, men at lave en lillebror på en eller anden måde. Men jeg synes Spot er fed, på den måde Spot er, og som publikum er det jo fedt. Jo mere man kommer ind i det her, så finder man jo ud af at folk ikke er de pikhoveder man troede, men der er desværre altid det økonomiske incitament, men sådan er det jo alle steder i livet. Og det er der vi siger, fuck the world, be happy. Vi ved godt vi er med på markedsvilkår”

Stig: “People who hate people come together”

Kristian: “People who love bidnezz come together”

Stig: “Vi ses på Radisson… sidste år fra kl 4 til 7 om morgenen formåede jeg at bruge 3000 kr.”

Kristian: “Men det med pladen, det har været en længere proces, vi stod allerede da vi havde lavet vores aftale med Scandinavian sidste år, og tænkte at nu har vi et bookingbureau, så skal vi have en plade ud, og der havde vi egentlig allerede numrene…Så ringede Tue Madsen”

Stig: “Forhistorien var jo, at vi havde snakket med Carsten Heller. Vi havde en aftale…det har vi i øvrigt stadig, om at han skulle lave et testmiks. Det er ikke sket endnu. Og så sad vi og blev frustrerede, og så ringede Tue af sig selv”

Kristian: “Jeg sad på et kursus i København sammen med Ken fra Illdisposed, og han havde lige en time inden sagt: ”Hvorfor fanden laver I det ikke med Tue, han er for vild?”, og så lå der en besked på min telefon en time senere fra Tue, hvor der bare står: ”Skulle vi egentlig ikke bare lave noget?”.  Og så gik der under en uge, og så begyndte vi at lave noget”

Stig: “Og det var rigtig fedt ude ved Tue, for man kunne bare komme og gå og sige nu kommer vi lige og indspiller en solo og så råber jeg lidt, og så kommer vi igen i morgen tidlig…”

Kristian: “Det er ude i Åbyhøj, og efter busreformen så er det to busser man skal med for at komme derud, men det er enormt rart at man bare kan komme og gå. Han er superfed at arbejde med. Han har også stort kendskab til scenen og en masse fede kontakter”

Stig: “Men albummet i sig selv, det er jo faktisk lidt vildt. Vi har jo faktisk ikke rigtig noget ude overhovedet. Vi har en eller anden halvnumse-video fra Backstage for to år siden, som er fin nok. Det var fra en eller anden konkurrenceaften, og det er en fin performancevideo…men vi har ikke en skid. Så nu skal det album bare ud. Det er jo egentlig latterligt at vi kan det vi kan, og vi har ikke en skid ude”

Kristian: “Det er håbløst. Det er egentlig lidt sjovt at vi er på Spot for anden gang og vi har egentlig aldrig udgivet andet end en EP”

Stig: “En demo, egentlig. Fra 2012… Da vi fik aftalen med Skandinavian, så tænkte vi, nå næste måned har vi en plade, og Tysklandstur, og kan sige vores arbejde op, og…nej. Theis han synes vi stresser”

Kristian: “Når den plade kommer så slår vi sgu nogen ihjel. Altså ikke sådan folk ihjel, men ting…steder”

Hvad med Roskilde…eller Copenhell?

Kristian: “Helt sikkert, men de har ikke lige opdaget os endnu. Måske vi skal omkring When Hell Freezes Over først. Vi skal også spille opvarmning for Airbourne på Voxhall. Jeg synes sgu der sker ret mange fede ting i Aarhus for tiden. Airbourne, Clutch, Motörhead… Men jeg er egentlig ligeglad med Motorhead, jeg vil bare gerne se Saxon! Og I skal da komme og se os til Aarhus Festuge på Train, hvor vi skal spille med The Blue Van og Velvet Volume! Er det ikke fedt?!”

Hvis du efter sådan en interview-omgang gerne vil vide mere om I’ll Be Damned, så tjek dem ud på facebook. Du kan opleve bandet live når de spiller opvarmning for Airbourne på Voxhall d.3.juni, til Distortion i København d.4. juni, på Danmarks Grimmeste Festival i Brabrand d.1. august og på Train d.28. august.

Af Jonas Strandholdt Bach

Fotos: Hasan Jensen/Homage Photography

Previous articleTurquoise Sun: Turquoise Sun (EP) ★★★★☆☆
Next articleRitzy Who – Go Home (demo) – 19/5 – 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.