Home Artikler Heartland Festival 2019 – Optakt

Heartland Festival 2019 – Optakt

1755
0

Om 3 dage går det løs igen på sydfyn, hvor Egeskov Slot for 4. gang, er omdrejningspunkt for Danmarks, måske smukkeste, festival. Igen i år, er vores fokus mest på de musikalske indslag, men mon ikke også der bliver tid til lidt talks, art og food, når vi nu er igang – ja, det hele er på engelsk, fancy.

Og det er skam også 4. gang GFR dækker festivalen, og for 3. gang, er der sendt en Heartland “noob” mod Fyn. De tidligere år, har de udsendtes oplevede af festivalen, været overvejende positive og jeg ser da i den grad også frem til en festivaloplevelse, der adskiller sig fra de musikmarker jeg normalt betræder.

I år byder Heartland Festival, i min optik, på et meget stærkt program musikmæssigt, hvor man kan undre sig en lille smule over, hvorfor eksempelvis Roskilde Festival, ikke har hapset et par eller to af navnene. Men, hvad gør det, når man så bare kan varme op til netop Roskilde Festival i en anelse roligere, og helt sikkert smukkere, rammer end man er vant til.

Som sagt har Heartland, igen i år, formået at trække en række udenlandske navne til, som enten ikke lige har spillet i Danmark eller været på en af de efterhånden utallige festivaler lille Danmark kan byde på, for nylig. Det er som sidste år, et program der taler til det mere modne publikum.

Her springer The Good, The Bad & The Queen, Smashing Pumpkins, John Grant, Kris Kristoffersen, Primal Scream, The Raconteurs og Hot Chip i øjnene. Og ja, man kan måske mene at et par af dem er overdue, men ser dog frem til at høre hvad eksempelvis The Smashing Pumpkins og Primal Scream har at byde på. Danske navne er der også en del af, og der er en lille håndfuld, som de seneste par år, og igen i år, har spillet relativt meget i Danmark. Her tænker jeg på specielt på Minds Of 99 og Peter Sommer, der de sidste par år vel nærmest har spillet på samtlige festivaler i Danmark.

TORSDAG
 

Lewis Capaldi, Highland Stage, 15.30

Den skotske singer/songwriter er et ubeskrevet blad for mig, faktisk helt utroligt at han er fløjet under radaren, siden han i 2017, med et brag, brød igennem med singlen “Bruises”.

Der er lagt op til en koncert fyldt med dybsindige, melankolske og flotte sange, fra den kun 22 årige skotte, der har varmet op for blandt andre Sam Smith, Rag N Bone Man og Kodaline.

John Grant, Highland Stage, kl. 18.15

Igen en singer/songwriter, jeg ikke har det store kendskab til, på trods af, at han har huseret som solist siden 2010, hvor han udgav debutalbummet Queen of Denmark, han skulle efter sigende være stor fan af det danske sprog, deraf titlen. Senest han besøgte Danmark, kvitterede Gaffa med hele 6 stjerner for hans optræden på Vega, så der bliver noget at leve op til, for den amerikanske solist.

Primal Scream, Greenfield Stage, 19.15

Så er jeg på sikker grund igen, rent musikalsk, når Primal Scream rammer Heartland. Det er godt nok mange år siden, jeg senest har oplevet bandet live, og der er blevet udgivet albums jeg, for at være helt ærligt, ikke rigtig har fået hørt. Primal Scream fyldte meget i 90’erne, og en smule i 00’erne, men med så stærkt et bagkatalog som bandet har, kan det næsten kun blive en fest, når skotterne anført af Bobby Gillispie tænder op for Greenfield Stage.

The Good, The Bad & The Queen, Greenfield Stage, 21.45

At definere The Good, The Band & The Queen rent genre mæssigt er ikke helt nemt, og det er netop det, der er så forbandet godt ved bandet. Anført at britisk musiks måske mest legesyge musiker, Damon Albarn, er der med garanti lagt i kakkelovnen, til en musikalsk oplevelse i særklasse. Med sig har de deres seneste album Merrie Land, og mon ikke den bliver omdrejningspunktet fro koncerten. Uanset hvad, er denne koncert ën af dem jeg ser mest frem til på Heartland, og så er Damon Albarn jo altid en fornøjelse at opleve live.

Charlotte Gainsbourg, Highland Stage, 23.15

Jeg missede Charlotte Gainsbourg sidste år på Roskilde Festival, hvor det skulle have været en fantastisk koncert, så mange tak til Heartland, for at smide hende på plakaten i år.

Hun startede sin musikalske karriere i 1984!, hvor hun blot var 13 år gammel. 2 år senere udgav hun sit debutalbum, og siden da, er det blevet til yderligere 4 albums. Dem bør jeg nok få lyttet lidt til, da jeg ikke kender forfærdeligt meget til hendes musik, men har da fået lidt med, og man kan se frem til hendes helt eget take på elektropoppen.

FREDAG
Peter Sommer & Tiggerne, Greenfield Stage, 14.15

Jeg oplevede senest Peter Sommer & Tiggerne live, på Kløften Festival for i 2017. En rigtig god, som altid fristes man til at sige, koncert, hvor Peter Sommer på trods af sit lidt introverte stil, kom fornemt udover scenekanten. Dette gjorde han efter sigende også på Orange Scene på Roskilde Festival sidste år, så forventningerne er relativt høje, til hans og tiggernes koncert lørdag eftermiddag på Heartland.

Elbow, Greenfield Stage, 17.00

Det er efterhånden hele 8 år siden, Elbow’s seneste koncert i Danmark, og det er vel et decideret scoop, at Heartland har fået nallerne i melankolske rockband fra Manchester. Jeg har stadig tilgode at opleve bandet live, selvom de er blevet fulgt siden de i 2001, udgav debuten Asleep In The Back. 18 år senere er det på tide at opleve bandet og deres unikke take på rocken, live.

Kris Kristoffersen & The Strangers, Greenfield Stage, 19.30

Da Kris Kristoffersen optrådte ganske alene, kun i selskab med hans guitar, på Orange Scene i 2013, var det en oplevelse af de helt store. Nu er han klar til at prøve kræfter med Heartland med band, og kan den gode mands stemme holde til det, kan det blive en af de helt store oplevelser på dette års Heartland.

The Raconteurs, Greenfield Stage, 22.00

Mmmmm, The Raconteurs. Endnu et band jeg har tilgode at opleve live, og som jeg i den grad ser frem til med store forventninger. Deres nye album, der udkommer 21. juni, Help Us Strangers har en del at leve op til i for hold til debuten Broken Boy Soldiers, men mon ikke Jack White og co har godter i posen? Disse hører vi forhåbentligt noget af, når de sparker gang i rockfesten på Heartland, i think so.

LØRDAG
Hatchie, Highland Stage, 13.00

Hatchie aka. 25 årige Hariette Pilbeam, er garant for drømmende shoegaze tilsat synth. Et relativt ubeskrevet blad fra Brisbane i Australien, der kun har en enkelt EP på CV’et, Sugar & Spice. Det er tilgengæld en rigtig god en af slagsen, og lever hendes live performance op til den, har vi en super koncert i vente.

Richard Ashcroft, Greenfield Stage, 17.00

Som kæmpe fan af The Verve og specielt albummet Urban Hymns, er koncerten med ex-frontmand Richard Ashcroft en jeg ser frem til med glæde, men også lidt ængstelighed. For, det er jo sket før, at koncerter som disse, falder helt igennem, og det er ikke fordi, at Hr. Ashcroft’s solo udgivelser har været i nærheden af The Verve’s 4 studiealbums. Men med han seneste album Natural Rebel fra 2018, kan det være, at vi har noget godt i vente. Og mon ikke der bliver plads til et par af The Verve’s helt store hits på Heartland?

Interpol, Greenfield Stage, 19.30

En af de bedste koncerter jeg oplevede sidste år på Roskilde Festival, blev leveret af Interpol. Derfor er det meget naturligt, at forvente en tilsvarende oplevelse i år, når de slår et smut forbi Egeskov Slot. Et band jeg personligt, troede havde haft deres bedste dage, men med deres seneste album Marauder, viser de, at de er tilbage for fuld kraft. Det kan kun blive godt, når de sortklædte New Yorkere indtager Greenfield Stage lørdag aften.

The Smashing Pumpkins, Greenfield Stage, 22.00

Speaking of over the hill. The Smashing Pumpkins er tilbage I næsten original besætning. Og sågar med et godt album i trolleyen, tja, det kan gå hen og blive helt godt. Omvendt, så har bandet tidligere skuffet fælt, og frontmand Billy Corgan har jo et humør der svinger mere end gennemsnittet, så det kan blive hvad som helst. Jeg håber på godt humør, og en rockfest der får bladene til at falde af træerne i slotsparken.

Hot Chip, Highland Stage, 23.45

Rosinen i pølseenden, eller chippen… Gode gamle Hot Chip er tilbage i Danmark, også med et nyt album, A Bath Full Of Ecstasy, i bagagen. Jeg oplevede dem senest på Roskilde Festival i 2015, og ikke overraskende var der dømt dansefest. Og mon ikke også det er missionen, når bandet fra England lukker og slukker Highland Stage for i år.

Jeg har bevidst valgt kunstnere og bands, som der er realistisk for mig at nå at lytte til. Programmet byder selvfølgelig på en masse andet spændende musik, men det er svært at være to steder på én gang, og derfor vil fokus være på koncerterne ovenfor. Dermed ikke sagt at der ikke kan nåes en smagsprøve af andre koncerter undervejs, og talks, art og food skal jeg som nok også ramle ind i, det står bare ikke øverst på min liste.

Jeg ser i hvert fald meget frem til, at få en anderledes festivaloplevelse end jeg er vant til, og det er jeg ikke et sekund i tvivl om, at Heartland Festival er mere end leveringsdygtig i.

Skrevet af: Thomas Bjerregaard Bonde

Foto: Lene Damgaard Thomsen // GFR

Previous articleLou Z: Fairyland Goodbye (EP) ★★★☆☆☆
Next articleVeitner: Vores Vinger Kan Få Støvet igen (EP) ★★★☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.