Home Artikler GFR Fokus: Aarhus Psych Fest optakt og anbefalinger

GFR Fokus: Aarhus Psych Fest optakt og anbefalinger

2742
0

Aarhus Psych Fest indtager Radar og Den Rå Hal den kommende weekend. Her ser vi nærmere på festivalens program. 

Den kommende weekend er det blevet tid til den første Aarhus Psych Fest, som starter fredag d.11. oktober. Både fredag og lørdag er Godsbanen fyldt med psych-rock. I Den Rå Hal er der indrettet et lounge-område kaldet The Lunar Suite, med gratis koncerter, satellitbar og behageligt siddeområde, mens Radar lægger rum til resten af koncerterne for det betalende publikum, som for den fyrstelige sum af 180 kr får adgang til en række stærke navne fra psych-rockens bredde vidder.

Tidligere i år bragte vi et længere interview med festivalleder og initiativtager, Stine Kloster, som blandt andet sagde:

“Vi lægger ikke skjul på at vi er inspirerede af Austin Psych Fest, som er blevet en kæmpe stor tilbagevendende begivenhed, som trækker folk til fra hele verden. Vi har egentlig gået og pønset på projektet i noget tid, og det har i høj grad handlet om at kende de rigtige mennesker og få gjort nytte af forbindelser i vækstlaget (…) Musikerne har også selv været meget positive omkring festivalen og forstående i forhold til at vi er ved at starte op, og de har været med til at tage ansvar for at festivalen bliver til noget. Det er helt unikt og meget vigtigt”.

Om hvad psych-genren egentlig er for en størrelse svarede Stine Kloster i juni:

“Det er jo et godt spørgsmål. Jeg vil egentlig sige at det er blevet forkortet (fra psychedelic, red.) for at kunne rumme mere. Det er det støjende, eksperimenterende, det, der er svært at sætte et mærkat på. Det har noget at gøre med, hvordan musikerne leger med deres udtryk og især genrekonventioner. F.eks. brugen af konventionelle vs. ukonventionelle instrumenter, effekter og sangstrukturer. Det er skævt, anderledes, og handler i bund og grund om at lege med genrerne. Jeg vil sige det sådan, at psych er ikke en kasse, det er en paraply, hvor der er plads til mange ting under”.

Hvad der gemmer sig under paraplyen kan man altså opleve med egne øjne og ører denne weekend. I denne Fokus tager vi et nærmere kig på programmet og hiver nogle personlige anbefalinger frem til hvad du helt sikkert skal nå at opleve, hvis du besøger Aarhus Psych Fest.

Programmet

Det er især danske navne, der fylder i programmet på årets Psych Fest. Der er da også rigtig mange stærke navne på den hjemlige scene, der bevæger sig indenfor psych-musikkens mange subgenrer, og flere af de mest markante har fundet vej til Aarhus. Blandt dem er The Woken Trees, hvis debutalbum NNON modtog topkarakter fra undertegnede, og som vi både interviewede og oplevede live på årets Roskilde Festival. The Woken Trees har efterhånden fået en del live-erfaring, og deres post-punkede og psych-rockede univers får ekstra knald på med et heftigt lysshow når de spiller live. Senest har bandet optrådt et par gange i England, så de unge nordjyder skulle have alle forudsætninger for at lægge Radar ned. I mine ører et af de mest spændende unge bands i Danmark i øjeblikket.

På plakaten er også de lokale Tales of Murder and Dust, hvis seneste EP, Skeleton Flowers, jeg anmeldte i foråret. Bandet bevæger sig i et mere drømmende og tyst univers end The Woken Trees, med meditative sangstrukturer og en cinematisk tilgang. Bandet bruger både mandlig og kvindelig vokal og er et rigtig spændende bekendtskab.
The Wands er en del af den nordjyske psych-rock invasion. Af en eller anden grund lader genren til at have bidt sig godt fast nord for Limfjorden, der er i hvert fald mange psych-rock bands med rødder nordenfjords. The Wands gør sig i mere retro-orienteret psych rock, og har også turneret flittigt udenfor landets grænser, blandt andet har de spillet Yellowstock festival i Belgien, og Liverpool Psych Fest og har også været på en Skandinaviens-tour i efteråret. Jeg har ikke selv oplevet bandet live endnu, men det skulle eftersigende være en oplevelse.

Jeg har også store forventninger til Get Your Gun, også fra det nordjyske. Her kommer inspirationen mere fra et western-rocket univers, og medlemmer fra Get Your Gun optræder også i Rowbird, som jeg anmeldte for en uges tid siden. Eksplosivt og tungt, men samtidig indadvendt.
De Underjordiske er netop blevet tilføjet til programmet som erstatning for opløste The Road To Suicide. “Vi har på meget kort tid måtte træffe en vigtig beslutning, og der har været mange superfede bands, der har meldt sig på banen. Valget faldt på De Underjordiske fordi vi for det første synes at vi trængte til et band der repræsenterede den dansksprogede del af psych-scenen. Og for det andet fordi bandets demoer tegner et billede af et godt live band med en lovende karriere foran sig. Vi tror at de godt kunne gå hen og blive et rigtig godt, nyt bekendtskab på den danske psych-scene”, siger Stine Kloster om tilføjelsen.  Det er altså en helt ny konstellation med medlemmer fra The Woken Trees og The Wands, der er kommet på plakaten – så ny, at bandet endnu ikke har offentliggjort noget musik, og koncerten på Aarhus Psych Fest er deres første.

Der er også et par udenlandske navne på plakaten – amerikanske The Asteroid #4 betegner festivalen selv som et scoop, og det er også et navn, der er bredt anerkendt indenfor psych-rocken, men som næppe vækker meget genklang udenfor miljøet. Tyske The Blue Angel Lounge er også et stort navn indenfor psych-miljøet, og har blandt andet optrådt på Aarhus-festivalens forbillede, Austin Psych Fest, et par gange. Vi oplevede dem også på Roskilde Festival i år, hvor de leverede en mere end godkendt koncert en sen nattetime. Inden koncerten fik vi også en snak med tyskerne, som nødigt vil sættes i bås, men forvent blåtonet og velspillet rockmusik, der både vil udfordre, men også kan levere stærke melodier.
Her ud over er også de meditativt rockende Spökraket, de eksperimenterende støjrockere Acid Twin, de eksplosive syre/støj/stoner psych-rockere Narcosatanicos, de aarhusianske støj-garage punkere Fright Eye og islandske ET Tumasson på programmet. Alt i alt en rigtig spændende weekend, hvis man gerne vil udfordres på hvad rock er for en størrelse.

 

Spilleplan:

 

FREDAG

18.00: Dørene åbner

19.00: ET Tumasson (Den Rå Hal)

20.00: De Underjordiske (Radar)

20.45: Acid Twin (Den Rå Hal)

21.30: Tales of Murder and Dust (Radar)

22.30: The Woken Trees (Radar)

23.30: The Blue Angel Lounge (Radar)

00.15: DJ (Den Rå Hal)

 

LØRDAG

18.00: Dørene åbner

19.00: Fright Eye (Den Rå Hal)

19.45: Narcosatanicos (Radar)

20.30: Get Your Gun (Radar)

21.30: Spökraket (Radar)

22.30: The Wands (Radar)

23.30: The Asteroid #4 (Radar)

00.15: DJ (Den Rå Hal)

 

Læs mere om festivalen HER.

 

Af Judas

 

 Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

 

Previous articleAwesome Mr. Powerwolf: Wake Up (EP) **** (4/6)
Next articleDe Høje Hæle: Mund til Mund **** (4/6)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.