Home Artikler GFR Fokus: Spot Festival 2012, Rock Edition

GFR Fokus: Spot Festival 2012, Rock Edition

2232
0

Siden 1994 har den århusianske Spot Festival hvert år præsenteret en lang række upcoming og ukendte kunstnere, krydret med mere kendte “hovednavne”. Festivalen har vokset sig stor og stærk, og står nu som et af de vigtigste udstillingsvinduer herhjemme for danske og nordiske navne. Festivalen har oparbejdet sig et godt ry i udlandet, og besøges hvert år af mange branchefolk og journalister/skribenter fra det store udland, hvilket over årene blandt andet har ført til international omtale af ellers smalle danske navne som Under Byen, som Rolling Stone Magazine’s David Fricke kastede sin kærlighed over.

Som alle andre festivaler afspejler Spot i høj grad tiden og den aktuelle musikscene, derfor får man også præsenteret et meget bredt og tiltider fragmenteret program, hvor den røde tråd kan være svær at få øje på. Men Spot’s fornemmeste opgave er jo også at vise musikscenen som den er lige nu, og i disse år med vælg selv streaming, uendelige mængder af musikblogs og frit valg på alle internet hylder, så vil et program fremstå meget konfust og musikalsk spredt.

Her på bloggen har jeg dog forsøgt at dykke ned i programmet, og fiske de navne frem der i meget bred forstand opererer indenfor rockmusikkens løse rammer. Hvis jeg har glemt, eller overset, nogen, så beklager jeg – men det var noget af et projekt at lytte samtlige navne igennem, og udvælge det jeg mener repræsenterer rockmusikken i den ene eller anden afskygning. Her følger en kort præsentation af hvad jeg har fundet, lidt videoer til øjne og øre og et spædt forsøg på at kategorisere dem en smule. Læs og hør mere om navnene på Spot Festival’s hjemmeside (klik på de enkelte navne), eller søg på YouTube, og så håber jeg ellers du får en rockin’ Spot i weekenden!

De sikre hovednavne

Tim Christensen And The Damn Crystals
Fredag, 22:20, Musikhuset Store Sal
Var ikke videre begejstret for Tim og håndlangernes album fra sidste efterår, men det er ikke ensbetydende med at de er dårlige live. Især tykke Steffen (Jungersen) ovre på BT har anmeldt dem live i voluminøst rosende vendinger. Så mon ikke den garvede Tim og hans hold leverer en solid mainstream rockfest på Spot?

I Got You On Tape
Fredag, 20:20, Musikhuset Store Sal
Er stadig ikke helt solgt på deres nyeste album Church Of The Real, men det forrige, Spinning For The Cause, holder stadig. De har et godt live ry, og virker ikke som et orkester der nogensinde spiller en decideret dårlig koncert. Så det her er nok et sikkert valg hvis man trænger til nogle kendte hits… og føler for at stå og glo i en kø inde i Musikhuset.

The Raveonettes
Lørdag, 22:20, Musikhuset Store Sal
Har lige sendt et lille mellemspil på gaden i form af en EP. Den har fået rosende ord med på vejen over hele linjen, så det er Sune og Sharin i fin studieform der tropper op på Spot – hvor Hr Wagner vel efterhånden har optrådt lige så mange gange som på Roskilde?

Savage Rose
Lørdag, 18:40, Musikhuset Store Sal
Man kunne godt undre sig lidt over hvilken berettigelse Savage Rose har på Spot i 2012. Men sådan er det med den lille håndfuld etablerede navne som festivalen altid præsenterer, så den diskussion gider vi ikke tage. Lad os blot konkluderer at disse danske legender fortjener at spille overalt de kan komme til det, og klæder enhver festivalplakat.

Ulige Numre
Fredag, 21:20, Voxhall
De unge dansksprogede himmelstormere har valgt overhalingsbanen og er et stort navn herhjemme allerede inden Spot. Med P3 i ryggen er det blevet til både airplay og priser af “guld”, og nu får de muligheden for at bevise at der er tyngde i hypen – mon ikke de klarer den?

Det stille hjørne

The Megaphonic Thrift
Fredag, 18:00, Voxhall
And it’s a bittersweet symphony… svævende melodier båret af popvinger, støjflader til at variere udtrykket og bla bla bla. Tag en chiller til det her, eller lad være.

NovemberDecember
Fredag, 18:30, Remisen
Så er vi ovre i beardrock kategorien, med tydelige referencer til bands som Fleet Foxes, selv navnet emmer jo af en tidlig vinterdepression i starten af maj. Smukt, veludført og meget velkomponeret, og om det er skovene omkring Seattle, eller de skandinaviske, man står og små tuder i er vel ret ligegyldigt.

Sun River
Fredag, 22:00, Atlas
Der er dømt behagelig folkrock hos Sun River, med autentisk stemning og klassisk sangskrivning. Varmt og fuzzy, så lidt beklageligt med det halv sene spilletidspunkt, det her havde været perfekt at lægge ud med på en Spot dag, men det gør selvfølgelig ikke musikken dårligere.

Vessel
Fredag, 18:40, Atlas
Lyder tysk, det er det nu ikke.. Faktisk drejer det sig om et soloprojekt fra Murders Anders Mathiasen, som her har kastet sig ud i en rendyrket og underspillet singersongwriter stil, en mand og sin guitar. Hyggeligt og rart, lige til at fordøje aftensmaden fra 7-11 til.

De mere udfordrende og/eller skæve

Age Of Giants
Fredag, 17:00, Atlas
Spiller en form for svævende drømme poprock, som noget hen ad Jesus And The Mary Chain, med mindre støj. Så det er toner lige til indierock hjertet, hvis man bærer rundt på sådan et? Det forholdsvis tidlige spilletidspunkt fredag gør det oplagt som start koncert, så man kommer behageligt og roligt i gang.

Hypertext
Lørdag, 17:40, Radar
Skæv pop med mande- og kvindevokal, lyder som om det kunne være fin og små finurlig eftermiddagshygge. Spredte udflugter med lidt mere støjende passager, men den luftige melodi ofres ikke. Et lille pusterum på festivalens anden dag, så man lige kan få varmet ørerne op igen.

Larsen & Furious Jane
Fredag, 19:40, Voxhall
Så dem på Radar for et par uger siden, og blev næsten blæst baglæns ud af lokalet. Kom ikke på Voxhall i forventning om en fest, hyggesnak fra scenen og løssluppenhed på scenen. Det her er støjende og introvert kunstrock, grænsende til det publikumsfjendske og prætentiøse, men så vidt når det heldigvis aldrig. Hamrende dygtigt eksekveret og fuldstændig kompromisløst leveret. Giv det en chance med åbent sind, så skal Larsen og band nok fylde dig op med delikat mørke.

Lovespeed
Lørdag, 00:15, Kedlen
Mere fra det afdæmpede indieland, med lettere særpræget vokal der er en smagssag – nogen kunne muligvis godt få tynd mave af at høre på det her. Måske heller ikke lige et perfekt spilletidspunkt for bløde guitarer og skrøbelig følsomhed, men måske et kig værd, hvis man lige skal falde ned ovenpå en lang dag.

Kap Kap
Lørdag, 20:00, Blackbox
Velvalgt spillested, det her virker mørkt og mystisk, men hvad, de er jo også fra Finland. Lyder egentlig mere britiske i deres udtryk. Sløv melodi, messende vokal og lyden af en regnfuld dyster og tåget aften. Meget “filmisk” egentlig, og musik man sagtens kunne forestille sig som baggrundsmusik i en futuristisk 80er film.

Sky Architects
Lørdag, 21:20, Voxhall
Lidt af en dark horse, det her kunne blive helt vidunderligt, eller lidt for meget lir. Den følgende video er jeg helt vild med, minder mig lidt om eksplosionen i Sigur Ros’s “Gloseli”, men i andre videoer jeg har set, bliver musikken måske lige lovlig konservatorie geilet. Men hvis de rammer stilen fra “We Will Never Forget This”, så bliver det en af de store Spot oplevelser!

Er det rock?

Annasaid
Lørdag, 20:40, katapult
Så er vi ude i endnu en gråzone, et eller andet sted er det her nok elektropop, med catchy omkvæd, men der er alligevel noget rocket over sangenes opbygning. Nå, Spot kalder det math-pop? Ja okay, så siger vi det – i hvert tilfælde er det lettilgængeligt og ikke specielt kompliceret, men med lidt poppede kanter hist og her.

Indiana Dawn
Lørdag, 19:00, Katapult
Sårn lidt dansk Arcade Fire, med dansk provinsiel stemning på poppede melodier og yndig kvindevokal. Ikke det mest rockede i klassisk forstand, men et ret fint bud fra hjemlige himmelstrøg på den bølge af internationale navne, der har blødt hjerteblod ud igennem sensitive sange og blødere toner de seneste år.

Rangleklods
Lørdag, 01:00, Blackbox
De præsenteres i programmet som “eksperimenterende elektronisk pop”, dvs. indie segmentet burde endnu engang være tilfredse. De har allerede en anmelderrost debut på gaden. Overvejede kraftigt om de skulle med i denne præsentation, da de er meget elektroniske, men den dystre vokal er afgjort rock n roll, så om ikke andet, så tjek dem ud pga. den.

Snake And Jet’s Amazing Bullit Band
Lørdag, 16:30, Voxhall
Så dem for en del år siden på Spot, også på Voxhall, hvor de serverede en farverig genre cocktail med masser af energi og skæve indfald. På deres nyeste album har duoen åbenbart kastet sig over 70er betonrock, så det er svært at forudsige hvad der venter en denne gang når de spiller op til eftermiddagsbal? Kunne gå mange interessante veje, også den gale…

Rum 37
Lørdag, 21:40, Blackbox
Har vi endelig fundet nogen der har samlet stafetten op efter fantastiske Love Shop? Alt for tidligt at sige, naturligvis, men Rum 37 lyder som om de gør et ærligt forsøg. Dansksproget poprock, med den der kant der løftede Love Shop op over popgenren, og op i det drømmende lag mellem pop og rock. Værd at tjekke ud, de kunne have fat i noget de her knægte.

Waldo & Marsha
Fredag, 20:20, Atlas
Et af de mere hypede navne på programmet, især i det vi kan kalde “Soundvenue” segmentet, med al respekt. Lyder lidt som fortyndet og strømlinet The Flaming Lips, med et godt melodi øre og evner til at skrive sange der bare lyder komplette og “klar”. De lyder egentlig parate til et radio gennembrud.

Det ER rock!

The Echo Vamper
Lørdag, 00:20, Radar
Stilbevidste og cool ser de sgu ud, men er der andet i posen end det rigtige look og et godt image? Ja det får vi jo så chancen for at tjekke ud på et rigtig godt rock og rul tidspunkt, lige efter midnat lørdag. Klassisk poppunket attitude med femme fatal i front, farligt uden at være skræmmende – men altså også noget jeg lige skal se først før jeg rigtig tror på. Kan man mon føle dem, eller er det hele bare overflade?

Lay Low
Lørdag, 18:40, Musikhuset Rytmisk Sal
Island? Weirdo… eller næh, det her lyder som ægte americana style folkrock, med kvindevokal helt fremme i lydbilledet og oppe i fjæset på en. Meget klassisk singersongwriter lyd, ikke så meget pis eller indviklede genre crossover udflugter der, så hvis det er dig, så byder Spot også på den slags.

Reptile Youth
Lørdag, 01:00, Blackbox
“Speeddance”, den video og den sang er freakin’ awesome, på sin egen tåbelige og besynderlige måde. Minder mig lidt om en lettere retarderet udgave af den danserock bands som f.eks. Kasabian er garant for. Tilsat en frontmand der opfører sig som en ung Iggy Pop med DAMP. Det her skal nok blive et brag af en nattefest lørdag, når festivalen lakker mod enden – så mød da op og brænd den sidste rest energi og vanvid af. Endnu et navn, hvor det skal blive spændende at se om det er ren form, og intet indhold. Vi håber naturligvis på at der er ægte nosser i pungen og ikke to hule æggeskaller.

Rising
Lørdag, 00:50, Remisen
Eneste metalnavn på årets Spot, hvilket må betegnes som en kæmpe skuffelse, ikke pga af Rising, de gør det glimrende, men fordi den danske metalscene har været inde i en god udvikling de seneste år. Så noget sløvt af arrangørerne at denne genre er så underrepræsenteret i år. Og så ligger de tilmed næsten oveni Reptile Youth lørdag nat. Men vil man have et ordentligt spark metal i bollerne, så er det her det eneste sted at få det på Spot 2012.

Shiny Darkly
Lørdag, 17:10, Voxhall
There is something Johnny Rotten in Denmark, punken lever åbenbart?! Crunchy Frog har allerede hapset dem, og det forstår man egentlig godt – rå attituder og god energi, og ikke så mange forsøg på at forny genren eller bare læsse ovenpå lyden. Keep it simple stupid, er du til punk, så er det afsted på Voxhall.

Simon Says NO!
Fredag, 22:40, Radar
Egentlig ret 90er shoegazer lyd, og det fungerer fint for dem! Store melodier og masser af højtbelagt rockrugbrød med guitar pålæg til den sultne festival gæst. Dave Grohl burde kunne lide det her, og det kan vi også – noget af det mest rendyrkede rockede på programmet. Lækkert spilletidspunkt og sted, i den mørke Radar boks.

Thee Attacks
Lørdag, 17:50, Voxhall
Retrorock med stort R, og også R for at de allerede har spillet på Roskilde Festival. Så deres svedige sound er allerede blevet luftet på de større scener, og ganske fortjent, ikke så meget bullshit og eftertanke her, bare pedal to the metal og afsted ud over stepperne, så hvis du lige skal sparkes i gang med et skud energi lørdag, så er det igen Voxhall der leverer rockvaren.

Bliv ved med at rocke og rulle derude, kom ud og vær nysgerrig, vi ses på Spot!

Skrevet af Kodi

Like GFRock på facebook og få nyheder om rock, rul, metal and the what have you – hver dag.

Previous articleNy video fra Neil Young & Crazy Horse
Next articleGrungen lever for en kort stund i Århus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.